27.07.2007.

Koncertom Tonija Cetinskog predstavljen i obnovljeni Vugrinščak

Bilo bi dobro da je češće ovako

Koncertom Tonija Cetinskog predstavljen i obnovljeni Vugrinščak

Obnovljenim Šetalištem dr. Franje Tuđmana, od Muzeja do Vugrinščaka, za Dan Grada i blagdan sv. Ane slijevala se u četvrtak navečer kolona ljudi. Zbog dosta polemika o potrebi uređenja šetnice i njenog izgleda, bilo je zanimljivo slušati komentare onih koji su tada vidjeli ono o čemu se u Samoboru već mjesecima govori. Pretežno je vladalo veliko zadovoljstvom uređenjem šetnice, tako da će najžešći kritičari radova morati izvući još jače argumente.

No, uređenje šetnice nije bilo u prvom planu, već ono što su svi s nestrpljenjem očekivali – koncert Tonija Cetinskog. Za zagrijavanje su se pobrinuli provjereni meštri od zanata, Dr. Scout, koji su starim hitovima odlično pripremili teren za zvijezdu večeri. A Toni je opravdao taj svoj zvjezdani status, što se zapravo od njega i očekivalo. - Toni, Toni - vrištale su "curice" u prvim redovima, dok je u pozadini više vladala plesna atmosfera. Prolazeći između publike u jednom se trenutku samo moglo čuti – baš je super, bilo bi dobro da je češće ovako. Slažemo se. Uređeni Vugrinščak sada pruža za to prave mogućnosti pa se nadamo da se koncerti naših estradnih zvijezda i zvjezdica neće održavati samo za Dan Grada i Fašnik.

Gosti i uzvanici Grada, kao i ovogodišnji nagrađeni, okupili su se oko bazena, a potom poneseni pjesmom većina njih je došla ispred bine. U međuvremenu, ugostitelji su imali pune ruke posla, a svi koji su htjeli probati pečenog vola morali su u jednom trenutku čekati i u redu da bi došli do svog komada mesa. Sve u svemu, lijepa večer podno samoborskog Starog grada. Vidimo se, ako ne prije, onda dogodine.

M.Š.

 
27.07.2007.

Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, predvodio je misno slavlje na blagdan sv. Ane

Ponosni na našu povijest

Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, predvodio je misno slavlje na blagdan sv. Ane

Veliki broj vjernika ispunio je prostor Parka domovinske zahvalnosti i okolni prostor oko Parka i župne crkve sv. Anastazije na misnom slavlju u povodu blagdana svete Ane, koje je predvodio nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić. Misna svečanost započela je procesijom, nakon koje je dekan samoborskog dekanata, samoborski župnik Vlado Bogdan ukratko iznio povijest drevne župe koju vodi. Kardinal Bozanić tada je rekao da uvijek rado to posluša, jer ponavljanjem povijesti na neki način osjećamo naše korijene.

– Osjećamo da nismo od jučer, da smo ovdje od davnine, da su naši korijeni duboki, da mi ovdje živimo, mi građani Hrvati, mi vjernici katolici. To osjećamo, na to smo ponosni i to želimo stalno obnavljati da možemo učvrstiti svoj identitet, i katolički i hrvatski - uvodno je rekao kardinal Bozanić. Potom je pozdravio prečasnog župnika Bogdana, braću svećenike, redovnike i sve vjernike grada Samobora, sve hodočasnike koji hodočaste svetoj Ani, koji su je izabrali na neki način za zaštitnicu svoga grada. Dan Grada čestitao je gradonačelniku i svim predstavnicima gradskih i drugih vlasti, koji su nazočili ovom misnom slavlju.

- Pozdravljam na poseban način majke, jer one se danas na poseban način utječu zagovoru svete Ane. Svatko od nas ima majku, ili je na životu, ili je s one strane smrti. Danas želimo moliti za svoje majke, molimo Boga da nam očisti našu savjest kako bismo uistinu mogli dostojno proslaviti ova sveta slavlja – istaknuo je kardinal Bozanić.

Tijekom misnog slavlja, kojem su koncelebrirali župnici samoborskog dekanata, pjesme su izvodili mješoviti zbor župe, vokalni ansambl Samoborke i orkestar Tamburaškog društva Ferde Livadića pod ravnanjem Anamarije Šimičić.

M.Š.

 
27.07.2007.

Održan srednjovjekovni sajam ispred Samoborskog muzeja

Tak se to prije delalo

Održan srednjovjekovni sajam ispred Samoborskog muzeja

Ako brojne filmske uspješnica mogu imati nastavak, onda mogu i naši samoborski muzealci i dalje vrtjeti svoj srednjovjekovni film. Nakon dobro primljene rekonstrukcije bitke kod Samobora, nastavak te uspješnice bio je srednjovjekovni sajam svečarski pripremljen za Dan Grada. U četvrtak od ranih poslijepodnevnih pa sve do večernjih sati posjetitelji su mogli obići štandove i razgledati kako su zanatlije nekad obrađivali svoje proizvode. Našli su se tu klobučari, kotlari, medičari, kolari, košaraši, lončari, cvjećari, notari, a zanimljivosti su doprinijeli žongleri i coprarije.

Tako smo zamijetili da je prvi kupljen jedan klobuk od zečje dlake. Kupila ga je Ksenija Čuljak i rekla da je udoban, ali da će bolje poslužiti zimi, nego za temperature preko 30 stupnjeva. Kasnije je veliko zanimanje izazvala degustacija srednjovjekovne kaše te cvjetni aranžman nazvan Anindolski pušlek. Tko je htio mogao je dobiti i prigodno uvjerenje o sudjelovanju na sajmu.

M.Š.

 

Koncertom Tonija Cetinskog predstavljen i obnovljeni Vugrinščak

Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, predvodio je misno slavlje na blagdan sv. Ane

Održan srednjovjekovni sajam ispred Samoborskog muzeja

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002