21.05.2007.

U Orešju održana 8. nacionalna izložba pasa

Psi - manekeni

U Orešju održana 8. nacionalna izložba pasa

8. nacionalna izložba pasa svih pasmina održana je 19. svibnja u Orešju, na nogometnom igralištu NK Sloga Suza. Organizator je bila Kinološka udruga Samobor, a pokrovitelji Gradsko poglavarstvo Svete Nedelje, Turistička zajednica Svete Nedelje i Zagrebačka županija. Na izložbi je sudjelovalo 125 pasmina te više od 500 pasa. Nekoliko stotina posjetitelja odlučilo je provesti subotu upravo ovdje i vjerujemo da nisu požalili. Svatko od ljubitelja ovih životinja mogao je pronaći nešto zanimljivo za sebe. Prije proglašenja pobjednika prema skupinama održano je natjecanje Best in Show.

Evo i svih rezultata izložbe:

Junior Handling (8-13 godina) - patuljasti bijeli šnaucer

Junior Handling (13-18 godina) - crni patuljasti šnaucer

Najljepše štene - labrador retriver

Najljepši najmlađi pas - patuljasti crni šnaucer

Najljepši par - talijanski kratkodlaki ptičari

Najljepša uzgojna skupina - rodezijski riđbeci

Najljepši veteran - talijanski kratkodlaki ptičar

Najljepši lovni pas - njemački kratkodlaki ptičar

Najljepši mladi pas izložbe - keri blu terijer

Najljepši autohtoni pas - dalmatinski pas

Najljepši pas izložbe - labrador retriver

FCI 1 - bradati koli

FCI 2 - bernski planinski pas

FCI 3 - bedlington terijer

FCI 4 - jazavčar kratkodlaki

FCI 5 - sibirski haski

FCI 6 - rodezijski riđbek

FCI 7 - epanjel breton

FCI 8 - labrador retriver

FCI 9 - pudl patuljasti crni

FCI 10 - afganistanski hrt

Izvor: www.svetanedeljalive.com

 
21.05.2007.

Vježba spremnosti samoborskih vatrogasaca u Otoku

Izvrsni rezultati unatoč zastarjeloj opremi

Vježba spremnosti samoborskih vatrogasaca u Otoku

Vatrogasna zajednica Grada Samobora organizirala je 20. svibnja javnu pokaznu vježbu u Otoku Samoborskom. Zapovjednik Zajednice Vladimir Domin sa članovima stožera zapovjedništva pripremio je sadržaj vježbe koja je izvedena u središtu mjesta.

Na dojavu mještanina sela Otok zapovjedniku DVD-a Otok Josipu Horvatu da je primijećena vatra na kući u selu, vatrogasnom sirenom je data uzbuna. Za nekoliko minuta u vatrogasnom domu Otok okupilo se desetak članova DVD-a Otok koji su kombi vozilom pošli gasiti požar uzimajući vodu motornom pumpom iz mjesnog potoka. Zbog širenja požara na susjedne objekte pozvana je pomoć iz Samobora. Na poziv zapovjednika Vatrogasne zajednice Grada Samobora Vladimira Domina u pomoć dolaze vatrogasci DVD-a Samobor te autoljestvom i navalnim vozilom gase požar na kući i društvenom domu i spašavaju ozlijeđene osobe s kata objekta. U pomoć se pozivaju DVD Bregana, DVD Rude i DVD Galgovo, koji vrlo brzo dolaze i po zapovjedi voditelja gašenja požara pomažu gašenju i sprečavaju širenju požara na susjedne objekte.

Zbog neoprezne vožnje mlađeg mještanina dolazi do prevrtanja osobnog vozila u kojem su ozlijeđene osobe. Poziva se Javna vatrogasna postrojba Grada Samobora koja dolazi s potrebnom vatrogasnom opremom i vade ozlijeđene osobe iz automobila.

