28.10.2007.

HSS i HSLS započeli kampanju u VII. izbornoj jedinici

Samoborska turneja Pankretića i društva

HSS i HSLS započeli kampanju u VII. izbornoj jedinici

Kandidati koalicijske liste HSS-PGS-HSLS za VII. izbornu jedinicu predstavili su se 4. studenog građanima samoborskog područja. Nositelj zajedničke liste Božidar Pankretić, kandidat s liste Stjepan Črnjak te aktivisti HSS-a i HSLS-a obišli su brdski i nizinski dio našeg kraja, počevši u Noršić Selu, pa preko Jarušja, Grdanjaca, Bregane, Podvrha, Luga, Male Jazbine, Otoka, Gradne, Celina, Savršćaka, Vrbovca, Farkaševca sve do Domaslovca i napokon Hrastine.

Zaboravljeni od svih i prepušteni izumiranju osjećaju se i stanovnici Noršić Sela, Bašić Brega, Gluščić Brega i Višnjevca. Zato je dolazak jednog od čelnika HSS-a izazvao veliko zanimanje, jer iako su bili obaviješteni da postoji mogućnost posjete kandidata za Sabor, ipak mnogi nisu vjerovali da će zaista i doći. Nemoguće je bilo odgovoriti na sva postavljena pitanja, na sve upućene prijedloge. Ipak, Pankretić je obećao da će učiniti sve što će biti u njegovoj moći da se barem proširi cesta prema Noršić Selu, kad već lokalne vlasti nemaju sluha za tu akciju.

U Grdanjcima su se kandidati predstavili u kući Drage Marića, zatim u Bregani u domu Nevenke Siebig, da bi nastavili prema Podvrhu gdje su ih mnogobrojni građani pozdravili u prostorijama DVD Bregana. Svečano je bilo i u Lugu kod Anđelke Novoselić, a zatim u Maloj Jazbini gdje su kandidati posjetili klet Miroslava Jazbinskog.

Popodnevni plan obilaska obuhvatio je Samoborski Otok, gdje su posjećene obitelji Laušin, Grom i Mataušić, zatim su se kandidati uputili kod obitelji Horvat i Kos na Gradni, a kod obitelji Cesnik u Vrbovcu Samoborskom su se zadržali malo duže u razgovoru s okupljenim građanima.

Inače, nastavak obilaska samoborskog područja zakazan je za subotu 17. studenoga, kada u naš grad dolaze Đurđa Adlešić i Josip Friščić, a "veliko finale" se očekuje 23. studenoga, kad će se predizborna kampanja zaključiti upravo u Samoboru.

A da sam kraj druženja u Samoboru ne bi protekao bez ugodnih iznenađenja, pobrinuo se sam predsjednik HSS-a gospodin Josip Friščić, koji je telefonski nazvao Mariju Lindić, te pozdravio sve okupljene u njenom domu.

S.S.

 
28.10.2007.

Narodnjaci VII. izborne jedinice u kampanju ušli sa strelicama u rukama

Pikado izbori

Narodnjaci VII. izborne jedinice u kampanju ušli sa strelicama u rukama

U organizaciji HNS-a Svete Nedelje i Pikado kluba Sportaš 3. studenoga održan je humanitarni turnir u pikadu. U Društvenom domu u Strmcu okupilo se 80-ak zaljubljenika u pikado i humanitaraca koji su svojim doprinosom pomogli dvije obitelji iz Kerestinca i jednu iz Jagnjić Dola, kojima je bio namijenjen sav prihod s turnira.

Među strelice su hrabro zakoračili i putnici HNS-ovog autobusa VII. izborne jedinice sa svim ljudima s liste. Na taj način narodnjaci su ušli u prvi dan službene kampanje, a Sandra Starjački i Mladen Guliš promovirali su svoje plakate.

I.H.

 
28.10.2007.

