15.06.2007.

Poglavarstvo podržalo osnivanje ustanove za upravljanje sportskim objektima

Traži se menadžer za upravljanje sportskim objektima

Poglavarstvo podržalo osnivanje ustanove za upravljanje sportskim objektima

Nakon žalopojki s prošlih sjednica kako je bilo manjka dobrih tema, sada bismo se mogli požaliti na višak istih. Naime, 97. sjednica samoborskog Poglavarstva bila je jedna od najdužih u ovom mandatu, a zanimljivih tema na pretek. Neke su se prvi put našle na dnevnom redu, a neke se provlače već nekoliko mjeseci. Recimo, ponovno je bilo riječi o gradnji autobusnog kolodvora budući da je završila i javna rasprava. Zoran Hebar iz Urbanističkog zavoda grada Zagreba obrazložio je da su prihvaćeni prijedlozi o etapnoj izgradnji zgrade, perona i pratećih sadržaja, a odbijeni svi koji su zadirali u prometnu problematiku. Dakle, i dalje se planira graditi rotor na Wirgesovoj kod Reizerove ulice. Što se tiče uređenja Perivoja, povećana je planirana površina za buduću školu. Konačnu riječ o ovim planovima imat će Gradsko vijeće na sjednici 28. lipnja.

Na toj sjednici gradski vijećnici trebali bi usvojiti i odredbe o novom grbu (usklađen s heraldikom) te izmjeni naziva jednog odbora. Samoborski SDP predložio je osnivanje posebnog odbora za branitelje, ali će na sjednicu, pojasnio je tajnik Drago Kušić, ići prijedlog da se postojeći odbor za socijalnu skrb preimenuje u Odbor za socijalnu skrb, branitelje i stradalnike Domovinskog rata.

Poglavarstvo je prihvatilo prijedlog da se može osloboditi plaćanja spomeničke rente onaj obveznik kojem je zbog radova u izvedbi Grada Samobora bitno onemogućeno obavljanje djelatnosti u razdoblju dužem od dva mjeseca.

I dok su ove odluke prošle glatko, ponovno se malo zapelo na slučaju bivše Robne kuće Sama. Predložen je paket ugovora s poslovnim subjektima o prenamjeni prostora i plaćanju utroška električne energije i vode u zajedničkim prostorima, kao i o refundaciji grijanja. Tanja Milek usprotivila se da ugovor bude na neodređeno vrijeme, jer bi time jedino Grad pokrio sve troškove što bi bio, smatra, prevelik dar. Stoga je predloženo razdoblje od šest mjeseci u kojem suvlasnici mogu osigurati zasebne priključke i brojila ukoliko ne žele u postotku kojim sudjeluju u ukupnoj površini sudjelovati i u plaćanju svih komunalnih troškova. Tako je i gradonačelnik Filipec na kraju mogao zaključiti da Grad nije krava muzara i da ne može plaćati sve.

Zanimljiva rasprava vodila se i glede osnivanja ustanove za upravljanje sportskim objektima. Budući da će se do kraja godine napraviti popis svih objekata od posebnog interesa koji bi ušli u njen sastav (primjerice dvorana Bogumila Tonija, sportski centar NK Samobor), Tanja Milek ukazala je na nelogičnost da u upravnom vijeću od pet članova bude predstavnik srednjih škola, jer se time svi ostali stavljaju u neravnopravan položaj. Od pet članova tri bi bili iz redova osnivača (dakle Grada), jedan iz Samoborskog športskog saveza, a umjesto predstavnika srednjih škola predloženo je da to bude zaposlenik ustanove. Upravno vijeće izabrat će se u roku dva mjeseca. Statutom je predviđeno da ustanovom upravlja ravnatelj, kojeg bi nakon natječaja biralo Gradsko vijeće, a za privremenog ravnatelja imenovan je pročelnik Damir Fabek. Njegova prva zadaća bit će preuzimanje nove sportske dvorane koja će i prva ući u sastav ustanove čiji je službeni naziv Športski objekti Samobor, ili skraćeno ŠOS. Inače, u dogovoru s ministarstvom, o novoj sportskoj dvorani brinuli bi voditelj dvorane, dva domara i šest spremačica.

Mato Šipuš

Umjesto papira laptop?

Napokon je na sjednici Poglavarstva rečeno kako će se prikupiti ponude i vidjeti isplativost kupnje laptopa za članove Poglavarstva i pročelnike. Naime, na stolu se nađu ponekad hrpe papira visine oko 10 centimetara, što bi značilo da materijali poslagani u visinu dosežu gotovo do stropa. Upravo zbog uštede papira i ekološke komponente razmotrit će se isplativost nabave laptopa, najavio je zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten. Na žalost, nije rekao hoće li i novinari dobiti koji ili će se i dalje zabavljati tražeći materijale u hrpi papira.

