08.02.2007.

Gradski čelnici na tiskovnoj konferenciji demantirali glasine o "slučaju Coning"

Pogodovanja nije bilo

Gradski čelnici na tiskovnoj konferenciji demantirali glasine o

Gradski čelnici odlučili su na tiskovnoj konferenciji 7. veljače razjasniti neke detalje o postupku prodaje 2,4 hektara zemljišta u Perivoju varaždinskoj tvrtki Coning. Naime, u pojedinim tiskovinama pojavili su se napisi u kojima se tvrdi kako se kupcu zemljišta, tvrtki koju se veže uz Radimira Čačića, pogodovalo da bi član samoborskog Poglavarstva Mladen Guliš bio stavljen na HNS-ovu izbornu listu na predstojećim parlamentarnim izborima.

- Odbacujem bilo kakvu mogućnost da je bilo tko bilo kome namjestio kupnju bilo kojeg gradskog zemljišta – ustvrdio je zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten, objašnjavajući kako već godinu i pol svi gradski zemljišni poslovi idu preko njega te da je za dotično zemljište tri puta raspisivan javni natječaj (na prva dva nitko se nije javio), a u kojima su uvjeti bili jednaki za sve.

– Ja sam predsjednik samoborskog HDZ-a i sigurno ne bih pogodovao Čačiću, koji je kandidat za premijera – rekao je Masten i dodao kako niti priče o izmjenama GUP-a radi Coninga ne stoje.

– Jedina stvar koja se mijenja je Detaljni plan uređenja kojim se omogućuje gradnja jednog kata više na prostoru koji je još od 80-ih, po postojećim planovima, namijenjen višestambenoj izgradnji - pojasnio je Masten.

Gradski pročelnik za financije Roland Gajšak pojasnio je pak kako je model kupoprodaje zemljišta uobičajen te da je Grad inzistirao da se posao "težak" oko 17 milijuna kuna riješi sistemom prema kojem se 50% iznosa plaća odmah, a upis zemljišta u vlasništvo rješava se ili nakon izmjene važećeg Detaljnog plana i uplate preostalih 50% ili odmah ako se za drugih 50% cijene Gradu daju garancije banke da će zemljište biti plaćeno po izmjeni važećeg Detaljnog plana.

Kruno Solenički

 
08.02.2007.

Školu stranih jezika Littera posjetili članovi udruge Blue Knights

Od Plavih anđela do "bajkerskih" vitezova

Školu stranih jezika Littera posjetili članovi udruge Blue Knights

U Školi stranih jezika Littera u srijedu, 6. siječnja, u grupi koja se priprema za međunarodni ispit FCE bilo je vrlo zanimljivo – predavači su bili policajci "bajkeri". Među njima i naš domaći, samoborski, Tomislav Luka Asić i njegov gost iz Zagreba Tomislav Đurđević, koji je za tu priliku i obukao boje svoje motorističke udruge Blue Knights - Plavi vitezovi. Tema je bila nesvakidašnja: "bajkeri" na motorima.

Do ove zanimljive suradnje došlo je na prijedlog g. Brkića, također bajkera, oca jednog polaznika. Naime, njihova udruga Blue Knights – Croatia V želi se pridružiti međunarodnoj udruzi koja ima 520 podružnica na 3 kontinenta i oko 22.000 članova. Za to im je bilo potrebno na engleski jezik prevesti statut. Stoga su polaznici triju FCE grupa, čije je znanje engleskog jezika na vrlo visokom nivou, prionuli na posao, usput naučili nešto o prevođenju pravnih tekstova te statut preveli na engleski uz pomoć profesorica Littere. Zauzvrat su dečki obećali održati kratko predavanje o svojoj udruzi i o bajkerskim klubovima općenito, koji se, kako su objasnili, dijele na "good guys" i "bad guys".

Naravno, naši su dečki dobri, a njihova moto udruga okuplja službene osobe, dakle policajce motoriste, a glavna djelatnost im je humanitarni rad. Polaznici su saznali zanimljivosti o opasnostima koje nose klubovi "loših dečki", koji su zapravo kriminalci i o tzv. "velikoj četvorci", odnosno četiri najveće motorizirane bande u svijetu, o njihovim tetovažama i hijerarhiji te o činjenici da se u takav "klub" može ući, ali ne i izaći, jer članstvo u njima je doživotno. Našim Plavim vitezovima želimo pak da postanu članovi internacionalne udruge, a polaznici Littere rado će im se pridružiti na okupljanjima u humanitarne svrhe.

I.H.

 
08.02.2007.

