29.03.2007.

Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran – ogranak Samobor i Sveta Nedelja održala godišnju skupštinu

Za Hrvatsku - uvijek

Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran – ogranak Samobor i Sveta Nedelja održala godišnju skupštinu

Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran Samobora i Svete Nedelje u prostorijama Vatrogasnog doma u Samoboru 27. ožujka održala je svoju 14. godišnju skupštinu. Otvorio ju je predsjednik udruge Josip Leopold uz hrvatsku himnu, mirozov i recitaciju domoljubnih pjesama Ivana Dujmovića koji je nazočne upoznao i s izvješćima o proteklom i budućem radu udruge. O financijama je okupljene izvijestio član Nadzornog odbora Zvonimir Žuljević.

Kako je rečeno, poštujući načelo Za Hrvatsku – uvijek, Hrvatski domobran nastavit će sa svojim djelovanjem. Skup su ovom prigodom pozdravili predsjednik zagrebačke središnjice Hrvatskog domobrana Vladimir Puček, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Svete Nedelje Krunoslav Markovinović, predsjednik samoborskog ogranka Hrvatske stranke prava Miljenko Borić te čelnici više prijateljskih i srodnih udruga. Uz tradicionalni domjenak nakon službenog dijela skupštine sedamdesetak članova ogranka i gosti ugodno su se proveli u neformalnom druženju.

S.S.

 
29.03.2007.

Asfaltiran okoliš hrvatskog predstavništva Iscara u Jelačićevoj ulici

Puno fala svima!

Asfaltiran okoliš hrvatskog predstavništva Iscara u Jelačićevoj ulici

Prije otprilike godinu dana pisali smo o neuređenom okolišu hrvatskog predstavništva Iscara, jednog od najvećih svjetskih proizvođača alata za strojnu obradu metala na svijetu, koje se nalazi u Jelačićevoj ulici. U to su se vrijeme uređivali pločnici i autobusno ugibalište u blizini predstavništva, ali je poveća površina pločnika u neposrednom susjedstvu ostala neasfaltirana. Jadno je to tada izgledalo: red asfalta, red kocke, pa pijesak s grabama, pa opet malo asfalta...

Inženjerski pedantan direktor predstavništva Franjo Petreković tražio je da se okoliš primjereno uredi, ali nekakvih većih pomaka nije bilo.

I, evo, ovih dana pozvani smo da zabilježimo završetak radova na tom dijelu Jelačićeve ulice, a Franjo Petreković za učinjeno je izrazio javnu zahvalu svim odgovornima u Gradu.

R.Š.

Svjetski doprvak u stjecanju bogatstava nosi samoborske čarape

Dobre i najbogatijima

U razgovoru s Franjom Petrekovićem saznali smo da je kompaniju Iscar nedavno kupio Warren Buffet, drugi na listi najbogatijih ljudi na svijetu, prema Forbesovoj listi "težak" 44 milijarde dolara.

U hrvatskom predstavništvu Iscara u Samoboru nisu čekali da mr. Buffet prvi pozove njih, već su mu se odmah po transakciji javili pozdravnim pismom podrške. Uz pismo, Buffetu je stigao i paket samoborskih čarapa Mire Vibovca. Naravno, sa znakom Iscara.

Zašto čarape?

Oni koji bolje poznaju karijeru Warrena Buffeta znaju da je svoje prve dolare zaradio baš proizvodnjom čarapa.

Buffet je s veseljem primio poklon pa u samoborskim pogonima očekuju i prve veće narudžbe.

R.Š.

 
29.03.2007.

Ususret proslavi 50 godina škola na Stražniku održana tiskovna konferencija

Bivši učenici, vratite se!

Ususret proslavi 50 godina škola na Stražniku održana tiskovna konferencija

Osnovna škola Samobor ove godine slavi svojih 50 godina postojanja, a kako će izgledati sama proslava i koje su sve aktivnosti uz nju vezane najavio je na tiskovnoj konferenciji u četvrtak, 29. ožujka, profesor i prigodni glasnogovornik Joža Prudeus. Kako je rekao, središnja proslava sprema se za 27. travnja na igralištu Osnovne škole Samobor, gdje će od 10 do 12 sati trajati školski međugeneracijski susreti između bivših i sadašnjih učenika i učitelja. Uz prigodni program u režiji učenika škole i njihovih nastavnika postavljeno će biti i 15 štandova s ponudom učeničkih rukotvorina. Vrhunac proslave predviđen je tog dana u 17 sati prigodnim programom i svečanim otvaranjem aneksa škole s novom knjižnicom, blagovaonicom i ostalim sadržajima. Također, 29. travnja u franjvečakoj crkvi bit će održana i misa zahvalnica za dosadašnjih 50 godina škole te blagoslov za sljedećih pola stoljeća.

