19.12.2007.

Skupština udruge branitelja 151. samoborske brigade

Na redu je projekt Spomen-sobe

Skupština udruge branitelja 151. samoborske brigade

Redovna izvještajna skupština Udruge branitelja 151. samoborske brigade kao jednu od glavnih zadaća u sljedećem razdoblju navela je i uređenje Spomen-sobe na Trokutu, čime je podržana inicijativa gradonačelnika Filipca i samoborskog Gradskog poglavarstva da se na mjestu pogibije prvih pripadnika 151. brigade s područja Samobora i Svete Nedelje uredi primjereno spomen-obilježje. Koordinator u ime 151. brigade na tom projektu Adolf Paar postao je i u Gradu zaštitni znak tog projekta pa mu je izrečena zahvala na trudu i angažmanu, baš kao i gradonačelniku Filipcu, koji nije mogao nazočiti skupštini. Stoga je njegov zamjenik Tomislav Masten (nazočna je bila i zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić) rekao da će Grad Samobor nastaviti s aktivnostima po tom pitanju, a jedan od prvih koraka je dobivanje suglasnosti svih jedinica lokalne uprave koje su vezane uz projekt. Riječi podrške radu udruge stigle su i od člana Poglavarstva Svete Nedelje Ratimira Slavića, ali i od brojnih gostiju koji su bili na Skupštini, kao što su Đurđa Purić, pukovnik Nikica Burić, Josip Leopold, Slavko Jurić…

U izvješću o radu u proteklom razdoblju predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade Franjo Horvat izdvojio je neke od manifestacija koje se, zapravo, već tradicionalno održavaju. Najvažnije su, svakako, proslava dana mobilizacije brigade i obvezni pohod prema Trokutu. Govoreći o uređenju Spomen-sobe, naveo je i da je dosad prikupljeno 170 fotografija i slika poginulih na tom području, čiji bi se podaci našli u sobi. Pozvao je i sve koji imaju bilo kakav video ili filmski materijal iz tog vremena oslobađanja Trokuta da dođu ili se jave u udrugu. Tamo mogu riješiti i sve probleme koje ih možda muče ili dobiti korisne savjete glede rješavanja statusa ili dobivanja braniteljskih prava. Izvješće o financijskom poslovanju pokazuje da je udruga u ovom trenutku 10.675 kuna u plusu, a u 2008. planiran je i porast prihoda. Popunjen je i sastav Upravnog odbora udruge, a u njemu će ubuduće djelovati Zlatko Vrbančić.

M.Š.

 
19.12.2007.

Pressica nakon sto dana rada novog direktora Komunalca

Ovrha prijeti neplatišama

Pressica nakon sto dana rada novog direktora Komunalca

Kraj godine i sto dana u fotelji direktora Komunalca sasvim su dovoljan razlog da se ta dva događaje spoje i napravi rezime. Možda su upravo tako razmišljali direktor Marijan Marunica i gradonačelnik Antun Dubravko Filipec (ujedno i predsjednik skupštine Komunalca) pozivajući novinare na press konferenciju, na kojoj su bili i zamjenik direktora Komunalca Miroslav Jaić, zamjenik gradonačelnika zadužen za komunalnu djelatnost Tomislav Masten te financijski pročelnik Roland Gajšak (predsjednik Nadzornog odbora tvrtke).

Gradonačelnik Filipec je na početku rekao kako se na ovaj način želi izvući Komunalac iz anonimnosti, otvoriti se prema građanima i predstaviti nove projekte. U tom tonu nastavio je i direktor Marunica, napomenuvši da od 1. siječnja počinje primjena nove organizacije rada koja će biti usklađena s propisanim normativima, s jasnom linijom rukovođenja. Upozorio je da je u tvrtki tek 6% zaposlenih s visokom stručnom spremom, a jedan od razloga je i to što je teško naći građevinske inženjere koji su voljni raditi za trenutnu plaću u Komunalcu. Problem je i neadekvatan prostor za rad, ali bi se to uskoro trebalo riješiti preseljenjem na novu lokaciju, uz Ulicu grada Wirgesa.

