12.01.2007.

Prilagođen ulaz u kuću Mate Jankavića

Može i kolicima

Prilagođen ulaz u kuću Mate Jankavića

Na zamolbu Mate Jankavića i Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje završena je akcija prilagođavanja prilaza i parkirnog mjesta u Svetonedeljskoj 5.

Mate Jankavić se, naime, kreće invalidskim kolicima i velik mu je problem predstavljao pristup stanu i odgovarajuće parkirno mjesto sa spuštenim rubnjacima.

S.S.

 
12.01.2007.

Samoborski ogranak HSLS-a u humanitarnim akcijama

Za Krijesnice i Udrugu invalida po 1.000 kuna

Samoborski ogranak HSLS-a u humanitarnim akcijama

HSLS ogranak Samobor za božićne je blagdane odlučio darivati dvije humanitarne udruge pa je tako na njihove žiro račune svakoj uplaćena svota od 1.000 kuna. Taj su dar dobile Udruga invalida Samobora i Svete Nedelje te Udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima Krijesnica. Akciju su u ime HSLS ogranka Samobor koordinirale dr. Linda Rossini Gajšak, vijećnica te stranke u samoborskom Gradskom vijeću i Snježana Terihaj, tajnica samoborskog ogranka HSLS.

Djelatnost Udruge invalida je znana, a Udruga Krijesnica osnovana je 2000. godine. Ideja za formiranjem organizacije proizašla je iz iskustva roditelja i medicinskog osoblja Onkološkog odjela Klinike za dječje bolesti Zagreb te potrebe za proširivanjem komunikacije među roditeljima, kao i poboljšavanjem kvalitete skrbi za oboljelu djecu. Osnovni cilj Udruge je unapređivanje kvalitete života djece oboljele od solidnih tumora i njihovih obitelji. Želja članova Krijesnice je pomoći kako bi se sva roditeljska snaga mogla usmjeriti na pružanje podrške djetetu i kako bi se izbjegle dodatne poteškoće vezane uz liječenje, često materijalne prirode. Na Odjelu za onkologiju Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj liječi se oko 70% oboljele djece u Hrvatskoj. Liječenje maligne bolesti je mukotrpno, a prosjek trajanja uspješnog liječenja je od 8 do 12 mjeseci. Tješi što je kod nekih tumora postotak izlječenja viši od 70%.

U HSLS-u planiraju i dalje plemenite humanitarne akcije i pozivaju sve građane, udruge, političke stranke i tvrtke da, prema mogućnostima, daruju humanitarne udruge. Ukoliko odluče darivati Udrugu Krijesnica, mogu posjetiti web stranicu www.krijesnica.hr, gdje će naći broj žiro računa udruge.

M.Š.

FOTO: Linda Rossini Gajšak i Snježana Terihaj

 
12.01.2007.

Akcija za obitelj Radaković privodi se kraju

Stigli kreveti, predani i ključevi

Akcija za obitelj Radaković privodi se kraju

Prije otprilike godinu dana šira je javnost ostala zaprepaštena i zatečena uvjetima u kojima živi obitelj Radaković u Budinjaku. Televizijska je ekipa emisije "Život uživo" tada pokrenula akciju za gradnju primjerenog objekta, a jedan od prvih koji se nakon gledanja priloga javio bio je g. Vladimir Grozdjak iz Norveške koji je prikupio i uplatio 5.000 eura. Grad Samobor tada se ugovorno obvezao da će ih utrošiti za osiguranje primjerenog smještaja Ane i Mirka Radakovića. Na kraju je sve i ostalo na toj donaciji, a zbog negativnih iskustava u prošlosti s građevinskim materijalom, ovaj put primijenjeno je novo rješenje. Zamjenica gradonačelnica Marica Jelenić pojasnila je kako je akcija gradnje nove kuće pokrenuta još prije dvadesetak godina, ali u dva navrata akcija nije realizirana zbog tadašnjeg stava obitelji te je dodijeljeni materijal propao.

Godinama se situacija nije mijenjala, sve do dolaska ekipe HTV-a. Zbog negativnih iskustava u prošlosti ovaj put Grad je nabavio kontejner, platio pripremne radove gradnje temelja i septičke jame, priključenja električne energije, a kupljen je i štednjak na drva. Marica Jelenić rekla je da će Grad još osigurati i priključenje vode. Uz pomoć Hrvatske vojske i časnika iz Vojarne Taborec osigurana su i dva kreveta koja su postavljena u kontejner 8. siječnja, kada su i službeno Marijan Kižlin i Aleksandar Mixich u ime Grada predali ključeve kontejnera njegovim novim korisnicima.

M.Š.

 

Prilagođen ulaz u kuću Mate Jankavića

Samoborski ogranak HSLS-a u humanitarnim akcijama

Akcija za obitelj Radaković privodi se kraju

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002