03.10.2007.

Narodnjaci na tiskovnoj konferenciji objasnili zašto nisu podržali prijedlog da se žumberački vodovod sufinancira s milijun kuna

Nismo za predizborno kričanje

Narodnjaci na tiskovnoj konferenciji objasnili zašto nisu podržali prijedlog da se žumberački vodovod sufinancira s milijun kuna

Potaknuti repovima koji su ostali iza priče o sufinanciranju izgradnje II. etape žumberačkog vodovoda, dožupan Zagrebačke županije Josip Jambrač, predsjednik samoborskog HNS-a Mladen Guliš i HNS-ov županijski vijećnik Vjeran Štublin sazvali su u četvrtak, 4. listopada, u Samoboru tiskovnu konferenciju. Još su jednom pojasnili zašto nisu podržali amandman kojim se tražilo milijun kuna za sufinanciranje tog projekta, već je odobreno 500 tisuća.

- Taj iznos, od pola milijuna kuna, dogovoren je početkom godine s Gradom Samoborom, a sve što se tražilo prilikom rebalansa je, po meni, bilo samo u predizborne svrhe i radi se o predizbornom kričanju. Iznos koji je dogovoren je osiguran i na županijskom Poglavarstvu potvrđen. Na jutro kad je bila sjednica o rebalansu obišao sam još jednom samoborsko Poglavarstvo provjeriti je li riječ o tom iznosu – opisao je Guliš pozadinska djelovanja.

HNS-ov županijski vijećnik Vjeran Štublin potvrdio je kako je to i glavni razlog što nije podržao amandman samoborskog kolege.

- Jednostavno se nisam želio u ovo predizborno vrijeme uključiti u nečiju kampanju, nego sam htio osigurati ona sredstva koja su potrebna – razjasnio je Štublin.

Dožupan Jambrač potvrdio je da su osigurana vodovodna sredstva za potez Budinjak - Novo Selo – Poklek – Stojdraga te da je s Hrvatskim vodama dogovoren aneks ugovora, obzirom da one prate projekt u 50 postotnom iznosu. Također je iskoristio tiskovnu konferenciju kako bi najavio projekt osnivanja Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije, kojim bi se trebala riješiti činjenica da 40% stanovništva županije nije opskrbljeno vodom. Radi se o projektu teškom 270 milijuna eura koji bi se realizirao u suradnji s francuskom kompanijom Suez Environment i koji bi, najavio je dožupan, trebao rezultirati time da za 7 godina svaki građanin županije dobije vodu.

K.S.

 
03.10.2007.

Sjednica samoborskog Poglavarstva donijela je dobre vijesti za stanovnike Žumberka

Stižu novci za žumberački vodovod

Sjednica samoborskog Poglavarstva donijela je dobre vijesti za stanovnike Žumberka

Tijekom ljeta održana pressica gradske uprave na Žumberku i prozivanje državnih institucija za nebrigu nad tim krajem ipak su donijeli rezultate. Tako je iz Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka stigla obavijest da je s područja Grada Samobora u programu "Integralni razvoj lokalne zajednice EIB-II" predložen potprojekt izgradnje druge etape žumberačkog vodovoda (Budinjak, Novo Selo, Poklek, Stojdraga), kao zamjena potprojektu modernizacije nerazvrstanih cesta. Kako je na sjednici Poglavarstva rekao pročelnik Željko Kovačić, za dovršetak prve i druge etape nedostaje oko 7 milijuna kuna, a prema ovom programu Grad Samobor bi osigurao 2,8 milijuna kuna, dok bi ostatak stigao iz ministarstva, tj. iz programa EIB-II.

Nakon četiri kruga pregovora Grad je uspio postići sporazum o sufinanciranju izgradnje obilazne ceste u naselju Otok kako bi se preusmjerio kamionski prijevoz šljunka iz eksploatacijskih polja pijeska i šljunka Savrščak s korisnicima rudarske koncesije - obrtom Horvat, Belak d.o.o. i obrtom Draclin. Grad će riješiti imovinsko-pravne odnose i izraditi projektnu dokumentaciju, a troškove izgradnje i otkupa zemljišta snosit će korisnici koncesije.

