25.07.2007.

Otkrivena spomen ploča znamenitom ljekarniku i gradonačelniku Mirku Kleščiću

Vizionar s početka 20. stoljeća

Otkrivena spomen ploča znamenitom ljekarniku i gradonačelniku Mirku Kleščiću

U čast Dana Grada otkrivena je na Trgu kralja Tomislava spomen ploča znamenitom ljekarniku i gradonačelniku Mirku Kleščiću, koji je Samobor zadužio časnim, svestranim i predanim radom u nekoliko mandata, a osobito zaslužnom za procvat ljekarništva u našem gradu, istaknula je zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić na prigodnom skupu prije samog svečanog čina otkrivanja spomen ploče. Dodala je i kako je Kleščić bio član mnogih društava koja su početkom 20. stoljeća djelovala u Samoboru, jedan je od osnivača Samoborskog lista, a pamti ga se i kao osnivača Hidropatskog kupališta.

Spomen ploču na Trgu kralja Tomislava otkrili su gradonačelnik Antun Dubravko Filipec i praunuk Mirka Kleščića - Tomislav Kleščić, i to točno na stotu godišnjicu djelovanja ljekarne na sadašnjoj poziciji na Trgu.

M.Š.

 
25.07.2007.

Predstavljeno drugo izdanje Turističkog vodiča Grada Samobora

Sve informacije na jednom mjestu

Predstavljeno drugo izdanje Turističkog vodiča Grada Samobora

Prije osam godina Samobor je dobio Turistički vodič s mnoštvom podataka i korisnih informacija. Budući da je u proteklih osam godina bilo dosta promjena, samoborska Turistička zajednica je zaključila kako je došlo vrijeme prirediti drugo, prošireno i nadopunjeno izdanje. Bolje osobe za njegovo predstavljanje od urednika oba izdanja Zdravka Mihočinca nema. On je istaknuo da vodič sadrži nova imena, podatke, fotografije i karte. Budući da se koncepcija prvog izdanja pokazala dobrom, nije se od nje odstupilo, već se krenulo u nadogradnju. Redizajnira je naslovnica, ažurirani smještajni kapaciteti, među znamenite Samoborce uvršteni su Ivica Sudnik i Zlatko Prica, postavljene slike Parka domovinske zahvalnosti, fotografije novih galerija i muzeja. Posebno mjesto dobio je Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje i Arheološka staza na Budinjaku. Nije zaboravljena niti gastronomska ponuda pa se u vodiču mogu naći podaci o Samoborskoj salami kao robnoj marki i o Samoborskom kotletu. O ažurnosti autora i suradnika dovoljno govori i podatak da su u novo izdanje već ugradili fotografije uređenog Šetališta dr. Franje Tuđmana, a na kraju vodiča je i nova karta grada, pojasnio je Zdravko Mihočinec i zahvalio suradnicima kojih je u pripremi materijala bilo tridesetak.

Predsjednik Turističke zajednice Pavao Grom iskoristio je predstavljanje na ŠRC Vugrinščak da bi zahvalio svima koji su sudjelovali i pomogli u izradi Turističkog vodiča, zahvalivši i gradonačelniku Filipcu na potpori. Nakon izlaska hrvatskog, očekuje se uskoro i izdanje na engleskom i njemačkom jeziku, a vodič će se moći nabaviti u uredu Turističke zajednice Grada Samobora, Zagrerbačke županije u zagrebu te u suvenirnicama i drugim za turizam specijaliziranim prodavaonicama.

Na kraju je riječ dobio i gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, koji je uz uobičajene zahvale svima koji su dali doprinos projektu, istaknuo ulogu turizma u Samoboru, koji bi trebao dobiti novu dimenziju ovogodišnjim uređenjem šetnice od Muzeja do Vugrinščaka, kao i uređenjem Tanc placa. No, tu su i brojni projekti koji bi Grad i Turistička zajednica trebali iskoristiti za podizanje turističke usluge i standarda, rekao je gradonačelnik Filipec dodavši da nesuglasice između Grada i Turističke zajednice ne smiju biti prepreka ostvarenju tog cilja.

Na kraju promocije novog samoborskog Turističkog vodiča slijedio je glazbeni užitak kada je Đurđica Pleše otpjevala pjesmu o Samoborčeku - Bu se vrnul, a potom je za glazbeni ugođaj bila je zadužena klapa Dalmacija s otoka Korčule.

Mato Šipuš

 
25.07.2007.

Čestitka gradonačelnika Grada Samobora Antuna Dubravka Filipca

Proslavimo zajedno Dan Grada i blagdan sv. Ane

Čestitka gradonačelnika Grada Samobora Antuna Dubravka Filipca

Dragi sugrađani,

kažu da je privilegija biti gradonačelnik svoga grada, s čime se ja ponekad i slažem, jer mislim da je to priznanje birača i sugrađana dosadašnjem radu i vjerovanje u ostvarenje vizije koju je predstavilo ovo Gradsko poglavarstvo.