HNS krenuo u drugi krug obilaska VII. izborne jedinice uz predizborni skup u Domaslovcu

Fešta u Domaslovcu

HNS krenuo u drugi krug obilaska VII. izborne jedinice uz predizborni skup u Domaslovcu

Drugi krug obilaska VII. izborne jedinice narodnjake je doveo u Domaslovec, Farkaševec, Hrastinu i Vrbovec. Nakon što su obiđeni Auspuh Lastovčić, Klesarstvo Stipe Lucića, Kodrić Silex, Klesarstvo Anto Lucić, Gradec Invest i VMB Vitko te nakon kave u Kirbiju, HNS-ovci su održali predizborni skup u prostorijama na nogometnom igralištu u Domaslovcu. Na skupu su osim kandidata s liste bili i Marica Jelenić, predsjednici lokalnih ogranaka HNS-a i nekoliko desetaka građana. Nakon kratkog pozdrava domaćina te Mladena Guliša i Miljenka Dorića, uslijedila je fešta uz živu glazbu.

I.H.

 
28.10.2007.

HNS-ov autobus VII. izborne jedinice stigao do Svete Nedelje

Politika, jabuke i mandarine

HNS-ov autobus VII. izborne jedinice stigao do Svete Nedelje

HNS-ovci s liste za VII. izbornu jedinicu u ponedjeljak, 29. listopada, posjetili su Svetu Nedelju. Domaćini su im doček priredili na Trgu Ante Starčevića, gdje je "narodnjake", među kojima su bili i HNS-ovi saborski zastupnici Nikola Vuljanić i Miljenko Dorić, pozdravila kandidatkinja s liste VII. izborne jedinice Sandra Starjački. Za građane su bili predviđeni štandovi na kojima su mogli porazgovarati s kandidatima i dobiti upaljače, olovke, letke s programom HNS-a, jabuke, mandarine... Nastavljena je i humanitarna akcija prodaje knjiga, započeta u Samoboru od koje je prihod namijenjen za pomoć obitelji Horvat iz Samobora.

I.H.

 
28.10.2007.

Na 115. sjednici Gradskog poglavarstva raspravljalo se o Energometanu i Vugrinščaku

Vugrinščak natrag gradu za 2,5 milijuna kuna?!

Na 115. sjednici Gradskog poglavarstva raspravljalo se o Energometanu i Vugrinščaku

Grad Samobor i Monter otkupit će INA-in udio u Energo metanu, a Energo metanova dugovanja prema njima pretvorit će se u sredstva za dokapitalizaciju, odnosno vlasnički udio - najkraći je zaključak najzanimljivije teme 115. sjednice Gradskog poglavarstva održane u ponedjeljak, 29. listopada.

- Otkupom udjela INA-e, Energo metan će postati razvojno sposoban i taj novac će biti svrsishodan, jer smo svjesni potrebe za plinom i toga da dijelovi grada u sadašnjoj situaciji ne bi mogli biti plinificirani – pojasnio je financijski pročelnik Roland Gajšak efekt koji se očekuje nakon što Grad isplati 2,7 milijuna kuna za 17 od 33% INA-inog udjela u Energo metanu.

Ostalih 16% udjela otkupio bi Monter za 2,5 milijuna kuna pa bi u novoj strukturi Grad bio 51 postotni vlasnik, a Monter 49 postotni vlasnik Energo metana. Također, kako je Energo metan dužan Gradu 8,8 milijuna kuna predlaže se da se ta sredstva iskoriste za dokapitalizaciju Energo metana te da se ta potraživanja pretvore u udio u Energo metanu. Monter pak ima potraživanja od 13 milijuna kuna prema Energo metanu, od čega su spremni po istom ključu 8 milijuna iskoristiti za dokapitalizaciju i pretvoriti u svoj udio, kako bi omjer vlasništva ostao 51:49. Ostatak od 5 milijuna kuna duga Monter bi ostavio u Energo metanu. Energo metan neće dobiti nova sredstava na žiro račun, ali, smatraju u Gradu, imat će puno kvalitetniju poslovnu situaciju, jer će mu se smanjiti kratkoročne obveze i postat će kreditno sposoban.