Jutarnji se ispričava Filipcu

Novinari su na kraju sjednice dobili i presliku rješenja Općinskog suda u Samoboru kojim se, nakon podizanja privatne tužbe, Jutarnji list ispričava gradonačelniku Samobora Antunu Dubravku Filipcu zbog netočnih i neprovjerenih informacija objavljenih 14. srpnja prošle godine u tekstu o navodnom bacanju i utapanju gradonačelnika u bazenu i pomoru ribe u Gradni. Jutarnji će ispriku objaviti u naredna dva tjedna, a gradonačelnik je povukao tužbu, bez traženja naknade štete.

 
15.06.2007.

Učenici Osnovne škole Bogumila Tonija nagrađeni za svoje uspjehe na državnim natjecanjima

Ponos županije i župana

Učenici Osnovne škole Bogumila Tonija nagrađeni za svoje uspjehe na državnim natjecanjima

Lijepa praksa održavanja primanja za nagrađene učenike osnovnih i srednjih škola Zagrebačke županije nastavljena je i četvrtu godinu zaredom. Ovaj put u Vrbovcu, u četvrtak 14. lipnja, župan Stjepan Kožić uručio je priznanja i poklone za 115 učenika i 54 mentora koji su predstavljali županiju na državnim natjecanjima i smotrama i na njima osvojili jedno od prva tri mjesta, odnosno nagrade.

U Vrbovcu su bili i učenici Osnovne škole Bogumila Tonija sa svojim mentorima i ravnateljem Krstom Mesićem. Naime, u školskoj godini na izmaku Bogumilci su osvojili čak 6 državnih nagrada, svrstavši se time među najuspješnije u županiji. Stoga niti ne čudi da je upravo učenik OŠ Bogumila Tonija, Marin Beara, u ime učenika osnovnih i srednjih škola zahvalio županu na primanju i poklonima. S druge strane, župan Kožić naglasio je kako je ulaganje u školstvo ulaganje u budućnost.

- Vaši uspjesi garancija su našeg bržeg razvoja i napretka. Vi ste najbolji promotori svoje općine, grada i naše županije – rekao je župan čestitajući najboljima.

K.S.

Što se sve osvojilo

Učenici OŠ Bogumila Tonija osvojili su u školskoj godini 2006./07. šest državnih "postolja". Lucija Mataušić s mentoricom Nevenkom Miklenić osvojila je 1. mjesto iz likovne kulture, Marin Beara s mentoricom Brankom Petravić osvojio je prvo mjesto iz biologije za istraživački rad s područja ekologije, a Drago Plečko s mentoricama Snježanom Horvat i Ivanom Matić bio je najbolji u državi iz astronomije, dok je Ivan Ivica s istim mentoricama bio 2. Dina Helo i Mihaela Kobovac s mentoricom Natašom Kletečki bile su 3. iz biologije s istraživačkim radom s područja botanike, a gimnastičarke Lucija Kosaber, Lucija Kirschenheuter, Lara Šelj, Nina Fresl i Elena Tančak pod vodstvom Petre Barišić osvojile su treće mjesto u državi u konkurenciji gimnastičarki.

 
15.06.2007.

Neformalnim druženjem i podjelom zahvalnica stavljena točka na "i" ovogodišnjeg Fašnika

Vidimo se i dogodine opet na pozornici

Neformalnim druženjem i podjelom zahvalnica stavljena točka na

Iako je okupljanje ekipe koja je organizirala i radila na ovogodišnjem Fašniku bilo planirano kao neformalno druženje, bez unaprijed planirane medijske prezentacije, jedan detalj je ipak presudio da to druženje i podjela zahvalnica dobiju prostor u našem mediju. Naime, nakon gotovo puna tri mjeseca boravka u bolnici i trotjednog boravka na kućnoj njezi, po prvi se put među svojima pojavio i Darko Kupres, ovogodišnji Princ izazivač. Njegov dolazak razveselio je sve, a posebice njegove riječi da se i sljedeće godine želi pojaviti na pozornici, ako ga budu htjeli. Dodao je i da ima kilažu na kojoj bi mu pozavidjele sve žene pa je stoga bilo potpuno jasno da su mu svi prilazili i zaželjeli što brži oporavak, što u u ovo doba dijeta podrazumijeva upravo obrnuti proces - nabijanje kilaže.

