27.08.2007.

105. sjednica samoborskog Poglavarstva u znaku planova za izradu proračuna

Od Grada se ne može raditi bedaka!

105. sjednica samoborskog Poglavarstva u znaku planova za izradu proračuna

Nakon kraće ljetne stanke, samoborsko Poglavarstvo nastavilo je 27. kolovoza s redovitim aktivnostima. I to odmah s informacijama o uputama za izradu proračuna za sljedeću godinu, o čemu je govorio pročelnik za financije Roland Gajšak. Ni ovaj put nisu izostale optimističke najave vezane uz pritok novca u proračun, ali i najave projekata koje Grad Samobor želi realizirati u 2008. godini. Među njima se ističu uređenje prostora bivše robne kuće za preseljenje knjižnice (5 milijuna kuna), isti iznos predviđa se za pripremne radove i početak gradnje sportske dvorane u Rudama, u planu je otkup zemljišta i izrada idejnog projekta za novu školu u Farkaševcu, a tu je i dovršenje dogradnje OŠ Milana Langa u Bregani. Planira se i otkup zemljišta za potrebe gradnje dječjih vrtića u novim naseljima, oko 10 milijuna kuna planira se utrošiti za prvu fazu radova na novom autobusno-željezničkom kolodvoru, a zajedno s Komunalcem Grad će sufinancirati rekonstrukciju tržnice.

- Da bi sve to bilo moguće financirati planiramo da će biti potrebno oko 169 milijuna kuna - istaknuo je pročelnik Gajšak.

U proračunskom materijalu koji će sljedećih mjeseci biti dostupan korisnicima, a potom i vijećnicima, bit će pojašnjen i način preuzimanja djelatnika državne uprave, Službe za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove, graditeljstvo i zaštitu okoliša, budući da od 1. siječnja, prema Zakonu o velikim gradovima, Samobor preuzima na sebe poslove urbanizma i izdavanja lokacijskih dozvola. No, još će se sa Zagrebačkom županijom morati regulirati hoće li Sveta Nedelja i Stupnik dobiti zasebni ured za ovu djelatnost ili će potpasti pod novi samoborski, te koliko će djelatnika u njemu raditi.

Ponovno je bila zanimljiva i točka razno, budući da je predsjednik Gradskog vijeća Boris Makarun pitao što je s realizacijom zaključka Poglavarstva o sanaciji parketa i rasvjete u dvorani Osnovne škole Bogumila Tonija. Pojašnjenje pročelnika Damira Fabeka da se parket ne isplati sanirati, jer su stručnjaci upozorili da je potrebna kompletna izmjena, a da bi se rasvjeta sanirala iz investicijskog održavanja u sljedećoj godini tek je djelomično zadovoljila članove Poglavarstva. I gradonačelnik Antun Dubravko Filipec istaknuo je da dvorana ostvaruje velike prihode i da bi trebalo ispitati gdje su oni svih ovih godina završavali. Pročelnik Fabek rekao je da je čisti prihod dvorane oko 400.000 kuna i da proteklih godina, tj. od 2001. godine, od kada je Samobor preuzeo osnovno školstvo, u njoj nije bilo značajnijih kapitalnih investicija, dodavši i da je u posljednje vrijeme teško bilo što dogovoriti s tamošnjim ravnateljem škole. Stoga je gradonačelnik na kraju istaknuo da će te probleme hitno morati rješavati buduća Ustanova za upravljanje sportskim objektima jer, kako je rekao, "nitko od Grada ne može praviti bedaka".

Mato Šipuš

Fontana i parkirališta

Svi stanovnici Samobora i okolice sigurno će zamijetiti novi gradski ukras. To bi trebala biti mala fontana na pješačkom otoku na križanju Perkovčeve i Langove ulice prema projektu arhitekta Josipa Valeka koji je, između ostalog, zadužen i za održavanje zagrebačkih fontana.

Raspisan je natječaj za uređenje parkirališta u Starogradskoj ulici na prostoru bivših ZET-ovih garaža. Tamo će se ukloniti stara nadstrešnica i betonska graba te nakon uređenja postaviti novi sloj asfalta. Parkirna mjesta uredit će se i u Zagrebačkoj ulici, na potezu od zgrade Vodovoda do Vukovarske ulice, između postojećeg drvoreda.

 
27.08.2007.