Grad nije odobrio postavu ležećih policajaca u Ulici Lešće i Draškovićevoj u Samoboru, kao i Željezničkoj ulici u Domaslovcu, jer analizom stanja je utvrđeno da u ovom trenutku nisu ostvarene sve potrebne pretpostavke za takvu vrstu prometnog rješenja.

Na dnevnom redu bili su ponovno kriteriji za dodjelu stipendija, s nešto izmijenjenim stavkama. Natječaj će biti objavljen na web stranicama Grada (kao i na našim stranicama), a rok za predaju dokumentacije bit će 27. listopada. Zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić upozorila je sve zainteresirane korisnike da se dobro raspitaju i pripreme svu potrebnu i valjanu dokumentaciju, jer se molbe s nepotpunom dokumentacijom neće ni razmatrati. Iznos i broj stipendija nije se mijenjao, što znači da se dodjeljuje 30 stipendija za učenike, studente i mlade glazbenike s područja Samobora, 15 stipendija za učenike i studente slabijeg imovinskog stanja, kao i 20 stipendija za deficitarna zanimanja, što je ukupno 65 stipendija.

U proračunu su osigurana i financijska sredstva za nabavu nastavnih sredstava i pomagala osnovnim školama, a prema usuglašenim kriterijima svaka škola će dobiti 15.000 kuna uz još dodatnih 16,04 kune po broju učenika. Tako će najviše dobiti OŠ B. Tonija - 34.989 kuna, a OŠ Rude 18.018 kuna.

Mato Šipuš

Rješenje za produženi boravak u OŠ B. Tonija

Poglavarstvo je ponudilo rješenje za problem produženog boravka za učenike trećih razreda (njih 13) u OŠ Bogumila Tonija. Škola će morati osigurati rad treće grupe produženog boravka do kraja godine iz vlastitih sredstava, a Grad će predložiti financijska sredstva za rad u proračunu u 2008. godini. Također, provest će se anketa o potrebi takvog zbrinjavanja i u školi Samobor i Milana Langa u Bregani, kako bi onda svi građani bili u jednakoj poziciji glede zbrinjavanja djece. Naravno, u skladu s financijskim mogućnostima, ali i prostornim uvjetima u školama, istaknula je zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić. Zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten primijetio je da je ravnatelj škole Bogumila Tonija upisao djecu u boravak mimo svih kriterija i dogovora, a u dopisu proziva Grad za priljev sve većeg broja učenika.

Pomoć u nabavi aparata za disanje

Gradsko poglavarstvo pokazalo je da ima sluha i za probleme građana čije je zdravstveno stanje ugroženo. Naime, Stjepanu Beribaku će kupiti aparat "resprionics REM star" koji pomaže pri disanju kod spavanja. Aparat Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nije stavio na svoju listu pa će ga nabaviti Grad. Iako je prvo bilo predloženo da se osigura 5.000 kuna, Mladen Guliš je predložio da se pridoda i 2.198 kuna kako bi se u potpunosti osigurala sredstva za nabavu aparata, što su članovi Poglavarstva i podržali.

 
03.10.2007.

Samoborska organizacija SDP-a obilježila je u nedjelju, 30. rujna, Međunarodni dan starijih osoba

Bez seniora ne bi išlo!

Samoborska organizacija SDP-a obilježila je u nedjelju, 30. rujna, Međunarodni dan starijih osoba

Na jednom od štandova na središnjem gradskom trgu za umirovljenike su bile pripremljene knjižice edukativnog sadržaja o temama zdravstva i mirovinske politike, a sve pod temom "Pravednije mirovine za bolji život".

U sklopu podjele djelovao je i savjetodavni tim Foruma seniora koji je zainteresiranim građanima davao savjete o uvjetima ostvarivanja prava na mirovinu te određenim pravima koja mogu iskoristiti u pravnoj sferi, a nisu s njima upoznati. Brojni umirovljenici izrazili su zadovoljstvo što se na ovakav način obilježava njihov dan, jer se time naglašava njihova važnost i njihova uloga u današnjem društvu.

Sanja Horvat

 
03.10.2007.

