03.08.2006.

Jedini spomenik pjesnika Koste Racina izvan Makedonije nalazi se u Samoboru

Makedonski veleposlanik: Da za suradnju Samobora i Velesa!

Jedini spomenik pjesnika Koste Racina izvan Makedonije nalazi se u Samoboru

Visoka makedonska delegacija predvođena veleposlanikom Republike Makedonije u Hrvatskoj Mahijem Nesimijem, posjetila je 2.kolovoza Samobor. Povodom Ilindena, najvećeg makedonskog praznika, delegacija je položila cvijeće i vijence uz bistu najvećeg makedonskog pjesnika, Koste Racina pred Samoborskim muzejom.

Na primanju u Gradskoj vijećnici, samoborski gradonačelnik Antun Dubravko Filipec je za jesen najavio nastavak suradnje gradova Samobora i Velesa, koji su još prije dvadesetak godina imali potpisanu povelju o suradnji.

I makedonski veleposlanik podržao je tu suradnju. Iako je bilo i drugih gradova u Hrvatskoj, zainteresiranih za bratimljenje s makedonskim Velesom, rekao je Nesimi, veles se zbog spomenika Koste Racina treba bratimiti sa Samoborom. Osim u Makedoniji, spomenik Racinu je podignut jedino još tu u Hrvatskoj.

Makedonski veleposlanik Nesimi, istaknuo je i velike mogućnosti gospodarske suradnje i razmjene iskustava između Samobora i Velesa, kao i mogućnosti kulturne suradnje. Naime, u Velesu se održavaju „Racinovi susreti“, gdje bi trebali otići i pjesnici i studenti iz Hrvatske, preporučio je veleposlanik republike makedonije u Hrvatskoj.

Delegacija Makedonaca razgledala je u Samoborskom muzeju original knjige domoljubnih pjesama Koste Racina „Beli mugri“ (bijela svitanja), koja je 1939. godine tiskana u Samoborskoj tiskari Špuler, a potom od starojugoslavenskog režima zabranjena.

Diana Koller Lapaine

Foto:

Makedonski veleposlanik Mahi Nesimi (lijevo) i delegacija Makedonaca razgledali su sa zanimanjem original i reprint izdanje knjige “Beli mugri” Koste Racina, kao i dokumente o tom makedonskom velikanu koje čuva Samoborski muzej

 
03.08.2006.

Tko će obraniti samoborske suncobrane i tende od reklama?

Za šaku oglasnog prostora

Tko će obraniti samoborske suncobrane i tende od reklama?

Suncobrani brane od sunca, to znamo, ali kako se obraniti od reklama na suncobranima malo je teže pitanje, barem u Samoboru.

Ako ste se ponekad pitali kako bi lijepo bilo kad bi svaki suncobran ili tenda bio ukrašen tako da obilježava duh kavane kojoj pripada, sada to možete i u živo vidjeti.

Naime, Kavana Livadić je svoju suncobransku tendu ovoga ljeta dala ukrasiti tako da se uklapa u ambijent grada kojem pripada. I to izgleda lijepo, otmjeno i turistički svjesno.

Nažalost, oni su jedini na glavnom samoborskom trgu, a i šire, koji su „dali nogu“ suncobranskim oglašivačima. Zato danas na Trgu možete pročitati više (reklama) na suncobranima nego u Jutarnjem listu.

No, ne mora se čekati osvještenje birtaša. Reda bi moglo napraviti i Gradsko poglavarstvo koje bi donošenjem odluke o zabrani oglašavanja na suncobranima vratilo povijesni štih Samoboru kojem je, kao deklariranom turističkom i izletničkom Gradu, taj štih jedan od važnijih dijelova slike koju bi gosti našega grada trebali sobom ponijeti kućama. Za primjere ne moramo bežati u Beč ili Peštu, ove godine Poglavarstva Trogira i Varaždina rekli su ne reklamama u povijesnoj jezgri.

A birtaši bi za vrlo kratko vrijeme shvatili koliko je jedna takva odluka isplativa. Neka pitaju svoje kolege u Varaždinu i Trogiru. Pametni znaju čemu služi suncobran.

Nenad Kobasić

 

Jedini spomenik pjesnika Koste Racina izvan Makedonije nalazi se u Samoboru

Tko će obraniti samoborske suncobrane i tende od reklama?

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002