21.05.2006.

Smotra učeničkih zadruga Zagrebačke županije

Kuharice manje zbori...

Smotra učeničkih zadruga Zagrebačke županije

U sportskoj dvorani OŠ Samobor održana je 19. svibnja 18. smotra učeničkih zadruga Zagrebačke županije. Na smotri je ponosno svoje proizvode izložilo 13 učeničkih zadruga koje su sve imale nešto svoje i posebno za pokazati pa je stvarno bilo teško takvo što ocjenjivati. No, profesori k'o profesori, prihvatili su se i tog posla i napravili nešto što su nazvali rang lista zadruga. Mi vam je prenosimo u cijelosti samo iz razloga da nabrojimo sve sudionike ove hvalevrijedne i dobro organizirane manifestacije, gdje su svi već svojim entuzijazmom i dolaskom postali pobjednicima. Dakle, na smotri su sudjelovali: Učenička zadruga Stražnik iz OŠ Samobor, Grozdek iz OŠ Ljube Babića u Jastrebarskom, Breza iz OŠ Nikole Hribara u Velikoj Gorici, V.G. Izazov iz Centra za obrazovanje Velika Gorica, Orhideja iz OŠ Bogumila Tonija u Samoboru, Jabuka iz OŠ Velika Mlaka iz Velike Mlake, Vuzel iz OŠ Eugena Kumičića u Velikoj Gorici, Vrba iz OŠ Vrbovec, Plemka iz OŠ Milana Langa u Bregani, Perunika iz OŠ Gradec, Okić iz OŠ Mihaela Šiloboda u Sv. Martinu pod Okićem i Pčelica iz OŠ Dubrava.

Na smotri, koja je trajala cijeli dan, moglo se vidjeti svega - od keramike, voćarstva, medarstva, rezultata radova istaživačkih skupina... do zidnjaka.

Ne znate što su zidnjaci? To su vam one lijepo izvezene krpe koje su naše bake stavljale po zidovima kuhinja, a na kojima je pisao uvijek neki duhoviti "kuhinjski" naputak tipa: "Kuharice manje zbori da ti jelo ne izgori".

Nenad Kobasić

 
21.05.2006.

Na Trgu kralja Tomislava organizirana prigodna prodaja jagoda

Jagode za sve!

Na Trgu kralja Tomislava organizirana prigodna prodaja jagoda

Gospodarska manifestacija Zagrebačke županije pod nazivom Seljačka tržnica postoji već pet godina, a cilj joj je približavanje vrhunskih poljoprivrednih proizvoda građanima s ovog područja.

Gradsko je poglavarstvo i ovaj put odobrilo korištenje javne plohe ispred Samoborske banke, a svoje su proizvode ovaj put izložili proizvođači jagoda udruženi u udrugu pod nazivom Jagodni prsten.

Tako su se 20. svibnja, u subotu ujutro na placu mogle kupiti ekološki uzgojene jagode izvrsne kvalitete i to po pristojnoj cijeni od 12 kuna za mjericu.

Inače je na području Grada Samobora 60.140 komada novih posađenih sadnica jagoda na ukupno četiri obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a valja im poželjeti uspjeh na sve zasićenijem hrvatskom tržištu.

Robert Škiljan

 
21.05.2006.

Samoborski sajam antikviteta ide dalje

Samoborci, pretražite tavane!

Samoborski sajam antikviteta ide dalje

Još jedna subota i još jedan Samoborski sajam antikviteta u centru Samobora u Kleščićevoj ulici.

Iako je kiša prijetila, a organizatori iz poduzeća Samoborfest d.o.o. za taj slučaj pripremili i velike suncobrane za moguću zaštitu, sajam je prošao bez kiše, na opće zadovoljstvo Samoboraca.

Istina, za sada se Samoborci još ne odlučuju na aktivnije sudjelovanje na sajmu, pa je od izlagača viđena opet samo familija Koščević, koja sajamsku gužvu doživljava kao relaksirajuću duhovnu gimnastiku, dok je promet, naravno, u zadnjem planu.

Sljedeći je sajam antikviteta zakazan za subotu, 17. lipnja, na istom mjestu, u Kleščićevoj ulici u Samoboru.

