26.09.2007.

Aktivnosti kandidata HNS-a u VII. izbornoj jedinici

Leci, upaljači i - "Ostvarenja"

Aktivnosti kandidata HNS-a u VII. izbornoj jedinici

U vrijeme pretkampanje za predstojeće parlamentarne izbore članovi HNS-a Sveta Nedelja rade "punom parom". Na nekoliko lokacija u Svetoj Nedelji odlučili su postaviti štandove s promotivnim materijalom. Odlučili su građanima približiti program stranke i njihova kandidata za premijera Radimira Čačića. Dijelili su promotivne letke, upaljače i knjigu Radimira Čačića "Ostvarenja". Na njihovo zadovoljstvo, kažu, sve više ljudi dolazi bez poziva na njihov štand porazgovarati, uzeti promidžbeni materijal i požaliti se na aktualnu vlast na državnoj, ali i na lokalnoj razini.

Prema reakcijama, građani su zadovoljni što HNS-ovci imaju hrabrosti postaviti štand i suočiti se osobno s mještanima, saslušati ih i konačno im nešto i odgovoriti.

Na štandu u Strmcu bili su HNS-ovi kandidati za listu VII. izborne jedinice Mladen Guliš i Sandra Starjački.

S.S.

 
26.09.2007.

Turistička zajednica Zagrebačke županije u Svetoj Nedelji službeno krenula s postavljanjem interpretacijskih ploča

Prvo pa svetonedeljsko!

Turistička zajednica Zagrebačke županije u Svetoj Nedelji službeno krenula s postavljanjem interpretacijskih ploča

U svetonedeljskoj gradskoj vijećnici u utorak, 25. rujna, svečano je obilježen početak završne faze projekta interpretacijskih ploča Zagrebačke županije. Naime, još od 2005. godine traje priprema za postavljanje dvojezičnih interpretacijskih ploča na važnijim kulturno-povijesnim i sličnim lokalitetima Zagrebačke županije s ciljem pobližeg opisivanja tih lokacija kao turističkih atrakcija. U suradnji s lokalnim turističkim zajednicama određeno je ukupno 70 lokacija za interpretacijske ploče, a prve tri su postavljene upravo u Svetoj Nedelji.

Gradonačelnica Inse Balint zahvalila je na ukazanoj časti i izrazila nadu da to neće ostati jedine tri svetonedeljske ploče. Direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije naglasila je kako će sve ploče biti postavljene do proljeća te da će one doprinjeti očuvanju kulturne baštine, ali i promociji i podizanju obrazovne i kulturne razine posjetitelja županije. Dožupan Josip Jambrač istaknuo je pak važnost županijskog prstena kao turističkog odredišta te nužnost promicanja ljepota Zagrebačke županije. Nakon govornog dijela programa okupljeni uzvanici zaputili su se i osobno razgledati interpretacijsku ploču postavljenu ispred župne crkve Presvetog trojstva.

Kruno Solenički

A gdi su te ploče?

U Svetoj Nedelji interpretacijske ploče na hrvatskom i engleskom jeziku postavljene su na tri lokacije - ispred župne crkve Presvetog trojstva, kapele svetog Roka te kapele svete Marije Magdalene u Maloj Gorici. Samobor će, kako je predviđeno, dobiti šest interpretacijskih ploča za koje se očekuje da će biti uskoro postavljene. Bit će smještene kod župne crkve svete Anastazije, franjevačkog samostana i crkve Uznesenja Marijina, samoborskog Muzeja, Galerije Prica, Muzeja Marton i župne crkve svetog Leonarda u Kotarima.

 
26.09.2007.

109. sjednica Gradskog poglavarstva protekla u znaku donošenja detaljnih planova uređenja

Bit će golova u Klokočevcu!