U međuvremenu, u tijeku su brojne akcije učenika škole, od nedavnog čišćenja potoka Okić, postavljanja kućica za ptice pa do skorog uređenja okoliša škole. Joža Prudeus je naglasio kako je želja ovom proslavom okupiti što je moguće više bivših učenika škole, jer, kako je rekao, najmanje dvije trećine Samoboraca prošlo je kroz Osnovnu školu Samobor. Ovo je ujedno i poziv svim tim Samoborcima da slobodno i pomognu školi svojim prigodnim rođendanskim darovima.

K.S.

 
29.03.2007.

Zagrebačka županija prezentirala program pokroviteljstva, donacija i pomoći s područja poljoprivrede

Kako do donacija i subvencija

Zagrebačka županija prezentirala program pokroviteljstva, donacija i pomoći s područja poljoprivrede

Kako do pokroviteljstva, donacije i pomoći županije mogli su saznati članovi udruga i zadruga na prezentaciji u Zagrebu, koju je vodio pročelnik Odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković. Prezentirana je odluka o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava na osnovi kriterija koji će uskoro biti objavljeni u natječju za područje poljoprivrede, ribarstva i lovstva. Između ostalog, riječ je o donacijama za edukacije i stručno osposobljavanje za rad u poljoprivredi, za stvaranje županijskih robnih marki i stvaranje proizvoda s oznakom izvornosti, za gospodarske manifestacije, sudjelovanje na izložbama i sajmovima. Javiti se mogu samo registrirane udruge, a najviši iznos koji mogu dobiti tijekom godine je 70.000 kuna. Detaljno je objašnjen i postupak prijave, koji se može naći na internet stranici www. zagrebacka-zupanija.hr ili osobno u odjelu u Ulici grada Vukovara 72/V u Zagrebu.

Nazočnima na prezentaciji predočeno je kako ispuniti zahtjev i napisati osnovne smjernice projekta, jer je rečeno da većina udruga upravo s tim ima najviše problema u radu. Stoga im se i tu nudi pomoć Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije. Također, u odjelu i dalje provode brojne mjere subvencioniranja poljoprivrednih nasada (sadnja vinograda, voćnjaka, jagoda, ekološka proizvodnja, uzgoj goveda itd.). Pročelnik Kraljičković pojasnio je i da građani Zagreba, koji imaju zasađene poljoprivredne površine na području Zagrebačke županije, povoljnije subvencije ostvaruju u Zagrebu.

M.Š.

 
29.03.2007.

Predstavljena knjiga Zaštićene i zaštite vrijedne biljke samoborskog područja

Čuvati, a ne brati

Predstavljena knjiga Zaštićene i zaštite vrijedne biljke samoborskog područja

Osnovna poruka s izložbe otvorene u Preradovićenoj 42 u Zagrebu istaknuta je u naslovu, a provlači se i kroz knjigu profesorice biologije Barbare Žitković Zaštićene i zaštite vrijedne biljke samoborskog područja. Autorica kaže da se knjiga pripremala nekoliko godina, kada je uočila da ta tema traži upravo jednu ovakvu publikaciju. Neke od zaštićenih biljaka možda se za nekoliko godina neće uopće moći naći na svojim prirodnim staništima, a prije svega se to odnosi na Samoborsku gromotulju. Naime, na području kamenoloma u Smerovišću može se pronaći tek nekoliko busena pa će se morati poduzeti druge zaštitne mjere kako bi se očuvala.

Barbara Žitković, profesorica u školi Samobor, najavila je i drugu knjigu u kojoj će biti obuhvaćene biljke koje su bile predložene za zaštitu, a u međuvremenu su i dobile taj status. Ali, prije svega, da bi se očuvale na prirodnim staništima, izletnici, planinari i ostali građani nikako ih ne bi smjeli brati, već je bolje da njihovu ljepotu zabilježe na fotografijama. Upravo je Vladimir Pfeifer svojim fotografijama omogućio da svatko u knjizi može pogledati zaštićeno bilje.

Izložbu su u prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije otvorili županijska turistička direktorica Ružica Rašperić i direktor samoborske Turističke zajednice Marijan Dumić. Pomoć u postavljanju izložbe dali su Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje i Samoborski muzej. Izložba će biti otvorena do 23. travnja.

M.Š.

 
29.03.2007.