R.Š.

 
21.05.2006.

Na sjednici Gradskog vijeća prvi se put čulo za novu lokaciju okupljališta za mladež

Klub mladih bit će u bivšoj SAMI

Na sjednici Gradskog vijeća prvi se put čulo za novu lokaciju okupljališta za mladež

Sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora održana je 18. svibnja. Aktualni sat otvorio je Žarko Adamek postavivši pitanje vezano uz nelegalnu gradnju u Samoboru. Pitao je, naime, zašto Grad nije stopirao izdavanje dozvola za zgradu s devet stanova u Ulici Pušine na Gizniku, dijelu grada gdje prevladavaju obiteljske kuće s maksimalno dva stana. Marijana Lukšića zanimalo je zašto se odustalo od projekta poduzetničke zone i što će se dogoditi s namjenskim sredstvima dobivenim za taj projekt, na što mu je gradonačelnik Filipec odgovorio da se od projekta nije odustalo već ga se samo modificiralo. Željka Koščicu zanimalo je pak što će gradonačelnik poduzeti vezano uz presudu Stjepanu Črnjku, obzirom, kako tvrdi Koščica, da je lagao svima pa i Gradskom vijeću te tko će za tu sramotu snositi moralnu odgovornost.

Koščica je k tome optužio Borisa Makaruna, predsjednika Gradskog vijeća i Antuna Bišćana, direktora Komunalca za sukob interesa, jer, kako kaže, oboje trguju s Komunalcem. Boris Makarun odmah mu je odgovorio da su njegove poslovne veze s Komunalcem počele davno prije nego je postao predsjednik Gradskog vijeća.

Darko Škrobot ispričao je vijećnicima nedavni samoborski događaj kada je poskok ugrizao psa kojega se nije moglo spasiti, jer u Samoboru ne postoji zmijski prouotrov te se zapitao dokle će tomu biti tako, jer poskok je tako mogao ugristi i nekog pripadnika ljudske, samoborske rase.

Aktualni sat završen je molbom Tome Jandrečića da se Županijskim cestama uputi apel za hitnu sanaciju ceste Klake – Konščica koja je postala opasna po život. Potom s krenulo dalje.

Kružni tok kao rješenje raskršća Gajeve – Grada Wirgesa – 151. samoborske brigade svi su vijećnici ocijenili kao najbolje, ali, kako je objasnio Tomislav Masten, nije se moglo pristati na cijenu od 260 eura po m2 koju je tražio vlasnik jedne parcele pa se odlučilo pribjeći privremenom rješenju da se križanje semaforizira. Uvažavajući svu hitnost nove regulacije, oporba je ipak oštro reagirala, tražeći da se semaforizacija u dokumentima jasno označi kao privremeno, a ne konačno rješenje, kako bi se kasnije, čim se za to steknu uvjeti, moglo napraviti kružni tok koji je, kako su svi istakli, jedino dobro prometno rješenje za "Betonku" u budućnosti.

Roland Gajšak obavijestio je vijećnike da se Komunalac kani kreditno zadužiti za 3,5 milijuna kuna i tim novcem kupiti zemljište kod Sajmišta. Kredit po izuzetno povoljnim uvjetima, za koga je već uplaćena jamčevina, dići će se bez garancija Grada Samobora, a otplaćivat će ga Komunalac od svojih prihoda.

Marijan Lukšić upozorio je da bi za kvalitetno donošenje ovakve odluke trebali imati priložen i financijski plan Komunalca za ovu godinu, kao i završni račun za prošlu, te izrazio sumnju da Komunalac može otpaćivati planirani kredit.

Antun Bišćan, direktor Komunalca pojasnio je razloge zbog kojih je Komunalac odlučio kupiti to zemljište.