Na Trgu kralja Tomislava prikupljaju se potpisi za prekid odnosa sa sudom u Haagu

Pravaši protiv haaškog tribunala

Na Trgu kralja Tomislava prikupljaju se potpisi za prekid odnosa sa sudom u Haagu

Ponukani najnovijim zbivanjima oko sramnih presuda haaškog tribunala i smiješnih kazni Mrkšiću, Šljivančaninu i Radiću, samoborski su se HSP-ovci uključili u akciju svoje stranke kojom se traži prekid odnosa Republike Hrvatske sa sudom u Haagu.

Na Trgu kralja Tomislava u subotu i nedjelju prikupljali su se potpisi kojima su građani podupirali ovu inicijativu pravaša, a poticaj u tome došao im je u nedjelju, oko podne, dati i saborski zastupnik HSP-a Pero Kovačević.

- Prikupljanje potpisa ide očekivanim tijekom, u svega par dana potpisalo se 50-ak tisuća građana, među njima i brojni članovi stranaka koje nisu prihvatile naš prijedlog u Saboru o suspenziji suradnje s Haškim sudom. Očekujemo da ćemo prikupiti potrebnih 400 tisuća glasova, pa ćemo od novog saziva Sabora tražiti raspisivanje referenduma o suradnji s Haagom. – rekao je Kovačević.

Akcija prikupljanja potrebnog broja potpisa tek je na početku, a kakve će i hoće li ikakve reakcije države biti - vidjet ćemo uskoro.

R.Š./K.S.

 
03.10.2007.

Tribina HSLS-a o aktualnoj problematici branitelja

Novim mjerama do pravednosti

Tribina HSLS-a o aktualnoj problematici branitelja

Dvosatna tribina u organizaciji samoborskog ogranka HSLS-a pod nazivom Problematika braniteljske populacije u Hrvatskoj danas okupila je u Hotelu Lavica ljude iz braniteljskih udruga i najpoznatija imena Domovinskog rata s područja Grada Samobora te članove stranke. Njima je o zajedničkom programu HSLS-a, HSS-a i PGS-a govorio predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost i branitelje HSLS-a, umirovljeni general Željko Sačić, ujedno i predsjednik Udruge specijalaca Domovinskog rata. Tema i pitanja, naravno, nije nedostajalo.

Nakon pozdrava predsjednika samoborskog ogranka HSLS-a Rolanda Gajšaka i zahvale gosta na pozivu (koji mu je uputio gradonačelnik Antun Dubravko Filipec), u uvodnom dijelu Željko Sačić je naglasio da, ako nakon izbora budu u mogućnosti odlučivati, neće dopustiti reviziju hrvatske povijesti i Domovinskog rata i pristati na tezu o ravnopravnosti krivnje.

- Mi smo bili žrtve, naše akcije su bile oslobodilačke i u njima nismo dobivali zapovijedi o etničkom čišćenju, a danas se akcija Oluja tretira kao zločinački poduhvat. Protivimo se principu zapovjedne odgovornosti za naše pobjedničke generale koji su provodili postavke legitimne obrambene politike, a osuđujemo pojedinačne zločine - rekao je Sačić i dodao kako smatra da su učinjene greške u suradnji s međunarodnim institucijama, između ostalog i jer se predavala sva dokumentacija pa i ona koja se nije ni tražila.

- Protivimo se i umnožavanju braniteljske populacije u miru za političke potrebe - naglasio je Željko Sačić, rekavši da se u broj od 500.000 branitelja ubrajaju službenici i namještenici koji su slučajno radili u pojedinoj instituciji za vrijeme rata, a time se čini nepravda pravim branitelja.

- Zalažemo se za objavu registra hrvatskih branitelja. Ne želimo hajku kao 2000. godine, nego želimo utvrditi realni broj branitelja i točno vrijeme koliko je tko bio u ratu. Zbog svega što se događa stvara se slika među građanima da smo mi samo teret društva. To je lažna slika, jer pravi branitelji nisu ni ostvarili svoja elementarna prava, već su ih ostvarili oni kojima je država omogućila dobivanje tog statusa - rekao je tijekom tribine Željko Sačić.

