20.01.2007.

Predstavnici Gradskog ogranka HSS-a Samobora upozorili na stanje samoborske poljoprivrede te ponudili suradnju po pitanju obilaznice

Sela pred izumiranjem

Predstavnici Gradskog ogranka HSS-a Samobora upozorili na stanje samoborske poljoprivrede te ponudili suradnju po pitanju obilaznice

Samoborski HSS-ovci održali su 18. siječnja tiskovnu konferenciju kako bi javnosti prezentirali svoja razmišljanja o problematici obilaznice i poljoprivrede na lokalnoj razini.

Predstavnicima medija podijeljeno je priopćenje kojim samoborski HSS ističe svoje neslaganje s načinom na koji aktualna vlast rješava pitanje obilaznice. - Oni samo žele silom "umetnuti" obilaznicu između dva mirna stambena naselja, između Luga i Perivoja, ili jednostavno "pustiti" promet po postojećoj cesti u Otruševcu, prebacujući tako problem na Županijske ceste, što postojeća prometnica između Otruševca i Velike Jazbine jest. Ne mareći pri tome ni malo da bi ta obilaznica tada prolazila pokraj četiri Zakonom zaštićena područja: Grgosovu špilju, dvorac Bistrac, vlažno stanište potoka Bistrac i Balagove dvore!" – stoji između ostalog u priopćenju. U priopćenju HSS navodi i "greške" u procjenama prilikom planiranja obilaznice i nudi svoju pomoć pri rješavanju tog problema kroz svoje intelektualne i druge resurse.

Predsjednik radne skupine za poljoprivredu i šumarstvo samoborskog HSS-a, Damir Otmačić, upozorio je pak na činjenicu da je samo 0,6 posto proračuna Samobora namijenjeno poljoprivredi, a da se 40-ak posto kućanstava na području Samobora oslanja na poljoprivrednu proizvodnju.

Potpredsjednik ogranka Krunoslav Znika naglasio je da je potrebno dići izdvajanja za poljoprivredu na 10 posto proračuna, kao što je to na županijskoj razini, kako bi samoborske poljoprivrednike pripremili za EU. Stanko Grdović kao predsjednik novoosnovanog Hrvatskog seljačkog saveza Grada Samobora požalio se pak na činjenicu da Savez nije ušao u proračun za 2007. godinu, iako ima razrađeni program djelovanja koji uključuje i anketiranje seoskih domaćinstava na području grada. Kako je ustvrdio, u Gradu uzimaju njihove prijedloge i inicijative te ih predstavljaju kao vlastite, a uopće ne rade na njihovoj realizaciji. Predsjednik ogranka Krešo Beljak upozorio je na samom kraju na alarmantnu situaciju u selima brdskog kraja, pogotovo Žumberka, gdje su tamošnja sela na pragu izumiranja.

Kruno Solenički

 
20.01.2007.

U Samoborskom muzeju radi se na sanaciji vlage zbog čega su izlošci iz prizemlja trenutno nedostupni

Vlaga van, novi izlošci unutra

U Samoborskom muzeju radi se na sanaciji vlage zbog čega su izlošci iz prizemlja trenutno nedostupni

"Radi sanacije vlage u Samoborskom muzeju za posjetitelje je do daljnjega zatvoreno prizemlje Muzeja" – obavijest je koja će neko vrijeme dočekivati sve koji navrate do Livadićeve 7. Međutim, ne radi se ni o čemu alarmantnom, niti je bilo što iz fundusa muzeja u opasnosti. Jednostavno, pojasnio nam je ravnatelj muzeja Miroslav Milonjić, došlo je vrijeme da se "izvuče" vlaga iz zidova i prostorija smještenih u prizemlju, kako bi se omogućili kvalitetniji uvjeti za nastavak rada. Posao je to koji je predviđen u ovogodišnjem planu rada Samoborskog muzeja i za kojeg je osiguran novac iz gradskog proračuna i Ministarstva kulture.

Troškovi se u ovoj fazi kreću oko 60 tisuća kuna, a u izvođenje posla uključeno je nekoliko samoborskih tvrtki, jer je potrebno dio zidova probiti, skinuti i vratiti žbuku, riješiti cijevne instalacije, solju izvući vlagu i sve to na koncu sanirati. U međuvremenu, geološka, arheološka i etnografska zbirka pažljivo su spremljene u kutije, a veći izlošci prekriveni su zaštitnim navlakama. Iako će radovi potrajati par mjeseci već bi se početkom veljače moglo očekivati kako će prizemlje biti otvoreno za posjetitelje, najavljuje ravnatelj Milonjić, dok programi na katu ostaju dostupni sve vrijeme. Također, najavio je ravnatelj, nakon "izvlačenja" vlage, zbirke u prizemlju bit će obogaćene "svježijim" arheološkim izlošcima, a kat će dobiti drugačiji stalni postav.