Poglavari su podržali i prijedlog o otkupu još jednog vrijednog gradskog vlasništva – Športsko rekreacijskog centra Vugrinščak. Prema obrazloženju komunalnog pročelnika Željka Kovačića, obzirom da se Grad i Nakus nikako nisu uspjeli dogovoriti kako će se održavati taj prostor, dogovoreno je da se Nakusu ponudi isplata neamortiziranih sredstava u iznosu od 2,5 milijuna kuna čime bi Grad otkupio udio sredstava Nakusa uloženih u uređenje ŠRC Vugrinščak te u 2008. godini preuzeo na sebe daljnju brigu o funkcioniranju i razvoju ŠRC Vugrinščak. Nakusu je dat rok do 15. studenog za očitovanje o gradskoj ponudi. U međuvremenu, Grad će pokrenuti izradu detaljnog plana uređenja za ŠRC Vugrinščak.

Treća dominantna tema bila je vezana uz odnos Turističke zajednice i Grada. Naime, sukladno proceduri Grad predlaže svoje kandidate za predsjednika TZGS i članove radnih tijela. Prijedlog Grada je, pojasnio je tajnik Dragutin Kušić, da se za predsjednicu Turističke zajednice predloži Ana-Marija Crnojević, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta koje bi, baš kao i Komunalac, trebalo ući u Skupštinu TZGS kao dragovoljni član.

Kruno Solenički

Most ima dozvole

Poglavarstvo se na svojoj sjednici osvrnulo i na peticiju stanovnika ulice Gornji kraj vezanu uz nezadovoljstvo izgradnjom mosta kojim bi Mesna industrija Škobić najkraćim putem stekla izlaz na prometnicu koja spaja Samobor i Gornji kraj. Naime, građani smatraju da njegova lokacija ugrožava sigurnost prometa, a da izgradnja mosta povećava opasnost od poplava. Poglavari su samo mogli konstatirati da su radovi legalni, jer investitor ima svu potrebnu dokumentaciju za gradnju, uključujući i sve potrebne suglasnosti Hrvatskih voda.

 
28.10.2007.

Samoborski HNS-ovci uključili se u Mjesec knjige

U ponedjeljak dolazi autobus HNS-ovaca

Samoborski HNS-ovci uključili se u Mjesec knjige

Subota prijepodne, prohladno vrijeme, samoborski trg prepun užurbanih prolaznika i nešto onih hrabrijih koji na terasama kafića ispijaju svoju kavu. Do njih postavljen je i štand samoborskih HNS-ovaca, na kojem njih desetak organizira humanitarnu akciju. Znatiželjni građani prilaze, pitaju o čemu se radi i tu i tamo popričaju sa saborskim kandidatom Mladenom Gulišem.

Listopad je mjesec knjige, HNS-ovci su ih prikupili nekoliko desetaka i prodavali po simboličnoj cijeni (za svaku kupljenu jedna gratis), a sav prihod namijenjen je za pomoć obitelji Horvat iz Pokleka.

Uz to su s građanima ispunjavali ankete i poklanjali promidžbene materijale.

Haenesovci tvrde da je akcija prošla uspješno kao i sve do sada, a nastavak slijedi već u ponedjeljak u Svetoj Nedelji. Naime, tamo dolazi autobus VII. izborne jedinice, sa svim ljudima s liste, uključujući saborske zastupnike Miljenka Dorića i Nikolu Vuljanića.

I.H.

 
28.10.2007.

