06.04.2007.

Sjednicu samoborskog Poglavarstva obilježila brojna izvješća o radu gradskih ustanova

Izvješćem na izvješće

Sjednicu samoborskog Poglavarstva obilježila brojna izvješća o radu gradskih ustanova

Pučko otvoreno učilište, Gradska knjižnica, Samoborski muzej, Dječji vrtić Grigora Viteza, Samoborski športski savez, Zajednica tehničke kulture, Javna vatrogasna postrojba i Savjetovalište za prevenciju ovisnosti poslali su izvješća o radu u 2006. godini, koja nisu izazvala raspravu, jer je većina godinu završila u pozitivi. Jedino je Pučko otvoreno učilište završilo poslovnu godinu sa 133.960 kuna manjka, ali to zapravo znači da su za 9.707 kuna smanjili dug koji je bio iskazan na kraju 2005. godine.

Čak ni izvješće o realizaciji ovogodišnjeg Fašnika nije bilo dramatično kao ponekad prethodnih godina, čemu je svakako pridonio podatak o višku prihoda nad rashodima od 943,58 kuna u gotovini. Ukupni su gotovinski prihodi bili 1.227.553 kune, a vrijednost dobivenih sponzorskih roba i usluga 1.504.268 kuna. Stoga nije ni čudo da je zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić još jednom iskazala pohvale svima koji su sudjelovali u realizaciji Fašnika.

Jedinu kraću polemiku izazvalo je izvješće o radu i financijsko izvješće Nogometnog kluba Samobor. Naime, zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten je prigovorio da je izvješće trebao braniti direktor kluba Marijan Kižlin pa će ga ta dužnost čekati na sjednici Gradskog vijeća 26. travnja. Marica Jelenić podsjetila je da klub radi bez predsjednika, s naslijeđenim problemima oko otplate kredita za izgradnju terena s umjetnom travom. U izvješću se navodi da je to velik teret za klub, koji je ukupno u 2006. ostvario prihod od 1.059.013 kuna te rashod od 1.060.371 kuna. Kao zanimljivost iz izvješća možemo izvući podatak da je u 2006. godini prodano 975 ulaznica ili u prosjeku 65 ulaznica po utakmici (računa li se 15 domaćih utakmica).

Poglavarstvo je financijski potpomoglo školu u prirodi odlazak djece na Novigradsko proljeće i glazbeno natjecanje u Rijeku i projekt Eko škole. S druge strane, na žalost, nije pronašlo financijska sredstva i za pomoć trima apsolventicama fizike iz Samobora za odlazak na 22. Međunarodnu konferenciju studenata fizike u Londonu. Obrazloženje da Grad Samobor zna prepoznati potrebe mladih znanstvenika i u okviru svojih mogućnosti prati njihove projekte, ali da u proračunu nisu predviđena sredstva za njih, ovim je djevojkama (i ne samo njima) sigurno zvučalo previše birokratski.

Mato Šipuš

Novi sportski stipendisti

Na sjednici samoborskog Poglavarstva prihvaćen je prijedlog o sklapanju sponzorskih ugovora s nadarenim mladim sportašima. U narednom razdoblju mjesečni iznos od 1.000 kuna će dobivati judaš Andrija Lisjak i karatist Tomislav Stolar, budući da su rezultatima ušli u prvu kategoriju stipendista, a po 750 kuna u drugoj kategoriji dobivat će mjesečno skijaš Leo Martinović, rukometašica Ivona Štrkalj i Jurica Marović iz Motocross kluba TRP Marović.

 
06.04.2007.

Vlažna mrlja na fasadi kuće uz Gradnu poprimila vjerske konotacije

Neobična podudarnost

Vlažna mrlja na fasadi kuće uz Gradnu poprimila vjerske konotacije

Samoborca Franju Lamota neobično se dojmilo što je upravo u Velikom tjednu, šetajući uz samoborsku rječicu Gradnu u susjedstvu svoje kuće, po prvi put opazio neobičnu «sliku» razapetog Isusa Krista. Upozorio je na to i djelatnike Samoborskog muzeja, koji se također nalazi u susjedstvu. Svi su se složili da je «slika» najvjerojatnije djelo vlage, koje uz potok po starim kućama ima napretek. Međutim, Franjo Lamot ističe da je on vjernik, pa je uvjeren da je to ipak neki znak, jer toliko je puta tuda prošao šetajući, a nikad «sliku» nije ugledao. Nisu je do sada vidjeli niti ostali koji su pokušali proniknuti o čemu se radi.