109. sjednica Gradskog poglavarstva protekla u znaku donošenja detaljnih planova uređenja

Tema koja je u žiži zbivanja proteklih dana dominirala je i sjednicom Gradskog poglavarstva. Nekako se poklopilo da su se četiri točke dnevnog reda odnosile na urbanističke planove uređenja. Neki od njih su gotovi, neki su u tijeku, a neki tek u fazi nastajanja. O planu za uređenje zone Starogradska – Vugrinščak donosimo posebnu priču pa ćemo na ovom mjestu izdvojiti da je prihvaćen Detaljni plan uređenja sanacije Trebeža. Na predloženi plan nije bilo primjedbi iz Mjesnog odbora Vrbovec, niti drugih institucija, već se zapravo traži što raniji početak sanacije i uređenja tog područja. Na sjednici se čulo da je jedan od zaslužnih za njegovo donošenje i ing. Dražen Gerbl, a planom je predviđeno uspostavljanje zelene zone sa sadržajima za sport i rekreaciju te s elementima za sanaciju odlagališta otpada.

Detaljni plan uređenja Istočno naselje 2 obuhvaća područje zapadno od Gundulićeve i sjeverno od Katančićeve ulice, a kao najznačajnija investicija na tom području očekuje se gradnja višestambenih objekata investitora Grič Petrola, uz mogućnost gradnje i obiteljskih kuća. Na javnoj raspravi nije bilo primjedbi na plan. Na zahtjev poduzeća CGS u proceduru ulazi i izrada urbanističkog plana uređenja područja Širi centar, unutar zone Kompareova, Gajeva, Ulica grada Wirgesa, potok Gradna.

S ove sjednice, održane 24. rujna, izdvajamo da će Grad kupiti četiri parcele kod Sajmišta, ukupne površine 614 m2. Zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten rekao je da se parcele kupuju za proširenje parkirališta, ali i u svrhu moguće gradnje zgrade društvene namjene, obzirom da velik broj udruga i društava trenutno boravi u zgradama koje su u postupku povrata.

Poglavarstvo je, između ostalog, odobrilo nabavu golova i mreže za novouređeno igralište u Klokočevcu, kao i nastavak izgradnje nogostupa u Galgovu. Kao najpovoljniji izvođač za sanaciju mosta na Vugrinščaku izabrano je poduzeće Ciglenica iz Zaprešića, a ukupna investicija teška je 559.949 kuna.

Mato Šipuš

Nitko se ne javlja na natječaj

Niti drugi put nije bilo sreće pri raspisivanju natječaja za sanaciju vlage u župnoj crkvi svete Anastazije. Kao i u prvom slučaju, niti na drugi natječaj nitko se nije javio pa će se natječaj ponoviti. Možda bude po onoj narodnoj – treća sreća.

 
26.09.2007.

U Eko selu Žumberak predstavljena ponuda Agencije Absolute Adventure

Zabava uz povišeni adrenalin

U Eko selu Žumberak predstavljena ponuda Agencije Absolute Adventure

Agencija Absolute Adventure održala je 19. rujna u Eko selu Žumberak prezentaciju svoje ponude, na kojoj su turističkim agencijama i medijima predstavljene aktivnosti kao što su jahanje, streličarstvo, paintball streljaštvo, a najviše interesa pokazano je za Absolute Adventure "roping" poligon. Riječ je o visinskom poligonu na kojem se, uz nadzor instruktora, izvode vježbe ravnoteže i motorike koje sudionicima nude obilje zabave.

Uz prezentaciju aktivnosti posjetitelje su dodatno animirali predstavnici tvrtki Mam-Vin i Dukat, koji su pripremili degustaciju vina i sira te domaćini iz Eko sela Žumberak koji su druženje zaključili zakuskom s domaćim delicijama.

S.S.

 
26.09.2007.

Još jednom predstavljena Turistička zona po Sutli i Žumberku

Turistički prek meje

Još jednom predstavljena Turistička zona po Sutli i Žumberku

Turistička zona po Sutli i Žumberku od 2003. povezuje Hrvatsku i Sloveniju u pokušaju stvaranja zajedničke turističke ponude prostora pograničnog dijela Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije te slovenskih općina Brežice i Krško. Svake godine novinarima se na prigodnim druženjima prezentira ponuda tog prostora koji je u međuvremenu postao i turistički klaster. Također, svake godine se organiziraju i turistički susreti pograničnih regija za potrebe upoznavanja šire javnosti sa svime što nudi ovaj projekt.

