16.05.2007.

Redovna skupština Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije

Ivanu Vlainiću nagrada Rudolf Perešin

Redovna skupština Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije

Domaćin ovogodišnje redovne Izvještajne skupštine Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije, održane 15. svibnja, bio je Samobor. U Hotelu Lavica okupilo se 40 delegata s cijelog prostora Zagrebačke županije kako bi ocijenili ukupan rad svih udruga koje čine županijsku Zajednicu tehničke kulture. Skupštinom je predsjedavao i rukovodio njenim radom predsjednik Zdenko Šroler.

Radni dio Skupštine odnosio se na podnošenje izvješća o radu i financijskog izviješća, koja su prihvaćena, a u članstvo je primljena i Avio modelarska udruga iz Velike Gorice.

Nakon obavljenih redovnih točaka dnevnog reda održan je svečani dio Skupštine u kojem je dodijeljena županijska nagrada za tehničku kulturu Rudolf Perešin koja se dodjeljuje za iznimna postignuća ostvarena stvaralačkim, pedagoškim, stručnim i znanstvenim sudjelovanjem i radom u tehničkoj kulturi, a među ovogodišnjim laureatima je i Ivan Vlainić iz Samobora, koji je nagradu dobio za svoj stvaralački i izvannastavni rad s mladim inovatorima i čiji rad obilježavaju sad već brojne nagrade koje su osvojili njegovi učenici.

Spomenuta je i prošlogodišnja nagrada za životno djelo koju je dobio Josip Burica iz Samobora za dugogodišnji doprinos u razvoju i unapređenju tehničke kulture. Sjednicu su posjetili i predstavnici samoborske gradske vlasti Marica Jelenić, zamjenica gradonačelnika Grada Samobora, i Miroslav Burić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zagrebačke županije, koji su bili suglasni u pružanju daljnje potpore u radu te su obećali vlastito zalaganje za ishodovanje povećanja financijskih sredstava za rad i županijske i samoborske Zajednice tehničke kulture.

Folklorni ansambl KUD Oštrc svojim je nastupom uveličao svečanost dodjele, a skupština je završena prigodnim domjenkom.

Sanja Horvat

 
16.05.2007.

Hodočašće vatrogasaca u Mariju Bistricu

I Samoborci u Bistrici

Hodočašće vatrogasaca u Mariju Bistricu

Na 8. hodočašću vatrogasaca Hrvatske u nacionalno svetište Marija Bistrica sudjelovalo je 40 vatrogasaca iz Vatrogasne zajednice Grada Samobora. Ukupno je sudjelovalo 1000 vatrogasaca iz cijele Hrvatske, od čega iz Zagrebačke županije njih 150. U svečanoj povorci sudjelovale su vatrogasne zastave Vatrogasne zajednice Grada Samobora, DVD Otok, DVD Molvice i DVD Galgovo. Koncelebriranu misu predvodio je generalni vikar Vojnog ordinarijata u RH mons. Josip Šantić, a pozdravne govore održali su županica Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Marijan Mlinarić.

Antun Bogolin

 
16.05.2007.

Na sjednici Poglavarstva bilo je riječi o projektima Kulturnog centra i zajedničkom autobusnom i željezničkom kolodvoru

Umjesto kina novi kompleks?

Na sjednici Poglavarstva bilo je riječi o projektima Kulturnog centra i zajedničkom autobusnom i željezničkom kolodvoru

Ako sve bude realizirano kako je planirano, Samobor bi mogao dobiti multimedijski kompleks s komercijalnim sadržajima. To je sažetak prijedloga koji je, nakon dobivanja natječaja, predočila tvrtka Sinergijske solucije d.o.o., točnije njihov predstavnik Hrvoje Vajić na 93. sjednici samoborskog Poglavarstva govoreći o projektu Kulturnog centra. Grad će u kratkom roku utvrditi sadržaje koji su mu neophodni (u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem), a rečeno je kako će to svakako biti nova dvorana, galerija i podzemna garaža. U gradski projektni tim bit će uključeni Roland Gajšak, Damir Fabek, Dražen Gerbl, Katica Tandarić, Anamarija Crnojević, Goran Merčep i Loranda Novosel. Prvi korak je izrada studije izvodljivosti.

