04.09.2007.

Uskoro počinje javna rasprava o Detaljnom planu uređenja groblja Otruševec

Širi se groblje u Otruševcu

Uskoro počinje javna rasprava o Detaljnom planu uređenja groblja Otruševec

Od 20. rujna do 19. listopada bit će održana javna rasprava o Detaljnom planu uređenja groblja u Otruševcu, a javno izlaganje plana planirano je 24. rujna s početkom u 17 sati u gradskoj vijećnici. Do 19. listopada građani mogu uputiti svoje primjedbe na plan i to svaki radni dan od 8 do 15 sati u zgradi Poglavarstva na Trgu kralja Tomislava 5.

Ovo su generalni podaci za sve zainteresirane, a sada slijedi i nekoliko detalja koje je na sjednici samoborskog Poglavarstva iznio jedan od izrađivača plana, Branko Horvat iz Instituta građevinarstva Hrvatske. Najznačajnije je svakako planirano širenje groblja prema šumi i njegovo kompletno uređenje u pejzažnom obliku, uz gradnju svih potrebnih objekata. Groblje bi se uređivalo u nekoliko etapa, a prvom je planirano širenje do buduće obilaznice, uređenje novih aleja, gradnja nove mrtvačnice s malim oproštajnim trgom te jednim primjerenim ugostiteljskim objektom – restoranom na krajnjem rubu groblja, pri spoju dviju prometnica. U drugoj etapi uredila bi se upravna zgrada i rasadnik, a potom i ostali sadržaji. Branko Horvat je istaknuo da bi se time osiguralo 20.000 ukopnih mjesta (grobnica i zemnih ukopa), što bi bio kapacitet za sljedećih 40 godina. Ono što će se definirati tijekom javne rasprave je i pozicija zajedničke grobnice. Planom je predviđeno da se do groblja može doći s tri strane te je planirano i uređenje velikog parkirališta.

M.Š.

 
04.09.2007.

U Drežniku Podokićkom održana sjednica samoborskog ogranka HSS-a

Se stoji, niš se ne dela!

U Drežniku Podokićkom održana sjednica samoborskog ogranka HSS-a

Početkom rujna sastao se u Drežniku Podokićkom samoborski ogranak HSS-a na prvoj redovitoj sjednici odbora gradske organizacije nakon ljetne stanke.

Još sredinom srpnja na samoborskom Sajmištu održan je motivacijski skup HSS-a i HSLS-a za sedmu izbornu jedinicu, na kojem su sudjelovali čelnici, kako samoborskih ogranaka ovih stranaka, tako i najviši dužnosnici HSS-a i HSLS-a na državnoj razini, predvođeni nositeljem zajedničke liste Božidarom Pankretićem. Bila je to prilika za potencijalne birače ove koalicije da se "iz prve ruke" upoznaju s predizbornim programom. Tijekom ljeta održan je niz sličnih motivacijskih skupova diljem Hrvatske, na kojem su sudjelovali samoborski HSS-ovci zajedno s HSLS-ovcima.

Početak rujna samoborski HSS imenovao je i izborni stožer svoje podružnice te otpočeo pripreme za izbore. Samoborsko područje je uvjetno podijeljeno na pet područja, u kojima će nositelji aktivnosti biti: Josip Berčić za sjeverni dio, Krunoslav Znika za gradski dio, Zdenko Cesnik za istočni dio, Vlado Hofer za zapadni te Željko Stanec za južni dio. Središnjem izbornom stožeru za Grad Samobor predsjedat će Krešo Beljak, ujedno i predsjednik GO HSS Samobor. Isto tako, očekuje se i da će se u zajednički stožer uskoro uključiti i članovi samoborskog HSLS-a.

Sjednicu odbora u Drežniku obilježilo je nezadovoljstvo članova politikom, a haesesovci su posebno naglašavali sporost građevinskih radova, prometni kaos u gradu te nametanje urbanističkih rješenja kojima se Samobor pretvara u zagrebačku spavaonicu.

