28.12.2007.

2007. je protekla u znaku obilježbe jubilarnih 50 godina osnovne škole na Stražniku

Darovi na kraju obljetnice

2007. je protekla u znaku obilježbe jubilarnih 50 godina osnovne škole na Stražniku

Cijela 2007. godina u samoborskom je školstvu ponajvećma protekla u znaku obilježbe jubilarnih 50 godina osnovne škole na Stražniku. Brojni programi raspoređeni od siječnja do prosinca (sa središnjom proslavom u travnju) bili su zabilježeni fotografijama i tekstovima u Glasniku pa sada, nakon svega, spominjemo i prosinačke darove školi slavljenici. Obljetnička poruka Pola vijeka za čovjeka bila je poticaj hrvatskim nakladničkim kućama da daruju učenike knjigama, CD-ima i DVD-ima.

Na poziv voditeljice knjižnice prof. Olinke Skok-Presečki i knjižničarke prof. Gordane Jelenski knjižničarsku ponudu su obogatili Društvo hrvatskih književnika, Zagrebačka naklada, Nakladničke kuće Ljevak i Haid, Stvarnost, HD glazbenih umjetnika, Hrvatski državni arhiv i Gradska knjižnica Samobor.

Upriličena je izložba dobivenog, u darovano je upisana donacija, a isticanje njihova imena u tisku nema promidžbenu svrhu nego primjer kako se može kada želi usrećiti mnoge, a, zna se, tko djeci daje - dvostruko daje.

Jubilarna je minula, mnoštvo je sugrađana prošlo kroz učionice i hodnike stražničke škole, no vaša odluka o darivanju vaše bivše škole još uvijek je na vama!

Za darak nikad kasno nije.

Bio mnogima ovaj članak pobudnica.

J.P.

 
28.12.2007.

Udruženje obrtnika održalo svoju godišnju skupštinu na kojoj su najavili aktivnosti u 2008. godini

Ususret slavljeničkoj godini

Udruženje obrtnika održalo svoju godišnju skupštinu na kojoj su najavili aktivnosti u 2008. godini

Udruženje obrtnika Samobor održalo je u utorak, 18. prosinca, svoju redovnu godišnju skupštinu kako bi provjerili je li učinjeno sve što je zacrtano u godini na izmaku i odlučili što će se raditi u 2008. godini. Okupljeni u prostorijama restorana Dvojka u Kerestincu skupštinari su saslušali izvješća predsjednika UOS-a Marijana Karlovića i tajnice Silve Lamot, koji su istaknuli kako je i u 2007. UOS bio jedno od najaktivnijih udruženja radeći na afirmaciji struke i razvoju obrtništva. U tom smislu dodatno je poboljšana suradnja s lokalnim vlastima Samobora, Svete Nedelje i Stupnika, ostvarena su brojna gostovanja lokalnih obrtnika diljem Hrvatske i suradnja s udruženjima obrtnika Županje i Pule, uspješno su organizirani Samoborski sajam, edukacije za obrtnike, novi model stipendiranja učenika u deficitarnim zanimanjima, obrtnici su informirani o poticajima koji su im na raspolaganju i zakonskim novitetima...

Pogled u 2008. ponudio je pak najavu nastavka rada na projektima stipendiranja, edukacije, prezentacije i sajmovanja, a jedna od većih novosti bit će garancijski fond koji bi, uz pomoć lokalne uprave i povoljnih uvjeta kod banaka, značio mogućnost dobivanja povoljnih poduzetničkih kredita za razvoj djelatnosti korištenjem sredstava HAMAG-a i EU fondova. U 2008. predviđa se i organizacija velike proslave, 40. godišnjice rada Udruženja, kojom prilikom će se prezentirati Monografija obrtništva Samobora, Svete Nedelje i Stupnika. Stoga je okupljene na skupštini s projektom Monografije upoznao urednik izdanja Robert Škiljan koji je naglasio da se radi o sveobuhvatnom djelu koje bi trebalo predstaviti 4 desetljeća lokalnog obrtništva.

Na skupštini su prihvaćeni i financijski plan za 2008. godinu, u kojoj će UOS raspolagati s 1,4 milijuna kuna, te su rebalansirali još uvijek aktualni proračun. Nakon radnog dijela slijedio je ležerniji, ali i svečaniji dio u kojem su članove Udruženja obrtnika pozdravili gradonačelnik Samobora Antun Dubravko Filipec, predsjednik Obrtničke komore Zagreb Ivan Obad i zamjenik načelnika Općine Stupnik Ivica Klemenčić.

Kruno Solenički

 

2007. je protekla u znaku obilježbe jubilarnih 50 godina osnovne škole na Stražniku

Udruženje obrtnika održalo svoju godišnju skupštinu na kojoj su najavili aktivnosti u 2008. godini

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002