Inače, bila je to jedna od dužih sjednica Poglavarstva, a za to su zaslužne, uz navedenu, još dvije točke dnevnog reda.

Stari gost na sjednicama Poglavarstva je inženjer Zoran Hebar, koji je ovog puta govorio o dva projekta - izgradnja zajedničkog željezničko-autobusnog kolodvora i uređenje Perivoja. U javnosti je već nekoliko puta bio izložen projekt kolodvora uz Ulicu grada Wirgesa, a javna rasprava bit će ponovno otvorena od 24. svibnja do 8. lipnja. Članovi Poglavarstva imali su primjedbe smatrajući da je 21 peron previše, osobito kad profunkcionira željeznica, a odgovoreno im je da su zahtjevi koncesionara bili još i veći i da je to kompromisno rješenje. Ipak, predloženo je da se dio perona gradi u drugoj fazi, ako se pokaže izričita potreba za njima. Gradit će se i podzemne garaže, a rezerviran je i prostor za dodatna nadzemna parkirališta ako se za njih ukaže potreba, pojasnio je inženjer Hebar, dodajući da u ovom trenutku nitko ne može unaprijed pretpostaviti kolika će u budućnosti biti stvarna potreba za njima.

Detaljni plan uređenja naselja Perivoj također će se naći na javnoj raspravi od 24. svibnja do 8. lipnja u prostorijama Gradskog poglavarstva na Trgu kralja Tomislava. Zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten upozorio je da između Starčevićeve ulice i potoka Bistrac može biti samo zona obiteljskih kuća, bez mogućnosti višestambene izgradnje, unatoč velikom pritisku investitora.

M.Š.

Semafor ili rotor

Prva faza uređenja prostora budućeg autobusno-željezničkog kolodvora predvidjela je i semaforizaciju križanja Gajeve i Ulice grada Wirgesa, a u drugoj fazi i gradnju rotora na tom mjestu. Ali, ako se prihvate izmjene Detaljnog plana uređenja, ulaz i izlaz s kolodvora bit će premješteni 50-tak metara zapadnije, na križanje s Reizerovom pa bi se tu napravio rotor. Stoga će se vjerojatno još jednom zatražiti mišljenje Gradskog vijeća o obvezi gradnje rotora na križenju Wirgesove i Gajeve, jer za njim više neće biti prijeke potrebe.

 
16.05.2007.

6. Olimpijski festival dječjih vrtića Zagrebačke županije održan u Samoboru

Najmlađi svjetski olimpijci

6. Olimpijski festival dječjih vrtića Zagrebačke županije održan u Samoboru

Naučiti od najmlađih nogu djecu temeljnim vrijednostima olimpizma, razvijanju sportskih aktivnosti, kreativnosti i samoinicijative cilj je Olimpijskog festivala dječjih vrtića koji se održava već 6. godinu zaredom. U Samoboru je mjesto odigravanja Olimpijskog festivala dječjih vrtića Zagrebačke županije bilo igralište NK Samobora.

U utorak, 15. svibnja, okupilo se 7 vrtića – Grigor Vitez i Izvor iz Samobora i Bregane, svetonedeljski Slavuj, dječji vrtići Ivanić Grad i Maslačak iz Zaprešića, a klinci i klinceze natjecali su se u pet olimpijskih disciplina. Nositelj projekta je Ured za lokalni sport HOO-a, a samoborsko natjecanje održano je u organizaciji Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije i Samoborskog športskog saveza.

Kao na svakom olimpijskom otvorenju i tu je bila baklja koju je na stadion donio karatist Tomislav Rašidagić, a svečano je natjecanje pod geslom "Što se nauči u djetinjstvu nikad se ne zaboravlja" otvorila direktorica Ureda za lokalni šport pri Hrvatskom olimpijskom odboru Alma Papić.

K.S.

 
16.05.2007.