Poglavarstvo se ponovno bavilo Šmidhenom i mineralnim sirovinama

Lakše maknut brdo nego drvo

Poglavarstvo se ponovno bavilo Šmidhenom i mineralnim sirovinama

Početak 78. sjednice Gradskog poglavarstva ponovno je pripao Šmidhenu. Ponovno je naglašeno kako je svima u cilju da projekt njegove revitalizacije što prije zaživi. Na pitanje Stjepana Črnjka o koristi za grad, dogradonačelnik Tomislav Masten rekao je da je korist višestruka, od zapošljavanja 200 ljudi, plaćanja oko 10 milijuna kuna komunalnog doprinosa pa do toga da Grad postaje vlasnik zemljišta nakon 50 godina. A na sjednici je zapravo bilo riječi o daljnjem rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, tj. dijelova zapuštenih čestica između Komfor klime i sadašnjeg kompleksa Šmidhena, kako bi investitor Fantazija projekt d.o.o. mogao napraviti konačno idejno rješenje. Plan o kupanju u novim bazenima na kraju mandata i dalje stoji. Dogradonačelnik Masten najavio je i selidbu motokros staze u Konščicu, s čime su se složili tamošnji mještani, a i Motokros klub imao bi mogućnost širenja kompleksa i kvalitetnijeg rada.

Grad nije prihvatio zahtjev za postavljanje ležećih policajaca u Ulici Ivana Zajca, ali će izgradnja nogostupa u toj ulici biti stavljena u plan za 2008. godinu. Podržan je nastavak gradnje kanalizacijske mreže u naselju Otok, za što će biti zadužen Komunalac.

Mjesni odbori Pavučnjak i Petkov Breg ponovno su zatražili uvođenje autobusne linije kojim bi se povezala ova mjesta s Gradom Samoborom. Prema prijedlogu, linija bi išla od Petkovog Brega, preko Pavučnjaka i Rakovog Potoka na Galgovo te potom u Samobor. Zatražili su četiri polaska, a predlaže se da se ispita mogućnost produženja sadašnje linije koja ide do Galgova. Koncesionari Autoturist i Samoborček dostavljat će tjedna izvješća u Grad, a probni rok za liniju je dva mjeseca. Na kraju svibnja odlučit će se hoće li linija postati trajna, nakon što se utvrdi njena rentabilnost.

Na kraju, pred članovima Poglavarstva našla se i informacija o iskorištavanju mineralnih sirovina. Pročelnik Željko Radovanić rekao je da se priprema opširnije izvješće, a Stjepan Črnjak upozorio je da se u izvješću spominju samo legalni kamenolomi, dok oni ilegalni nisu navedeni. Gradonačelnik Filipec pozvao je državu da uvede reda, jer ona brine o inspekcijskim službama koje bi morale utvrditi tko ilegalno eksploatira mineralne sirovine. Sada za srušeno i izvezeno drvo iz šume bez dozvole možete dobiti kaznenu prijavu, a za skidanje cijelog brda kazna je, obzirom na dobit, minimalna, zaključio je gradonačelnik.

Mato Šipuš

FOTO: Tomislav Masten - Pomognimo Fantaziji da ostvari naše fantazije!

 
08.02.2007.

Osnovna škola Samobor obilježava 50 godina rada

Otvaranje polustoljetnih imenika

Osnovna škola Samobor obilježava 50 godina rada

Početkom drugog polugodišta, 15. siječnja, i službeno je započela obilježba pola stoljeća (1957.-2007.) od početka rada škole na Stražniku, sagrađenoj na negdašnjem voćnjaku iza suda.

Brojni su sadržaji predviđeni sve do kraja godine (osim u vrijeme školskih praznika), a središnja će proslava biti upriličena u travnju povodom Dana škole.

Želja je priređivača, današnjih djelatnika ove škole da se sadašnjim učenicima pridruže u raznovrsnim događanjima i svi bivši naraštaji – znači roditelji, pa čak bake i djedovi današnjih školaraca.

Činjenica da je škola na Stražniku bila jedina osnovna škola u Samoboru (dok se nije sagradila OŠ Bogumila Tonija) potvrđuje da je skoro 70% Samoboraca pohađalo školu na Stražniku. Nema sigurno niti jednog doma, niti jednog zanimanja iz kojega ne bi netko bio polaznik ove škole tijekom proteklih godina.

Urednik Glasnika Robert Škiljan, i sam negdašnji učenik ove škole (nekoć OŠ Janka Mišića, danas OŠ Samobor), nudi prostor u novinama svima koji žele i imaju štogod reći u svezi s ovim vrijednim događajem (sjećanja, uspomene bivših učenika na događaje, kolege i kolegice, razrednice, profesore, direktore, podvornike...).

Marijan Jakopec (Japa) sjetio se prvih dana davno u ovoj školi osnovanih tamburaša i utemeljitelja Željka Bradića. I, veli, s radošću će se uključiti u dijelove obilježbe.

Dražen Ćosić nije u pravim školskim hodnicima bio otkako je napustio zadnji razred. Predlaže bivšim učenicima da otvore albume i pohrane u kompjutore rijetke slike koje bi se mogle u školi tijekom narednih mjeseci izlagati.

Dakle za sada tek spomen, a u idućim brojevima vijesti o planovima iz škole, ali i svaki drugi, dobar prilog (prijedlog!) u svezi s događajem, dobro je došao.

J.P.

 

Gradski čelnici na tiskovnoj konferenciji demantirali glasine o "slučaju Coning"

Školu stranih jezika Littera posjetili članovi udruge Blue Knights

Poglavarstvo se ponovno bavilo Šmidhenom i mineralnim sirovinama

Osnovna škola Samobor obilježava 50 godina rada

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002