12.05.2007.

Neuspjela noćna pljačka samoborske poslovnice Privredne banke Zagreb

Provalnik otišao neobavljena posla

Neuspjela noćna pljačka samoborske poslovnice Privredne banke Zagreb

Dok je najveći dio poštenog svijeta teškom mukom zaspao zgrožen još jednom svjetskom urotom koja nas je, eto, spriječila da osvojimo Eurosong, onaj manje pošteni dio naše zajednice svoje je noćne sate proveo čineći nečasne radnje. Petak je tako, rano ujutro 11. svibnja, otkrio policijske snage u i oko samoborske poslovnice Privredne banke na uglu Zagrebačke i Vukovarske. Srećom, PBZ je prošla znatno bolje od Samoborske banke koja se nedavno našla na udaru oružanog pljačkaša – u samoborsku poslovnicu PBZ-a samo je provaljeno kroz jedan od prozora, što je aktiviralo alarm i, po svemu sudeći, otjeralo provalnika prije negoli je postao pljačkaš. Neslužbeno, rekli su nam na mjestu očevida, šteta nije velika, a otuđeno nije ništa. Čitava kriminalna radnja rezultirala je tek manjom nezgodacijom za one koji su se u petak ujutro zaputili u banku, jer je ista bila nedostupna građanima dok je policija obavljala očevid.

K.S.

 
12.05.2007.

Vijeće mjesnog odbora Ljudevita Šmidhena razgovaralo je o mogućnosti zaštite i uređenja izvora pitke vode na lokaciji kompleksa Šmidhen

Prošetati se i opet napiti vode iz izvora

Vijeće mjesnog odbora Ljudevita Šmidhena razgovaralo je o mogućnosti zaštite i uređenja izvora pitke vode na lokaciji kompleksa Šmidhen

Vijeće mjesnog odbora Ljudevita Šmidhena na nekoliko svojih sastanaka razgovaralo je o mogućnosti zaštite i uređenja izvora pitke vode na lokaciji kompleksa Šmidhen. Naime, u neposrednoj blizini križanja Ulice grada Wirgesa i Ulice Sveta Helena nalazi se izvor pitke vode koji natapa okolni teren i iz njega nastaje potočić Toplice. Iako su provedena bušenja terena veća količina tople vode nije pronađena, ali je predloženo da se hitno provedu drenažni i kanalizacijski radovi, jer se okolni teren pretvara u močvaru.

Članovi Vijeća mjesnog odbora (predsjednica Gordana Črnjak, tajnica Dubravka Vrbančić-Janžić te Marija Kinđerski, Dražen Bortas i Janette Harasti) obišli su taj lokalitet i odlučili uputiti Gradskom poglavarstvu zamolbu za očuvanje, zaštitu i revitalizaciju navedenog izvora, kao i potoka Toplice. I prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, u članku 4., ukazuje se da su svi građani dužni skrbiti o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara te prijaviti nadležnom tijelu dobro za koje se predmnijeva da ima svojstvo kulturnog dobra. Stoga su se i oni odlučili za ovaj korak.

Generalnim urbanističkim planom Grada Samobora ovo područje je označeno kao zona Z1 - uređene parkovne površine, što znači da na tom zemljištu nije moguća gradnja nikakvih stambenih i poslovnih građevina.

Iz tih razloga Vijeće mjesnog odbora Ljudevita Šmidhena predlaže da se prigodom izrade Detaljnog plana uređenja Šmidhena posebna pažnja posveti prostoru oko izvora te omogući stalan i neometan pristup građanstvu, a naročito djeci kao primjer za edukaciju. Uređenjem i očuvanjem izvornog građevinskog oblika izvora upućivat će buduće naraštaje na naše poštovanje prema ljudima koji su izgradili ovaj grad, jer tko ne cijeni svoju prošlost nema ni svoju budućnost, upozoravaju članovi Vijeća. Osim toga, ove godine je sto trideseta godišnjica od izgradnje tog izvora i smatraju da je i to jedan od razloga za inicijativu oko uređenja izvora. Najpoznatiji samoborski gradonačelnik Ljudevit Šmidhen izgradio je sumporno kupalište i uredio okolni teren. Natpisna ploča na kaptaži izvora Toplice svjedoči da je ta kaptaža uređena još 1877. godine, znači pred točno 130 godina.

Uređenje prostora oko izvora bit će od višestruke koristi, jer će se urediti novi prostor odmora i rekreacije za građanstvo, kao i za sve posjetitelje Samobora. Prošetati se i napiti vode iz izvora bit će i svojevrsna atrakcija, a izvorna pitka voda može se koristiti tijekom cijele godine. Mladi naraštaji će moći još nešto saznati o našoj prošlosti, a i moći će se održavati nastava u prirodi za niže razrede škole. Predsjednica Gordana Črnjak prenosi nam kako se članovi Vijeća mjesnog odbora Ljudevita Šmidhena nadaju da će inicijativa dobiti pozitivno mišljenje te da će Gradsko poglavarstvo i nadležne službe poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se ona i realizirala, na dobrobit svih građana Grada Samobora.

