13.12.2007.

Speleološki klub Samobor u Gradskoj knjižnici predstavio svoj rad

Iz mraka u tamu

Speleološki klub Samobor u Gradskoj knjižnici predstavio svoj rad

Speleološki klub Samobor tamu špiljskog podzemlja zamijenio je nakratko zamračenim prostorijama Odjela za odrasle Samoborske knjižnice. Naime, u utorak, 11. prosinca, na tom je mjestu održana prezentacija rada samoborskih speleologa i predstavljanje filma o ekspediciji Vrdovo 2007. O otkrivanju deset novih speleoloških objekata na Vrdovu u Glasniku smo već opširno pisali, a ovom prilikom je priča dodatno proširena i prikazivanjem filma Kreše Motočića koji je popratio samoborske speleologe u njihovim nadzemnim i podzemnim naporima na Dinari.

Predsjednik Speleološkog kluba Samobor Nenad Buzjak u knjižnici je pak okupljene upoznao s brojnim aktivnostima kluba. Tako se kroz slajdove moglo vidjeti kako izgleda speleološka škola, ali i brojne ekspedicije samoborskih speleologa, njihov način rada, teškoće i trenutke opuštanja. Oni koji su imali zazor od speleologije kao nečeg potencijalno opasnog i napornog, nakon prezentacije možda nisu bili potpuno razuvjereni, ali su u svakom slučaju morali priznati da je speleologija nešto izuzetno zanimljivo i sasvim posebno. Pa, tko voli, adresa kluba je i dalje Starogradska 15.

Kruno Solenički

 
13.12.2007.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom – 3. prosinca

Za gradove po mjeri čovjeka

Međunarodni dan osoba s invaliditetom – 3. prosinca

Članovi Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje svečano su obilježili Međunarodni dan osoba s invaliditetom sudjelovanjem na centralnoj proslavi u Sisku. Moto priredbe glasio je "Sisak - grad po mjeri čovjeka".

Proslavu su organizirali Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH i Udruga invalida rada Grada Siska, pod pokroviteljstvom potpredsjednice Vlade, ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednice Povjerenstva za osobe s invaliditetom Vlade RH Jadranke Kosor.

Program pod nazivom "Podsjećamo - upozoravamo" okupio je oko 300 predstavnika udruga osoba s invaliditetom iz cijele RH.

Poseban značaj ovoj manifestaciji dala je činjenica da SOIH za partnera ima Vladu na državnoj razini, kao i gradonačelnike na lokalnoj razini.

U ime Vlade priredbi je prisustvovala ministrica Jadranka Kosor, koja je zahvalila svim udrugama osoba s invaliditetom na suradnji i partnerskom odnosu u radu Povjerenstva za osobe s invaliditetom, promicanju prava osoba s invaliditetom te senzibiliziranju javnosti u ostvarivanju jednakih mogućnosti i zaštiti dostojanstva svih osoba s invaliditetom. Podsjetila je kako je hrvatska Vlada donijela nekoliko nacionalnih dokumenata čiji je cilj povećanje svijesti o pravima i potrebama osoba s invaliditetom, kao i stvaranje uvjeta izjednačavanja mogućnosti, među kojima i Nacionalnu strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine. Podsjetila je i da je Hrvatska kao treća država u svijetu potpisala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom UN-a, a kao četvrta država u svijetu i ratificirala ovu Konvenciju.

S.S.

 
13.12.2007.

Samoborsko poglavarstvo na 120. sjednici bavilo se ponajviše proračunima i stipendijama

Sjednica teška 365 milijuna kuna

Samoborsko poglavarstvo na 120. sjednici bavilo se ponajviše proračunima i stipendijama

Čak 365 milijuna kuna nalazilo se na stolovima gradskih poglavara na sjednici u ponedjeljak, 10. prosinca. Naravno, ne opipljivog novca, nego onog "zakopanog" u stavke proračuna - došlo je ono doba godine kada se rade završni rebalansi za godinu na izmaku i proračunski planovi za dolazeću. Tako je u dobrom dijelu sjednice glavnu riječ imao financijski pročelnik Roland Gajšak koji je prvo obrazložio povećanje od 4,1 milijuna kuna u proračunu za 2007. jer će po novom, nakon što rebalans izglasa Vijeće, u gradskoj kasi biti nešto više od 181 milijuna kuna (195,6 milijuna konsolidiranog proračuna).

Kako je istaknuo, više novca stiglo je od poreza na nekretnine (+1,2 milijuna), od prodaje zemljišta (+1,6 milijuna), stiglo je i 800 tisuća kuna potpora u gospodarstvu i kulturi s državne razine te 500 tisuća kuna od Zagrebačke županije za sufinanciranje žumberačkog vodovoda. Dodatne prihode najviše će znati cijeniti u komunalnom sektoru, jer 3,3 milijuna rebalansiranog viška odlazi u Upravni odjel za prostorno uređenje, stambene i komunalne poslove (uglavnom za potrebe održavanja cesta i zelenih površina).

