09.11.2007.

Učenici OŠ Rude obilježili tužne obljetnice

Oprostiti, ali ne zaboraviti

Učenici OŠ Rude obilježili tužne obljetnice

Mjeseci listopad i studeni – mjeseci sjećanja i obilježavanja tužne obljetnice pogibije samoborskih mladića (i nekadašnjih učenika škole) u Domovinskom ratu.

Učenici 6. razreda su u ime svih učenika OŠ Rude zapalili svijeće za hrvatske branitelje te prisustvovali satu povijesti na mjestu njihove pogibije, Trokutu pored Novske.

Tom susretu prethodio je izuzetan i topao posjet školi gospođe Đurđe Purić, predsjednice Udruge roditelja poginulih i nestalih branitelja. S učenicima i nastavnicima je podijelila tugu, ali i ponos svih roditelja čiji su sinovi ugradili svoje živote u slobodu i neovisnost Hrvatske. Bio je to dirljiv susret u kojem su đaci mogli čuti nešto o obrambenom ratu, žrtvama, oprostu, a gospođa Purić upoznala ih je i sa svojim pjesmama u koje je utkala svoju bol, nadu, zahvalu i molitvu.

Učenici 8. razreda posjetili su u isto vrijeme Vukovar. Nakon obilaska prekrasnog, ali još uvijek razorenog grada heroja, uputili su se na Ovčaru te na Vukovarsko groblje i Memorijalni muzej kako bi žrtvama stradanja i oni odali počast.

Nakon povratka u školu njihov je doživljaj svojim dojmljivim predavanjem o obrani i padu Vukovara upotpunio Nikica Burić, zapovjednik 1. bojne 204. brigade i pukovnik Hrvatske vojske. Bio je to isto tako sat povijesti na kojem su đaci više doznali o počecima napada i obrani Vukovara, o strahotama razaranja i ljudske patnje, a isto tako naučili su da možemo oprostiti, ali nikada zaboraviti.

S.S

 
09.11.2007.

Zajednica tehničke kulture Grada Samobora obilježila svojih 10 godina postojanja prigodnom smotrom

Nisu mali, al' su tehničari

Zajednica tehničke kulture Grada Samobora obilježila svojih 10 godina postojanja prigodnom smotrom

Zajednica tehničke kulture Grada Samobora obilježila je u subotu, 10. studenoga, desetu godišnjicu otkako su brojne udruge koje povezuje tehnička djelatnost objedinjene pod jednu, krovnu organizaciju. Prigodnom smotrom u kino dvorani i izložbom koja je otvorena u maloj dvorani Hrvatskog doma, vrijedni članovi podsjetili su solidan broj okupljenih kako Zajednica tehničke kulture spada među najaktivnije samoborske kolektive, a da njenih 9 članica pokriva najširi mogući raspon onoga što se može svesti pod zajednički nazivnik – tehnika.

Okupljene je u kino dvorani pozdravio predsjednik Zajednice Krešimir Motočić, nakon čega je u kratkom filmu predstavljena svaka od članica - Oldtimer klub Samobor, Radio klub Samobor, Radio klub Tule i Vužić, Društvo inženjera i tehničara, Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike, Smbwireless, Parafreek, Speleološki klub Samobor i FAG Enthusia Planck.

Uslijedila je podjela priznanja pa su tako za svoje zalaganje u Zajednici i pomoć radu nagrađeni prvi predsjednik Josip Burica, koji se prisjetio i prvih dana Zajednice, Marijan Kižlin, Damir Čučić, Krunoslav Znika, Zlatko Vlaho (posthumno), Boris Zaringer, Verica Dumbović, Ivan Medvedović, Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije, Miroslav Burić, Grad Samobor te predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ante Markotić.

Predsjednik Markotić se i obratio okupljenima, zahvalivši na nagradi, uz pohvale samoborskim tehničarima koji su dio velike hrvatske zajednice od preko 100 tisuća članova.

- Kultura, a posebno tehnička kultura, temelj je za razvoj svake zemlje. Nažalost, Hrvatska drži neslavni negativni rekord u Europi, jer uz Albaniju imamo najmanje sati tehničke kulture u našim školama – požalio se Markotić, istaknuvši kako se nada da su bolji dani ipak pred tehničarima. Nakon programa u kino dvorani svi su se preselili u manju dvoranu gdje je otvorena izložba članova Zajednice tehničke kulture Grada Samobora.

Krunoslav Solenički

 
09.11.2007.

