16.03.2007.

OŠ Samobor slavi 50 godina rada

Mali Rudari prvi čestitari

OŠ Samobor slavi 50 godina rada

Učenici petog razreda iz OŠ Rude s razrednicom Anitom Kunić posjetili su svoje vršnjake u OŠ Samobor, školi koja ove godine slavi svoj 50. rođendan. Došli su "po rudarski", s punim košem darova. Čestitajući u zbornici ravnateljici Vesni Lokner-Kralj i učiteljima uručili su im, jasno, rudarsku greblicu.

Prijateljima iz VI.e su, uz kraći zajedničku program, podarili licitarska srca i adrese za nastavak prijateljskih veza.

Gosti su obišli novootvorenu školsku knjižnicu, blagovaonicu, prostoriju za cjelodnevni boravak i, naravno, športska igrališta, ovih dana obogaćenim postavljenim klupama u gledalištu.

T.I.

 
16.03.2007.

Sjednica Gradskog vijeća Svete Nedelje

Radno vrijeme ugostitelja prema kategorijama objekata

Na sjednici održanoj 13. ožujka je Gradsko vijeće Svete Nedelje donijelo novu odluku o ugostiteljskoj djelatnosti, kojom se određuje u kojim se objektima može obavljati ugostiteljska djelatnost i radno vrijeme pojedinih ugostiteljskih objekata.

Novom odlukom je Sveta Nedelja uskladila gradske odredbe s novim Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti, koji je stupio na snagu krajem prošle godine. Prema kategorizaciji Ministarstva turizma, ugostiteljski objekti su, prema uslugama koje pružaju, hoteli, kampovi, restorani, barovi, catering objekti i objekti jednostavnih usluga.

Hoteli i kampovi obavezno rade 24 sata dnevno, restorani i barovi od 6 do 24 sata, a noćni barovi od 21 do 6 sati ujutro. Objekti jednostavnih usluga, kojih je najviše, rade od 7 do 23 sata, s time da im se radno vrijeme može produžiti za još dva sata. Međutim, to je moguće po pojedinačnim zahtjevima, uz obaveznu suglasnost nadležne policijske postaje i najbližih susjeda, pojasnila je pravnica u svetonedeljskom Poglavarstvu Katja Čižmešija.

Do sada je Poglavarstvo moglo produžiti radno vrijeme tih objekata bez ograničenja, no sada to zakon više ne omogućava. Osim toga, u posebnim prigodama, kao što su svadbe, maturalne zabave, proslava Nove godine ili slično, Poglavarstvo može odobriti i dulje radno vrijeme raznim objektima, također uz obaveznu prethodnu suglasnost policije i susjeda.

Novost je i odredba koja se odnosi na kioske, kontejnere i druge naprave opremljene za pružanje ugostiteljskih usluga. Takvi se objekti mogu postaviti samo na građevinskom zemljištu, a ukoliko se postavljaju uz prometnicu, moraju biti udaljeni najmanje 15 metara od osi kolnika.

Gradsko vijeće Svete Nedelje odlučilo je također da barovi i restorani koji se nalaze izvan naseljenih područja, pa mogu raditi 24 sata dnevno, moraju od najbližeg stambenog ili stambeno-poslovnog objekta biti udaljeni najmanje 200 metara.

Iako svetonedeljska odluka o ugostiteljstvu ne sadrži kaznene odredbe, na sjednici se čulo da zakon predviđa visoke kazne za nepoštivanje odredbi o radnom vremenu.

O novoj organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje, kao i obvezama Grada Svete Nedelje, vijećnicima je na sjednici informacije dao Petar Vidas iz te uprave. U novoj organizaciji, gdje je zaštita i spašavanje objedinjeno, Gradsko vijeće imat će obvezu organiziranja civilne i protupožarne zaštite, a zapovjednu ulogu imat će gradonačelnica. Važnu ulogu u novoj organizaciji imat će postojeće organizacije kao što su dobrovoljna vatriogasna društva, Crveni križ i slično, no oni će se sad posebno educirati za svoje nove dužnosti u Civilnoj zaštiti. Radit će se godišnje smjernice i snimati stanje priprema, a službu će financirati gradovi i općine.

Petar Vidas naglasio je da sada za sve hitne intervencije treba zvati jedinstveni broj 112. Iako su djelomično još u funkciji brojevi gradskih centara za obavješćivanje 985 (od 8 do 16 sati), oni će biti ukinuti do kraja godine, pa tako i samoborski.

Gradsko vijeće Svete Nedelje imenovalo je i neke nove ulice. Tako naselje Kerestinec od sada ima Ulicu Dekanići Odvojak V, Prosinačku ulicu i Ulicu Orlina, u Rakitju je nova ulica Kelekovići, a u Novakima Krbavska ulica.

Diana Koller Lapaine

 
16.03.2007.

Učenici škole Rude posjetili gradsku upravu

Kako vlada gradska Vlada

Učenici škole Rude posjetili gradsku upravu

Učenici samoborskih osnovnih škola počeli su provoditi praksu upoznavanja s radom i funkcioniranjem gradske uprave. U utorak su u gradsku vijećnicu svratili učenici sedmih i osmih razreda OŠ Rude, budući da se tog dana u njihovoj školi održavalo županijsko natjecanje iz fizike. Iako im to vjerojatno u tom trenutku nije bilo na pameti, možda jednog dana upravo gradska vijećnica postane nekima od njih odredište pri dolasku na sjednice Gradskog vijeća.

Kako funkcioniraju Vijeće, Poglavarstvo i stručne službe učenike je upoznao zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten. O društvenim djelatnostima, točnije o ulaganjima u školstvo i sportske dvorane (što mlade Rudare osobito zanima) govorio je pročelnik za društvene djelatnosti i brigu za mladež Damir Fabek, dok je financijski pročelnik Roland Gajšak pojasnio na koji se način ubire novac u gradsku blagajnu. Voditeljica ureda gradonačelnika Daniela Kalafatić podsjetila je učenike iz Ruda da već sada mogu početi razmišljati o dobivanju gradskih stipendija, saznavši i da najviše učenika sudjeluje u radu tamošnjeg rukometnog kluba, KUD-a Oštrc, a neki su i članovi DVD-a.

Sudeći prema tome da učenici nisu imali dodatnih pitanja, možemo pretpostaviti da je gradsko izaslanstvo dobro odradilo svoju zadaću. Za nekoliko godina situacija će vjerojatno biti drugačija, kada sadašnji učenici i sami počnu izdvajati u gradsku blagajnu.

M.Š.

 

OŠ Samobor slavi 50 godina rada

Sjednica Gradskog vijeća Svete Nedelje

Učenici škole Rude posjetili gradsku upravu

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002