Neukrotivi potok stvara probleme stanovnicima Otruševca svojim izljevima

Kraj jezera kuća mala

Neukrotivi potok stvara probleme stanovnicima Otruševca svojim izljevima

Da ste kojim slučajem u utorak, 27. ožujka, prvi puta došli u Otruševec ostali bi očarani – sunčan dan, šumoviti bregi, mir, tišina, obiteljske kuće na jezeru i Grgosove špilje – prava idila.

No, ako ste stalni prolaznik tim krajem ili kojim slučajem stanovnik spomenutih obiteljskih kuća, tada znate da je jezero u ovoj idili suvišno. Ili bolje reći nepoželjno, jer se radi o izljevu obližnjeg potoka i njegovoj neželjenoj akumulaciji na poljoprivrednom polju. Da stvar bude gora, rekla nam je Mirjana Bastašić, stanovnica jedne od "kuća na jezeru", taj se slučaj ponavlja već nekoliko mjeseci pri svakoj jačoj kiši.

- Prije je to polje bilo više pa je voda mogla otjecati, ali takvo je zemljište da se polje počelo spuštati, pa sad, kad potok probije, voda ostaje po nekoliko dana. U međuvremenu, dok se zemlja ne osuši, mi ne možemo na polju ništa raditi, a sad ćemo morati čekati nekih mjesec dana da bi nastavili s radovima – priča Mirjana i opisuje što je njenu obitelj dočekalo po povratku s vikend izleta u Međugorje.

- Ovaj vikend je potok opet probio svoje korito i voda je došla skoro do samih kuća. Mi smo za sad zatrpali rupu kroz koju probija voda, ali to nije nikakvo rješenje.

I susjed Babojelić ističe kako je nekoliko puta upozoravao da se problem mora trajno riješiti, ali da se ništa ne događa. Doduše, nadležni, u ovom slučaju Vodoprivreda, ukazali su se baš 27. ožujka u Otruševcu sa svojim bagerom kako bi "pokrpali" rupu poviše polja kroz koju probija otruševečki potočić. Nekoliko nabacanih navoza zemlje za sada bi trebalo držati vodu. Dok majstori ne odu. Ili netko ne odluči trajno riješiti problem potoka koji je od kuća Babojelića, Vugrina i Bastašića napravio otruševečke "kuće na jezeru".

K.S.

 
29.03.2007.

Udruženje antifašističkih boraca i antifašista održalo godišnju skupštinu

Spomenik na čekanju

Udruženje antifašističkih boraca i antifašista održalo godišnju skupštinu

Samoborski i svetonedeljski antifašistički borci i antifašisti okupljeni u istoimenom udruženju (UABA) održali su u subotu, 24. ožujka, svoju godišnju skupštinu. Od 126 članova, u Domu umirovljenika našlo se njih 40-ak kako bi čuli što je sve učinjeno u prošloj godini i što će se raditi u tekućoj. Ciljevi su isti, moglo se čuti u izvješćima, a najvažniji je čuvati tekovine Narodno-oslobodilačke borbe i još postojeće spomenike vezane uz NOB. Tako je, po ne zna se koji puta, spomenuta i inicijativa vraćanja spomenika Pavlu Videkoviću u Svetoj Nedelji. Riječ je o višegodišnjoj želji UABA Samobora i Svete Nedelje koja nikako da se realizira, unatoč stalnim dogovorima na relaciji udruženje – Poglavarstvo Svete Nedelje.

Od prošlogodišnjih aktivnosti najbrojnije su bile komemoracije – Jasenovac, Petrova Gora, obilježavanje smrti Josipa Broza Tita u Kumrovcu, Dan mladosti u Kumrovcu... U Samoboru i okolici obiđeni su značajniji antifašistički lokaliteti, obilježen je dan pogibije Janka Mišića i braće Oreški te je održana komemoracija u Kerestincu u znak sjećanja na proboj tamošnjeg ustaškog logora. Vezano uz nju upozorili su i na loše stanje kerestinečkog spomenika. Iako je udruženje u prošloj godini ostalo bez 6 svojih članova, stiglo je i šest novih, a, kako je rečeno, nužne su aktivnosti na daljnjem privlačenju mlađih ljudi antifašističkih nazora.

K.S.

 
29.03.2007.

Samoborska oporba našla zajednički jezik po pitanju novog Generalnog urbanističkog plana

Sada ne bi digli ruku

Samoborska oporba našla zajednički jezik po pitanju novog Generalnog urbanističkog plana

Predsjednici četriju samoborskih oporbenih stranaka koje imaju svoje predstavnike u Gradskom vijeću odlučili su zajednički iskazati svoje mišljenje o posljedicama novoga GUP-a na budućnost Grada Samobora. Stoga su 22. ožujka sazvali tiskovnu konferenciju u Lavici na kojoj su Damir Burcar (SDP), Krešo Beljak (HSS), Željko Koščica i Marijan Lukšić (DC) te Miljenko Borić (HSP) obrazložili, svaki u svom segmentu, zbog čega će tražiti izmjene nedavno usvojenog temeljnog gradskog urbanističkog dokumenta.