Direktor Marunica istaknuo je i problem naplate dugova. Naime, fizičke i pravne osobe Komunalcu duguju 6 milijuna kuna za uslugu odvoza otpada i milijun kuna za grobnu naknadu. No, dužnici ne mogu mirno spavati, jer je direktor najavio oštrije mjere kao što su tužbe, nakon kojih će slijediti ovrha i upis na nekretnine. Samo 53% građana plaća račune u roku istaknutom na uplatnicama, a u cijeloj godini naplati se 92,5% računa, dok nenaplaćenih 7,5 posto računa povećava navedeni dug. Pojedinci za odvoz smeća duguju i po 50.000 kuna, a među njima se nalaze i ugledni ugostiteljski objekti. Iako smo pitali za njihova imena, Zakon o tajnosti podataka priječi njihovo javno objavljivanje, pojasnili su gospoda Marunica i Masten, dodavši kako oni osobno nemaju ništa protiv objave tih podataka.

Nakon ove slijedila je ljepša tema, a to su planovi u sljedećem razdoblju. Istaknuti su najvažniji. To je gradnja nove poslovne zgrade i pratećih objekata na novoj lokaciji, sanacija kanalske mreže i uređenje pročistača korištenjem sredstava iz predpristupnih fondova, potom uređenje Sajmišta (natječaj je u tijeku i objavljen je na web stranicama Komunalca), rekonstrukcija tržnice te sanacija Trebeža (plan je već predstavljen javnosti).

Naravno, nastavit će se i s nabavom novih vozila kako bi vozni park dostigao prosječnu starost od 5 godina, najavio je Marunica, dok je Miroslav Jaić najavio daljnje uređenje grada, uz postavljanje novih sadržaja (primjerice, sprava za vježbanje kojima se mogu koristiti starije osobe). Zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten najavio je, pak, u 2008. uređenje šetnice od Kompareove do Ulice grada Wirgesa te nastavak radova na uređenju Anindola i staza prema Starom gradu na brdu Tepec.

Mato Šipuš

 
19.12.2007.

Na dnevnom redu Poglavarstva ponovno su se našli i amandmani na proračun za 2008.

Amandmani nisu prošli

Na dnevnom redu Poglavarstva ponovno su se našli i amandmani na proračun za 2008.

Prije donošenja proračuna još stižu amandmani na isti. Na 121. sjednici, 17. prosinca, članovi samoborskog Poglavarstva razmatrali su ukupno 21 amandman pristiglih iz oporbenih redova (klub DC-a, klub HSS-a, vijećnici Tomo Jandrečić i Žarko Adamek). Većina tih amandmana nije prihvaćena, a neki su djelomično prihvaćeni. Oporba je predlagala u 2008. povećanje iznosa za božićnicu umirovljenicima, milijun kuna više za male komunalne akcije, dodatna sredstva za nabavu vatrogasnog vozila, dodatne subvencije u stavkama javnog prijevoza, kao i više sredstava za razvoj seoskog turizma i poljoprivrede.

Odbijen je i amandman Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Samobora za znatnim povećanjem sredstava (umjesto planiranih 10.000 zatražili 111.600 kuna). Konačnu riječ o proračunu za 2008. godinu imat će gradski vijećnici 19. prosinca.

M.Š.

 
19.12.2007.

Učenice 6. razreda OŠ Rude ugošćene na sjednici Poglavarstva

Puce žele rudarsku dvoranu

Učenice 6. razreda OŠ Rude ugošćene na sjednici Poglavarstva

Pomalo neobično počela je 121. sjednica Poglavarstva grada Samobora, jer su na samom početku riječ preuzele tri učenice OŠ Rude. Dora, Franka i Elizabeta, učenice 6. razreda, vrlo su spretno i elokventno izrekle dobre želje članovima Poglavarstva za daljnji njihov rad te ih podsjetile i za što su sve digli ruke kada je u pitanju OŠ Rude i PŠ Manja Vas. Dio tih novaca bio je potreban za brojne aktivnosti koje su učenici škole provodili u 2007. godini pa su Dora, Franka i Elizabeta ukratko podsjetile i na njih. Ono najvažnije ostavile su za kraj – za dvije godine, prije nego krenu u srednju školu, žele nastavu tjelesne i zdravstvene kulture održati u novoj sportskoj dvorani.

Slijedila je još izmjena darova nakon koje su se članovi Poglavarstva mogli malo zasladiti, a djevojke su u Rude ponijele prigodne darove, među kojima je i novi crveni gradski kišobran s partiturom Ferde Livadića.

M.Š.

 

Skupština udruge branitelja 151. samoborske brigade

Pressica nakon sto dana rada novog direktora Komunalca

Na dnevnom redu Poglavarstva ponovno su se našli i amandmani na proračun za 2008.

Učenice 6. razreda OŠ Rude ugošćene na sjednici Poglavarstva

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002