11.06.2007.

Slavljenički spektakl đaka i učitelja OŠ Bogumila Tonija

Takvih nam učitelja i đaka treba!

Slavljenički spektakl đaka i učitelja OŠ Bogumila Tonija

Šteta što baš svaki dan nije rođendan – rekli bismo nakon prošlotjedne proslave 35. obljetnice početka rada Osnovne škole Bogumila Tonija u Samoboru. I skoro da je šteta što se ovome rođendanu pridružio i 29. sportske dvorane. Ne, naravno, zbog rođendana, već zbog onoga što su posjetitelji dupkom pune dvorane mogli vidjeti i doživjeti samo jedanput.

Kao što je red, sve je nazočne u svoje ime te u ime učenika i učitelja škole slavljenice pozdravio ravnatelj OŠ B. Tonija, prof. Krsto Mesić, osobito njezina prvoga ravnatelja mr. Josipa Hudeka. Zatim su se redali čestitari: samoborska dogradonačelnica Marica Jelenić, gradonačelnica susjednog nam Grada Svete Nedelje dr. Ines Balint, pa izaslanica 50-godišnjakinje OŠ Samobor te ravnatelji osnovnih škola iz Ruda, Bregane i Sv. Martina pod Okićem i Srednje strukovne škole, svi naglašavajući dobru međusobnu suradnju i želju da osnovnoškolci i srednje škole nastave pohađati u Samoboru, jer nude kvalitetne programe i za sve ima mjesta.

A onda je krenuo glazbeno - scenski i sportski program koji su pripremili učenici i njihovi učitelji. Započeli su folkloraši i tamburaši pa nastavili zboraši, ritmičarke, gimnastičari i gimnastičarke, polaznici plesno-likovne radionice, klaunovi... Posebnim su pljeskom bile nagrađene gošće - gimnastičarke, bivše učenice ove škole Tena Keser i Lara Oršanić te gimnastičari, također bivši učenici, Matija Baron i Noa Noršić, kojima su se za ovu prigodu pridružili Domagoj Bišćan i Tin Srbić, svi članovi ZTD Hrvatski sokol iz Zagreba. Publiku su digli na noge kauboji boravkaši koje je uvježbala prof. Andreja Popović, a koja je za ovu prigodu uspjela uvježbati i plesnu točku u kojoj su na opće oduševljenje učenika nastupili njihovi učitelji. Bravo! Takvih nam učitelja treba – veselih, prpošnih, nasmijanih, druželjubivih, optimističnih...

Bila je to prigoda i da se još jedanput istaknu, pohvale i nagrade učenici i njihovi mentori koji su na županijskim i državnim natjecanjima postigli najbolje rezultate, a pri podjeli darova sudjelovao je i bivši učenik Ivica Franjko, serviser skija Ivice Kostelića. Sve o njima, kao i ostale informacije o školi, moći vidjeti i na web stranici OŠ B. Tonija, rođendanskom daru učenika informatičara i prof. Karmen Žalac, a u izradi je i monografija o školi i sportskoj dvorani.

Na kraju, nakon standardnih i latinskoameričkih plesova koje su otplesali plesači - učenici škole, ali i vrhunski plesači Ištvan Varga i bivša učenica, sada studentica medicine Ida Hude, zapaljene su svijeće na velikoj torti, i ostala je želja pisca ovih redaka da ono što je 5. lipnja viđeno u sportskoj dvorani OŠ Bogumila Tonija nađe mjesta i na samoborskom glavnom trgu i u kino dvorani, ali i u nekoj drugoj školi, jer je bilo toliko dobro da zavređuje da se ponovno vidi.

Kristina Kirschenheuter

Fotografije: Foto Samoborček

 
11.06.2007.

Samoborski SDP organizirao predstavljanje zdravstvene strategije SDP-a o kojoj je govorio dr. Rajko Ostojić

Vratiti pacijente u središte zdravstva

Samoborski SDP organizirao predstavljanje zdravstvene strategije SDP-a o kojoj je govorio dr. Rajko Ostojić

O zdravstvu na SDP-ov način govorilo se u ponedjeljak, 11. lipnja, u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta. Naime, samoborski ogranak SDP-a organizirao je dolazak dr. Rajka Ostojića, nekadašnjeg pomoćnika ministra zdravstva i jednog od vodećih hrvatskih internista, koji je u kratkim crtama predstavio socijaldemokratsku strategiju razvoja zdravstva. Kako je rekao, stanje u zdravstvu je izuzetno teško, dugovi su veći nego ikad, liste čekanja i dalje duge, zahvaljujući administrativnoj pristojbi ljudi plaćaju porez na bolest, a liječnici i medicinsko osoblje gube svoj dignitet.

