12.07.2007.

Komemoracijom obilježena 66. obljetnica proboja logoraša iz logora u Kerestincu

I mladi antifašisti čuvaju uspomenu na heroje

Komemoracijom obilježena 66. obljetnica proboja logoraša iz logora u Kerestincu

Komemorativnim skupom udruge Saveza antifašističkih boraca Hrvatske obilježile su u subotu 66. obljetnicu proboja logoraša iz ustaškog logora u Kerestincu. Sredinom svibnja 1941. godine ustaše su dvorac bivšeg bana Mihaljevića pretvorile u jedan od 35 zloglasnih ustaških logora u kojima su ubijani Srbi, Židovi i komunisti.

U Kerestincu je bilo smješteno 111 osoba, a nakon što su 9. srpnja 1941. godine u Zagrebu strijeljani Božidar Adžija, Otokar Keršovani i Ognjen Prica, ostali zatvorenici u noći s 13. na 14. srpnja odlučuju se na proboj iz logora. Većina ih je prilikom proboja ubijena ili uhićena te kasnije strijeljana. Samo se 13 logoraša uspjelo spasiti.

- Ovdje je prije 66 godina ispisana jedna od najsvjetlijih stranica naše povijesti. Naš je zadatak čuvati uspomenu na herojsko djelo logoraša - rekao je Mario Šimunković, predsjednik Udruge mladih antifašista, dodajući kako je zadaća novih naraštaja čuvati uspomenu na herojske pothvate logoraša, čija djela nadilaze vrijeme, jer žrtva logoraša iz Kerestinca bila je velik doprinos antifašističkoj borbi.

Na spomen-obilježje vijence i cvijeće položili su predstavnici udruge Saveza antifašističkih boraca Hrvatske iz Samobora i Svete Nedelje te članovi Socijaldemokratske partije, Socijalističke radničke partije i Udruge saveza boraca Slovenska Vas iz Slovenije.

S.S.

 
12.07.2007.

Održana prva sjednica Savjeta monografije o samoborskom obrtništvu

Puna podrška knjizi koja slavi rad

Održana prva sjednica Savjeta monografije o samoborskom obrtništvu

Iako je već počela sezona godišnjih odmora, članovi Savjeta monografije o samoborskom obrtništvu odredili su daljnje korake u njenoj izradi u povodu 40 godina rada Udruženja obrtnika Samobor. Prihvaćena je odluka da urednik monografije bude Robert Škiljan, a uredništvo, osim njega, čine i Ivanka Brekalo, Mira Čebušnik, Marija Hrvoj, Renata Kruhan, Silva Lamot, Mladen Noršić, Drago Plečko i Romana Semenić, ali će se prema potrebi u uredništvo moći uključiti i drugi pojedinci.

Učinjen je i jedan od najvažnijih koraka, a to je usvajanje koncepcije i sadržaja monografije, koja će tako sadržavati povijesni uvod i prikaz razvoja obrtništva na ovom području, sjećanje živih svjedoka na detalje iz obrtničkog života, kao i najveće domete obrtništva. Također, obrtnici će biti predstavljeni prema djelatnostima, bit će naznačena uloga OZAS-a u razvoju samoborskog obrtništva te osnovni podaci o Udruženju obrtnika Samobor. Neće biti zaboravljeni niti najistaknutiji naši obrtnici, članovi Udruženja.

Na sastanku Savjeta predloženo je da se u naziv monografije ukomponiraju Sveta Nedelja i Stupnik, budući da su članovi Udruženja obrtnika Samobora i obrtnici s tog područja. Do sljedećeg sastanka bit će predloženo nekoliko varijanti pa će se potom odlučiti koja je najbolja. Također, predloženo je da se obuhvati i dio o školovanju i naukovanju učenika. Potom je usvojen i financijski plan u visini 240.000 kuna za pokrivanje troškova izade monografije, koja će imati oko 200 stranica visokokvalitetnog papira, bit će tiskana u nakladi od 2.000 primjeraka i trebala bi biti završena do proljeća 2008. godine.

U izradu će se moći uključiti sponzori i donatori uplatom novčanih sredstava, za što bi dobili zlatne, srebrne i brončane plakete na predstavljanju monografije na obrtničkom balu. Prema prijedlogu, zlatni sponozor postaje se uplatom 8.000 kuna, srebrni 4.000, a brončani uplatom 1.000 kuna.

Na kraju sjednice izražena je zahvala što je došlo do ove inicijative te još jednom dana puna podrška projektu.

Mato Šipuš

Članovi savjeta

Savjet monografije čine samoborski gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Mato Topić, predstavnik Obrtničke komore Zagreb Miroslav Čihak, predstavnik Grada Svete Nedelje Miroslav Benić, načelnik Općine Stupnik Ivan Trgovec, Zoran Perović u ime Matice hrvatske Samobor, Ivan Medvedović u ime Društva inženjera i tehničara, ravnatelj Srednje strukovne škole Davor Škiljan, ravnatelj Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole Franjo Mihalina, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Ana-Marija Crnojević, ravnatelj Samoborskog muzeja Miroslav Milonjić, obrtnici Stjepan Purić, Jaroslav Pecho i Renata Kruhan, predstavnik OZAS-a te predsjednik i tajnica Udruženja obrtnika Samobor, Marijan Karlović i Silva Lamot.