U HSS-u protestiraju zbog toga što Grad nije htio otkupiti prostor starog autobusnog kolodvora, iako ga je mogao kupiti po povlaštenoj cijeni. Projekt kupovine i uređenja SAME puno je skuplji, a i taj projekt jednostavno – stoji. Ne događa se ništa ni sa Šmidhenom, stoji projekt vraćanja komplesa vojarne Gradu Samoboru, ne zna se kad će započeti obnova ceste prema Svetoj Nedelji, obilaznica je zapela na Dubravi, kamioni su još u centru grada... Jedino što se po njihovom mišljenju napravilo od koristi za Grad je izgradnja dvorane, ali to je sadašnja vlast samo naslijedila od prošle.

Na skupu se čulo da Samoborom vlada opća korupcija i da milijunske svote odlaze u privatne džepove onih koji odlučuju o tome tko će dobiti posao. Jer, računaju "seljaci", ako samo 10% poračuna završi kao "provizija", Samobor je oštećen za 15 milijuna kuna!

Na sjednici je odlučeno da samoborski HSS uplati pomoć obiteljima stradalih u požaru na Kornatu u iznosu od 1.200 kn.

S.S.

 
04.09.2007.

Mladi HNS-a u okviru akcije Pazi koga biraš obišli i Samobor

Za izbore navucite kondome

Mladi HNS-a u okviru akcije Pazi koga biraš obišli i Samobor

U sklopu priprema za nadolazeće parlamentarne izbore, Mladi HNS-a organiziraju ljetnu turneju po Hrvatskoj u kojoj će obići 70-ak gradova i općina i promovirati programe i projekte HNS-a namijenjene mladima. Već su obišli 37 gradova i općina od Dubrovnika do Istre, a "kontinentalni" dio turneje, koji je započeo 30. kolovoza, trajat će do 9. rujna, tijekom kojeg će Mladi HNS-a obići još 35 gradova.

Cilj turneje je pozvati mlade da u što većem broju izađu na parlamentarne izbore i na taj način preuzmu odgovornost za političke odluke koje određuju perspektivu mladih u Hrvatskoj. Iz tog razloga su kampanju nazvali "Pazi koga biraš!". Takvim naslovom aludiraju i na spolno odgovorno ponašanje mladih tijekom ljetnih praznika te u tu svrhu s promotivnim lecima dijele i kondome.

Prvo odredište "na kopnu" bio je Samobor. Peteročlana ekipa u četvrtak, 30. kolovoza, svojim je posjetom oduševila Samoborce, a pridružila im se i ekipa mladih samoborskih haenesovaca. Podijeljeno je 350 promotivnih lepeza i isto toliko kondoma te nekoliko desetaka majica, upaljača i olovki. Iako je štand postavljen "u prolazu", ekipa se razbježala po gradu. Komentari su uvijek slični; malo rasprave, malo kritika i pokoja pohvala, ali bitno da su se ljudima svidjeli kondomi i ostali promo materijal.

I.H.

 
04.09.2007.

Novu sjednicu Poglavarstva obilježile školske teme te privođenje kraju nekoliko natječaja

Do škole skoro besplatno

Novu sjednicu Poglavarstva obilježile školske teme te  privođenje kraju nekoliko natječaja

Početak 106. sjednice samoborskog Poglavarstva obilježila je minuta šutnje za poginule vatrogasce na Kornatima, a prihvaćen je i prijedlog da Grad Samobor uplati 10.000 kuna pomoći obiteljima stradalih.

Nakon toga raspravljalo se o subvencioniranju cijene srednjoškolskih pokaza za učenike drugih, trećih i četvrtih razreda srednjih škola i sklapanju ugovora sa Samoborčekom i Autoturistom. Prema ranijoj odluci, Zagrebačka županija cijenu će subvencionirati do 50% iznosa, a Grad Samobor subvencionira 25%, tako da će učenici morati platiti samo preostalih 25% do punog iznosa pokaza. To se, naravno, odnosi na učenike srednjih škola koji imaju stalno prebivalište na području Grada Samobora i koji će se nalaziti na ovjerenom popisu srednjih škola. Što se tiče učenika prvih razreda srednjih škola, njima je besplatan prijevoz osiguralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, ako im je škola udaljena više od 5 kilometara. Naravno, upućene su i dobre želje svim učenicima na početku nove školske godine.