Što se tiče gradskog proračuna u 2008. godini, njegova se ukupna težina nije promijenila u odnosu na prvi prijedlog koji je prikazan vijećnicima. Nakon što su u obzir uzeti vijećnički amandmani, više se novca našlo za nogostupe i parkirališta (300.000), vodovodnu mrežu (500.000), ali i nastavnike u samoborskim osnovnim školama čija će satnica sudjelovanja na Fašniku biti preciznije računata u 2008. godini.

Znatan dio vremena članovi Poglavarstva informirani su o provedenom postupku natječaja za dodjelu stipendija. Osim upoznavanja s popisima 25 učenika (15 nadarenih i 10 slabijeg imovinskog statusa), 15 studenata (10+5), 5 mladih glazbenika te 20 učeničkih stipendija za deficitarna zanimanja (koji su objavljeni na službenim web stranicama Grada), poglavari su odlučili i o dodjeli posebnih stipendija. One će pripasti Marku Horvatu, Kristini Krajačić, Mihaelu Buhi i Anamariji Buljan. Zeleno svjetlo, na ovoj 120. sjednici, poglavari su dali i na zaduženje Komunalca od 1,3 milijuna kuna, koliko košta Komunalčeva kupovina vozila na leasing. Kupuje se vozilo za odvoz kućnog otpada, komunalni traktor i pogrebno vozilo s nadogradnjom.

Kruno Solenički

Za topli obrok treba raditi

Jedna od proračunskih tema bio je i prijedlog da svi koji su u sustavu gradske riznice imaju pravo na topli obrok, kao što to imaju djelatnici gradskih službi. Kako je pojasnio pročelnik Gajšak, nema potrebnih 1,4 milijuna kuna koliko bi ukupno koštao dodatak za topli obrok, no ostavljena je mogućnost da bi zaposlenici gradskih ustanova mogli vidjeti tih 720 kuna naknade ukoliko ustanove budu ostvarivale veće prihode od vlastite djelatnosti no što je planirano.

Božićnica dolazi poštom

Samoborski umirovljenici ove će godine "božićnicu" dobiti s gradske razine. Iznos od 100 kuna (službenog naziva "jednokratna novčana pomoć") bit će isplaćen svakom umirovljeniku koji ima prebivalište na području Samobora, a čija mirovina sa svim dodacima ne prelazi 2.000 kuna. Isplata "božićnice" izvršit će se putem poštanske uputnice, u vremenu od 17. do 22. prosinca, prema popisu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

 
13.12.2007.

Potpisan ugovor s izvođačem radova u projektu rudnika Sveta Barbara u Rudama

Silazak u okno u srpnju

Potpisan ugovor s izvođačem radova u projektu rudnika Sveta Barbara u Rudama

Projekt rudnika u Rudama polako, ali sigurno ulazi u završnu fazu. Nakon što je 9. ožujka ove godine Grad Samobor potpisao ugovor s Ministarstvom financija Republike Hrvatske o korištenju sredstava iz Phare predpristupnog fonda Europske Unije za projekt rudnika Sveta Barbara, 10. prosinca okončan je postupak izbora izvođača radova. U listopadu je raspisan natječaj na kojem je pobijedila tvrtka Titaneks iz Zagreba. Prema projektu, slijedi obnova 250 metara okna rudnika Kokel – Sveto Trojstvo u Rudama i osnivanje rudarskog muzeja u prirodi, za što je predviđeno 221.648 eura, istaknuo je u uvodu Josip Lebegner.

Otvorenje rudarskog muzeja planira se na Dan Grada Samobora 26. srpnja 2008. godine, rečeno je još 10. prosinca na svečanosti potpisivanja ugovora. Taj čin obavili su samoborski gradonačelnik Antun Dubravko Filipec i Velimir Seražin iz tvrtke Titaneks d.o.o. Osim gradonačelnika na svečanosti je bila zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić, ujedno i voditeljica projektnog tima, koja je istaknula buduću ulogu rudnika u obogaćivanju turističke ponude ovog područja i kao kotača zamašnjaka razvoja mjesta kada se dovrši cijeli projekt koji predviđa uređenje i poučne staze. U timu su i Josip Lebegner, Silvija Koščica, Lovorka Vlahović, Štefica Lustek i Lidija Miščin. Potpisivanju ugovora nazočila je i ravnateljica Osnovne škole Rude Tatjana Milek, budući da će zbirka minerala biti izložena u vitrinama škole.

M.Š.

 

Speleološki klub Samobor u Gradskoj knjižnici predstavio svoj rad

Međunarodni dan osoba s invaliditetom – 3. prosinca

Samoborsko poglavarstvo na 120. sjednici bavilo se ponajviše proračunima i stipendijama

Potpisan ugovor s izvođačem radova u projektu rudnika Sveta Barbara u Rudama

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002