Na druženju je ravnateljica sveučilišta Ana-Marija Crnojević podijelila svima i zahvalnice za rad na Fašniku, a ocjenu da je to bio najbolji Fašnik posljednjih nekoliko godina ponovio je gradonačelnik Antun Dubravko Filipec. Inače, ranije nego ikad u povijesti, već su počele i prve ideje za 182. Samoborski fašnik, ali o tome će ozbiljni razgovori početi u rujnu.

M.Š.

 
15.06.2007.

Dodijeljena priznanja i nagrade školskim državnim prvacima u aktualnoj školskoj godini

Čak 3 "Oskara" Samoborcima

Dodijeljena priznanja i nagrade školskim državnim prvacima u aktualnoj školskoj godini

Svečana podjela priznanja i nagrada državnim prvacima u školskoj godini 2006./2007. održana je u ponedjeljak, 11. lipnja u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Agencije za odgoj i obrazovanje. Ukupno se na državnim natjecanjima u ovoj školskoj godini natjecalo 7655 učenika, a dobili smo 247 državnih prvaka. Među njima je i troje učenika Osnovne škole Bogumila Tonija - Marin Beara za istraživački rad u biologiji pod mentorstvom Branke Petravić, Drago Plečko iz astronomije - mentorice Snježana Horvatić i Ivana Matić te Lucija Mataušić iz likovne kulture - mentorica Nevenka Miklenić.

Među ostalim uzvanicima na primanju su bili i ministar obrazovanja Dragan Primorac i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović.

- Sve prisutne prvake možemo nazvati "hrvatska izvrsnost" pa im se stoga dodjeljuje "hrvatski Oskar za znanje" - rekao je Filipović, a ministar Primorac je dodao da se odgojem i obrazovanjem može naučiti mlade naraštaje da "živimo i svjedočimo u svojim djelima".

I.H.

 
15.06.2007.

U Malom Lipovcu osnovan novi ogranak samoborske Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata

Od vrata do Malog Lipovca

U Malom Lipovcu osnovan novi ogranak samoborske Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata

Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati nastavlja s kampanjom "Od vrata do vrata", a rezultat takve kampanje je i osnivanje ogranka u Malom Lipovcu. Na osnivanju u Društvenom domu, u srijedu 6. lipnja, osim članova ogranka nazočili su i neki od mještana Malog Lipovca. Za predsjednicu ogranka je izabrana Marija Horvat. Predsjednik podružnice Samobor Mladen Guliš pozdravio je prisutne, uručio članske iskaznice i obećao konkretnu pomoć u rješavanju problema sela. Prvi od njih je asfalt oko Društvenog doma i pripadajuća škarpa. Članovi ogranka HNS-a Mali Lipovec obvezali su se da će puno aktivnije braniti boje svog sela, na dobrobit svih građana, kroz rad do sada neaktivnog Mjesnog odbora Mali Lipovec. U podružnici HNS-a Samobor, obećano je, imat će svu potrebnu pomoć. Kampanja "Od vrata do vrata" se zahuktava i uskoro dolazi i na vaša vrata, najavljuju narodnjaci.

I.H.

 
15.06.2007.

I ove je godine župa Blaženog Alojzija Stepinca organizirala proslavu u Rakitju povodom dana svetog Antuna

Pet dana za svetog Antuna

I ove je godine župa Blaženog Alojzija Stepinca organizirala proslavu u Rakitju povodom dana svetog Antuna

Petodnevna proslava Antunova započela je u srijedu, kada je župa organizirala druženje Hrvata iz Bosanske posavine. U četvrtak, na blagdan Tijelova, nakon održane svete mise u kapelici sv. Andrije, uslijedila je procesija od kapele do crkve bl. Alojzija Stepinca. U procesiji su sudjelovali svi KUD-ovi i pjevačka društva koja su kasnije održala koncert: župni zborovi Svete Nedelje, Kerestinca i bl. Alojzija Stepinca, KUD-ovi Bestovje, Rakitje, Novaki, Strmec, Kerestinec, Brezje i Mala Gorica. Organizator smotre zborova i KUD-ova bio je župni zbor i KUD Antun Mihanović iz Bestovja, a voditeljica Marijana Mohenski.

Petak je bio posvećen mladima. Svetu misu i propovijed služio je vlč. Zlatko Pavetić, a u večeri duhovne glazbe nastupali su zborovi i mladi iz više župnih zajednica. Organizatori su bili Monika Pavlić, Marko Jašek i Zbor mladih Gloria. U večernjim satima goste je zabavljala grupa Trio Magic. U subotu je bio Dan zajedništva. Prije večernje svete mise, održan je blagoslov majki i male djece (blagoslov ljiljana) te molitva krunice. U večeri župnog zajedništva nastupala je grupa Amaro.