 
12.07.2007.

Jubilarna 100. sjednica samoborskog Gradskog poglavarstva

Gradski trezor puni se izvrsno

Jubilarna 100. sjednica samoborskog Gradskog poglavarstva

Bez ikakve pompe i povijesnih govora članovi Poglavarstva odradili su svoju stotu sjednicu. No, bolje od ikakvih darova i domjenaka sigurno su im sjele informacije o punjenju proračuna koje je prezentirao pročelnik Roland Gajšak. Riječ je bila o izvješću o ostvarenju Proračuna u prvih šest mjeseci, koji je pokazao da je ostvareno 51,4% od planiranih godišnjih prihoda, što je ocijenjeno vrlo dobrim zbog činjenice da se uvijek bolji rezultati ostvaruju u drugoj polovici godine.

Pročelnik Gajšak posebno je izdvojio podatak da je najveće ostvarenje postignuto kod poreznih prihoda (58,6%), zahvaljujući prvenstveno porezu na dohodak i porezu na promet nekretnina. Budući da su se početkom ove godine počele primjenjivati Izmjene i dopune zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, napravljena je komparativna analiza u odnosu na prošlogodišnje prihode i došlo se do podatka o povećanju od 19%, što bi značilo da će se u rujnu morati pristupiti rebalansu.

Druga činjenica zbog koje će se morati napraviti rujanski rebalans je prihod od poreza na promet nekretnina koji je već gotovo u prvih šest mjeseci postigao planiranu godišnju razinu. Naravno, te su činjenice potaknule članove Poglavarstva na izražavanje pohvala, a gradonačelnik Filipec je rekao da se rezultati nisu dogodili slučajno već su rezultat dobrog rada svih odjela, u kojima je posebna pozornost posvećena dohodovnoj strani.

– Ova nova mlada generacija diše na nov način, zaključio je gradonačelnik Filipec komparaciju s nekim prijašnjim vremenima. Zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten naglasio je važnost ideje o upravljanju gradskom imovinom, što znači da se Grad upisuje kao vlasnik na nekadašnja društvena zemljišta koja su godinama bila neiskorištena i zapuštena.

Dogradonačelnica Marica Jelenić upozorila je da će se u bliskoj budućnosti morati odgovoriti i na izazove povećanja broja stanovnika i širenja Grada, što će rezultirati i novim obvezama.

Mato Šipuš

Stiže i interventna policija

Dio sjednice Gradskog poglavarstva bio je posvećen gradonačelnikovom izvješću o posjetu Policijskoj upravi zagrebačkoj, nakon upita vijećnika Gradskoj vijeća o stanju sigurnosti. Gradonačelnik je rekao kako je dogovoren dolazak u rujnu u Samobor dodatnih 8 do 9 policajaca, a s načelnikom Marijanom Tomuradom dogovoreno je plaćanje još dodatnih 150 sati prekovremenog rada ophodnji i dolazak ophodnje interventne policije, osobito tijekom vikenda. I dalje će se raditi na širenju video nadzora (već ranije je najavljeno postavljanje kamera i na gradsku zgradu u Bregani), a samoborska policijska postaja postala bi prva umrežena postaja u zajedničkom sustavu videonadzora.

 
12.07.2007.

Održan 6. vatrogasni kup Bobovica 2007.

Natjecanje i zabava u Bobovici

Održan 6. vatrogasni kup Bobovica 2007.

Na vatrogasnom poligonu DVD-a Bobovica, u nedjelju 1. srpnja, održano je natjecanje vatrogasnih jedinica pod nazivom Kup Bobovica. Nastupilo je ukupno 312 sudionika u 27 ekipa iz 18 dobrovoljnih vatrogasnih društva. Natjecale su se ekipe iz Cerja, Drenja, Radakova, Otoka, Rakitja, Velikog Lipovca, Dubravice, Kerestinca, Zdenaca, Bijele Gorice, Bregane, Svete Nedelje, Strmca, Ruda, Ivanca, Odranskog Obreža, Molvica i Dragonožca te s područja vatrogasnih zajednica Samobora, Zaprešića, Zagreba, Jastrebarskog, Karlovca, Velike Gorice i Dubravice.

Nakon što je prigodnim govorom predsjednik DVD-a Bobovica Damir Vrančić otvorio natjecanje, na poligon su izašli najmlađi vatrogasci natjecatelji od 6 do 12 godina. Njihove vježbe uvijek izazivaju najveću pozornost i veselje, jer mali vatrogasci rade "mokre" vježbe. Odrasli vatrogasci su izvodili standardne vježbe 3/1 prema pravilniku Hrvatske vatrogasne zajednice u ženskoj i muškoj kategoriji. Cijelo natjecanje su pratili i sudili suci iz Hrvatske vatrogasne zajednice, a uz osamnaest društava koja su se natjecala, kupu su prisustvovali i članovi Vatrogasnog društva Obrež iz Slovenije i članovi DVD-a Jarušje.

