20.09.2007.

Projekt "Unapređenje sudjelovanja žena u izbornoj kampanji za parlamentarne izbore 2007. u Republici Hrvatskoj"

Utrenirane i spremne

Projekt

Potaknuti političarke na što bolje osmišljavanje i zagovaranje svojih interesa te povećati mogućnost sudjelovanja u izbornoj kampanji, cilj je projekta "Unapređenje sudjelovanja žena u izbornoj kampanji za parlamentarne izbore 2007. u Republici Hrvatskoj".

Medijski trening za političarke, kao prva u nizu aktivnosti u sklopu projekta, održan je u Donjoj Stubici. Otvorila ga je predstojnica Vladinog Ureda za ravnopravnost spolova mr.sc. Helena Štimac-Radin. Na treningu je sudjelovalo 13 političarki iz 7 parlamentarnih stanaka u RH, koje su ujedno sudjelovale i u CESI-jevom projektu "Žene liderice u lokalnim zajednicama".

Svetu Nedelju predstavljale su Sandra Starjački, tajnica HNS-a Sveta Nedelja i potpredsjednica Mladih HNS-a Zagrebačke županije i Željka Šabarić, županijska vijećnica HSS-a i predsjednica organizacije mladih HSS-a Zagrebačke županije.

Političarke su stjecale znanja iz političke komunikacije, odnosa s medijima, vještine javnog nastupa pa do simulacije sučeljavanja u kojoj je svaka branila programe svoje stanke.

Trenerice programa bile su stručnjakinja za političku komunikaciju Zinka Bardić i novinarka Gordana Simonović. U sklopu teme "Internet kao sredstvo političke komunikacije" prisustvovala je blogerica iz redova saborskih zastupnica Marija Lugarić.

Analiza položaja žena, teme namijenjene ženama u izbornoj kampanji te izrada okvira za generalno povećanje vidljivosti žena u izbornim kampanjama glavne su aktivnosti projekta kojeg, uz financijsku potporu Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH i delegacije Europske komisije u HR, provodi CESI- Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

I.H.

 
20.09.2007.

Započeo s radom Intereuropin Logistički centar Samobor

Samoborski centar najmoderniji u Hrvatskoj

Započeo s radom Intereuropin Logistički centar Samobor

19. je rujna radom započeo Intereuropin Logistički centar Samobor. Smješten u samoborskoj industrijskoj zoni, Logistički centar ukupno je sedmi Intereuropin centar u Hrvatskoj, a prema riječima predsjednika Uprave društva Intereuropa Zagreb Andrije Jurgeca, riječ je o najmodernijem takve vrste.

- Cijeli logistički centar opremljen je najmodernijim sredstvima za manipulaciju i informatičko praćenje, a lokacija centra u gospodarskoj zoni Samobor, u neposrednoj blizini glavne prometnice Ljubljana – Zagreb, još je jedna od njegovih velikih prednosti. Novi logistički centar u Samoboru je od iznimne važnosti za razvoj koncerna i njegovog društva u Hrvatskoj – naglasio je Jurgec i upoznao brojne okupljene s ponekim tehničkim podatkom.

Važnost samoborskog centra potvrdio je i predsjednik Uprave Koncerna Intereuropa Andrej Lovšin, koji je ustvrdio kako je riječ o još jednom u nizu uspješnih koraka u 60-godišnjoj povijesti Intereurope te da je hrvatsko tržište strateški vrlo bitno za daljnje planove koncerna. Naime, cilj je, rekao je, nastaviti s ulaganjima i do 2011. godine postati regionalni lider.

Čestitke na novom centru i dobre želje u daljnjem radu Intereuropi su ovom prilikom poželjeli slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Milan Oražen Adamič, hrvatski veleposlanik u Sloveniji Mario Nobilo, gradonačelnik Samobora Antun Dubravko Filipec te izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Mirjana Pavković. Ona je ujedno i presjekla vrpcu te time službeno otvorila 11 milijuna eura vrijedan objekt Intereurope u Samoboru.

