23.07.2007.

Uspješno održan jubilarni 10. međunarodni oldtimer rally Samobor 2007.

Limeni ljubimci koji odolijevaju vremenu

Uspješno održan jubilarni 10. međunarodni oldtimer rally Samobor 2007.

Samoborski glavni Trg u nedjelju je, unatoč vrućini, bio preplavljen "gospodom" u najboljim godinama koji su izdržali sve napade mladih snaga i to, prije svega, zbog ogromne ljubavi svojih ponosnih vlasnika. Pokazalo se da zanimanje za oldtimere ne jenjava već, naprotiv, kao da je sve više zaljubljenika u te starije modele i njihov neponovljivi šarm kojem je teško odoljeti. Pogled na neke modele podsjetio nas je na stare filmove u kojima smo ih mogli vidjeti.

Dakako, najviše zanimanja izazvao je Dodge iz 1924. godine u kojem su se dovezli Drago i Renata Kukovič iz slovenske Nove Gorice. Kažu da im nije bio problem doći, jer auto razvija brzinu od 40 milja, tj. oko 65 km. Niti na granici nije bilo problema, budući da je auto uredno registriran i prošao je tehnički pregled, što znači da je potpuno ispravan za vožnju. Njihov Dodge je specifičan, jer ima upravljač na desnoj strani, a razlog je taj da su ga nabavili iz Sydneya.

Odmah do njih bio je parkiran Jaguar 420 G, uz kojeg se prije starta pojavio nitko drugi doli gradonačelnik Antun Dubravko Filipec. Taj uščuvani 40-godišnjak (mislimo pritom na auto) čuva se u garaži pa ga se i ne može često vidjeti na ulicama grada, a zapravo je pod paskom gradonačelnikova sina. Rally je bio idealna prigoda da se vidi kako Jaguar diše te je gradonačelnik odvozio cijelu trasu rallya, od Samobora, preko Ruda i Braslovlja, do Svete Nedelje i Strmca te nazad do Samobora.

Ukupno je ove godine na samoborskom rallyu sudjelovalo 126 posada, što motorista, što automobilista. I ponovno su bili zadovoljni cjelokupnom organizacijom za koju su zaslužni svi članovi Oldtimer kluba Samobor, predvođeni predsjednikom Josipom Buricom i tajnicom Ljiljanom Jenko.

Mato Šipuš

 
23.07.2007.

Za ovogodišnji Dan Grada Samobora pripremljen je raznolik sedmodnevni program u kojem svatko može pronaći nešto za sebe

Samoborski svečarski mozaik

Za ovogodišnji Dan Grada Samobora pripremljen je raznolik sedmodnevni program u kojem svatko može pronaći nešto za sebe

Nakon što je Poglavarstvo predložilo, a Gradsko vijeće potvrdilo, obilježavanje Dana Grada Samobora ponovno je vraćeno u srpanj, na blagdan sv. Ane. Stoga je naš grad postao jedan od rijetkih u kontinetalnom dijelu Hrvatske u kojem ovih dana sve vrvi od događanja. Osnovna misao proslave bila je predstaviti Samobor i kao grad kulture, stoga su dogovorena gostovanja eminentnih glazbenika kao što su Praški virtuozi, koji i otvaraju taj, nazovimo ga tako, kulturni mozaik. Dovoljno je reći da su Praški virtuozi gostovali u najprestižnijim dvoranama u Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Australiji, SAD, Japanu i snimili više od 200 CD-a, izdanih u zlatnim i platinastim tiražama.

Za sam Dan Grada, 26. srpnja, predviđene su prave likovne poslastice. Odnosi se to na otvaranje izložbe radova Ede Murtića u Muzeju Marton te, isto tako, otvaranje izložbe "Akt u hrvatskoj fotografiji od 1865. do danas“ u Foto galeriji Lang, kojom se želi predstaviti jedan mali, još uvijek nedovoljno obrađeni segment iz bogate baštine hrvatske fotografije. Nakon toga, u popodnevnim satima u Maloj dvorani Galerije Prica slijedi otvaranje izložbe grafika "Igra skrivača u tišini" i promocija slikovnice "Ilustracijom do svijeta tišine" apsolventice Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Vanje Jović.

Četvrtak, 26. srpnja, u večernjim satima donosi nam i izložbu likovno-pjesničke mape "Ljeto u Samoboru" za koju će biti zaslužni samoborski slikari i pjesnici, a čije je predstavljanje predviđeno u Otvorenoj galeriji u Starogradskoj ulici. Program u četvrtak zaključuje veliki koncert Tonija Cetinskog na Vugrinščaku.

U srijedu će u Gradskoj knjižnici biti predstavljena brošura "Samobor na starim zemljopisnim kartama“ i katalog izložbe "Skulpture znamenitih Samoboraca“, a večer nudi povratak u zlatno doba dolazaka u Samobor popularnim Samoborčekom i to u filmu "Tko pjeva zlo ne misli" koji će biti prikazan na glavnom gradskog Trgu kralja Tomislava. Srijeda nam donosi i predstavljanje drugog izdanja Turističkog vodiča Samobora na Vugrinščaku.

I to, naravno, nije sve. Program je u nedjelju počeo 10. međunarodnim oldtimer rallyjem, u četvrtak će kao malo iznenađenje biti održan Srednjovjekovni sajam iza Samoborskog muzeja, a i mladi će doći na svoje na dvodnevnom Alternativa festu u petak i subotu na Vugrinščaku. Pripremljena je u subotu i izložba gljiva te obilazak prve poučne staze na Otruševcu.

Već tradicionalno, proštenje kod kapele svete Ane održava je prvu nedjelju nakon blagdana, uz misna slavlja ispred kapele. No, svim vjernicima župnik Vlado Bogdan upućuje poziv i na misno slavlje na sam blagdan sv. Ane koje će u Parku domovinske zahvalnosti, uz župnu crkvu, od 19 sati predvoditi kardinal Josip Bozanić.

M.Š.

 

Uspješno održan jubilarni 10. međunarodni oldtimer rally Samobor 2007.

Za ovogodišnji Dan Grada Samobora pripremljen je raznolik sedmodnevni program u kojem svatko može pronaći nešto za sebe

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002