Nakon burnog početka, 20. sjednica samoborskog Gradskog vijeća vratila se u mirnije vode

Od uvreda do suglasja

Nakon burnog početka, 20. sjednica samoborskog Gradskog vijeća vratila se u mirnije vode

Kako je počelo, mislili smo da neće ni završiti. Tako je barem izgledalo uvodnih 10 minuta sjednice i verbalni rat predsjedavajućeg Borisa Makaruna (HDZ) i vijećnika Željka Koščice (DC). Vijećnik je poslovničkim primjedbama dokazivao da se u Vijeću primjenjuju dvostruki standardi, omalovažavaju oporbeni vijećnici i da se samo na njemu primjenjuju stegovne mjere, dok je predsjedavajući Makarun upozoravao da na ovaj način neće dopustiti destrukciju rada Vijeća u nedostatku argumenata i da želi postići duh tolerancije, ali neće dopustiti vrijeđanje institucije predsjednika Gradskog vijeća. Povišeni tonovi nastavili su se na početku aktualnog sata nakon pitanja Željka Koščice plaćaju li građani ljubavne afere gradonačelnika i tko kupuje zemljište zamjeniku gradonačelnika. Stiglo je oštro upozorenje da se neće tolerirati takav način rada, prozvani nisu željeli ni odgovarati na, kako su rekli, laži i insinuacije, nekažnjeno je palo i nekoliko uvreda, a onda se bura smirila.

Nastavak aktualca ponudio je "kamilicu" u kojoj se moglo čuti da se rješava pitanje prijevoza učenika iz Bedra do škole u Grdanjcima i iz Šipačkog brega do Smerovišća, kako učenici ne bi svakodnevno morali pješačiti i više od 5 kilometara, dok je Darko Škrobot (HDZ) upozorio na šljunčarenje u nizinskom dijelu i uzurpiranje privatnih posjeda. Čulo se da se čeka odluka ministra o prekategorizaciji Ulice Nikole Šubića Zrinskog kako bi bio onemogućen prolazak kamiona kroz nju i preusmjeravanje na ulicu Hrvatskih branitelja, a ŽUC-u će se uputiti zahtjev za uređenje ceste kroz Domaslovec uz nogometno igralište. Na pitanje Josipa Berčića (HSS) o analizi i kvaliteti vode u Samoboru uslijedit će pisani odgovor, ali je zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten rekao da se nitko od građana dosad nije žalio na slabu kvalitetu pitke vode. Željka Razuma (HNS) zanimala je analiza prehrane u školama pa je zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić rekla da već postoji inicijativa o povlačenju rashladnih uređaja s nezdravim pićima iz naših škola.

Vijećnici su potom u nastavku sjednice prihvatili plan uređenja Istočnog naselja i sanacije Trebeža, a nešto više rasprave bilo je kod plana uređenja zone Starogradska–Vugrinščak, kada nisu prihvaćena dva amandmana Marijana Lukšića iz DC-a (cesta prema parceli za budući Dom umirovljenika i proširenje zone zelenila), budući da je plan već dobio sve potrebne suglasnosti. Većinom glasova prihvaćen je prijedlog o povećanju komunalnog doprinosa u prvoj zoni, osobito za višestambenu izgradnju i to na maksimalnih 180 kuna po kubičnom metru građevine, dok bi se doprinos dodatno smanjio na proizvodne i gospodarske prostore.

Vijećnici su podržali prijedlog o dokapitalizaciji Energo metana i otkupu udjela INA-e, ali su DC-ovci upozoravali na greške u materijalima. Gradonačelnik Antun Dubravko Filipec je zatražio podršku kako bi Energo metan postao poduzeće kakvo se uvijek željelo, osobito stoga što posljednjih godina ostvaruje dobit te bi za nekoliko godina bile riješene sve dubioze. Budući da su svi načelno podržali inicijativu (o kojoj smo već pisali), Tomo Jandrečić (HSS) predložio je da Vijeće da načelnu suglasnost, a da se sve manjkavosti u materijalu isprave do konačne odluke, tj. do kraja godine, kada se o svemu pisanim putem treba izjasniti i drugi partner – Monter strojarske montaže. Nakon toga je prijedlog jednoglasno podržan.

Kako bi se otkupio udio INA-e u Energometanu prišlo se i drugom rebalansu proračuna, u kojem su preraspodjelom osigurana sredstva i za Komunalac koji namjerava kupiti još jedno vozilo za odvoz kućnog otpada.

Na kraju, prihvaćeno je izvješće o obavljenoj reviziji u 2006. godini, kada je vijećnik Koščica upozorio na pozornije čitanje materijala jer, primjerice, nitko u Gradu nije ispravio podatak revizije da Samobor ima 19 vijećnika, kada ih ima 25. Jednoglasnom odlukom Mirjana Dimnjaković ponovno je potvrđena za ravnateljicu Gradske knjižnice na rok od 4 godine.

Mato Šipuš

Osuda vandalizma

Svi gradski vijećnici bili su jedinstveni u osudi vandalizma koji se posljednjih mjeseci događa u gradu i okolici, a osobito najnovijeg čina – šaranja po fasadi kapele sv. Ane i postajama Kalvarije. Također, posebnim zaključkom Vijeća zatražene su i mjere za sprečavanje nelegalnog šljunčarenja u nizinskom dijelu grada te je zaduženo Poglavarstvo da ponovno angažira inspekcije i poduzme potrebne radnje za zaustavljanje nelegalnog šljunčarenja i sanaciju terena.