Novinarski dio priče odrađen je u petak, 21. rujna, u Kavani Livadić. Tamo je održana još jedna prezentacija Turističke zone po Sutli i Žumberku. Nakon dobrodošlice samoborskog gradonačelnika Filipca, županijski pročelnik za gospodarstvo Krunoslav Pilko podsjetio je na sretnu priču o uspostavi ove zone, ali i onu nesretnu, o nemogućnosti otvaranja 9 turističkih graničnih prijelaza koji su trebali omogućiti kretanje u zoni samo uz turističku iskaznicu. Takvoj ideji se ispriječio schengenski režim. Pilko je zaključio kako će sve biti jednostavnije kad Hrvatska uđe u EU.

O trenutnoj situaciji s Turističkom zonom po Sutli i Žumberku govorio je voditelj klastera Petar Štefanac. Tako se moglo saznati da klaster okuplja 56 članova, ima 4 turistička proizvoda, 6 pansiona i hotela, 6 obiteljskih restorana, ponudu tamošnjih turističkih zajednica i svoju školu u prirodi. No, nije da problema nema – nedostaje novca za snažniji zamah klastera, nedovoljno je turističkih vodiča i pratitelja-domaćina te su brojna ograničenja s viših razina koja sputavaju ruralni turizam. Ipak, naglasio je Štefanac, moguća rješenja za te probleme su poznata i na njima se radi, a konačni je cilj profesionalizirati vođenje Turističke zone.

S dijelom konkretne ponude Turističke zone po Sutli i Žumberku novinari su se upoznali u cjelodnevnom obilasku, a građanstvo će o zoni više saznati na 4. Turističkim susretima pograničnih regija, koji su predviđeni na središnjem samoborskom trgu u subotu, 22. rujna.

K.S.

 
26.09.2007.

Sjednicu samoborskog Gradskog vijeća obilježila je ostavka najaktivnijeg člana Željka Koščice te rasprava o proračunu

Koščica: Odlazim da se ne ubijem!

Sjednicu samoborskog Gradskog vijeća obilježila je ostavka najaktivnijeg člana Željka Koščice te rasprava o proračunu

Znalo se već od samog početka da će uravnoteženje proračuna naraslog za 33 milijuna kuna izazvati naviše pozornosti na Gradskom vijeću. Znalo se i da će se pozicija hvaliti ostvarenjima, a opozicija kritizirati pojedine stavke i prekoračenja. Ali, čak i onda kada mislite da vas ništa ne može iznenaditi, iznenađenja su uvijek moguća. To je svakako usmena ostavka Željka Koščice iz DC-a na vijećničko mjesto.

Ostalo je sve više-manje proteklo prema očekivanjima. Gradonačelnik Filipec istaknuo je da je Samobor financijski zdrav grad bez zaduženja, što je potom detaljnije obrazlagao pročelnik za financije Roland Gajšak. On je istaknuo da je ovogodišnji proračun, nakon uravnoteženja, povećan za 23% i u prihodima i u rashodima. U prvih osam mjeseci ove godine ostvareno je 111.667.159 kuna, a u cijeloj 2005. godini 103 milijuna kuna. Ovoj financijskoj blagodati pogodovao je Zakon o financiranju lokalne uprave i samouprave, prema kojem je u proračunu ostalo više sredstava od poreza na dohodak, a pomak je ostvaren i u porezu na promet nekretnina.

- Prihodi su nam omogućili da ne odustanemo niti od jednog kapitalnog objekta - zaključio je pročelnik Gajšak.

Ovu idilu osporava gradska oporba pa je tako Marijan Lukšić (DC) rekao kako se loše planiralo, da su prodane nekretnine u vrijednosti 23 milijuna kuna, a svega 2 milijuna se izdvaja za kupnju novih te ukazivao na prekoračenja po pojedinim stavkama, što je potom učinio i njegov stranački kolega Željko Koščica.