Kruno Solenički

Veliko je, a bogme i košta

Logistički centar Samobor proteže se na više od 43 tisuće m2 ukupne površine, od čega je 10 tisuća kvadrata zatvorenog skladišnog prostora. Tu su 42 utovarno-istovarne rampe za brzu i sigurnu manipulaciju roba iz različitih vrsta vozila te 79 parkirnih mjesta. U planu je uskoro izgraditi još dodatnih 8 tisuća m2 skladišnih kapaciteta, a iznos cijele investicije Intereurope u ovaj centar iznosi više od 11 milijuna eura.

 
20.09.2007.

Obilježena 16. godišnjica mobilizacije 151. samoborske brigade

Dan koji se ne zaboravlja

Obilježena 16. godišnjica mobilizacije 151. samoborske brigade

Ljetni mjeseci 1991. godine u Samoboru su, baš kao i diljem Hrvatske, prolazili u pripremama za organizaciju obrane domovine i mobilizaciju. Ona je u našem gradu uslijedila 18. rujna, a točno 16 godina nakon tog čina okupili su se ratni suborci, obitelji i prijatelji poginulih branitelja kako bi se prisjetili tih vremena i odali počast svim poginulim braniteljima za slobodu Lijepe naše kod spomenika poginulim braniteljima u Parku domovinske zahvalnosti.

Nakon uvodnog dijela i molitve samoborskog župnika Vlade Bogdana, predsjednik Udruge branitelja 151. brigade Franjo Horvat u kraćem je govoru podsjetio na radnje koje su prethodile mobilizaciji i na ratni put 151. brigade. Zapravo, 18. rujna 1991. godine mobilizirana je tadašnja 8. brigada TO, koja je nešto kasnije službeno preimenovana u 151. brigadu Hrvatske vojske. Prvi zapovjednik bio je Adolf Paar.

Brigada je sudjelovala u oslobađanju samoborske vojarne, potom je boravila na zapadnoslavonskom ratištu, da bi svoj ratni put zaključila u Oluji 1995. godine u okolici Hrvatske Kostajnice i Dvora na Uni.

"Na svom slavnom ratnom putu samoborska brigada časno je izvršila sve zadaće, ali i dala ogromne žrtve. U direktnim borbama i djelovanjima poginula su 22 pripadnika brigade, a više od 120 ih je ranjeno", rekao je u svom govoru predsjednik Udruge branitelja 151. brigade Franjo Horvat.

"Nikad ih nećemo zaboraviti i uvijek ćemo ih se sjećati; njih koji su svoje živote položili na oltar Domovine", istaknuo je Franjo Horvat i naglasio da se moralo zaustaviti bestijalno divljanje srbočetničkih hordi po Hrvatskoj sa suludim idejama o porobljavanju Hrvata.

Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća, pri čemu smo očekivali i više izaslanstava, počevši od onog gradskog, samoborski župnik Vlado Bogdan služio je i misu za sve poginule branitelje u župnoj crkvi svete Anastazije.

Mato Šipuš

 
20.09.2007.

Sekcija ugostitelja Udruženja obrtnika Samobor na svojoj se sjednici informirala o novostima iz Zakona o ugostiteljstvu

Sve može, ali u skladu sa zakonom

Sekcija ugostitelja Udruženja obrtnika Samobor na svojoj se sjednici informirala o novostima iz Zakona o ugostiteljstvu

Novosti iz još uvijek friškog Zakona o ugostiteljstvu, upoznavanje s novim pravilnicima i odlukama o radnom vremenu bile su najvažnije teme 3. sjednice Sekcije ugostitelja Udruženja obrtnika Samobor. Članovi sekcije okupili su se u Šmidhenovoj 34 u utorak, 18. rujna, gdje ih je tajnica UOS-a Silva Lamot podsjetila na neke od važnijih zakonskih promjena koje su na snazi unazad 9 mjeseci.

