19.03.2007.

Besplatni mamografski pregledi Foruma žena SDP-a privukli gotovo 200 žena Samobora i Svete Nedelje

Prevencija je najbitnija

Besplatni mamografski pregledi Foruma žena SDP-a privukli gotovo 200 žena Samobora i Svete Nedelje

Besplatni mamografski pregled i pregled gustoće kostiju za žene Samobora i okolice, u dane vikenda 17. i 18. ožujka, organizirale su članice Foruma žena SDP-a Samobor i Udruge za pomoć ženama oboljelima od raka NADA te Hrvatskog društva za osteoporozu. Pregled su obavljali djelatnici Zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba, a u ovoj humanitarnoj akciji pregledano je 70 žena na mamografiji, dok je stotinjak žena obavilo pregled gustoće kostiju. Posebno zadovoljstvo žene su izražavale zbog pregleda kod cijenjenog onkologa dr. Hajdarhodžića iz Petrove bolnice, na čiji se pregled u toj bolnici inače čeka više mjeseci.

Cilj svih preventivnih pregleda dojke je pronaći tumor u najranijoj fazi razvitka, kada je njegovo izlječenje gotovo 100%. Obzirom na učestalost raka dojke i činjenicu da u dobi od 20 godina obolijeva samo jedna od 2.500 žena, u četrdesetim jedna od 63 žene, a u pedesetim jedna od 28 žena (National Cancer Institute USA), osobita pozornost se posvećuje ženama starijim od 50 godina. Računa se da je redovitim pregledima i mamografijom moguće smanjenje smrtnosti od raka dojke za trećinu.

Zbog velikog interesa, ali i iznimne važnosti ovakve vrste pregleda, Gradska organizacija SDP-a Samobor organizirat će još jedan termin za preglede. O njemu će sve žene biti pravodobno obaviještene.

Sanja Horvat

 
19.03.2007.

Za 60. obljetnicu Udruge umirovljenika preuređen je prostor boravka za starije osobe

Ugodnija druženja u dnevnom boravku

Za 60. obljetnicu Udruge umirovljenika preuređen je prostor boravka za starije osobe

Dvorana u Domu umirovljenika zasjala je novim sjajem nakon što je Udruga umirovljenika, u suradnji s Gradom Samoborom, dogovorila njeno preuređenje. Novi prostor svojevrsni je dar za 60. obljetnicu rada udruge koja sada okuplja 2672 člana. Osim obnove kuhinje i sanitarnih čvorova, uređena je dvorana za koju su nabavljeni novi parket, stolovi, stolice, fotelje i tepih, a kupljen je i novi televizor. Stoga je bilo i logično da je skupštinom vladalo dodatno pozitivno ozračje. Ono je pojačano i činjenicom da se udruga financijski stabilizirala, što su u izvješćima o radu istaknuli predsjednica Katica Frketić i tajnik Alojz Gross.

Naime, saldo je u plusu 38.427 kuna. Uz prihode iz proračuna i najma prostora vodstvo udruge se nada da će ostvariti sve planirane programe u ovoj godini, a oni se prije svega odnose na pomoć socijalno ugroženim članovima, posjet bolesnim osobama, organizaciju ljetovanja i boravka u toplicama, nabavu drva potrebitim članovima... Zbog sve težeg položaja umirovljenika, još jednom su članovi samoborske udruge iskazali potrebu gradnje pravog doma umirovljenika na području grada.

Stoga je ta tema bila često spominjana i u pozdravnim govorima gostiju koji su redom svima zaželjeli dobro zdravlje i dug život. A na skupštini su bili predsjednik Matice umirovljenika Zagrebačke županije Rudolf Benček, tajnik Sindikata umirovljenika Hinko Šoić, predsjednik samoborske podružnice Hrvatske stranke umirovljenika i član Poglavarstva Zagrebačke županije Slavko Jurić, predsjednik samoborskog DC-a Željko Koščica, predsjednik samoborskog HDZ-a i zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten, a čast da otvori obnovljeni prostor imala je zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić. Ona je rekla da je u građevinske radove i opremu uloženo oko 230 tisuća kuna te da su čelnici Grada svjesni i drugih potreba umirovljenika, koje će se nastojati i realizirati, naravno, sukladno financijskim mogućnostima. Konkretno, traži se povoljniji model za prijevoz umirovljenika i starijih osoba kako bi što lakše mogli do liječnika.

Na pitanje iz publike kamo su nestala sredstva koja su bila osigurana prije 15 godina za gradnju doma umirovljenika, zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten rekao je da će pokušati doći do objašnjenja te dodao da je Grad spreman razgovarati s potencijalnim investitorima i osigurati adekvatno rješenje. Budući da je Zagrebačka županija nedavno jedan dom umirovljenika odlučila urediti u istočnom dijelu županije, Tomislav Masten je konstatirao da bi onda jedan trebao biti napravljen i za zapadni dio Zagrebačke županije pa je Samobor zainteresiran da to bude upravo na njegovom području.

Na kraju skupštine podijeljena su priznanja za rad svim podružnicama samoborske Udruge umirovljenika, kao i najaktivnijim pojedincima.

M.Š.

 
19.03.2007.

Hrvatski seljački savez organizirao prezentaciju uzgoja i plasmana ljekovitog bilja

Profitabilne biljke

Hrvatski seljački savez organizirao prezentaciju uzgoja i plasmana ljekovitog bilja

U organizaciji Hrvatskog seljačkog saveza Samobora 15. ožujka održano je predavanje na temu Uzgoj i plasman ljekovitog bilja. Uvodno izlaganje dao je Milan Suban, koji je nazočne upoznao s činjenicom da je samoborski kraj izuzetno povoljan za uzgoj ljekovitog bilja zbog svoje ekološke zaštićenosti te da potrebe za suhim ljekovitim biljem daleko premašuju današnju proizvodnju. Predstavljeni su kompletni projekti za pojedine ljekovite biljke; od tehnologije proizvodnje do ekonomske računice i to za neven, bijeli i crni sljez, koprivu-žaru, matičnjak, valerijanu, peršin, maslačak i vodopiju.

Mnogima je najzanimljiviji bio podatak da se prosječna godišnja zarada uzgoja tog bilja kreće od 15 tisuća pa do čak 60 tisuća kuna po hektaru. Naravno, sve počinje prvim korakom, a onda se uz suradnju i uključivanjem svih zainteresiranih u cluster, nabavku sušione i potrebne mehanizacije može doći do željenog cilja. Na predavanju se moglo čuti i da na našem području od veljače djeluje Šumarska savjetodavna služba te da postoji mogućnost košnje travnjaka na brdskom području o čemu se informacije mogu dobiti u Parku prirode Žumberak-Samoborsko gorje.

S.S.

 

Besplatni mamografski pregledi Foruma žena SDP-a privukli gotovo 200 žena Samobora i Svete Nedelje

Za 60. obljetnicu Udruge umirovljenika preuređen je prostor boravka za starije osobe

Hrvatski seljački savez organizirao prezentaciju uzgoja i plasmana ljekovitog bilja

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002