Sve u svemu, trenutnu zdravstvenu politiku Ostojić smatra promašenom.

– Sve što trebamo u stvari imamo, ali je sustav loš i to ćemo promijeniti – najavio je dr. Ostojić. Tako je temeljni cilj zdravstvene strategije SDP-a vratiti pacijente u središte zdravstvenog sustava, a zdravstvena politika zasnivat će se na dvostrukoj solidarnosti – onoj zdravih s bolesnima i solidarnosti bogatih sa siromašnima. Konkretno, to se misli ostvariti ukidanjem administrativne pristojbe, povratkom konceptu javnog zdravstva i vraćanjem digniteta liječnicima opće prakse i medicinskim sestrama, proširenjem osnovne liste lijekova i osnovnog paketa zdravstvenih usluga, razvojem dnevnih bolnica, povećanjem regionalne zastupljenosti KBC-a, da nabrojimo samo neke od mjera.

U konačnici, to bi trebalo rezultirati zdravijim zdravstvenim sustavom, zdravijim građanima i produljenjem očekivanog trajanja života građana Hrvatske, smatraju u SDP-u. Kompletan popis SDP-ovih zdravstvenih mjera, sa svim dodatnim objašnjenjima, nalazi se i na internet stranicama zdravstvo.sdp.hr.

Kruno Solenički

 
11.06.2007.

U novoobnovljenoj kapeli u Kravljaku proslavljen blagdan Presvete Trojice

Asfalt za dodatno slavlje

U novoobnovljenoj kapeli u Kravljaku proslavljen blagdan Presvete Trojice

Vjernici Kravljaka i okolnih sela te brojni hodočasnici okupili su se u nedjelju, 3. lipnja, kako bi proslavili blagdan Presvete Trojice u novoobnovljenoj kapeli koju su u znak zahvalnosti podigii davne 1926. godine iseljeni stanovnici Kravljaka. Slavlje je započeto procesijom oko kapele i njezinim blagoslovom, nakon čega je uslijedilo liturgijsko slavlje. Svečanu liturgiju predvodio je protojerej Milan Mile Vranešić, župnik sv. Jurja u Stojdragi i sv. Ivana Krstitelja u Grabru.

Nakon liturgijskog slavlja mještani su se okupili ispred kravljačke kapele kako bi nazočili otvaranju ceste u njihovom selu. Vrpcu je prerezala najmlađa potomkinja Kravljaka, Paula Vukčević, a posebna je zahvalnost izražena Gradskom poglavarstvu Grada Samobora, poduzeću Viadukt i samoborskom Komunalcu.

U večernjim satima u kapeli Presvete Trojice služeno je bogoslužje na čast Presvetoj Bogorodici, a pučka zabava potrajala je do duboko u noć.

Stjepan Stanić

 
11.06.2007.

Nova regulacija prometa izaziva zbrku kod vozača

Teško je promijeniti stare navike

Nova regulacija prometa izaziva zbrku kod vozača

Ovoljetna prometna samoborska zavrzlama zbog rekonstrukcije Perkovčeve rezultirala je novom prometnom regulacijom, na koju se neki teško privikavaju. Zapravo, najteže je vikendašima koji u Samobor dolaze na kremšnite, jer su već navikli na stare uhodane rute i traženje mjesta za parking. Oni gotovo i ne primjećuju nove znakove. To se odnosi na Langovu i Mlinsku ulicu u kojima su ukinuta parkirna mjesta i privremeno su postale dvosmjerne.

Iako je najavljena, rekonstrukcija križanja Gajeve i Ulice grada Wirgesa nije počela 8. lipnja, ali bi trebala sljedećih dana, što će dodatno otežati prometnu situaciju u gradu.

M.Š.

 

Slavljenički spektakl đaka i učitelja OŠ Bogumila Tonija

Samoborski SDP organizirao predstavljanje zdravstvene strategije SDP-a o kojoj je govorio dr. Rajko Ostojić

U novoobnovljenoj kapeli u Kravljaku proslavljen blagdan Presvete Trojice

Nova regulacija prometa izaziva zbrku kod vozača

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002