Povijest izvora

Prema građi iz Samoborskoj muzeja i informacijama dobivenim od Ivanke Brekalo, najstariji prikaz ovog terena izrađen je još 1762. godine. Samoborski kartograf Antun Petar Praunsperger izradio je tada kartu teritorija trgovišta Samobor prema tekstu iz Beline povelje. U svom radu "Kapela Sv. Helene“ Vjekoslav Noršić govori o ovom području i o najstarijoj kapeli samoborske župe. Dio Samobora i okoliš sv. Helene dobio je Ivan Okićki od hrvatsko-ugarskog kralja Ladislava kao zahvalnost za svoje junaštvo i usluge učinjene za rata protiv Tatara. Godine 1277. ovo područje Ivan Okićki, darovnicom izdanom u Zagrebu, poklanja cistercitima opatije sv. Jakoba pri Savi. U 15. st. ovi posjedi prelaze u ruke zagrebačkog Kaptola. Milan Lang je opisivao izvore sumporne vode i potočić Toplice koji je nastao iz ovog izvora.

 
12.05.2007.

Na sjednici Gradskog poglavarstva čule su se pohvale i prijekori za organizaciju ljetnih manifestacija

Kako do dobre organizacije?

Na sjednici Gradskog poglavarstva čule su se pohvale i prijekori za organizaciju ljetnih manifestacija

Doživjeli smo i tu sjednicu Poglavarstva da najviše prijepora izazovu kulturno - društvena događanja. Naime, 92. sjednicu obilježile su ljetne manifestacije od kojih se neke zaslužile pohvalu za pripremljeni materijal, ali neke su, objektivno, mogle dobiti i žuti karton. Zbog kratkih rokova Poglavarstvo nije treniralo strogoću, iako bi ubuduće mogli utanačiti kriterije što sve mora sadržavati molba za dodjelu sredstava za pokroviteljsvo nad nekom manifestacijom. Jer, ovako se događa da netko napiše mini elaborat, a drugi tek nekoliko redaka na A4 formatu papira.

Konkretno, pohvale su zaslužili članovi Moto kluba Bjegunci, koji su zatražili pokroviteljstvo nad 6. međunarodnim moto susretima i 3. memorijalom Dražena Pukšara na bazenima Šmidhena od 29. lipnja do 1. srpnja. Osim pohvala što cijelo događanje ima humanitarni karakter (kao i proteklih godina prikupljaju se sredstva za obitelj Dražena Pukšara), i mi moramo odati priznanje precizno razrađenom materijalu, jer ga se ne viđa često u materijalima pri sličnim traženjima.

Preostali materijali sličnog karaktera izazvali su brojne upite članova Poglavarstva, od toga tko što mora pripremiti i koliko to košta. Odnosi se to na program proslave 200 godina Gradske glazbe i za Tamburašku noć TD Ferde Livadića.

Tatjana Milek upozorila je na početku da Grad kao suorganizator ne može odrađivati i posao organizatora, a zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten rekao je da se točno mora specificirati koliko se za što plaća. Raspravu je zaključila Renata Glojnarić rekavši da treba podržati rad i napore društava, ali da i ona moraju ozbiljnije shvatiti pristup organizaciji, što bi značilo i prepuštanje organizacije Turističkoj zajednici ili drugima koji s time imaju više iskustva. Kao pozitivan primjer navela je KUD Oštrc i organizaciju Rudarske greblice. Moto susreti dobili su 10.000 kuna, Tamburaška noć 30.000, a Gradska glazba 50.000 kuna.

Kao zanimljivost izdvajamo da će u zgradi Poglavarstva, ali i u okolici Samobora, biti snimana serija Tužni bogataš. Prema romanu Pavla Pavličića scenarij su napisali Ognjen Sviličić i Davor Žmegač, a režije se prihvatio Davor Žmegač.

Mato Šipuš

Određene moguće lokacije za POS

Nakon provedene ankete o zainteresiranosti građana s područja Grada Samobora za kupnju stanova iz programa poticane stanogradnje, pokazalo se da postoji interes građana za taj program. Stoga je Poglavarstvo nadležnoj Agenciji za promet i posredovanje nekretninama predložilo četiri lokacije kojima je vlasnik, a na kojima bi se moglo pristupiti izgradnji stanova. To su lokacije u Medsavama, Vrbovcu, Domaslovcu i Velikoj Rakovici.

 
12.05.2007.

Počeli radovi na rekonstrukciji glavne gradske ulice

Perkovčeva zatvorena, Langova dvosmjerna

Počeli radovi na rekonstrukciji glavne gradske ulice

Prema najavama, 7. svibnja jedna od važnijih prometnih žila kucavica grada, Perkovčeva ulica, zatvorena je za promet u dijelu od križanja sa Zagrebačkom pa do Langove ulice. Znak zabrane prometa stajat će na početku te ulice sve do 1. lipnja, kada bi trebali okončati radovi na kanalizaciji i vodovodu, koji su tek uvod u kompletnu sanaciju Perkovčeve od Zagrebačke do Langove. Kako ne bi došlo do prometnog zagušenja tog dijela grada Langova ulica postala je dvosmjerna te se u njoj do okončanja radova u Perkovčevoj ukidaju parkirna mjesta. Vozači se, naravno, upozoravaju na oprezniju vožnju i poštivanje postavljenih prometnih znakova.

M.Š.

 

Neuspjela noćna pljačka samoborske poslovnice Privredne banke Zagreb

Vijeće mjesnog odbora Ljudevita Šmidhena razgovaralo je o mogućnosti zaštite i uređenja izvora pitke vode na lokaciji kompleksa Šmidhen

Na sjednici Gradskog poglavarstva čule su se pohvale i prijekori za organizaciju ljetnih manifestacija

Počeli radovi na rekonstrukciji glavne gradske ulice

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002