Sekcija trgovaca Udruženja obrtnika Samobor upoznata s brojnim zakonskim novostima

Potrebno je biti informiran

Sekcija trgovaca Udruženja obrtnika Samobor upoznata s brojnim zakonskim novostima

Izvršni odbor Sekcije trgovaca, pekara i mesara, u proširenom sazivu, održao je u dvorani Udruženja obrtnika Samobor 25. listopada svoju radnu sjednicu. Kako je tematski bila vezana uz zakonske novosti i odluke na lokalnom nivou, gostovali su pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Željko Radovanić, inspektor Državnog inspektorata Milan Šoić i sanitarni inspektor Krunoslav Sebaher.

Tako je Željko Radovanić obavijestio okupljene da su po novom lokalne jedinice ovlaštene donositi svoje odluke o prodaji robe izvan prodavaonica. Samobor je pripremio prijedlog za svoje područje, kojeg će trgovci moći proučiti i dati svoje prijedloge prije nego se nađe pred Gradskim vijećem. Konkretno, odluka propisuje mjesta na području Grada Samobora na kojima se može obavljati prodaja robe izvan prodavaonica i uvjete pod kojim se izdaje odobrenje. Odluka će se primjenjivati s početkom 2008. godine.

Inspektor Šoić informirao je prisutne o novostima iz Zakona o zaštiti potrošača, Zakona o obrtu i Pravilnika o vođenju popisa robe u trgovini na malo te o uporabnim dozvolama. Po novom zakonu deklaracija, odnosno po novom obavijest ili identifikacija, mora se nalaziti na svakom proizvodu, a cijene na policama, ispod proizvoda i u izlozima. Račun se mora jasno vidjeti i biti neizbrisiv, itd. Rok za ispravak prekršaja iznosi 8 dana. Novosti je mnogo, stoga se preporuča trgovcima da nabave zakon, kao i ostale propise radi bolje informiranosti.

Inspektor Sebaher naglasio je obveze iz Pravilnika o higijeni hrane koji se odnose na trgovace. Za sve je odgovornost na trgovcima, pa i visoke kazne za neizvršenje, a slijede i novi, stroži propisi iz područja sanitarne inspekcije. Higijenski minimum, sanitarna knjižica, HACCP pravila i razne edukacije postat će obveza i drugih zanimanja pa se u tom smislu treba pripremiti.

Bilo je riječi i o uporabnim dozvolama od 1.1.2008. godine, o čemu je Hrvatska obrtnička komora dala naputak, a na kraju su svi pristuni pozvani da se prijave za zagrebačku prezentaciju pekarskog sajma u Parizu, koja će se održati u Hrvatskoj obrtničkoj komori 6. prosinca.

I.H.

 
28.10.2007.

Svetonedeljski HSS prosvjedom reagirao na nemogućnost održavanja godišnje skupštine

I mi bi termine!

Svetonedeljski HSS prosvjedom reagirao na nemogućnost održavanja godišnje skupštine

Revoltirani negativnim odgovorom na zahtjev da svoju godišnju skupštinu održe u prostorijama Društvenog doma u Strmcu, članovi gradske organizacije HSS-a Svete Nedelje su u četvrtak, 25. listopada, održali prosvjed ispred nedostupnih im prostorija.

Naime, kako su objasnili u HSS-u, oni su 10-ak dana prije predviđenog održavanja godišnje skupštine poslali dopis svetonedeljskom Poglavarstvu s molbom da im se omogući korištenje spomenutih prostorija, obzirom da se radi o jedinoj lokaciji dovoljno velikoj za prihvat očekivanog članstva. Međutim, iako su se, kao što je uobičajeno, oko termina usuglasili sa stolnoteniskim klubom, komunalnim redarom i domarom, iz Poglavarstva im je stigla odbijenica radi probe mažoretkinja, kažu u HSS-u.

- Ovaj događaj je bio samo kruna svega onoga što se događa, jer svaki put moramo proći razne procedure i cirkuse da bi nam se omogućilo korištenje prostorija. Zato ćemo tražiti da se strankama daju termini u prostorima, kao i svim ostalim udrugama – objasnila nam je Željka Šabarić iz svetonedeljskog HSS-a.