Tako, između ostalog, ugostitelji više nemaju obvezu ovjeravanja cjenika, povećan je broj subjekata koji se mogu baviti ugostiteljstvom, ukinuta je funkcija voditelja poslovanja, ograničava se točenje alkohola mlađima od 18 godina uz obavezno jasno istaknuto upozorenje, jasnije je određeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata uz ostavljenu mogućnost intervencije lokalne samouprave, rigoroznije su sankcije za prekršitelje Zakona...

Kako će stvari konkretno izgledati na terenu, a u skladu s pravilnicima koje je priredilo resorno ministarstvo, samoborskim ugostiteljima pojasnio je inspektor Ruklić iz Državnog inspektorata. Upozorio je da ukidanje obveze ovjeravanja cjenika ne znači da cijene mogu "ne štimati", mogućnost da i razna udruženja mogu biti ugostitelji odnosi se samo na pružanje usluga članovima udruženja i to bez točenja alkohola, novosti su i u vođenju Knjige žalbe... Posebno je pak upozorio na odredbu prema kojoj se ugostiteljski objekt koji ne poštuje predviđeno radno vrijeme pečati na 30 dana, osim ukoliko vlasnik ne uplati 30 tisuća kuna u roku 2 dana.

O odluci Grada Samobora o radnom vremenu ugostiteljima je govorio pročelnik za gospodarstvo Željko Radovanić. On je upozorio kako Grad može odobriti i dulje vrijeme rada za restorane i barove od ponoći, ukoliko zainteresirani ugostitelj zadovolji uvjete – priloži rješenje o obavljanju djelatnosti, mišljenje Turističke zajednice i Mjesnog odbora, potvrdu da su podmireni svi porezi, doprinosi i komunalna naknada te rješenje sanitarnog inspektora da su provedene mjere zaštite od buke. Grad je također u mogućnosti i skratiti radno vrijeme ugostiteljskih objekata u kojima se učestalo narušava javni red i mir ili se krši odredba o radnom vremenu, a ostavljena je i mogućnost da se u tim objektima zabrani točenje alkohola od 20 sati do kraja radnog vremena.

Članovi Sekcije ugostitelja UOS-a upoznati su i s nekim detaljima Pravilnika o razvrstavanju ugostiteljskih objekata, a ovom prilikom najavljen je i 20. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika koji će se održati u Šibeniku početkom studenog. Naravno, Samobor će tamo predstavljati dobro organizirana delegacija članova samoborskog Udruženja obrtnika.

Kruno Solenički

 
20.09.2007.

Na 108. sjednici Poglavarstva nastavljena priča o Kulturno-komercijalnom centru

Novi korak prema novom kinu

Na 108. sjednici Poglavarstva nastavljena priča o Kulturno-komercijalnom centru

Rutinska sjednica - tako bi se najkraće mogla okarakterizirati 108. sjednica samoborskog Gradskog poglavarstva, održana 17. rujna, koju bi više mogli pamtiti po prikupljanju kvoruma (zbog boravka u Francuskoj gradonačelnika i zamjenice gradonačelnika). Stoga je ponovno u prvi plan iskočio budući Kulturno-komercijalni centar, jer je predočena dokumentacija za iskazivanje interesa za realizaciju tog projekta. Zainteresirani imaju rok do 9. studenog za podizanje dokumentacije i iskazivanje interesa, uz zadane parametre kao što su projektiranje, financiranje i izgradnja kulturnog centra s velikom multimedijskom dvoranom, manjom dvoranom, galerijom i podzemnim etažama. Vlasništvo i upravljanje prepušta se Gradu Samoboru, a partner za uzvrat dobiva na maksimalno 50 godina pravo građenja trgovačko-poslovnog centra s hotelom i podzemnim garažama (na mjestu sadašnjeg parkirališta) te vlasništvo na zemljištu za stambeno-poslovnu zonu u Ulici Ilirskog pokreta. Dakle, početkom studenog bit će poznato ima li zainteresiranih i kako oni zamišljaju cijeli projekt.

