19.07.2006.

Sjednica Gradskog poglavarstva održana je u znaku nezadovoljstva radom Županijske uprave za ceste

Do jeseni semafor na kraju Gajeve

Sjednica Gradskog poglavarstva održana je u znaku nezadovoljstva radom Županijske uprave za ceste

Vjerojatno posljednja sjednica Gradskog poglavarstva prije ljetne stanke ponudila je dvoipolsatnu raspravu o 30 točaka dnevnog reda među kojima se našla i prigoda za iskazivanje krajnjeg nezadovoljstva radom Županijske uprave za ceste. Povod je bilo izvješće o sanaciji šteta nastalih prošlogodišnjom elementarnom nepogodom, jer ŽUC do sada nije baš pokazao ekspeditivnost, a niti pokazuje da išta misli mijenjati obzirom na činjenicu da je već obavljen inspekcijski nadzor nad prometnicama koje treba sanirati. Budući da još ništa konkretno nje urađeno, ŽUC-u je naloženo da to riješi u nakraćem mogućem roku. Uporni dopisi Županiji u kojima se traži da se ŽUC-u naloži adekvatan odnos prema prometnicama pod njihovom ingerencijom na samoborskom području također do sada nisu urodili plodom.

- Možemo li ih tužiti zbog ugrožavanja sigurnosti ljudi? - otvoreno je upitao gradonačelnik Filipec ističući podatak kako je ŽUC do sada u samoborske prometnice utrošio svega polovicu sredstava od predviđene svote. Kako je najavljeno, ne promijeni li se stanje nakon novog seta žalbi Županiji, Grad će podići tužbu protiv ŽUC-a.

S druge strane, u suradnji sa ŽUC-om trebalo bi biti riješeno pitanje raskrižja Gajeve i Ulice grada Wirgesa. Kao što je poznato, ide se u semaforizaciju u što će Grad uložiti 1,2 milijuna kuna, a Županija 600 tisuća kuna, rekao je pročelnik Željko Kovačić, uz najavu da bi radovi trebali početi u kolovozu.

Najzadovoljniji sjednicom vjerojatno će biti stanovnici nizinskog dijela grada obzirom da je jedna od točaka bio i dogovor oko dovršenja magistralnog kolektora fekalne kanalizacije Celine - Savrščak. Pune četri godine inače traje natezanje između Komunalca, izvođača radova i Hrvatskih voda oko problema nadzora, određenih cijevi iz Turske i kašnjenja sredstava u ovom projektu teškom 4,7 milijuna kuna (plus PDV). Aneksom ugovora konačno bi trebala biti stavljena točka na tu priču za što će trebati izdvojiti dodatnih 358 tisuća kuna, a nakon čega će sve biti spremno, rečeno je, za konačni dovršetak kanalizacije nizinskog dijela Samobora. Priključenje korisnika na kanalizacijsku mrežu pokušat će se riješiti odjednom sa svim mjesnim odborima nizinskog dijela grada kako bi se postigla niža cijena pojedinačnog priključka, a građanima će biti omogućeno obročno plaćanje priključenja na novu kanalizacijsku mrežu.

Vrtićka mreža pak i dalje se drži iako je sve osjetnija potreba proširenja vrtićkih kapaciteta. Pročelnik društvenih djelatnosti Damir Fabek upoznao je poglavare s podatkom da u novu predškolsku sezonu vrtić Grigor Vitez ulazi s ukupno 759 djece u 28 odgojnih skupina od čega je 179 novih klinaca. - 178 djece je ostalo na listi čekanja, ali žalbi roditelja na rezultate upisa nije bilo. Naime, ustaljena je praksa roditelja da prijavljuju svoju djecu i prije nego ona dosegnu dob za dječji vrtić i na taj način pokušavaju rezervirati mjesto za ubuduće - istaknuo je pročelnik Fabek i još jednom naglasio kako je potrebno proširiti vrtićke kapacitete, što se i čini gradskim poticajima privatnim vrtićkim inicijativama.