Na samom skupu okupljenima su se obratili predsjednik gradske organizacije Dragutin Pentek Vinovrški, predsjednik županijske organizacije HSS-a Božo Pankretić i predsjednik HSS-a Zagreba Darko Vuletić koji su bili suglasni u osudi odluke svetonedeljskog Poglavarstva.

Da stvar bude zanimljivija, svega par sati prije održavanja prosvjeda, rekli su nam u HSS-u, ipak je stigla dozvola za održavanje godišnje skupštine u Društvenom domu u Strmcu. Međutim, prekasno, obzirom da u svetonedeljskom HSS-u moraju ponoviti proceduru ponovnog sazivanja godišnje skupštine u skladu s vlastitim odredbama.

K.S.

 
28.10.2007.

U Samoboru se održavaju Dani lovstva Zagrebačke županije

Rogovi i kopita u Samoborskom muzeju

U Samoboru se održavaju Dani lovstva Zagrebačke županije

Dani lovstva Zagrebačke županije ove godine održavaju se od 25. do 28. listopada u Samoboru. "Ljudi u zelenom", doduše, razočarat će one koji su se nadali da će u danima održavanja programa lovci po Samoboru loviti razne sitne i krupne zvjerke. Umjesto toga, Dani lovstva donijeli su u četvrtak okrugli stol u Hotelu Lavica, gdje se govorilo o lovnoj statistici, području povremenog obitavanja medvjeda i tridesetogodišnjoj suradnji hrvatskih i slovenskih lovačkih društava.

Lovački rog u predvečerje najavio je preseljenje u Samoborski muzej. Tamo su, u suradnji s muzealcima i likovnim odjelom Matice hrvatske Samobor, predstavljene slike nastale na ovogodišnjoj likovnoj koloniji u Stojdragi koja se već godinama održava uz pomoć Lovnog ureda Samobor. Naravno, osim umjetničkih djela izložba je ponudila i uvid u lovačka djela. Točnije, trofeji divljači – risovi, fazani, kune, veprovi i silne količine rogatih životinja našle su svoje mjesto na muzejskim zidovima.

Ravnatelj muzeja Miroslav Milonjić podsjetio je da je prva takva izložba u muzeju postavljena još u 80-ima. Predsjednik Lovačkog saveza Zagrebačke županije Vladimir Cvetko izrazio je zadovoljstvo suradnjom lovaca i umjetnika, a izložbu je službeno otvorio Robert Laginja iz Uprave za lovstvo Ministarstva poljoprivrede.

Dani lovstva Zagrebačke županije u petak nude Lovački bal u Hotelu Lavica, subota od 11 sati predviđena je za reviju pasa lovačkih pasmina na prostoru iza Samoborskog muzeja, dok u nedjelju lovci sele na streljanu Lovačkog društva Šljuka u Svetom Martinu pod Okićem, gdje će biti održano natjecanje u gađanju glinenih golubova.

K.S.

 

HSS i HSLS započeli kampanju u VII. izbornoj jedinici

Narodnjaci VII. izborne jedinice u kampanju ušli sa strelicama u rukama

HNS krenuo u drugi krug obilaska VII. izborne jedinice uz predizborni skup u Domaslovcu

HNS-ov autobus VII. izborne jedinice stigao do Svete Nedelje

Na 115. sjednici Gradskog poglavarstva raspravljalo se o Energometanu i Vugrinščaku

Samoborski HNS-ovci uključili se u Mjesec knjige

Sekcija trgovaca Udruženja obrtnika Samobor upoznata s brojnim zakonskim novostima

Svetonedeljski HSS prosvjedom reagirao na nemogućnost održavanja godišnje skupštine

U Samoboru se održavaju Dani lovstva Zagrebačke županije

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002