27.06.2007.

Po prvi put zajednički obilježen Dan državnosti Hrvatske i Slovenije

Za daljnje jačanje veza

Po prvi put zajednički obilježen Dan državnosti Hrvatske i Slovenije

U posljednje vrijeme odnosi Hrvatske i Slovenije, osobito u političkom polju, ne bilježe baš dobre vijesti. No, suradnja unatoč tome ne prestaje, a bilježe se i novi pokušaji povezivanja. Jedan takav je i zajedničko obilježavanje Dana državnosti, a kao idealno mjesto za to izabran je Samobor. Uz domaćine, gradonačelnika Antuna Dubravka Filipca i njegovu zamjenicu Maricu Jelenić, s hrvatske strane u protokolu je još bio i zamjenik veleposlanika Hrvatske u Sloveniji Mario Kezić, dok je goste iz Slovenije predvodio njihov veleposlanik u Hrvatskoj dr. Milan Orožen Adamič.

Program je prvo predviđao polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika braniteljima u Parku domovinske zahvalnosti, gdje je, nakon govora gradonačelnika Filipca i Adolfa Paara u ime Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata te molitve koju su predvodili župnici Vlado Bogdan i grkokatolički Danijel Vranešić, posebnu radost izazvalo recitiranje stihova doajena našeg glumišta Josipa Bobija Marottija.

Unatoč radovima na uređenju, Vugrinščak se još jednom pokazao kao vrlo zahvalno mjesto za organiziranje happeninga kao što je bio onaj u subotu popodne u poslijepodnevnom dijelu programa. Tu su se na pozornici izmjenjivala hrvatska i slovenska pjevačka društva te društva Hrvata u Sloveniji i obrnuto. Ipak, najveći pljesak dobili su sudionici biciklističke karavane koji su krenuli iz Vukovara i privremeno se zaustavili u Samoboru, da bi im krajnji cilj bila Ljubljana. U Samoboru su im se pridružili i članovi BBK Šišmiš. Osnovna poruka govora bila je da nas puno toga spaja i da bi se trebale još čvršće graditi veze dvaju naroda. Ako je suditi prema raspoloženju okupljenih, sljedeći zajednički susret nije upitan, a možda se ponovno dogodi u Samoboru.

M.Š.

 
27.06.2007.

Obilježen Dan antifašističke borbe

U dva dana vijenci na 22 obilježja

Obilježen Dan antifašističke borbe

Niti ove godine nije izostala tradicionalna ophodnja članova Udruge antifašističkih boraca i antifašista Samobora i Svete Nedelje do obilježja i spomenika poginulim borcima i antifašistima u 2. svjetskom ratu. Društvo su im pravili i kolege iz Zveze borcev Brežica, predvođeni potpredsjednikom Alojzom Godecom te prijatelji iz zagrebačke Trešnjevke i Novog Zagreba. Njih više od 50 odalo je počast poginulim borcima sa samoborskog, svetonedeljskog i stupničkog područja, a na sam Dan antifašističke borbe obišli su i sedam spomenika u okolici Samobora, na Samoborskom gorju i Žumberku, od Otruševca do Budinjaka.

Početak svečanosti bio je 21. lipnja na Trgu Matice hrvatske kod spomenika borcu te u Parku domovinske zahvalnosti kod spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, gdje su predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Samobora i Svete Nedelje Alojz Cvetković i zamjenici gradonačelnika Grada Samobora Marica Jelenić i Tomislav Masten te predsjednik Gradskog vijeća Boris Makarun položili vijence i zapalili svijeće za sve poginule borce i branitelje.

M.Š.

 
27.06.2007.

Samoborski HSS proslavio svoj dan u Vrbovcu uz prisjećanje na bunu u Gradni

Prvo proslava pa izbori

Samoborski HSS proslavio svoj dan u Vrbovcu uz prisjećanje na bunu u Gradni

U Vrbovcu Samoborskom i u selu Gradna, u nedjelju 17. lipnja, svečano je proslavljen Dan samoborskog HSS-a, vezan ujedno uz obilježavanje uspomene na svojevrsnu bunu stanovnika Gradne, koji su uspjeli, gotovo oružanom pobunom, spriječiti uklanjanje spomen-ploče s kapelice u njihovom mjestu od strane komunističkih vlasti neposredno po završetku Drugog svjetskog rata. Međutim, kako je tu nedjelju u Gradni bila još jedna proslava, samoborski HSS je odlučio svoju manifestaciju premjestiti malo južnije, u Vrbovec. A da se ne bi zaboravilo što se proslavlja, od tamo je već u jutarnjim satima krenula povorka traktora i automobila, okićena zastavama i praćena tamburicama, koja se zaustavila ispred spomenute kapelice, gdje su članovi nazočili svetoj misi.

Po povratku s mise sve prisutne pozdravio je predsjednik tamošnjeg ogranka HSS-a Zdenko Cesnik, a zatim je uzeo riječ i predsjednik samoborskog HSS-a Krešo Beljak koji je posebno pohvalio organizatore te zahvalio članstvu na odazivu, a sponzorima na podršci. Kasnije se kroz razgovor moglo čuti kako su samoborski HSS-ovci razočarani načinom na koji aktualna koalicija vodi Samobor te da su u pripremi i konkretne političke akcije kojima će se građanima prezentirati HSS-ovo viđenje upravljanja gradom.

- Sada slavimo, sada jačamo, sada gradimo stranačku infrastrukturu, no uskoro ćemo započeti s izradom novog predizbornog programa samoborskog HSS-a. Neće to biti ništa slično ovome što gledamo u Samoboru zadnjih, valjda 30 godina - moglo se čuti. Isto tako, rekli su vodeći HSS-ovci Samobora, HSS neće trgovati poslije izbora, nego će puno prije reći biračima s kojim strankama namjerava surađivati, a s kojima ni pod koju cijenu.

Poslije ručka, kojeg je opet majstorski priredio Vlado Hofer, samoborski haesesovci su se nastavili družiti cijeli dan, oni najuporniji i do kasno u noć, a vodstvo organizacije obećalo je da će proslava postati tradicionalna te da će putovati od ogranka do ogranka.

I.H.

Buna u Gradni

Pokušavajući ukloniti sve što je mirisalo na

nacionalni ponos Hrvata, stigla je nakon 2. svjetskog rata "narodna vlast" do "gradinske" kapelice sv. Antuna s namjerom ukloniti spomen-ploču na kojoj piše: Ovaj Božji dom je zadužbina sela Gradne posvećena uspomeni učitelja i vođe hrvatskog naroda Stjepana Radića i sviju ostalih učenika palih za slobodu Hrvatske. Stanovnici su se pobunili, stali pred naoružane komuniste i, riskirajući živote, fizički spriječili uklanjanje ploče.

Tko je sve bio

Usprkos sparnom i vrućem vremenu, proslavi je nazočilo petstotinjak članova i simpatizera HSS-a te brojni gosti među kojima se posebno isticao ratni zapovjednik obrane Vukovara i posebni gost Nikole Burića Čokota, Branko Borković - Mladi Jastreb. Bili su u Vrbovcu i tajnik županijskog HSS-a Roman Rodić, predsjednik HSS-a Sveta Nedelja Dragutin Pentek Vinovrški, a od gostiju iz drugih stranaka predsjednik samoborskog HSP-a Miljenko Borić.

 

Po prvi put zajednički obilježen Dan državnosti Hrvatske i Slovenije

Obilježen Dan antifašističke borbe

Samoborski HSS proslavio svoj dan u Vrbovcu uz prisjećanje na bunu u Gradni

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002