16.04.2007.

U Podvrhu prezentiran program HSS-a pod nazivom Preporod hrvatskog sela

Za početak - 6 milijardi kuna

U Podvrhu prezentiran program HSS-a pod nazivom Preporod hrvatskog sela

U utorak, 17. travnja, u prostorijama vatrogasnog doma u Podvrhu održana je prezentacija programa HSS-a pod nazivom Preporod hrvatskog sela. Predavač je bio mr.sc. Josip Kraljičković. On je naglasio da se "prema podacima zadnjeg popisa stanovništva u Hrvatskoj (2001. godina), samo u proteklom desetljeću broj seoskih naselja ispod sto stanovnika povećao za gotovo trećinu, a udvostručio se broj seoskih naselja bez stalnog stanovništva. Zabilježeno je čak 186 sela bez stanovnika". Zaključeno je da je to je posljedica biološkog gašenja ovih naselja. Čak 2408 sela ima ispod sto stanovnika, prosječno četrdeset, a 2050 sela od 100 do 299 stanovnika, odnosno dvije trećine seoskih naselja u Hrvatskoj ima manje od 300 stanovnika. Većini ovih naselja u sljedećih nekoliko desetljeća prijeti biološko gašenje.

Temeljni cilj PHS je zadržati postojeće stanovnike sela i privući u selo nove stanovnike, prvenstveno one većih životnih stremljenja. Zadaća PHS bi bila stvoriti od hrvatskog sela mjesto poželjno za život i rad. To pretpostavlja da se na selu stvore slični gospodarski i infrastrukturni uvjeti kakve imaju stanovnici većih gradova u RH. U gospodarskom smislu treba stvoriti mogućnosti zapošljavanja i zarade. Uz to, potrebno je osigurati dostupnost fizičke i društvene infrastrukture koju traži suvremeni čovjek. Konačno, privlačnost seoskog područja moguće je povećati kroz čist okoliš i uređen krajobraz.

- Program PHS je koncept sastavljen od velikog broja različitih programa, projekata i mjera. Navedene aktivnosti podržavaju ostvarenje ciljeva i zadaća postavljenih u okviru PHS-a. Ujedno, PHS je fleksibilni koncept koji je potrebno nadograđivati, konkretizirati te, ovisno o promjenama u okruženju i iskustvu dobivenom njegovom provedbom, mijenjati. Jedino nepromjenjivo su temeljni ciljevi PHS-a.

PHS je razmjerno skup i dugotrajan proces. U početnoj fazi njegove realizacije predviđen je godišnji proračun od oko 6 milijardi kuna, a njegova realizacija trajat će desetke godina. Međutim, to je cijena opstanka hrvatskog sela, ravnomjernog razvitka Hrvatske, a i očuvanja hrvatskog identiteta - zaključio je mr. Kraljičković.

I.H.

 
16.04.2007.

Sin slikara Ivana Benkovića, umrlog u Americi 1918. godine, posjetio Samobor

Evo me nakon 75 godina!

Sin slikara Ivana Benkovića, umrlog u Americi 1918. godine, posjetio Samobor

Samoborski muzej je o 50. godišnjici smrti slikara Ivana Benkovića 1968. godine priredio memorijalnu izložbu, da se ovaj prerano umrli hrvatski slikar ne zaboravi.

Dokumentaciju o slikaru priredila je prof. Nada Anger, povijesničarka umjetnosti i sama slikareva rođakinja.

Podsjetimo: Ivan Benković je rođen 1886. godine u Rečici kod Karlovca. Nakon završene gimnazije u Karlovcu upisao je Visoku školu za umjetnost i umjetnički obrt u Zagrebu kod slikara Bele Cikoša Sesije i Menci Klementa Crnčića. Izlagao je još kao student (1907.-1911.). Bio je na studijskom putovanju u Italiji, usavršavao se u Beču, Parizu i Berlinu. U Samoboru se 1912. godine oženio Marijom Anger i iste godine odselio je u Ameriku. U New Yorku je na preporuke Nikole Tesle dobio privremeni posao ilustratora u novinama Hrvatski svijet. Iz tog razdoblja datira i njegov portret Nikole Tesle. Od 1915. godine živio je u Chicagu, slika portrete, a i stalno je zaposlen kao ilustrator u tjedniku Extension magazine.