Vježba je bila uspješno organizirana i sprovedena, a sa zanimanjem su je promatrali mještani koji su se na zvuk sirene prikupili oko vatrogasnog doma.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Samobora Jurica Domin je zahvalio svim sudionicima na sudjelovanju u vježbi te sa žaljenjem konstatirao da joj nije prisustovao nitko od gradskih čelnika.

No, vježba je uspješno provedena i pokazala je spremnost samoborskih vatrogasaca za gašenja i spašavanja bez obzira na skromnost vatrogasne opreme.

Zapovjednik Vladimir Domin zahvalio se svim sudionicima vježbe i izvijestio da je u vježbi sudjelovalo 72 vatrogasaca s 9 vatrogasnih vozila čija je prosječna starost 28 godina.

Antun Bogolin

Foto: Robert Bogolin

 
21.05.2007.

Gradonačelnik Filipec ukazao na probleme sa Zagrebačkom županijom zbog autubusnog prijevoza

Župan ne može poništiti važeći ugovor

Gradonačelnik Filipec ukazao na probleme sa Zagrebačkom županijom zbog autubusnog prijevoza

Samoborski gradonačelnik Antun Dubravko Filipec kao da sa županom Stjepanom Kožićem i Zagrebačkom županijom ima odnos toplo – hladno. Takav se dojam mogao steći na redovnom mjesečnom druženju s novinarima, održanom neposredno nakon povratka gradonačelnika iz sjedišta županije. Između dobrih i loših vijesti za početak smo izabrali one loše. Takvu kvalifikaciju u Samoboru je dobio stav župana Kožića da Aneks ugovora o koncesiji za obavljanje javnog gradskog i prigradskog prijevoza između Zagrebačke županije te Samoborčeka i Autoturista (koji je stupio na snagu 26. siječnja 2000. godine) smatra ništavnim. Inače, Aneks ugovora je potpisan na 10 godina i vrijedi do 2010. godine. Župan za tu odluku još nema blagoslov županijskog poglavarstva, niti skupštine, a nije predočio niti model nekog novog ugovora, istaknuo je gradonačelnik Filipec. Dodao je da župan želi izjednačiti cijenu prijevoza u Zagrebačkoj županiji, budući da istočni dio plaća veću cijenu nego zapadni.

- Zašto da zapadniji dio i naše područje imaju skuplju kartu, ako ona u istočnom dijelu može biti jeftinija - pitao se gradonačelnik Filipec koji je iz tog razloga inicirao sastanak sa zainteresiranim gradovima i općinama, s kojeg je upućena promemorija županu. Grad Samobor postojeći Aneks ugovora smatra pravovaljanim i navodi da ga poništiti može jedino sud, a ne župan osobno, s čim su se složili i predstavnici Svete Nedelje, Klinča Sela, Pisarovine i Općine Žumberak.

Čelni čovjek našega grada dodaje da nisu dobili niti pisano obrazloženje te odluke, objavljene 26. ožujka ove godine. Inače, u promemoriji se traži i izmjena Zakona o prijevozu u cestovnom prometu koji regulira međužupanijski prijevoz, zbog specifičnog zemljopisnog položaja Zagrebačke županije u odnosu na Grad Zagreb i činjenice da je administrativno središte županije smješteno upravo u Gradu Zagrebu. Kompleksnost ovog pitanja dodatno otežava i traženja ZET-a za isplatom nekoliko milijuna teškog duga zbog pristajanja županijskih prijevoznika na autobusna stajališta u Zagrebu.