Samoborski narodnjaci održali predstavljanje Novog hrvatskog suvereniteta

O politici u birtiji

Samoborski narodnjaci održali predstavljanje Novog hrvatskog suvereniteta

Nastavljajući niz svojih prezentacija samoborski HNS-ovci ovaj su put odlučili da je vrijeme za upoznavanje samoborske javnosti s njihovim konceptom Novog hrvatskog suvereniteta. U Domu umirovljenika, u subotu 12. svibnja, tako je predstavljen niz "strateških sustava i posebnih politika u kojima će Hrvatska u okviru redefiniranja vlastitog suvereniteta ostvariti upravljivost temeljnim nacionalnim interesima".

Srećom, udaljujući se od suhoparnih političkih govorancija, narodnjaci su se odlučili za alternativni pristup – polusatnom predstavom upozorili su javnost na važnost zadržavanja suvereniteta nad osnovnim prirodnim bogatstvima, upravljanja prostorom u svim segmentima i samodovoljnost u proizvodnji hrane. S jedne strane svoj pogled na stvari nudili su gosti kafića Europa, s druge Caffea Croatia, a po završetku predstave Marica Jelenić pročitala je mišljenja predsjednice HNS-a Vesne Pusić o Novom hrvatskom suverenitetu.

K.S.

 
16.05.2007.

Održana Izborna skupština organizacije žena HSS-a Hrvatsko srce

Mira Čebušnik nova predsjednica

Održana Izborna skupština organizacije žena HSS-a Hrvatsko srce

7. svibnja održana je u prostorijama DVD-a Samobor Izborna skupština organizacije žena GO HSS-a Samobor Hrvatsko srce. Hrvatsko srce djeluje kao stranačka asocijacija unutar HSS-a, a glavni su joj ciljevi promicanje uloge žena u politici, ravnopravnost spolova, ljudska prava, edukacija žena za politički rad, zaštita zdravlja, materinstva, doma i obitelji, zaštita tradicije te očuvanje narodnog stvaralaštva i običaja.

Hrvatsko srce osnovano je dvadesetih godina prošlog stoljeća, a osnivač je bila Marija Radić, supruga Stjepana Radića. Godine 1998. obnovljen je rad te stranačke asocijacije u domovini, a iste godine je osnovan ogranak i u Samoboru.

Nakon što je bivša predsjednica samoborskog ogranka zbog obiteljskih razloga bila spriječena u daljnjoj aktivnosti te podnijela ostavku, predsjedništvo GO HSS Samobor je imenovalo povjerenicu, a ona inicijativni odbor koji je odradio sve poslove oko organiziranja same skupštine.

Na zadnjem sastanku inicijativnog odbora uoči skupštine, dvije su dame istaknule svoju kandidaturu za čelnicu žena samoborskog HSS-a, Mira Čebušnik i Ljiljana Jenko. Nakon što su na samoj skupštini obje iznijele svoj plan i program rada te se trebalo prijeći na tajno glasovanje, prisutne je iznenadila Jenko, povukavši svoju kandidaturu. Taj čin je obrazložila kao njen pokušaj očuvanja jedinstva stranke, što su prisutne članice pozdravile te nakon toga jednoglasno izabrale Miru Čebušnik za predsjednicu. Izabrane su još i Gordana Berčić za zamjenicu predsjednice, Marija Lindić za tajnicu, Jasenka Skendrović za blagajnicu te Nevenka Siebig, Sonja Berce i Edita Herceg za članice odbora Hrvatskog srca.

Između ostalih, skup je pozdravio Krešo Beljak, predsjednik GO HSS-a Samobor, koji je čestitao novoj predsjednici i obećao svesrdnu pomoć u radu Hrvatskog srca.

Stjepan Stanić

FOTO: Novo predsjedništvo Hrvatskog srca

 

Redovna skupština Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije

Hodočašće vatrogasaca u Mariju Bistricu

Na sjednici Poglavarstva bilo je riječi o projektima Kulturnog centra i zajedničkom autobusnom i željezničkom kolodvoru

6. Olimpijski festival dječjih vrtića Zagrebačke županije održan u Samoboru

Samoborski narodnjaci održali predstavljanje Novog hrvatskog suvereniteta

Održana Izborna skupština organizacije žena HSS-a Hrvatsko srce

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002