U nastavku sjednice dominirale su teme komunalne tematike, kao što su izrada projekta za produžetke Ulice Hrvatskih branitelja i Ulice Branka Vuka u radnoj zoni, spoja dionice Ludvić na dionicu ceste Dubrava 1 na budućoj obilaznici ili kao što su radovi na društvenom domu u Drežniku, okolišu oko kapelice Presvetog Trojstva u Pavučnjaku i gradnju potpornog zida kod Lampovog brega u Rudama.

Na natječaj Ministarstva kulture i Zagrebačke županije za program zaštite spomenika kulture u 2008., Grad Samobor će prijaviti objekte koji su već u programu zaštite (Stari grad, Samoborski muzej, kapela sv. Križa u Otruševcu) te prijaviti nove – kapelu sv. Mihalja, crkvu sv. Anastazije, crkvu u Kotarima, kapele u Braslovju i Dragonošu, dvorac Allnoch i samostan časnih sestara u Gajevoj ulici.

Mato Šipuš

Kupnja ogrjeva za korisnike socijalne skrbi

U Samoboru će 95 korisnika, prema popisu Centra za socijalnu skrb, ostvariti zakonsko pravo na podmirenje troškova nabave ogrjeva, za što je planirano 90.250 kuna. Naime, odlukom Vlade Republike Hrvatske financijski standard po korisniku iznosi 950 kuna, a sredstva se upućuju prema županijama. Tako će i Grad Samobor popis i zahtjev za osiguranje isplate sredstava uputiti prema Zagrebačkoj županiji. U županiji je ukupno 1997 korisnika ovog vida pomoći.

 
20.09.2007.

U radionici obrta El-Mo Željka Brodara samoborski srednjoškolci upoznavali su se s poduzetničkim životom

Pogledajte što vas čeka

U radionici obrta El-Mo Željka Brodara samoborski srednjoškolci upoznavali su se s poduzetničkim životom

Vlasnik obrta El-Mo Željko Brodar je u srijedu, 12. rujna, u svojoj radionici u Rakovom Potoku, bio domaćin učenicima trećih razreda samoborske Srednje strukovne škole - smjer elektrotehnika i njihovim profesorima. Potaknut željom da učenike upozna s poduzetničkim životom i konkretnim radom jedne obrtničke radionice te njihovim budućim elektro zanimanjem, Željko Brodar je širom otvorio vrata svog obrta.

Naime, činjenica je, upozorio je Brodar, da obrtnici muku muče s nalaženjem novih radnika, a da dobar broj onih koji izađu iz srednje škole, unatoč tome što su osposobljeni za svoje zanimanje, posao ne traže u struci, nego bježe od nje. Zato, da bi učenicima približio kakav ih točno posao čeka, a profesorima pomogao u školovanju učenika, Brodar je krenuo s ovakvom inicijativom.

– Ideja je da se slični posjeti, osim za srednjoškolce, organiziraju i za učenike osnovnih škola. Također, mi ćemo otići i do škola, možemo tamo održati prezentacije, a pomoći ćemo i opremiti škole koliko možemo. U dogovoru s profesorima također bismo mogli barem jednom mjesečno imati predavanja za njih i učenike, kako bi ih upoznali s najnovijim dostignućima u našoj struci – najavio je Željko Brodar.

Da bi takav način suradnje obrtnika i škola mogao postati pravilo, a ne hvalevrijedan izuzetak, potvrdio je i dolazak zamjenice gradonačelnika Marice Jelenić. Ona se pohvalno izrazila o ovoj inicijativi i potvrdila da će Samobor i dalje brinuti za deficitarna zanimanja putem stipendija i subvencija za prijevoz do škole i prakse. Također, najavila je i dobru vijest - vrlo skoro proširenje srednjoškolskih prostora. Potporu Brodarovoj inicijativi dalo je i Udruženje obrtnika Samobor, čija je tajnica Silva Lamot najavila da očekuje kako će se i drugi obrtnici priključiti svojim doprinosom te naglasila važnost prožimanja teorije i prakse, kao i nužnost cjeloživotnog obrazovanja.