Osjećam svu odgovornost koju obnašanje ove časne dužnosti nosi te koliko je teško zadovoljiti poglede svakog ponaosob na pojedine projekte i zacrtane ciljeve.

Povod ovakvom razmišljanju je ovogodišnja proslava Dana Grada na blagdan sv. Ane, što je za mene povratak tradicijskim vrijednostima i duhovnosti koja se uz taj dan mora vezati.

Dan Grada je i prilika u kojoj gradonačelnik podastire izvješće o svom radu, odnosno izvješće o realizaciji planova i programa Gradskog poglavarstva. Neminovno takvo izvješće obično zvuči kao samohvala, no kada se uzme u obzir sve što je učinjeno ili se čini u proteklih 10 mjeseci tada se steknu uvjeti da svaki sugrađanin može samostalno donijeti zaključak o uspješnosti "gradske vlade“. Želim pritom naglasiti da se uspješnost mora vezati uz fiskalnu godinu, ali i uz mandatno razdoblje. Voditi Grad kao tvrtku je poželjno, iako brzina reagiranja na razna stanja ili željene promjene te realizacija, na žalost, nisu iste kao u gospodarstvu. Baš ta brzina često govori o uspješnosti i sposobnosti da se u okviru sustava, često vrlo kompliciranog i nedorečenog, poluči dobar rezultat.

Nadam se da smo bili marljivi i odgovorni prema novcu koji ste nam povjerili te da možemo s ponosom i zadovoljstvom gledati na vrijeme koje je iza nas.

Drage Samoborke i Samoborci,

proslavimo zajedno Dan Grada, blagdan sv. Ane i uživajmo u koncertima, izložbama, prošećimo novom šetnicom do Vugrinščaka i zaplešimo na obnovljenom Tanc placu na Anindolu.

S poštovanjem,

Vaš gradonačelnik

Antun Dubravko Filipec

 
25.07.2007.

Čestitka župnika samoborskog, vlč. Vlade Bogdana

Kardinal Bozanić predvodi misno slavlje

Čestitka župnika samoborskog, vlč. Vlade Bogdana

Štovane čitateljice i čitatelji!

Proslavljamo blagdan roditelja Blažene Djevice Marije, svete Ane i svetog Joakima.

Jedan spis iz drugog stoljeća iznosi nam neke pojedinosti koje se odnose na rođenje Blažene Djevice Marije. Taj spis govori o svetom Joakimu kao vrlo bogatom čovjeku, ali je bio i pobožan i dobar te je prihode od svojih dobara dijelio u dvoje: jedan dio je davao narodu, a drugi je prinosio kao žrtvu Gospodinu za otpuštanje svojih grijeha. Međutim, on i njegova supruga Ana nisu imali djece.

Ana i Joakim su vapili Gospodinu i njihova je molitva bila uslišana. Već u starijoj životnoj dobi dobili su kćerku Mariju, koja je majka spasitelja svijeta Isusa Krista. Štovanje svete Ane osobito je rašireno na europskom sjeveru: u Engleskoj, Francuskoj, Njemačkoj. Bretonci su prenijeli štovanje i u Kanadu.

U spomenici župe svete Anastazije u Samoboru zapisano je: "Dan sv. Ane i sljedeća nedjelja najveća su proštenja u samoborskoj župi. Ako je lijepo vrijeme, tad dođe u Samobor sila svijeta, ne samo domaćih, već ostalih bližnjih i dalnjih župljana; iz Sv. Martina, Sv. Nedelje, Stupnika, Odre, Sv. Klare, Stenjevca, Vrabča, Bistre, Brdovca, Velike Doline, Stojdrage, Noršić Sela, Ruda, Sv. Jane i Plješivice, pak iz Žumberka, a da ne spominjem mnogobrojnih Zagrepčana…"

Dakle, tradicija proštenja svete Ane u Samoboru je veoma duga. Stoga dođimo i ove godine na proštenje svete Ane. Ove će godine središnju svetu misu predvoditi uzoriti gospodin Josip kardinal Bozanić, nadbiskup zagrebački, 26. srpnja u 19 sati u Parku domovinske zahvalnosti kod župne crkve svete Anastazije. Naime, tog se dana proslavlja i Dan Grada Samobora.

Sveta Ana je zagovornica pred Bogom naših obitelji, djece i mladih. Koliko danas ima problema u našim obiteljima? Dođite, dakle, k svetoj Ani i u tišini svojih srdaca molimo Boga za one koji su nam zjenica oka, srce naših srdaca, a to su naša djeca i mladi, naše obitelji i njihova budućnost.

Svima čestitam blagdan svete Ane i Dan Grada Samobora.

Vlado Bogdan,

župnik samoborski

 

Otkrivena spomen ploča znamenitom ljekarniku i gradonačelniku Mirku Kleščiću

Predstavljeno drugo izdanje Turističkog vodiča Grada Samobora

Čestitka gradonačelnika Grada Samobora Antuna Dubravka Filipca

Čestitka župnika samoborskog, vlč. Vlade Bogdana

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002