Možda je ipak «slika» tamo već duže vrijeme, a nedavno rušenje starih topola u parku uz Gradnu iza Samoborskog muzeja, otvorilo je vidik na drugu stranu rječice i upravo pred Uskrs pokazalo vlažnu sliku Isusa na križu.

DKL

 
06.04.2007.

Mesnice Ruklić i ove godine organizirale besplatni Uskršnji doručak u Samoboru i Zagrebu

Do šunkice bez gužve

Mesnice Ruklić i ove godine organizirale besplatni Uskršnji doručak u Samoboru i Zagrebu

Mesar Božo Ruklić i ove je godine nastavio s besplatnim darivanjem obroka na uskrsnu nedelju. U Zagrebu je ono postalo već dobro posjećena tradicija gdje šunkice, jaja i mladi luk okupljaju više tisuća građana koji si ili ne mogu priuštiti uskršnji doručak ili su samo željni druženja. U Samoboru su pak Ruklići s besplatnim uskršnjim doručkom krenuli prošle godine, a ovog su se Uskrsa vratili i to na središnji gradski Trg. - U Samoboru nema takve gužve kao u Zagrebu, tu se ljudi još možda malo i srame dobiti nešto besplatno - kaže Božo Ruklić mlađi objašnjavajući da je veći dio obitelji zato u Zagrebu. Ipak, pomoć u baratanju brojnim obrocima, koji su se sastojali i od kobasica, vina te kolača, stigla je i ove godine od volontera iz samoborske Udruge umirovljenika. Također, uz Rukliće su i dalje brojni sponzori koji su se uključili u akciju i omogućili blagdanski zalogaj svakome tko je htio: Dr. Škobić, Klaonica Vlahović, Igomat, Mesnica Horvat, Imes, Super-Mes, Ekstra-Mes, Krim-Mes Križanović, Mesnica Koprivnjak i Mesnica Jandrečić pobrinuli su se za mesne pripravke, Pekare Noć i Dan i Borongaj za kruh, Petruzalek je omogućio da se ima na čemu jesti, a za piće su se pobrinuli Karlovačka pivovara i Stjepan Sirovica. Uz to, Vijeće gradske četvrti Stenjevec dalo je 1500 kuna. - Kao i svake godine tako smo i ovaj Uskrs već bili posjetili slabije stojeće obitelji i poklonili im hrane i pića, a sve što se danas ne potroši također ćemo donirati onima kojima je najpotrebnije. - rekao nam je Božo Ruklić mlađi napominjući da je upravo to bit - pomoći onima koji imaju manje.

K.S.

 
06.04.2007.

Pisanice i uskrsne aranžmane i ove su godine dijelile samoborske političke stranke

Uskrsno višestranačje

Pisanice i uskrsne aranžmane i ove su godine dijelile samoborske političke stranke

Običaj darivanja pisanica i ostalih prigodnih darova nastavljen je i ove godine. Sunčana Velika subota izmamila je brojne Samoborce i Samoborke u šetnju i omiljen im posjet terasama na Trgu kralja Tomislava i obližnjoj tržnici. A na tom putu usput su mogli profitirati dobivanjem pisanica na čak tri štanda samoborskih političkih stranaka.

U prolazu prema tržnici HNS-LD dijelio je uskrsne aranžmane i materijale o pravima iz osnovnog zdravstvenog osiguranja. Na samom Trgu, udaljeni tek nekoliko metara jedan od drugog, bili su štandovi HSP-a i HSLS-a. I dok su samoborski HSP-ovci uz dvadesetak pisanica dijelili i svoj stranački materijal u vidu olovki i upaljača, liberali su se ograničili isključivo na bojana uskrsna jaja, koja su u košarama donijele članice stranke, a sugrađanima dijelio i gradonačelnik Antun Dubravko Filipec. Gotovo stotinjak pisanica HSLS-ovcu su podijelili u nešto manje od dva sata, razveselivši najviše najmlađe i najstarije sugrađane.

M.Š.

 
06.04.2007.

Krenuo projekt uvođenja osobnog asistenta za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta

Povijesni korak za samoborske i svetonedeljske osobe s invaliditetom

Krenuo projekt uvođenja osobnog asistenta za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta

Nakon što su 23. ožujka potpisani ugovori o provedbi projekta uvođenja osobnog asistenta za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta između Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti s predstavnicima 49 udruga osoba s invaliditetom, 1. travnja je u prostorijama Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje predsjednica Jadranka Guštin potpisala ugovore s korisnicima i osobnim asistentima. Taj projekt, uz paralelno potpisivanje Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom, u udruzi smatraju jednim od najvažnijih u povijesti osoba s invaliditetom na našem području.