U Svetoj Heleni obilježen dan Mjesnog odbora Franjo Bučar i blagdan svete Jelene Križarice - Helene

Svi kod novoobnovljene kapele

U Svetoj Heleni obilježen dan Mjesnog odbora Franjo Bučar i blagdan svete Jelene Križarice - Helene

U nedjelju, 19. kolovoza, u sklopu blagdana Sv. Jelene Križarice – Helene proslavljen je Dan Mjesnog odbora Franjo Bučar. Proslava je počela tradicionalnom svetom misom u 11 sati kod novoobnovljene kapele Sv. Jelene Križarice – Helene u Svetoj Heleni koju su predvodili župnik samoborski velečasni Vlado Bogdan i, na ponos svoje bake Bare, velečasni Luka Slijepčević. Inače, mala kapela u Svetoj Heleni podignuta je još 1925. godine, na mjestu nekadašnjeg drevnog samostana cistercita. Najzaslužniji za njeno podizanje bio je Milan Lang, samoborski učitelj koji je u Sv. Heleni imao ljetnikovac. Pokrovitelji pak najnovijeg uređenja uređenja kapele i okoliša su Župni ured Sv. Anastazije, Poglavarstvo Grada Samobora, Komunalac Samobor, MO Franjo Bučar, Tehnopromet 93 d.o.o. (boje i lakovi Šmidhenova), obitelji Telišman, Brkić, Mikulčić, Znika, Šarić Maić Prmec, Šoštarić, Gorišek, Kunštek, Dragićević, Pogorić, Antolović, Đekić, Petrić, Medved i Vidmar. S unutrašnjim uređenjem kaple će se nastaviti pa tako svi oni koji žele pomoći mogu to učiniti u MO Franjo Bučar ili na žiro-račun 2500009-1838000367.

Nakon svete mise, uz prigodan domjenak, u caffe baru Helena, Milanu Razumu dodjeljeno je priznanje za dugogodišnji rad i promicanje Mjesnog odbora Franje Bučara te godišnje nagrade - mladoj klizačici Mirni Librić i mladim karatistima Filipu, Antoniu i Mateju Petriću.

K.Z.

Crkva i grobovi

Nekad je na mjestu kapele bio samostan cistercita i crkva sv. Helene. Spominje se 1334. godine u zborniku Ivana arhanđakona. Kapelu je podigao Ivan Okićki. Oko kapele su se održavali veliki sajmovi. Župa je naslijedila crkvu kada su cisterciti otišli. Kasnije je crkva bila zapuštena i konačno srušena u 19. stoljeću. Od župne crkve do Sv. Helene bile su održavane procesije. Kapele je imala značajno mjesto u životu župe. Oko crkve bilo je i groblje. Današnji stanovnici kuća oko kapelice govore kako su prilikom gradnje kuća nalazili velik broj kostiju i grobova. Milan Lang navodi u svojoj knjizi kako je kamen crkve bio upotrebljen za gradnju kuća, a oltarni kamen Ljudevit Šmidhen ugradio je u zdenac svojih toplica.

(Kapele samoborske; R. Librić, 1998.)

uredio Krunoslav Znika

 
27.08.2007.

Obavljena svečana primopredaja čeka od 100 tisuća kuna za obnovu samoborske atletske staze u akciji Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatske lutrije

Injekcija za kraljicu sporta

Obavljena svečana primopredaja čeka od 100 tisuća kuna za obnovu samoborske atletske staze u akciji Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatske lutrije

Još od vremena Univerzijade samoborska atletika nije primila tako značajnu financijsku injekciju kao u ponedjeljak, 20. kolovoza. U hotelu Lavica, naime, obavljena je svečana primopredaja čeka teškog 100 tisuća kuna Zajednici športskih udruga i saveza Zagrebačke županije, a u okviru projekta potpore sportu lokalne razine, koji se od kraja 2006. godine realizira u suradnji Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatske lutrije. Taj će novac biti utrošen na uređenje atletske staze na stadionu NK Samobora, koja bi, prema najavama, već u listopadu trebala biti spremna za trkače i trkačice.

Sistem je inače takav da su HOO i Hrvatska lutrija osigurali ukupno 2,1 milijun kuna za 21 sportski projekt po svim hrvatskim županijama. Sredstvima koje iz svog proračuna garantira HOO, Hrvatska lutrija pridružuje dio sredstava od ukupne prodaje instant lutrije Auto Čarolija te su zajednički odredili kriterije kojima se vrši odabir po županijama. Redosljed financiranja određuje se lutrijom, odnosno javnim ždrijebanjem pa se tako jednom mjesečno organiziraju svečanosti, poput ove u Lavici, na kojima se uručuju novčane potpore nositeljima odabranih projekata i bira slijedeći "sretnik".