 
09.11.2007.

Kandidati SDP-a u 7. izbornoj jedinici, Milanka Opačić i Mihael Zmajlović, boravili u Samoboru

Informacije iz prve ruke

Kandidati SDP-a u 7. izbornoj jedinici, Milanka Opačić i Mihael Zmajlović, boravili u Samoboru

Četvrtak prijepodne i dio poslijepodnevna Milanka Opačić, prva na listi SDP-a u sedmoj izbornoj jedinici, baš kao i deveti na toj listi, Mihael Zmajlović, proveli su sa samoborskim članovima stranke na štandu na Trgu kralja Tomislava. U razgovorima s građanima saznali su što ih muči, dobivali podršku te ih upoznavali s glavnim smjernicama izbornog programa SDP-a na ovogodišnjim izborima dijeleći promo materijale.

M.Š.

 
09.11.2007.

Izborna skupština Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje

Novi zamah za daljnji let

Izborna skupština Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje

Prijatelji su poput anđela koji nas podižu kada naša krila zaborave letjeti, izrekla je tajnica samoborske i svetonedeljske Udruge invalida Jadranka Kufrin osnovno geslo njihova rada, govoreći o potrebama zajedničkog djelovanja kako bi riješili probleme koji ih muče. Ne samo samoborsku, nego sve udruge i saveze u Hrvatskoj te je stoga iz Samobora i krenula inicijativa o sazivanju općeg sabora udruga i saveza osoba s invaliditetom na kojem bi se u nekoliko dana na jednom mjestu progovorilo o svim problemima. Inicijativa je naišla na veliku podršku, jer dosadašnji pojedinačni simpoziji i skupovi očito nisu dali željene rezultate.

Na izbornoj skupštini članovi udruge i njihovi gosti ponovili su i činjenicu kako je najteže rušiti barijere u glavama, što dovoljno govori o potrebi daljnje edukacije, senzibiliziranja javnosti i podizanja svijesti za potrebe osoba s invaliditetom. Pomaci postoje, kao što su uklanjanje arhitektonskih barijera te uvođenje osobnih asistenata. Ti pomaci vidljivi su i u Samoboru, gdje se nove i stare građevine prilagođavaju potrebama osoba s invaliditetom, a djeluje i pet osobnih asistenata.

Zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Marica Jelenić rekla je, pozdravivši skup, da ona osobno nije zadovoljna dinamikom rješavanja problema, jer smatra da se može i više napraviti pa je najavila uvođenje prijevoza za osobe s invaliditetom sljedeće godine, a u budućnosti i ugradnju lifta u zgradi Poglavarstva kako bi se olakšao pristup svim uredima samoborske uprave.

Osim Marice Jelenić, skupštini su prisustvovali i gosti iz drugih udruga i saveza, među njima i tajnik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Jeronim Trputec, predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada Josip Petrač, dopredsjednik Hrvatskog saveza osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Miljenko Mišljenović i dopredsjednica Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida Tatjana Varga.

Na kraju skupštine izabrano je novo vodstvo udruge, koje zapravo ostaje u starom sastavu. To znači da će predsjednica i u naredne četiri godine biti Jadranka Guštin, a zamjenica Davorka Amić. Uz njih, u Izvršni odbor su izabrani Damir Perušek, Franjo Kufrin, Mara Majić Premec, Ivica Suk i profesionalna tajnica udruge Jadranka Kufrin. Potom su izabrana i ostala tijela udruge te prihvaćen program rada u 2008. godini. U programu se, između ostalih, navodi potreba daljnjeg uklanjanja arhitektonskih barijera (Grad po mjeri čovjeka), provođenje savjetovanja i informiranja članstva, programi edukacije, obilaska slabo pokretnih i nepokretnih članova, pomoć socijalno ugroženim članovima, senzibiliziranje javnosti i suradnja s lokalnom samoupravom. Cilj je i zapošljavanje u udruzi osobe s invaliditetom, rješavanje pitanja prijevoza te osiguranje prostora za dnevni boravak. Pohvaljen je rad osobnih asistenata i suradnja sa samoborskim Crvenim križem.

Poslije skupštine članovi i gosti udruge kratko su uz pomoć turističkog vodiča obišli grad da bi potom nastavili druženje u prostoru Samoborske pivnice.

Mato Šipuš

 

Učenici OŠ Rude obilježili tužne obljetnice

Zajednica tehničke kulture Grada Samobora obilježila svojih 10 godina postojanja prigodnom smotrom

Nakon burnog početka, 20. sjednica samoborskog Gradskog vijeća vratila se u mirnije vode

Kandidati SDP-a u 7. izbornoj jedinici, Milanka Opačić i Mihael Zmajlović, boravili u Samoboru

Izborna skupština Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002