- Lijepo je biti u poziciji pri ovakvom punjenu proračuna, započeo je svoje izlaganje vijećnik Koščica, ali je potom ukazao da su nedopustiva prekoračenja i od 800%, što je kršenje Zakona o proračunu koji dopušta prekoračenja unutar stavke od 5%, te da su mnoge obveze već ostvarene i prije rebalansa. Upozorio je poziciju da ne ostvaruje svoja predizborna obećanja, prigovorio zbog prodaje starog autobusnog kolodvora smatrajući da se Grad mogao i drugačije postaviti te predložio amandmane: milijun kuna za isplatu božićnica umirovljenicima te 300.000 kuna za kupnju vatrogasnog vozila za DVD Rude.

Tomo Jandrečić (HSS) rekao je da njih u klubu HSS-SDP uravnoteženje proračuna ne zadovoljava, jer smatraju da treba više izdvojiti za kupnju zemljišta i osmišljavanje novih programa u gospodarstvu. Zdenka Nochta Kobeščak je u ime Hrvatske stranke umirovljenika također zatražila isplatu božićnice od 100 kuna za samoborske umirovljenike slabijeg imovinskog stanja.

Zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten odgovorio je da se aktivno provodi popis gradske imovine, jer se prijašnjih godina to nije radilo. Gradonačelnik Filipec, smirujući na kraju tenzije, zaključio je da je proračun dobro planiran, da je razvojan, te da se kod zemljišne politike mora prisiliti državu da riješi zemljište propalog Stočara.

Na kraju rasprave prihvaćen je djelomično amandman o isplati božićnice umirovljenicima od 100 kuna, za što će se osigurati 300.000 kuna, a odbijeni su amandmani Željka Koščice.

Još ćemo izdvojiti da je umjesto preminulog Dušana Horvata nova vijećnica Gradskog vijeća postala Katarina Čop iz HSLS-a, koja je položila prisegu. Ujedno je održana i minuta šutnje za preminulog vijećnika te poginule vatrogasce u tragediji na Kornatima.

Mato Šipuš

Na dokumentaciji Šmidhena se intenzivno radi

Jedno od vijećničkih pitanja bilo je i ono o Šmidhenu pa je zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten rekao da je projekt u fazi izrade detaljnog plana uređenja Šmidhen 1. Obavljena je prethodna rasprava i ovih dana očekuje se da Urbanistički zavod Grada Zagreba dostavi kompletiran tekstualni dio. Ono gdje može biti malo problema je činjenica da od 1. listopada stupa na snagu novi Zakon o gradnji pa ćemo vidjeti možemo li dovršiti postupak po postojećem zakonu ili ćemo morati po novom. No, intenzivno se radi na materijalu i očekuje se da vrlo brzo sve bude gotovo. Inače, izvedbu plana plaća investitor, a ne Grad Samobor, istaknuo je Tomislav Masten.

Izabran Savjet mladih Grada Samobora

Kako je procedura i nalagala, gradski su vijećnici tajnim glasovanjem izabrali 9 članova Savjeta mladih. Nakon postupka kandidiranja, od 13 članova na listi vijećnici su na sjednici Gradskog vijeća izabrali njih devet. To su Ivan Bišćan (Udruga oživljena povijest), Danijel Cikojević (Udruga mladih alternativaca), Katarina Čop (HSLS - Ogranak Samobor), Ema Črnjak (Gimnazija A.G. Matoša), Sanja Horvat (SDP - Ogranak Samobor), Davor Mrzak (Samoborski športski savez), Nikola Mučnjak (Klub samoborskih studenata i TD F. Livadić), Josip Penić (Udruga invalida Samobora i Svete Nedelje) i Marko Prahović (HDZ - Ogranak Samobor).

Nije moglo bez razmirica

Svaku sjednicu Vijeća obilježe sitne razmirice pa su tako ovaj put iz redova DC-a stizale primjedbe na uzimanje provizije gradskih čelnika, osobito pri prodaji starog autobusnog kolodvora, a zamjenika gradonačelnika Tomislava Mastena Željko Koščica je pitao kako je kupio zemljište za obiteljsku kuću. Masten je demantirao bila kakva posredovanja i provizije pri prodaji starog autobusnog kolodvora, podsjećajući da je kolodvor bio u vlasništvu ZET-a, odnosno Zagrebačkog holdinga i Grad nije sudjelovao u prodaji, a vijećniku Koščici je odgovorio i da u bilo kojem trenutku može pogledati kupoprodajni ugovor za zemljište.