Preuzimajući ček od predsjednika HOO-a Zlatka Mateše i direktorice Hrvatske lutrije Vesne Bakran, predsjednik županijske Zajednice športskih udruga i saveza Marijan Jurić zahvalio je na donaciji izrazivši nadu da će ova sredstva pomoći stvaranju novih vrsnih atletičara. Vesna Bakran izrazila je pak zadovoljstvo što Hrvatska lutrija može pomoći društveno korisne aktivnosti, a Zlatko Mateša posebno je naglasio činjenicu da se čak 50 posto proračuna Hrvatskog olimpijskog odbora puni s osnova igara na sreću koje organizira Hrvatska lutrija.

- Kolege u Samoboru su dobro procijenile kriterije za odabir projekata i iskoristile priliku vratiti "kraljicu sportova" u Samobor - istaknuo je predsjednik HOO-a. Okupljenima se obratio i župan Stjepan Kožić koji je naglasio kako je Zagrebačka županija u vrhu Hrvatske po sportskim rezultatima i ulaganjima u sport za koje je najavio da će se i nastaviti.

Nakon svečane primopredaje čeka od 100 tisuća kuna uslijedilo je i izvlačenje novog "dobitnika". Ruka samoborske karatašice Maje Janković, uz asistenciju rukometašice Ivone Štrkalj i stolnotenisačice Martine Brglez, novih 100 tisuća kuna donijela je Brodsko-posavskoj županiji.

Kruno Solenički

 
27.08.2007.

Samobor predstavljen u emisiji HTV-a "30 u hladu"

Zvijezda dana

Samobor predstavljen u emisiji HTV-a

Svi koji su u četvrtak, 9. kolovoza bili uz 1. program HTV-a i emisiju "30 u hladu" još su se jednom mogli uvjeriti koliko je Samobor, uz sve ostale stvari, i poprilično fotogeničan. Unatoč kišnom danu, što kroz snimljene priloge, što kroz razgovore s gostima, Samobor je predstavljen kao mali turistički biser s raznolikom gastro ponudom, kao grad kulture, obrta i tradicije.

Tako se gledateljima odmah predstavila Sraka kao simbol Fašnika, predstavljni su samoborski kristal, kraluš, bermet, muštarda, licitari i gvirc, domaći kolači, kremšnite, vino, rakija, češnjofke i samoborska salama, a tamburaši TD Ferdo Livadić čitavo su vrijeme bili glazbena kulisa za brojne razgovore s voditeljima Nevenom Rendeli i Mihovilom Horvatom. U prilozima Irene Košar i Damira Solde moglo se pak saznati više detalja o ostalim samoborskim posebnostima kao i o rudarskoj tradiciji u Rudama i neizostavnoj greblici.

Ekipa HTV-a svoju bazu za javljanje iz Samobora našla je na prostoru ŠRC Vugrinščak, a novi voditelj ŠRC-a Jurica Škiljan iskoristio je priliku kako bi, osim upoznavanja s povijesti Hidropatskog kupališta, najavio da se planira proširenje sadržaja i daljnje dizanje kvalitete ponude. Ukupno, Samobor je otprilike sat i pol vremena bio zvijezda programa, a priliku za besplatnu (samo)promociju iskoristio je na, čini nam se, vrlo dobar način.

K.S.

 
27.08.2007.

Odličan odaziv na ljetnu akciju darivanja krvi u Samoboru

Novih 13 u obitelji

Odličan odaziv na ljetnu akciju darivanja krvi u Samoboru

Standardna ljetna priča ponavlja se iz godine u godinu - dođe ljeto, broj ljudi u Hrvatskoj preko noći se uveća, a broj nesreća proporcionalno raste. Baš kao i potreba za zalihama krvi. Stoga su akcije prikupljanja tekućine koja život znači posebno vrijedne u mjesecima "nelikvidnosti" banaka krvi, a samoborski Crveni križ organizirao je upravo jednu takvu u utorak, 7. kolovoza. Svjesni nestašice, akciji su se u Samoborskoj pivnici odazvala čak 104 darivatelja, od čega njih 13 po prvi put. Sveukupno, ekipa Zavoda za transfuzijsku medicinu prikupila je u Samoboru 90-ak doza krvi koja će u bolnice diljem Hrvatske, a svi oni kojima je previše čekati do slijedeće akcije u organizaciji gradskog društva Crvenog križa (11. rujna), svakodnevno mogu darivati krv u Zagrebu, u Petrovoj 3.

K.S.

 

105. sjednica samoborskog Poglavarstva u znaku planova za izradu proračuna

U Svetoj Heleni obilježen dan Mjesnog odbora Franjo Bučar i blagdan svete Jelene Križarice - Helene

Obavljena svečana primopredaja čeka od 100 tisuća kuna za obnovu samoborske atletske staze u akciji Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatske lutrije

Samobor predstavljen u emisiji HTV-a "30 u hladu"

Odličan odaziv na ljetnu akciju darivanja krvi u Samoboru

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002