Kruno Solenički

 
20.01.2007.

Prva sjednica Poglavarstva u 2007. godini u znaku subvencija za pokaze i podrške projektu uređenja prostora na Trokutu

Braniteljima spomen soba

Prva sjednica Poglavarstva u 2007. godini u znaku subvencija za pokaze i podrške projektu uređenja prostora na Trokutu

Nakon gotovo tri tjedna stanke članovi Poglavarstva vratili su se u gradsku vijećnicu. Stoga ih je čekao nešto duži dnevni red, tematski vrlo raznovrstan. Na početku su raspravljali o inicijativi za uređenjem spomen sobe na Trokutu u spomen na poginule pripadnike 151. brigade. Pročelnik Damir Fabek rekao je da su se inicijativi gradonačelnika Filipca pridružili ostali gradovi i županije čije su se postrojbe 1991. nalazile na Trokutu kod Novske te je načelno dogovoreno uređenje spomen sobe i zajedničkog obilježja poginulim hrvatskim braniteljima.

Članovi Poglavarstva dali su suglasnost i Udruzi branitelja 151. brigade da sudjeluje na natječaju za dobivanje sredstava Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, budući da je cjelokupni projekt uređenja procijenjen na 1.820.000 kuna. Ministarstvo bi moglo sudjelovati do 40% od tog iznosa, a preostali bi dio podijelile jedinice lokalne samouprave, čiji bi se predstavnici 25. siječnja trebali ponovno okupiti u Samoboru. Na sjednici su bili predstavnici Udruge branitelja 151. brigade Franjo Horvat i Adolf Paar, koji su naglasili da bi se tako napokon uredilo mjesto za druženje pripadnika brigade i iskazivanje počasti na mjestu pogibije njihovih suboraca.

U nastavku sjednice bilo je riječi i o zahtjevu Signature d.o.o. iz Zagreba za postavljanjem antene širokopojasnog interneta na zgradu Same. Grad je jedan od suvlasnika objekta, a istaknuo je cijenu od 5.000 kuna mjesečno, kao i svim operaterima koji su postavili antene na području grada. Tatjana Milek upozorila je da najveća tvrtka koja omogućava ADSL već nekoliko mjeseci ne može osigurati pristup za, primjerice, osnovne škole.

– Budući da za tim vlada veći interes, a trenutno nema mogućnosti uvođenja, možda bi se moglo omogućiti postavljanje antene po povoljnijim uvjetima, predložila je Tatjana Milek. No, zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten odgovorio je da se radi o privatnim firmama i djelatnosti koja ostvaruje profit te da im se zbog toga ne mogu dati povlastice.

Povlastice su zato u prijevozu ostvarili učenici osnovnih i srednjih škola te studenti. Također, nastavlja se praksa kupoprodaje karata za osobe s posebnim potrebama. Ovjeren popis osoba s posebnim potrebama koje imaju pravo na besplatni prijevoz dostavlja Udruga invalida Samobora i Svete Nedelje.

Poglavarstvo je prihvatilo Ugovor o sufinanciranju programa Hitne medicinske pomoći te će iz proračuna izdvojiti 300.000 kuna za financiranje dodatnog tima Hitne pomoći, dakle više nego što je predviđeno ugovorom s HZZO-om zbog teritorijalne specifičnosti područja koju pokriva samoborska Hitna pomoć. Prihvaćeno je i financiranje programa Savjetovališta za prevenciju ovisnosti i rad s ovisnicima. Također, prihvaćen je i niz programa sufinanciranja programa u dječjim vrtićima s posebnim naglaskom na rad s djecom s teškoćama u razvoju.

Mato Šipuš

 

Predstavnici Gradskog ogranka HSS-a Samobora upozorili na stanje samoborske poljoprivrede te ponudili suradnju po pitanju obilaznice

U Samoborskom muzeju radi se na sanaciji vlage zbog čega su izlošci iz prizemlja trenutno nedostupni

Prva sjednica Poglavarstva u 2007. godini u znaku subvencija za pokaze i podrške projektu uređenja prostora na Trokutu

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002