Kruno Solenički

 
20.09.2007.

Izabrani suci porotnici općinskih i županijskih sudova Zagrebačke županije

Bolje da ih nikad ne upoznate

Izabrani suci porotnici općinskih i županijskih sudova Zagrebačke županije

Njihova imena saznat ćete i zapamtiti ako ćete imati posla sa sudstvom, stoga je bolje da ih nikad ne upoznate. Ne morate, naravno, biti glavni krivac, dovoljno je biti i svjedokom pa da dobijete poziv na sud. Osim ako vas ne veseli slušati sudske rasprave. Uglavnom, suci porotnici Županijskog suda u Velikoj Gorici, Županijskog suda za mlade i općinskih sudova prisegnuli su 11. rujna pred predsjednicom Skupštine Zagrebačke županije Palmom Klun-Posavec i predsjednicima općinskih sudova da će časno i savjesno obavljati svoju dužnost. Njih ukupno 169 imenovala je Županijska skupština Zagrebačke županije na sjednicama u travnju i srpnju.

Sutkinja Gordana Jalšovečki rekla je u svom obraćanju porotnicima da biti sudac i porotnik nije lako, jer se uvijek moraju rukovoditi principima, kako zakonitosti, tako i pravednosti. Obveza nam je svojim poštenim radom vratiti povjerenje javnosti i tako ukloniti pogrešno stvorenu percepciju o korumpiranosti sudbene vlasti, naglasila je sutkinja Jalšovečki. Predsjednica Skupštine Zagrebačke županije Palma Klun-Posavec upozorila je da porotnici imaju veliku ulogu tijekom sudskog procesa te da i na njima leži odgovornost pravne države.

Potom su predloženi kandidati položili i potpisali prisegu. Na Općinskom sudu u Samoboru tu će dužnost ubuduće obavljati Milana Zorić-Šabić, Marijan Franceković, Slavica Žužić, Marija Požgaj, Stjepan Meglajec, Ivan Trbovec, Miloš Bratelj, Milan Herceg, Juraj Koletić, Andrija Majkovčan, Stjepan Novosel, Marija Puljek, Mirko Reščić, Hinko Šoić, Đurđa Vuković i Zlata Zorotović. Nekoliko Samoboraca bit će suci porotnici na Županijskom sudu u Velikoj Gorici i sudu za mlade, među njima i Slavko Miloš te Željko Bradić.

Mato Šipuš

 
20.09.2007.

Upitan nastavak produženog boravka za učenike trećih razreda Osnovne škole Bogumila Tonija rezultirao akcijom roditelja

Trećaši na uvjetnom produženom boravku

Upitan nastavak produženog boravka za učenike trećih razreda Osnovne škole Bogumila Tonija rezultirao akcijom roditelja

Desetak roditelja učenika trećih razreda Osnovne škole Bogumila Tonija okupili su se u utorak, 11. rujna, na sastanku s ravnateljem škole Krstom Mesićem i zamjenicom gradonačelnika Maricom Jelenić. Tema – upitnost produženog boravka za njihovu djecu.

Naime, početkom školske godine roditelji učenika trećih razreda svoju su djecu uredno poslali u produženi boravak, nakon što su još ljetos ispunili anketne listiće, a prije nekoliko tjedana i potpisali ugovore. Međutim, kapacitet produženog boravka, koji je ionako već bio na gornjoj granici, početkom školske godine tu je granicu probio zahvaljujući većem broju novodoseljenih učenika. U takvoj situaciji pojavila se vrlo izgledna mogućnost da će "trećaši" ostati bez produženog boravka. Na sastanku u školskoj zbornici roditelji su zato tražili odgovor na pitanje što će biti s produženim boravkom "trećaša".