Zanimljiv Aktualni sat

Kao i uvijek, Aktualni sat bio je zanimljiv, a počeo je pitanjem o stanju vatrogasnih hidranata Josipa Berčića i produženom boravku u školi B. Tonija Anice Vraneković. Gradonačelnik je odgovorio kako već dvije godine upućuje zahtjeve Vodoopskrbi i odvodnji i traži sanaciju hidrantske mreže, osobito u Bregani, te da je na kraju uputio i sudsku tužbu na koju sada čeka odgovor. Dogradonačelnica Marica Jelenić odgovorila je da se situacija oko produženog boravka mogla izbjeći da su iz škole pravovremeno reagirali i obavijestili o problemu te da će Grad pokušati iznaći rješenje. Željko Koščica ponovno je ukazivao da mu se ne odgovara na postavljena pitanja, čime se krše Poslovnik i Statut Vijeća. Pitao je ovaj put zašto kasne svi radovi i tko je pustio u rad križanje Gajeve i Ulice Grada Wirgesa bez tehničkog pregleda i uporabne dozvole. Dogradonačelnik Tomislav Masten na to je pitanje odgovorio da za to križanje odgovara Županijska uprava za ceste. Željko Razum potom je pitao za projekt željeznice pa mu je odgovoreno da je Sveta Nedjelja imala prigovore na projekt pa se projektira novi nadvožnjak na njihovom području, ali da će radovi u Samoboru početi sljedeće godine. Damira Burcara je zanimalo može li Grad reagirati i pomoći vozačima koji čekaju na prijelaz granice za vrijeme turističke sezone, a Danijela Horvata kada će početi gradnja nogostupa u Grdanjcima. Dogradonačelnik Masten odgovorio je da se sljedećeg ljeta mogu postaviti dva kemijska WC-a i organizirati podjela vode za najvećih gužvi, dok bi radovi na nogostupu trebali početi vrlo skoro.

Željko Koščica podnio ostavku

Vijećnik DC-a Željko Koščica po završetku rasprave o rebalansu proračuna odlučio se na nesvakidašnji potez – podnio je ostavku na mjesto vijećnika u Gradskom vijeću. Naime, odijanje amandmana da se DVD-u Rude osigura 300.000 kuna za nabavu vatrogasnog vozila bio je povod Koščici, inače predsjedniku DVD-a Rude, za takvu odluku.

– Ne želim sjediti u društvu koje brigu za vatrogasce pokazuje samo pred javnosti, kada treba održati minutu šutnje. Ne želim se dovesti u situaciju da zbog odgovornosti završim u zatvoru ili da si oduzmem život. Već sam kažnjen od suca za prekršaje zato što DVD nije dovoljno opremljen pa se životi vatrogasaca dovode u opasnost. A lokalna uprava je morala omogućiti tu opremu. Sada novaca u proračunu ima, a ne daje se za vozilo. Nitko ne želi uzeti vatrogastvo pod zaštitu, a vidjeli ste što se dogodilo na Kornatima – rekao je Koščica i najavio da će iz tog razloga podnijeti ostavke i na mjesto predsjednika DVD-a Rude i predsjednika DC-a.

 

Aktivnosti kandidata HNS-a u VII. izbornoj jedinici

Turistička zajednica Zagrebačke županije u Svetoj Nedelji službeno krenula s postavljanjem interpretacijskih ploča

109. sjednica Gradskog poglavarstva protekla u znaku donošenja detaljnih planova uređenja

U Eko selu Žumberak predstavljena ponuda Agencije Absolute Adventure

Još jednom predstavljena Turistička zona po Sutli i Žumberku

Sjednicu samoborskog Gradskog vijeća obilježila je ostavka najaktivnijeg člana Željka Koščice te rasprava o proračunu

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002