Dobra je vijest stigla o postignutom dogovoru sa Zagrebačkom županijom o izgradnji i uređenju vanjskih sportskih igrališta uz novu dvoranu. Za te radove bit će zadužen Elektrometal iz Bjelovara (koji je izgradio dvoranu), a trošak od 1.999.020 kuna u cijelosti će pokriti Zagrebačka županija, kao osnivač srednjih škola. Imenovano je i Upravno vijeće Ustanove za upravljanje sportskim objektima, a njega čine Marica Jelenić, Roland Gajšak, Franjo Oslaković, Darko Šimunec i Davor Škiljan.

Provedeno je i nekoliko natječaja, a najzanimljiviji je bio onaj za izradu idejnog rješenje autobusnog kolodvora. Najpovoljniju ponudu dala je zagrebačka Tehnika. Što se tiče natječaja za usluge Pučke kuhinje, najpovoljnija je bila ponuda gostionice Samoborska oštarija pa će korisnici Pučke kuhinje po obroke ponovno ići u taj ugostiteljski objekt.

Mato Šipuš

Perkovčeva OK, Gajeva do 15. rujna

I članove Poglavarstva zanimalo je kada će se normalizirati prometna situacija u gradu. Zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten rekao je da se promet Perkovčevom počeo odvijati upravo od ponedjeljka 3. rujna, a da se još privode kraju radovi na pješačkim površinama. Što se tiče križanja Gajeve s Ulicom grada Wirgesa, iz Županijske uprave za ceste su poručili da počinju radovi na asfaltiranju tog velikog križanja, a trebali bi biti gotovi najkasnije do kraja sljedećeg tjedna. Tada bi se to semaforizirano križanje pustilo u promet, a narednih još mjesec dana popločavale pješačke površine.

Manji trošak telefonije

Prema riječima pročelnika za financije Rolanda Gajšaka, Grad će znatno povoljnije proći u sljedećem razdoblju glede troškova za internet, fiksnu i mobilnu telefoniju. Naime, Gradsko poglavarstvo raspisalo je natječaj prema posebnim uvjetima za pružanje tih usluga. Osim zgrade Poglavarstva, tražilo se rješenje i za korisnike gradskog proračuna. Na natječaju za usluge fiksne telefonije i interneta daleko najpovoljnija bila je Optima Telekom (oko 81.000 kuna), a za mobilnu telefoniju VIPnet (gotovo 190.000 kuna). U tom paketu međusobna komunikacija korisnika naplaćivat će se po znatno povoljnijoj tarifi, što će smanjiti ukupne troškove.

 
04.09.2007.

Nakon dugo godina balkon na Gradskoj vijećnici doživio je temeljitu rekonstrukciju

Novi mamac za fotoaparate

Nakon dugo godina balkon na Gradskoj vijećnici doživio je temeljitu rekonstrukciju

Samoborci i gosti grada godinama su se mogli diviti ljepoti izrade balkona na Gradskoj vijećnici na Trgu kralja Tomislava. Osobito kada je ta ograda bila ukrašena i cvijećem. Činilo se da taj pogled i ljepotu ništa ne može ugroziti. No, zub vremena činio je svoje, a najjače je napao konstrukciju balkona pa je bila nužna njegova sanacija. Da postoji opasnost znali su svi koji su ušli u Gradsku vijećnicu i vidjeli obavijest da na balkonu ne smije boraviti više od pet ljudi. Ovo ljeto izvršeni su ugovoreni radovi i konstrukcija balkona je ojačana, a sanirana je i ograda. Tako je balkon, koji je postao svojevrsnim simbolom ovoga grada, ponovno zasjao u svojoj punoj ljepoti. A i cvijeće se odmah vratilo na ogradu pa turisti opet mogu nemilice usmjeravati svoje fotoaparate prema njemu. Osobito kada se koji put na njemu ukažu i uvijek zgodne djelatnice gradske uprave.

M.Š.

 

Uskoro počinje javna rasprava o Detaljnom planu uređenja groblja Otruševec

U Drežniku Podokićkom održana sjednica samoborskog ogranka HSS-a

Mladi HNS-a u okviru akcije Pazi koga biraš obišli i Samobor

Novu sjednicu Poglavarstva obilježile školske teme te privođenje kraju nekoliko natječaja

Nakon dugo godina balkon na Gradskoj vijećnici doživio je temeljitu rekonstrukciju

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002