12.03.2007.

2007. – Europska godina jednakih mogućnosti za sve

Četiri P za jednakost

2007. – Europska godina jednakih mogućnosti za sve

Europska komisija odlučila je da 2007. bude godina u kojoj će se promicati jednake mogućnosti za sve građane. Tako se u ovoj godini želi provesti strategija iz lipnja 2005. godine koju je EU postavila za osiguravanje učinkovite borbe protiv diskriminacije, a za promicanje različitosti i jednakih mogućnosti. U tom smislu samoborska Udruga invalida očekuje da će u ovoj godini njihovi sugrađani i lokalna uprava i samouprava svojim akcijama i projektima, a posebno razumijevanjem, poboljšati kvalitetu življenja osoba s invaliditetom.

Europska komisija je, inače, predložila četiri osnovne teme na čijoj bi provedbi trebalo raditi tijekom Europske godine jednakih mogućnosti: Prava, Predstavljanje, Priznanje te Poštovanje i tolerancija. Kroz njih se želi podići razinu svjesnosti u društvu o pravu na jednakost i nediskriminaciju, potaknuti javne rasprave o načinima sudjelovanja podzastupljenih društvenih skupina, inicirati pohvalno odnošenje prema primjerima različitosti te promicati socijalnu koheziju. Uz to, predviđeno je da će se u Europskoj godini jednakih mogućnosti održati sastanak na vrhu o jednakosti, ankete o europskom odnosu prema diskriminaciji te paneuropska kampanja o europskoj politici i zakonodavstvu u području suzbijanja diskriminacije.

I.H.

 
12.03.2007.

Samoborski ogranak HNS-LD želi provesti model javno-privatnog partnerstva

Optimalno i brzo rješenje

Samoborski ogranak HNS-LD želi provesti model javno-privatnog partnerstva

Ako želimo osigurati optimalne uvjete za školovanje djece i podići standard u tom području u kratkom roku, onda moramo početi primjenjivati model javno-privatnog partnerstva, istaknula je zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić na pressici HNS-LD, stranke kojoj i pripada. Stoga je zajedno sa stranačkim kolegama predočila prioritete koje bi trebalo ostvariti u sljedećih pet godina, a za koje u gradskom proračunu jednostavno nema dovoljno sredstava, pa narodnjaci smatraju da je model javno-privatnog partnerstva najoptimalnije rješenje.

Iako se u posljednje vrijeme o tome dosta govori, još ima dosta skepse ili nerazumijevanja. Stoga su, uz Maricu Jelenić, i predsjednik samoborskog ogranka Mladen Guliš i zamjenica predsjednika Gradskog vijeća Ivana Prohić također okupljenima pojasnili koje su sve prednosti tog modela. Najvažniji je taj da se objekti mogu izgraditi odmah, a najam se plaća narednih 20 ili 25 godina, Grad ne brine o upravljanju i investicijskom održavanju, već to čine tvrtke koje dobiju posao. Model već godinama funkcionira u Europskoj Uniji, a u Hrvatskoj se prakticira u Varaždinskoj županiji.

Mladen Guliš naglasio je da je početak primjene modela isključivo politička odluka, ali da koalicijski partneri u gradu još nisu iskazali interes za njega, iako im je prezentiran prije godinu dana. Zasad nemaju razumijevanja za to, rekla je Ivana Prohić, dodavši kako se s osiguranjem uvjeta za jednosmjenski rad škola treba krenuti odmah te da na ovaj način narodnjaci žele upozoriti javnost na model javno-privatnog partnerstva kao rješenje.

U roku od pet godina, uz ulaganje 160 milijuna kuna, prvo bi se stvorili uvjeti za optimalni dvosmjenski rad i to izgradnjom škole u Farkaševcu, rekonstrukcijom i dogradnjom škole u Bregani, gradnjom sportske dvorane uz školu u Rudama te izgradnjom nove sportske dvorane uz školu Samobor. U predškolskom odgoju predviđa se dogradnja vrtića Izvor, gradnja druge faze sportske dvorane uz srednjoškolski centar te rekonstrukcija zgrade bivše robne kuće za Knjižnicu i Centar za mlade. Sljedeći korak bio bi gradnja nove škole u Samoboru, daljnja dogradnja škole u Bregani i dogradnja škole u Rudama za kompletan rad škola samo u jednoj smjeni. To su projekti koji se mogu realizirati do 2012. godine, ali i prije ako se postigne dogovor oko ovog modela, istaknula je Ivana Prohić.