Kako je pojasnila zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić, do ovog problema ne bi došlo da su u Gradu na vrijeme imali konkretne i argumentirane podatke o stanju stvari.

- Također, podsjećam da odluka za produženi boravak postoji samo za 1. i 2. razrede, a produženog boravka za treće razrede nije niti trebalo biti. Ako je bilo problema, ja sam morala dobiti dokument u kojem bi bila opisana situacija, koliko je zainteresiranih, kolika je prebukiranost. Ako Grad ide na povećani standard i omogući učenicima 3. razreda produženi boravak, za što ja jesam, onda isto to mora omogućiti i u ostalim školama koje imaju produženi boravak. Bez egzaktnih podataka o aktualnoj situaciji i potrebama stvar ne može ići u proceduru – pojasnila je Jelenić i zamolila ravnatelja Mesića i Školski odbor da pripreme takve materijale, kako bi pred Vijećem mogla argumentirano objasniti situaciju. Jer, rečeno je, pokušat će se naći rješenje.

Ravnatelj Krsto Mesić pojasnio je pak kako je došlo do trenutne situacije.

– Nikakvih problema nije bilo, prostora smo imali i mi smo za početak školske godine sve pripremili za produženi boravak za 1., 2. i 3. razrede. Ali, počela je školska godina i odjednom je broj novih učenika počeo rasti – rekao je Mesić, objašnjavajući kako je prebukiranost prošle godine riješena angažiranjem civilnog ročnika. Dok se čeka odluka Grada, napomenuo je također ravnatelj, "trećaši" će ostati u produženom boravku koji trenutno broji 40-ak djece. Prema najavama, odluka Grada može se očekivati u roku dva tjedna.

Kruno Solenički

 
20.09.2007.

Odlične vijesti našle su se na dnevnom redu 107. sjednice samoborskog Poglavarstva

Ima love kolko hoćeš!

Odlične vijesti našle su se na dnevnom redu 107. sjednice samoborskog Poglavarstva

Ni najveći optimisti nisu mogli pretpostaviti da će nova preraspodjela poreznih prihoda između države i lokalnih samouprava koja je usvojena početkom godine samoborski proračun uvećati za 33 milijuna kuna (pri donošenju proračuna potiho se govorilo o 16 milijuna kuna). Zbog tog ogromnog povećanja moralo je doći i do uravnoteženja proračuna koji je tako sa 148.919.702 kune povećan na 182 milijuna 41 tisuću i 49 kuna. Na sjednici Poglavarstva u podužem izlaganju sve promjene u prihodima i rashodima obrazlagao je pročelnik za financije Roland Gajšak, ostavivši nam težak zadatak što iz tog materijala i brojnih tablica izvući kao najbitnije ili najatraktivnije.

A kako se manje atraktivnima čine podaci po kojim se sve osnovama ostvaruje višak prihoda, po ustaljenom običaju više ćemo se zadržati na rashodima. Recimo, 750.000 kuna izdvojit će se u novom prijedlogu proračuna za uređenje Društvenog doma u Kladju u kojem će biti smješten dječji vrtić. Dodatnih 310.000 kuna bit će osigurano za sufinanciranje srednjoškolskih pokaza, a 215.000 za prijevoz osoba starijih od 65 godina. Čak 6.425.000 kuna odlazi na novu sportsku dvoranu što joj osigurava mjesto jedne od najvećih investicija u povijesti grada.

Najviše izmjena je, prema očekivanjima, u komunalnim djelatnostima. Za tekuće održavanje cesta i drugih javnih površina osigurano je dodatnih 2 milijuna kuna, a dodatnih 1.200.000 kuna za uređenje Ulice Ferka Ivanščaka i Mlinske, što je bilo povezano s radovima na uređenju Perkovčeve. Za gradnju žumberačkog vodovoda, u dogovoru s Hrvatskim vodama, Grad će uložiti 2,5 milijuna kuna. Prema ranijem dogovoru, u rebalansu se rezervira i 3,5 milijuna kuna za rekonstrukciju križanja Gajeve i Ulice grada Wirgesa. Naravno, tu su i brojne manje korekcije pojedinih stavki.