Ima i dobrih vijesti. To je načelni sporazum da županija sljedeće godine počne dogradnju srednjoškolskog centra, budući da on sada predstavlja dom za 1300 učenika, što je čak 500 više od standarda. Uz dogradnju bi se vezalo i uređenje vanjskih igrališta. Za novu sportsku dvoranu napravit će se revizija i analiza troškova, budući da ona traži dodatna sredstva za završetak, a županija ne želi sudjelovati u troškovima koji nadilaze propisane kriterije. Omjer je 31:69 u korist Grada Samobora, a taj odnos zadržat će se i kada se bude govorilo o upravljanju dvoranom. Gradonačelnik je najavio osnivanje ustanove koja bi skrbila i upravljala sportskim objektima u gradu, a za dvoranu je po otvorenju predložio i video nadzor, jer se pokazao vrlo učinkovitim u parku iza Muzeja i na prostoru Trga Matice hrvatske. - To je jedini način sprečavanja huligana da ne uništavaju dvoranu - smatra Antun Dubravko Filipec.

Neke od tema ponovno će biti aktualne u skorašnje vrijeme, kao što su obilaznica i žumberački vodovod, ali one će sigurno biti u centru pozornosti na sljedećim druženjima gradonačelnika s novinarima.

Mato Šipuš

Spor oko Samoborske salame

Drugi problem je bio što je županija, bez znanja Samobora, pokrenula sudski spor protiv jednog od potencijalnih proizvođača Samoborske salame, iako je Samobor ravnopravan partner u tom projektu. - Želimo omogućiti i drugima da stvore uvjete za proizvodnju, kako Samoborska salama ne bi postala nečiji monopol, a u ovom slučaju zamjeramo što nas se nije obavijestilo o podizanju tužbe - pojasnio je gradonačelnik Filipec.

 
21.05.2007.

HSU počeo s pripremama za parlamentarne izbore koordinacijom ogranaka 7. izborne jedinice

Za zastupnika 15 tisuća birača

HSU počeo s pripremama za parlamentarne izbore koordinacijom ogranaka 7. izborne jedinice

Hrvatska stranka umirovljenika najozbiljnije je krenula s pripremama za parlamentarne izbore koji su sve vidljiviji na horizontu. U Samoboru se tako u četvrtak, 17. svibnja, u prostorijama samoborskog ogranka u Zagrebačkoj ulici okupila koordinacija HSU-a za 7. izbornu jedinicu. Podsjetimo, radi se o jedinici koja pokriva dio Zagreba, Zagrebačke županije, Karlovačke i Primorsko-goranske županije, tako da su se predstavnici HSU-ovih ogranaka s tih područja okupili da bi dogovorili uzuse djelovanja u pokušaju prikupljanja prijeko potrebnih glasova.

Tako je dogovoreno da će lista HSU-a u 7. izbornoj jedinici biti sastavljena od po 3 kandidata iz Zagreba i Zagrebačke županije te po 4 iz Karlovačke i Primorsko-goranske županije. Nositelj liste bit će kandidat iz Zagrebačke županije, najvjerojatnije Lazar Grujić, koji je i voditelj Koordinacijskog odbora.

- Objektivno, možemo dobiti jednog zastupnika, a ako dobro odradimo svoj posao možda možemo i do dva zastupnička mjesta. Bitan je timski rad i samo tako možemo do rezultata koji će garantirati zaštitu interesa umirovljenika – rekao je Grujić i pojasnio da je u 7. izbornoj jedinici oko 117 tisuća umirovljenika, a za prelazak izbornog praga potrebno je oko 15 tisuća glasova. Stoga su predstavnici svih ogranaka dobili tablice s brojem birača i umirovljenika po biračkim mjestima te rezultatom koji je ostvaren na prošlim izborima i onim koji bi trebalo ostvariti koncem ove godine. Za 30 dana biti će na temelju toga napravljen operativni plan s prijedlogom skupova, medijskih promocija, financijama... Nakon toga slijedi osnivanje izbornog stožera i rad na stjecanju povjerenja birača.

Kruno Solenički

 

U Orešju održana 8. nacionalna izložba pasa

Vježba spremnosti samoborskih vatrogasaca u Otoku

Gradonačelnik Filipec ukazao na probleme sa Zagrebačkom županijom zbog autubusnog prijevoza

HSU počeo s pripremama za parlamentarne izbore koordinacijom ogranaka 7. izborne jedinice

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002