24.05.2007.

Na Samoborskom groblju obilježena 181. godišnjica rođenja Ivana Perkovca

Vrućina jača od pijeteta

Na Samoborskom groblju obilježena 181. godišnjica rođenja Ivana Perkovca

Na grobu Ivana Perkovca, 15. godinu u nizu, okupili su se štovatelji tog velikog domoljuba, književnika i novinara, odajući mu dužnu počast na 181. godišnjicu rođenja. I ovaj put (nažalost) skromno, uz mali broj onih koji se na Samoborskom groblju nisu morali naći po sili dužnosti, održan je prigodni program u čemu su pomogli učenici Osnovne škole iz Šenkovca. Tako su se, natisnuti uz natruhe hlada podno nadgrobnog spomenika Ivanu Perkovcu, pjesmom i recitacijom okupljenima obratili učenici predvođeni profesoricom Marijom Dukić, a prigodnim govorima zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić, predsjednica samoborskog ogranka Matice hrvatske Ranka Novosel i ravnateljica OŠ iz Šenkovca Božica Jakolić.

Uz želju da sjećanje na čovjeka po kojem ime nosi glavna samoborska ulica i šenkovečka osnovna škola nikada ne zamre i bude mjerilo vrijednosti za generacije pred nama, istaknuta je i želja da se obilježavanje rođendana Ivana Perkovca podigne i na jednu višu razinu. Ako ne prije, a onda po izgradnji mosta koji će olakšati putovanja na relaciji Samobor – Zaprešić/Brdovec/Šenkovec. Ovom prilikom ravnateljica Jakolić iskoristila je obilježbu i kako bi sve pozvala na prezentaciju Zbornika kajkavske ikavice koja će se održati na Dan škole Ivana Perkovca, a tajnik samoborske Matice Zoran Perović uzvratio je Zbornikom Matice hrvatske kojega je podijelio gostima iz Šenkovca i Brdovca.

K.S.

Tu je govorio Šenoa

Nadgrobni spomenik Ivanu Perkovcu djelo je Ivana Rendića, jednog od najistaknutijih kipara s prijelaza 19. u 20. stoljeće. Također veliki domoljub, (iako ga je domovina na koncu pustila da umre u bijedi) za grob Ivana Perkovca je načinio spomenik naziva Domovina. Nju predstavlja ženski lik u narodnoj nošnji s vijencom u ruci koji je naslonjen na veliki kameni križ, uz kojeg se nalazi stilizirani antički sarkofag. Prigodom svečanog otkrivenja spomenika u rujnu 1875. godine prigodni govor je održao August Šenoa. Do danas je spomenik nekoliko puta bio obnovljen, prvi puta 1902. godine kada je u njegovom podnožju nađena metalna kutija s tekstom spomenice iz 1875. godine koji je prepisan i vraćen u podnožje spomenika. Potom je spomenik očišćen i konzerviran 1940. godine, a posljednji put je restauriran, na inicijativu Matice hrvatske - ogranak Samobor, prije 4 godine. Za sada se odlično drži, samo što ga rijetko tko obilazi.

 
24.05.2007.

U MO Lug Samoborski sami izradili betonski stol za stolni tenis

Još samo mrežica i bit će ping-ponga!

U MO Lug Samoborski sami izradili betonski stol za stolni tenis

U 2007. godini Vijeće mjesnog odbora Lug Samoborski i građani Luga već po tradiciji nastavljaju uređenje igrališta u Domagojevoj ulici. U siječnju je postavljena rasvjeta oko mjesnog doma i igrališta, u ožujku održana akcija čišćenja i uređenja, a u travnju je iscrtano košarkaško i odbojkaško igralište.

Na inicijativu člana Odbora Frančeška Glasnovića, u svibnju su građani Luga sami izradili i postavili betonske ploče za stol za stolni tenis koji su huligani uništili prošle godine. Slijedi brušenje i farbanje ploča te postavljanje mrežice.

Vijeće mjesnog odbora Lug započinje i s pripremama za proslavu Dana župe sv. Ivana Krstitelja koja će se održati u nedjelju, 24. lipnja 2007., na igralištu u Lugu. Najavljuju dječje utrke, utrku spretnosti na biciklima, dječji stolnoteniski turnir i druga sportska događanja te večernju zabavu uz glazbu.

MGH

 

Na Samoborskom groblju obilježena 181. godišnjica rođenja Ivana Perkovca

U MO Lug Samoborski sami izradili betonski stol za stolni tenis

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002