Nedjelja je bila posljednji dan proslave, posvećen obitelji i djeci. Kuburaško društvo Gromovnik nastupalo je prije jutarnje mise u 8 sati i svečane mise u 11 sati. Svečanu misu predvodio je msgr. Franjo Komarica, banjalučki biskup. Nakon mise održan je blagoslov vozača i motornih vozila.

5. smotru dječjih zborova "Zlatna lira" organizirali su Monika Pavlić, Marko Jašek i dječji zbor Stepinčevi mališani. Nastupalo je 8 zborova iz više župnih zajednica. Zabavni program priređen te večeri, uz grupu Fest iz Samobora, privukao je iznimno velik broj ljudi. Velika dvorana ispod crkve bila je premalena za sve zainteresirane. Msgr. Franjo Komarica ostao je sa župljanima do večernjih sati i nije mogao prikriti svoje oduševljenje ljudima, organizacijom i cijelim krajem, kao i želju da ponovno posjeti ovu župu. Prije odlaska je s bendom zapjevao i nekoliko pjesama. Organizirana je i bogata tombola, a glavnu nagradu, televizor, osvojio je sretnik iz Bestovja. Program je, kao i svake večeri, trajao do ponoći. Cjelokupni prihod od proslave bio je namijenjen izgradnji svetišta bl. Alojzija Stepinca.

Sandra Starjački

www.svetanedeljalive.com

 
15.06.2007.

U Otruševcu, u restoranu Kod špilje održan zadnji čin 20. Samoborske salamijade

Vidimo se na 21.!

U Otruševcu, u restoranu Kod špilje održan zadnji čin 20. Samoborske salamijade

Posljednja, jubilarna, 20. Samoborska salamijada već je daleko za nama. Svi koji su bili sjećaju se, oni koji nisu žale, a uspješni organizatori, članovi Zlatne šajbe, već pripremaju jesenska iznenađenja.

No, kako je i red, nakon svođenja računa trebalo je i zahvaliti najzaslužnijima za značajan organizacijski i medijski proboj ove posljednje Salamijade. To se, prvenstveno, odnosi na golemi prilog i doprinos samoborskih ugostitelja i Udruženja obrtnika Samobor, koji su zajedničkim naporima doprinjeli uspjehu minule Salamijade.

Podsjetimo, ove je godine desetak vrhunskih samoborskih ugostitelja (i jedan slovenski) pripremilo ono najbolje iz svoje ponude za šestotinjak gostiju u velikom šatoru na Trgu kralja Tomislava. Sav su posao oko pripreme, prezentacije i posluživanja odradili bez ikakve novčane naknade i jedina im je satisfakcija bila činjenica da zajednički sudjeluju u projektu od interesa za Samobor. Organizatori su im se odužili predstavljanjem u katalogu 20. Samoborske salamijade i priznanjima - nagradama za sudjelovanje za najbolje - najljepše pripremljena jela i stolove. Ta su priznanja, Zlatni tanjuri, bila dodijeljena već na Salamijadi, ali je cijela "procedura" ponovljena na domjenku u Otruševcu Kod spilje, kada je potvrđen i nastavak suradnje Zlatne šajbe i Udruženja obrtnika Samobor na organizaciji naredne, 21. Samoborske salamijade.

Na kraju, ne možemo ne istaći najzaslužnije za, pokazalo se, izuzetno plodonosnu suradnju Udruženja obrtnika Samobor i organizatora Samoborske salamijade. To su Milinko Perković, koji je na domjenku Kod spilje priznao svoju grešku "sumnje i skepse" prema sudjelovanju samoborskih ugostitelja na Salamijadi, i Marijan Karlović, predsjednik samoborskog Udruženja obrtnika, koji ni u trenucima potencijalnog organizacijskog "raspada sistema" nije dopustio da "sumnja i skepsa" prevladaju.

Zato imamo razloga vjerovati da nas sve čekaju bolji dani.

I.H.

 

Poglavarstvo podržalo osnivanje ustanove za upravljanje sportskim objektima

Učenici Osnovne škole Bogumila Tonija nagrađeni za svoje uspjehe na državnim natjecanjima

Neformalnim druženjem i podjelom zahvalnica stavljena točka na "i" ovogodišnjeg Fašnika

Dodijeljena priznanja i nagrade školskim državnim prvacima u aktualnoj školskoj godini

U Malom Lipovcu osnovan novi ogranak samoborske Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata

I ove je godine župa Blaženog Alojzija Stepinca organizirala proslavu u Rakitju povodom dana svetog Antuna

U Otruševcu, u restoranu Kod špilje održan zadnji čin 20. Samoborske salamijade

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002