Nakon natjecateljskog dijela uslijedila je vrtna vatrogasna zabava, gdje su svi mogli uživati u svirci grupe Zona, vrućoj hrani i hladnom piću te bogatoj tomboli s ukupno 400 nagrada. Organizatori zahvaljuju svim mještanima Bobovice, sponzorima i donatorima, natjecateljima, kao i posjetiteljima, jer su ovakve zabave jedan od načina financiranja humanitarnog, vatrogasnog rada.

Zdenko Jednar

Rezultati natjecanja

Djevojčice: 1. DVD Cerje, 2. DVD Drenje, 3. DVD Otok

Dječaci: 1. DVD Otok, 2. DVD Cerje, 3. DVD Radakovo

Žene: 1. DVD Odranski Obrež, 2. DVD Molvice, 3. DVD Dragonožec

Muškarci: 1. DVD Bijela Gorica i DVD Bregana, 2. DVD Sveta Nedelja, 3. DVD Strmec.

Nagrađeni u tomboli

Treća nagrada, DVD player, pripala je Marku Brščiću iz DVD-a Ivanec. Drugu nagradu, satelitski komplet, osvojila je Valentina Keresman iz Bobovice, dok je glavnu nagradu, televizor, dobila Ivančica Vitko iz Otoka.

 
12.07.2007.

DVD Rude velikom proslavom obilježilo 80 godina svog djelovanja

Vozilo na dar

DVD Rude velikom proslavom obilježilo 80 godina svog djelovanja

Da su “svi Rudari, dobri gospodari” poznata je lokalna uzrečica. A da su i vrsni vatrogasci pokazali su u subotu, 30. lipnja, na proslavi 80 godina DVD-a Rude. U središtu mjesta, na rukometnom igralištu, o dobrom radu i čvrstim vatrogasnim vezama svjedočili su brojni gosti iz čak 30-ak vatrogasnih društava koji su zajedno s Rudarima došli proslaviti veliki jubilej.

Kao što je i uobičajeno u takvim prilikama, proslava je ponudila red povijesti, red zahvala i čestitaka pa red zabave. Nakon govora dobrodošlice predsjednika DVD-a Rude Željka Koščice, kroz 80 godina vatrogasnog društva okupljene je poveo tajnik DVD-a Martin Skendrović, a potom su uslijedili čestitari. Iz Vatrogasne zajednice Hrvatske stiglo je tako posebno priznanje za dosadašnji rad, iz ruku gradonačelnika Filipca i predstavnika samoborske vlasti Rudarima je poklonjeno nešto vatrogasne opreme, a posebno veselje izazvao je poklon prijateljskog društva iz Buzeta. Naime, Istrijani su činjenicu da s DVD-om Rude imaju potpisanu Povelju prijateljstva garnirali donacijom vozila!

Odličnom raspoloženju u Rudama pridonijele su i Svetojanske mažoretkinje atraktivnim programom, za glazbeni dio programa u večernjim satima pobrinula se grupa Karizma, gastro ponuda bila je na standardno visokoj Rudarskoj razini, baš kao i vatromet kojim je proslava 80 godina DVD-a Rude ušla u sitne sate, idealne za prepričavanje brojnih vatrogasnih priča.

Kruno Solenički

Vatrogastvo u Rudama i starije od 80 godina

Iako se slavilo 80 godina od inicijative Ivana Štajnklera, Franje Fresla i Franje Regovića koja je rezultirala osnivanjem DVD-a, vatrogastvo u Rudama postojalo je i prije 1927. godine. Naime, još 1905. godine, na poticaj učitelja Stjepana Dobrinića, osnovan je u Rudama vatrogasni odjel u sastavu Dobrovoljnog društva u Samoboru. Ključne točke u Rudarskom vatrogastvu još su i 1937. godina kada društvo dobiva svoj prvi barjak te 1940. godina kada započinje gradnja vatrogasnog doma.

Poklon iz Buzeta

Vozni park DVD-a Rude, nakon proslave, postao je bogatiji za vatrogasno vozilo. Kao poklon DVD-a Buzet u Rude je stigla Lada Niva. – Radi se o vozilu koje je pogodno za naše terene, nije novo, naravno, ali se radi o poklonu koji će nam puno pomoći u našem radu, a čija se cijena kreće oko 20 tisuća kuna. – rekao nam je predsjednik DVD-a Rude Željko Koščica. Također, vrlo vrijedan poklon su i dva izolaciona aparata koji konačno omogućuju vatrogascima DVD-a Rude da intervencije obavljaju u skladu sa sigurnosnim propisima.

 

Komemoracijom obilježena 66. obljetnica proboja logoraša iz logora u Kerestincu

Održana prva sjednica Savjeta monografije o samoborskom obrtništvu

Jubilarna 100. sjednica samoborskog Gradskog poglavarstva

Održan 6. vatrogasni kup Bobovica 2007.

DVD Rude velikom proslavom obilježilo 80 godina svog djelovanja

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002