U nastavku tribine uslijedila su pitanja i komentari aktualnih događanja. Rečeno je da postojeće stanje stvara frustraciju među braniteljima, a komentirala se tog dana (27. rujna) izrečena presuda vukovarskoj trojci Radiću, Šljivančaninu i Mrkšiću. Željko Sačić je konstatirao da je prvi poraz doživljen izjednačavanjem Gotovine s Karadžićem i Mladićem, a da nakon sramotne presude haaškog suda treba angažirati međunarodne stručnjake i da se svatko na vlasti mora svaki dan zapitati što može učiniti za oslobađanje hrvatskih generala pred haaškim sudom. Upozorio je i da se na hrvatskim sudovima kao svjedoci dovode pripadnici neprijateljske vojske i četničkog pokreta koji ništa drugo i ne žele činiti nego optuživati branitelje za zločine. Oni ne mogu biti vjerodostojni svjedoci, zaključio je Sačić.

Nikica Burić, Velimir Prosoli, Vinko Kovačić i Josip Mahović najaktivnije su sudjelovali u raspravi, istaknuvši i problem nejedinstva braniteljskih udruga, koje se češće bore za članove i dijele po političkoj liniji, nego što zajednički djeluju za poboljšanje života i ostvarivanje prava branitelja. Na kraju je Sačić rekao da bi ministarstvo branitelja i veterana svakako trebalo djelovati barem još sljedećih osam godina i u tom razdoblju redefinirati zakone i prava, zbrinuti nezbrinute te ponovno aktivirati vrhunske stručnjake koje se sada bezrazložno rano šalje u mirovinu.

- Moj koncept je – jednom branitelj, uvijek branitelj - zaključio je službeni dio tribine Željko Sačić, da bi se o problemima nastavilo razgovarati i poslije, u neformalnom druženju.

Mato Šipuš

Viteški dani u Samoboru

General Željko Sačić rado se prisjetio i svojih samoborskih dana u jesen 1991. godine, kada je sudjelovao u oslobađanju samoborske vojarne.

- S radošću i ponosom se prisjećam suboraca koje sam zatekao kao pomoćnik zapovjednika AT Lučko i izražavam im veliku zahvalnost za hrabrost i požrtvovnost koju su pokazali. Možda se ne zna, ali ovdje sam imao dvije vrlo opasne situacije, kada sam s Maxom, zapovjednikom ovdašnje satnije i s Adolfom Paarom jedva izbjegao pucnjavu, tj. tada je rafal prošao kraj nas na nekih desetak centimetara.

Na kraju se tu predalo oko 150 ljudi i svi su bili predani policijskoj postaji. Prema svima se odnosilo korektno i prema konvencijama o zarobljenicima. To je bila, podsjećam, 1991. godina, bio sam zapovjednik tog dijela operacije i postoji televizijska snimka kada govorim našim braniteljima da se prema zarobljenicima moraju ponašati u skladu sa svim važećim konvencijama, kao i u skladu s Ustavom i zakonima Republike Hrvatske. Uvijek se s radošću prisjetim tih dana kada smo u teškim okolnostima i pod bombardiranjem uspjeli osvojiti oružje koje je spasilo velik dio ostalih krajeva naše zemlje, jer je zbog embarga bilo vrlo teško doći do oružja. Bila je tada izdana i naredba generala Rašete da se "lunama" bombardira Samobor. Grozdovi su već bili bačeni, ali, srećom, piloti ipak nisu uspjeli ispustiti bombe na grad. S današnje povijesne distance moram reći da smo se stvarno, kao građani i branitelji Samobora, ponijeli krajnje korektno i viteški, jer unatoč frustracijama nismo dopustili nikakve osvetničke akcije.

 

Narodnjaci na tiskovnoj konferenciji objasnili zašto nisu podržali prijedlog da se žumberački vodovod sufinancira s milijun kuna

Sjednica samoborskog Poglavarstva donijela je dobre vijesti za stanovnike Žumberka

Samoborska organizacija SDP-a obilježila je u nedjelju, 30. rujna, Međunarodni dan starijih osoba

Na Trgu kralja Tomislava prikupljaju se potpisi za prekid odnosa sa sudom u Haagu

Tribina HSLS-a o aktualnoj problematici branitelja

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002