– To je vrlo atraktivna pozicija koja će se nalaziti na samom kraju buduće željezničke pruge, a kako se planira skoro premještanje Komunalca, postoje planovi da nam neki investitor, u zamjenu za zemljište u Perkovčevoj, napravi novu zgradu Komunalca. Čak da se pokaže da kredit ne možemo otpaćivati, ovo zemljište uvijek možemo višestruko skuplje prodati. No, Sajmište posluje pozitivno i samo prihodi te radne jedinice Komunalca dva puta su veći od potrebnih sredstava za otplatu kredita – rekao je Bišćan. Nakon stanke koju je zatražio vijećnik Mislav Maroević, udovoljeno je zahtjevima oporbe i semaforizacija je nazvana onako kako i zaslužuje – privremenim rješenjem.

Govoreći o izvješću za 2005. godinu Javne vatrogasne postrojbe Samobor, Željko Koščica, i sam vatrogasac, pohvalio je preciznost izvještaja, založio se za nabavu neophodne opreme i predložio video nadzor brdskih dijelova Samobora kao jedinu učinkovitu preventivu požarima. – Svima fali opreme, ali je svi neće moći dobiti. Nabavit ćemo opremu koju će moći koristiti svi. I DVD-i i Gorska služba i Civilna zaštita i JVP Samobor – spustio je gradonačelnik Koščicu na zemlju. No, Koščica se nije dao smesti već je podsjetio gradonačelnika da nijedno dobrovoljno vatrogasno društvo ne posluje s gubitkom, a naveo je i pozitivan primjer svog matičnog DVD-a, onog u Rudama, koje je bez pomoći Grada nabavilo navalno vozilo, dvoje vatrogasne ljestve i destak najsuvremenijih kaciga.

Presjek naglasaka iz preostalih izvješća bio bi ovakav: gradonačelnik Filipec konstatirao je da suradnja sa Samoborskim muzejom dosad nije bila dobra te da i Muzej i Grad mogu bolje. Iako se o Fašniku obećalo podrobnije prozboriti za 14 dana, opozicija je, zbog toga jer u izvješću nisu bila vidljiva sredstva namijenjena promidžbi fašnika, a koja su bila prebačana na POU prošle godine, izvješće o radu POU-a ocijenila nepotpunim. Marica Jelenić najavila je skoru racionalizaciju broja zaposlenih u javnim ustanovama pa tako i u POU-u. Zamjenica gradonačelnika obavijestila je vijećnike i o skorom završetku dogovora oko Kluba mladih, koji bi, sva je prilika, trebao biti lociran u prostoru bivše Same, gdje će se premjestiti knjižnice i dio Glazbene škole Ferdo Livadić, a novi bi prostor bio oplemenjen i dvoranom za najraznovrsnije priredbe.

Nenad Kobasić

 
21.05.2006.

U Rijeci otvoren najsuvremeniji centar metalurgije

Glazbeno - scenskim eventom do pozicije na tržištu

U Rijeci otvoren najsuvremeniji centar metalurgije

Poduzeće MERKUR International d.o.o. otvorilo je u Rijeci najsuvremeniji centar metalurgije u ovom dijelu Hrvatske. Na odličnoj lokaciji kupcima će se ponuditi cjelokupan tradicionalni metalurški program te odabrani program proizvoda za brodogradnju.

Industrijska zona Kukuljanovo odličan je izbor, mišljenja su u Merkuru, a strateški položaj šireg riječkog bazena, s dobro razvijenom logističkom infrastrukturom, pristaništem, sjecištem autocesta i željeznicom na samoj Merkurovoj parceli, sigurno će polučiti i odgovarajuće poslovne rezultate.

Otvorenje novog centra popratilo je atraktivno glazbeno - scensko događanje, potpuno u stilu i u skladu s namjenom centra. Industrijsko okružje hala i metalurških proizvoda izravno je sugeriralo namjenu centra i nakane uprave Merkura da se u Hrvatskoj nametne kao nezaobilazan partner u nabavi matalurških proizvoda, industrijske opreme, alata i strojeva za domaćinstvo.

I.H.

 

Smotra učeničkih zadruga Zagrebačke županije

Na Trgu kralja Tomislava organizirana prigodna prodaja jagoda

Samoborski sajam antikviteta ide dalje

Na sjednici Gradskog vijeća prvi se put čulo za novu lokaciju okupljališta za mladež

U Rijeci otvoren najsuvremeniji centar metalurgije

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002