Pročelnik Gajšak na kraju je konstatirao da gradski proračun u zadnjih nekoliko godina pokazuje stabilan rast prihoda. Tu ipak moramo istaknuti da je najveći rast od svih prihoda ostvaren kod poreza na promet nekretnina. U prvih osam mjeseci ostvareno je 8.525.854 kuna, što je u odnosu na prošlu godinu rast za 222 posto. Dio "krivnje" za rast proračuna leži i u rastu broja stanovnika te rastu plaća onih koji su ovdje prijavili boravište, možda i zbog činjenice da u Samoboru i dalje nema prireza.

Na kraju rasprave Tatjana Milek istaknula je da je rebalans proračuna premašio sva očekivanja, na radost korisnika proračuna, ali da je to povećanje i odraz aktivnog rada zaposlenih u Poglavarstvu.

Mato Šipuš

 
20.09.2007.

Konstituirano Vijeće srpske nacionalne manjine

Predsjednik Milan Vasiljević

Konstituirano Vijeće srpske nacionalne manjine

Nakon provedenih izbora za Vijeće srpske nacionalne manjine, održanih 17. lipnja ove godine, i službeno je konstituirano to tijelo u Gradu Samoboru. Na osnivačkoj sjednici 10. rujna za predsjednika Vijeća izabran je Milan Vasiljević, za njegova zamjenika Radislav Aleksić, a za potpredsjednika Vijeća Rade Tomić. Odlučilo je tako 8 članova koji su nazočili sjednici. Inače, na izborima je pravo glasa imalo 374 upisana birača, ali je glasovalo tek njih 14 i izabralo svojih 10 predstavnika. Upravo je slab odaziv birača kao jedan od problema odmah u govoru istaknuo novi predsjednik, rekavši kako smatra da Vijeće zbog toga i nema neki posebni legitimitet da predstavlja sve Srbe u Samoboru. No, pozvao je članove Vijeća da u sljedećem razdoblju povedu razgovor sa svojim poznanicima i otkriju što je tome razlog i jesu li zainteresirani za rad.

Pri konstituiranju Vijeća pomagali su gradonačelnik Antun Dubravko Filipec i gradski tajnik Drago Kušić, koji su zaželjeli uspjeh u radu.

Milan Vasiljević im je zahvalio na pomoći te istaknuo kako je sljedeći zadatak izrada i usvajanje programa rada. Zbog već kroničnog pomanjkanja prostora za gradske službe i udruge, tajnik Kušić pojasnio je da svoje sastanke i kontakte s građanima Vijeće srpske nacionalne manjine može ostvarivati u gradskoj vijećnici.

M.Š.

 

Projekt "Unapređenje sudjelovanja žena u izbornoj kampanji za parlamentarne izbore 2007. u Republici Hrvatskoj"

Započeo s radom Intereuropin Logistički centar Samobor

Obilježena 16. godišnjica mobilizacije 151. samoborske brigade

Sekcija ugostitelja Udruženja obrtnika Samobor na svojoj se sjednici informirala o novostima iz Zakona o ugostiteljstvu

Na 108. sjednici Poglavarstva nastavljena priča o Kulturno-komercijalnom centru

U radionici obrta El-Mo Željka Brodara samoborski srednjoškolci upoznavali su se s poduzetničkim životom

Izabrani suci porotnici općinskih i županijskih sudova Zagrebačke županije

Upitan nastavak produženog boravka za učenike trećih razreda Osnovne škole Bogumila Tonija rezultirao akcijom roditelja

Odlične vijesti našle su se na dnevnom redu 107. sjednice samoborskog Poglavarstva

Konstituirano Vijeće srpske nacionalne manjine

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002