Ciljevi suradnje za korisnike su podizanje stupnja neovisnog življenja, njegovo socijalno osnaživanje, uključivanje u život zajednice, senzibilizacija javnosti za njihove mogućnosti i potrebe, a s druge strane za osobne asistente tu je zapošljavanje. Ovom prilikom pet najteže oboljelih članova dobilo je osobne asistente: Siniša Lepešić, Božena Bunjevac, Mato Jankavić i Silvio Mucko iz Samobora te Ines Pehnec iz Svete Nedelje, a jedan asistent iz Svete Nedelje pruža usluge osobi s invaliditetom u Samoboru.

I.H.

 
06.04.2007.

Svečano obilježena 40. godišnjica djelovanja Hrvatskog saveza invalida rada HSUIR-a

Priznanja samoborskoj udruzi

Svečano obilježena 40. godišnjica djelovanja Hrvatskog saveza invalida rada HSUIR-a

Predstavnice Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje sudjelovale su od 20. do 22. ožujka na svečanom obilježavanju 40. godišnjice rada i djelovanja HSUIR-a. Povodom tog jubileja u Hotelu Varaždin u Selcu održana je svečana sjednica skupštine HSUIR-a te Nacionalnog dana invalida rada Hrvatske koji je proglašen za 21. ožujka. Uz predstavnike brojnih predstavnika udruga invalida rada tu su bili i uvaženi gosti: iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Dorica Nikolić i Mirjana Znaor, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Zorislav Bobuš te stručna suradnica SOIH-a Marica Mirić. Na svečanosti su dodijeljena jubilarna priznanja i značke HSUIR-a. Samoborskoj udruzi pripala je Povelja HSUIR-a za dugogodišnju suradnju na promicanju kvalitete življenja invalida rada, a predsjednica Jadranka Guštin i tajnica udruge Jadranka Kufrin dobile su i jubilarne značke HSUIR-a. Članovima Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje koji su najviše doprinjeli u radu s HSUIR-om značke će biti dodijeljene na skupštini udruge.

FOTO: predstavnice udruge s predsjednikom HSUIR-a, Josipom Petračem i dobivenim priznanjima

 
06.04.2007.

Samoborski narodnjaci krenuli s neposrednom kampanjom "Od vrata do vrata"

Za početak - Bregana

Samoborski narodnjaci krenuli s neposrednom kampanjom

Samoborski HNS odlučio je krenuti s netipičnom kampanjom radnog naziva "Od vrata do vrata". Tako se u subotu, 31. ožujka, izaslanstvo samoborskih narodnjaka, predvođeno predsjednikom ogranka i kandidatom za Sabor iz VII. izborne jedinice Mladenom Gulišom, za početak zaputilo u Breganu. U razgovoru s ljudima doznalo se puno o konkretnim problemima tamošnjeg stanovništva, a obzirom na pozitivan odjek odlučeno je da će HNS nastaviti obilazak Bregane poslije Uskrsa. Također, svi građani koji žele neposredno razgovarati s članovima stranke mogu se javiti na telefon 3324-985 u poslijepodnevnim satima ili se detaljnije o svemu informirati na www.mladengulis.com. Konačni cilj ove kampanje, kako je rečeno, je obići sva mjesta u okolici Samobora i sam grad, prezentirati stranku i njene programe te obećati ljudima da će većina problema biti riješena ako Radimir Čačić postane premijer.

I.H.

FOTO: Dream team HNS-a Samobor u obilasku Bregane (Martina, Mladen i Nina)

 

Sjednicu samoborskog Poglavarstva obilježila brojna izvješća o radu gradskih ustanova

Vlažna mrlja na fasadi kuće uz Gradnu poprimila vjerske konotacije

Mesnice Ruklić i ove godine organizirale besplatni Uskršnji doručak u Samoboru i Zagrebu

Pisanice i uskrsne aranžmane i ove su godine dijelile samoborske političke stranke

Krenuo projekt uvođenja osobnog asistenta za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta

Svečano obilježena 40. godišnjica djelovanja Hrvatskog saveza invalida rada HSUIR-a

Samoborski narodnjaci krenuli s neposrednom kampanjom "Od vrata do vrata"

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002