Poticaj je, nakon zadovoljavajućeg odgovora na "stručna" pitanja poput "di budu cucki kakali", stigao i organizatorima Svjetskog prvenstva spasilačkih pasa koje bi se 2008. godine moglo održati u Samoboru. Veliko natjecanje koje se organizira pod pokroviteljstvom UN-a, a koje je poglavarima predstavila mala ekipa Hrvatskog kinološkog saveza, dobilo je načelnu podršku Grada pa se sada čeka rujan kada će Samobor obići delagacija Svjetskog saveza pasa spasilaca nakon čega će biti poznato dobiva li Samobor domaćinstvo ovog velikog događaja. Generalno, troškovi Grada, vezani uz financiranje samog Svjetskog prvenstva bili bi minimalni obzirom da dio stvari rješava UN, dio svjetska organizacija, a dio se rješava sponzorima.

 
19.07.2006.

Na Otruševcu je održana konferencija za medije Županijske organizacije HSS-a na temu kamionske obilaznice

Božidar Pankretić: Nedopustiv odnos prema ljudima

Na Otruševcu je održana konferencija za medije Županijske organizacije HSS-a na temu kamionske obilaznice

U gostionici Kod špilje u Otruševcu održana je 16. srpnja konferencija za medije Županijske organizacije HSS-a Zagrebačke županije kojoj su prisustvovali Božidar Pankretić, predsjednik ŽO HSS-a i saborski zastupnik, župan Stjepan Kožić, predsjednik samoborskog HSS-a Krešo Beljak i predstavnici mjesnih odbora Lug, Otruševec i Podvrh. Tema je bila kamionska obilaznica koja bi trebala prolaziti kroz područja spomenutih mjesnih odbora, a što mještani nikako ne žele prihvatiti.

Predsjednica MO Lug Martina Glasnović-Horvat u uvodnoj je riječi upoznala prisutne novinare i televizijske ekipe s cijelim problemom te ih pozvala da obavijeste javnost o, kako ona kaže, "nepodnošljivoj situaciji u kojoj nitko od lokalnih vladajućih struktura ne želi dati na uvid dokumentaciju vezanu uz izgradnju prometnice".

- Možemo samo zaključiti da ta prometnica valjanih dokumenata kao što su lokacijska i građevinska dozvola jednostavno nema – rekla je Glasnović-Horvat.

Ta obilaznica će, prema mišljenju mještana, nepopravljivo narušiti kvalitetu života, ugroziti zaštićene spomenike kao što su Grgosova špilja i kapelica iz 17. stoljeća u Velikoj Jazbini, a boje se da bi proširenje trase značilo i rušenje ograda i otimanje dvorišta, kao što je najavljeno od strane gradskog čelništva.

Župan Stjepan Kožić je u potpunosti podržao građane triju samoborskih mjesnih odbora te im obećao ubuduće pružiti svaku moguću pomoć u njihovim nastojanjima. Rekao je, između ostalog, da ta prometnica nije nikako županijski interes, već isključivo lokalni te naglasio da o detaljima buduće trase odlučuje isključivo Gradsko vijeće Grada Samobora.

Predsjednik ŽO HSS-a Zagrebačke županije Božidar Pankretić je obećao da će na prvom sljedećem Aktualnom satu u Saboru zatražiti odgovore od relevantnih ministarstava i da će te odgovore proslijediti građanima mjesnih odbora. Rekao je i da je nedopustivo da se "lokalna vladajuća garnitura na takav način ponaša prema ljudima kojima bi trebala služiti".

Krešo Beljak, predsjednik GO HSS-a Samobor izrazio je nadu da će Gradsko poglavarstvo i Gradsko vijeće Grada Samobora imati razumijevanja za probleme svojih građana te da će se ovaj problem ipak riješiti na miran i dostojanstven način. Neće se, međutim, odustati od upotrebe svih dopušetnih sredstava kako bi se "samoborske vlastodršce" uvjerilo da nisu u pravu. Pogotovo će HSS biti ustrajan u mjesnim odborima gdje su toj stranci građani dali povjerenje na izborima za vijeća mjesnih odbora, a to su od spomenuta tri MO – dva.

Na kraju je Glasnović-Horvat pozvala sve prisutne da se pridruže mirnim prosvjedima koje će organizirati mještani pred gradskom vijećnicom na Trgu kralja Tomislava u Samoboru, u srijedu, 19. srpnja, u 13.30, dakle u vrijeme početka sjednice Gradskog vijeća.

I.H.

 

Sjednica Gradskog poglavarstva održana je u znaku nezadovoljstva radom Županijske uprave za ceste

Na Otruševcu je održana konferencija za medije Županijske organizacije HSS-a na temu kamionske obilaznice

Arhiva 2006

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002