Damir Burcar upozorio je na problem kamenoloma Škrobotnik, točnije na potencijalnu višestruku štetnost miniranja, upitnost eksploatacije u ekološki izuzetno vrijednom kraju te opasnost koju će teretni promet predstavljati za okolno stanovništvo, a posebno za školsku djecu. Postavio je i pitanje ekološke rente koju vlasnik kamenoloma navodno plaća, međutim, kaže Burcar, ne zna se kamo Grad usmjerava taj novac te je ustvrdio kako za pitanje Škrobotnika direktno odgovornom smatra aktualnu vlast.

Krešo Beljak zaključio je pak da će aktualnim GUP-om Samobor nepovratno izgubiti svoj identitet kao zagrebački Versailles ili Schönbrun, a postati spavaonicom Grada Zagreba, suburbij kao što su Zaprešić ili Velika Gorica. Devastaciju sela, zapostavljanje Žumberka i pretvaranje Samobora u velegrad od 70-ak tisuća ljudi doseljavanjem novih stanovnika HSS smatra neprihvatljivim, rekao je Beljak te pozvao gradonačelnika Filipca da spriječi devastaciju i sačuva Samobor kakav danas poznajemo.

Željko Koščica svoj osvrt na GUP iskoristio je kako bi još jednom ponovio konstataciju izrečenu na sjednici Vijeća da je aktualni GUP velikim dijelom posljedica interesa privatnih investitora i gradonačelnika. Potkrijepio je to podatkom da je na dijelu Stražnika izbrisan koridor koji bi omogućio da se tamo napravi prometnica za rasterećenje centra, a zbog toga što na tom dijelu zemljište ima gradonačelnik, ustvrdio je Koščica te podsjetio i na Coning i Getro gdje je, kaže, bilo pogodovanja.

Marijan Lukšić upozorio je pak na odredbu GUP-a koja onemogućuje bilo kakvu dogradnju ili izgradnju u području gradske jezgre, odnosno na potezu od Zagrebačke ulice do Rudarske drage i Hamora. Naime, članak 98. GUP-a određuje da je, između ostalih, i to područje za koje je gradnja moguća tek po izradi Detaljnog plana uređenja.

- Veliki privatni investitori će bez problema platiti izradu DPU-a, a tko će i kada to napraviti za "obične" građane? – pitao je Lukšić te zaključio da gradonačelnik vjerojatno nije niti znao što sve donosi ovakav GUP, a ako pak zna, da bi se tada trebao maknuti sa svoje pozicije.

Miljenko Borić upozorio je na koncu na problem ilegalne deponije građevinskog otpada oko Trebeža, gdje se među nekoliko tisuća prostornih metara građevnog materijala nalaze i bačve ispunjene izuzetno opasnim kemikalijama.

– Prema našim informacijama radi se o otpadu Samoborke, Hvara i Tigre, a znamo da je Grad o tome obavješten i na to upozoren – rekao je Borić i pitao zbog čega Grad s jedne strane sanira Medjame, a s druge dozvoljava ovakvo deponiranje.

Na novinarsko pitanje kako to da su na sjednici Vijeća glasali za GUP (s iznimkom DC-a), odgovoreno je kako zbog nekoliko nepravilnosti nisu htjeli stopirati cijeli proces te da GUP nije Sveto pismo da ga se ne bi moglo mijenjati. Međutim, ustvrdio je Krešo Beljak, da se kojim slučajem ponavlja glasovanje, sada bi bili protiv GUP-a. Željko Koščica najavio je pak kako će u budućnosti biti više ovakvih zajedničkih nastupa oporbe.

Kruno Solenički

 

Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran – ogranak Samobor i Sveta Nedelja održala godišnju skupštinu

Asfaltiran okoliš hrvatskog predstavništva Iscara u Jelačićevoj ulici

Ususret proslavi 50 godina škola na Stražniku održana tiskovna konferencija

Zagrebačka županija prezentirala program pokroviteljstva, donacija i pomoći s područja poljoprivrede

Predstavljena knjiga Zaštićene i zaštite vrijedne biljke samoborskog područja

Neukrotivi potok stvara probleme stanovnicima Otruševca svojim izljevima

Udruženje antifašističkih boraca i antifašista održalo godišnju skupštinu

Samoborska oporba našla zajednički jezik po pitanju novog Generalnog urbanističkog plana

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002