Marica Jelenić rekla je da će s HDZ-om i HSLS-om voditi intenzivne razgovore, jer HNS-LD želi da se izgubi što manje vremena kako bi se krenulo u proceduru izdavanja potrebnih dozvola. Do ljeta bi se trebali usuglasiti oko svih detalja, osobito što se tiče domene školstva, zdravstva i socijalne skrbi, jer taj nas posao čeka kad preuzmemo obveze velikog grada, istaknula je Marica Jelenić.

Mato Šipuš

 
12.03.2007.

Druženje čelnika HNS-LD Zagrebačke županije s novinarima

Traži se poštivanje dogovora

Druženje čelnika HNS-LD Zagrebačke županije s novinarima

Ponukani najnovijim događanjima u Zagrebačkoj županiji, prije svega oko funkcioniranja koalicijske vlasti, županijsko vodstvo Hrvatske narodne stranke - Liberalnih demokrata upriličilo je druženje s novinarima. Na njemu su iznijeli svoj pogled na stanje, upozorivši da ne žele na kraju mandata snositi kolektivnu krivnju s ostalim partnerima (HSS, SDP, HSU) ukoliko sve dogovoreno ne bude realizirano. Smatraju da svatko mora odgovarati za svoj preuzeti dio. Predsjednik županijske organizacije HNS-LD i zamjenik župana Josip Jambrač predočio je koliko u koaliciji tko ima članova u Poglavarstvu, Skupštini i upravnim vijećima, rekavši da je u toj konstelaciji snaga HNS preuzeo resore komunalnih djelatnosti, prometa te zdravstva.

Stoga narodnjaci predlažu reformu u upravljanju jedinstvenog Županijskog doma zdravlja, koja bi bila u skladu s budućim zakonskim rješenjima. Taj dio je pojasnio član Poglavarstva i predsjednik Upravnog vijeća Županijskog doma zdravlja Mirko Žužić. Ukratko, predlaže se daljnja racionalizacija kroz osnivanje zajedničke tvrtke za održavanje objekata te posebnog servisa za sva vozila domova zdravlja s čitavog područja Zagrebačke županije. To ne znači otpuštanje ljudi već zajedničko upravljanje, upozorio je Žužić. Predlaže se i izdvajanje Hitne pomoći u zasebnu ustanovu kako bi se dobila sredstva iz HZZO-a.

Za potrebe školstva predlažu narodnjaci princip javno-privatnog partnerstva koji se već uspješno provodi u Varaždinskoj županiji, budući da u Zagrebačkoj postoji velika potreba gradnje škola i sportskih dvorana. Također, smatraju da se mora povesti drugačija politika glede pitanja poslovnih zona i posebno aktiviranja Županijske razvojne agencije.

Još jedna aktualna tema je ona o Prostornom planu i odlagalištu otpada. Županijski HNS-LD upozorava da ministrica Marina Matulović-Dropulić nije imala zakonske osnovice kada je uvjetovala Zagrebačkoj županiji usvajanje plana određivanjem lokacije za to odlagalište. Glede odlagališta smatraju da se u ovom trenutku o toj temi može govoriti samo kroz edukaciju i stalne razgovore s ljudima na terenu.

Jambrač i Žužić naglasili su da članovi županijskog HNS-a prije nisu istupali zasebno u javnost, jer su se držali dogovora koalicije da stranke ne nastupaju pojedinačno nego zajedno, baš kao i u donošenju odluka. Budući da su ostali već nekoliko puta prekršili taj dogovor te na sjednicama Poglavarstva preglasali članove HNS-a, smatraju da su i oni morali upoznati javnost sa svojim stajalištima.

M.Š.

 

2007. – Europska godina jednakih mogućnosti za sve

Samoborski ogranak HNS-LD želi provesti model javno-privatnog partnerstva

Druženje čelnika HNS-LD Zagrebačke županije s novinarima

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002