Djela su mu bila u domovini izlagana na skupnim izložbama, a iz njegove američke faze sačuvani su akvareli, pasteli, ulja pejsaža i veduta New Yorka, Bridgeporta i Chicaga. Umro je od španjolske groznice u Chicagu 1918. godine, s tek navršene 32 godine.

Poslije njegove smrti udovica sa sinovima Ivanom i Borisom vratila se u rodni Samobor i dječaci su ovdje polazili osnovnu školu. Samo pet godina poslije smrti slikara umire mu i supruga (1923.) i bude pokopana na samoborskom groblju. Dječaci se vraćaju u Ameriku 1930. godine i od tada više nikad nisu posjetili Hrvatsku. Slikareva unuka Julie Benkovich je 1994. godine bila u Samoboru i posjetila naš muzej, a ove je godine dovela i oca Borisa (91). Drugi slikarev sin Ivan (93) radi bolesti se nije usudio putovati.

U muzeju smo gostima iz Amerike pokazali Benkovićeva djela i dokumentaciju koju imamao o slikaru, školske izvještaje iz vremena kad su slikarevi sinovi polazili našu školu, načinili nekoliko snimki te osvježili sjećanja na Samobor između 1918 i 1930. godine.

Boris Benković posjetio je i grob majke na samoborskom groblju. U Zagrebu je razgledao Modernu galeriju, a primio ga je i ravnatelj Igor Zidić te pokazao Benkovićeva djela koja imaju u fundusu galerije.

FOTO: Boris Benković snimljen u Samoborskom muzeju 11. travnja 2007., uz očevu sliku "Samobor".

Ivanka Brekalo

 
16.04.2007.

Na dnevnom redu Poglavarstva našla su se izvješća o radu upravnih odjela

Glavni problem: nedostatak prostora

Na dnevnom redu Poglavarstva našla su se izvješća o radu upravnih odjela

Kada bi se držali osnovnog pravila izvješćivanja sa sjednice samoborskog Poglavarstva, onda bi to bio poprilično suhoparan tekst o radu upravnih odjela. Hrpa podataka koju bi vjerojatno zaboravili već na sljedećoj rečenici. Ili vas ipak zanima podatak da je u 2006. godini Poglavarstvo održalo 48 sjednica s 1491 točkom dnevnog reda, tj. u prosjeku gotovo svaki tjedan 31 po sjednici?

Iz izvješća ćemo ipak izdvojiti nekoliko informacija. Pročelnik za društvene djelatnosti i brigu za mladež Damir Fabek rekao je da i dalje postoji dosta velika lista čekanja za upis djece u vrtiće pa će se podržati privatna inicijativa na tom području. Uskoro se očekuje otvaranje vrtićkih skupina u Kladju, Klokočevcu i Otoku, a radi se idejno rješenje proširenja vrtića u Bregani, gdje se stalno povećava broj neupisane djece.

Financijski pročelnik Roland Gajšak istaknuo je nalaz revizije koji je pokazao besprijekorno financijsko poslovanje Grada te istaknuo dobivanje europskih sredstava za projekt Rudarskog muzeja u Rudama. Željko Kovačić najavio je novu sistematizaciju zbog dijeljenja komunalnog odjela te nužnost jačanja informatičkog sustava. Gospodarski pročelnik Željko Radovanić naveo je povezanost s Poduzetničkim centrom s kojim dijele prostor.

I upravo je problem prostora bio konstanta svih izvješća pročelnika, što se ponavlja iz godine u godinu, jer je svima jasno da zgrada na Trgu kralja Tomislava više ne može podnijeti izazove suvremene tehnologije, niti smještaj arhivske i ostale građe. Stoga nije ni čudo da su najave o potrebi preseljenja ili gradnje nove upravne zgrade postale sve učestalije, dok bi dio zgrade na Trgu ostao u službi protokolarnih zbivanja.

Glede prostora, možemo reći da je raspisan natječaj za zakup poslovnog prostora u Alnochovom dvorcu za rad visokoobrazovne ustanove budući da ima zainteresiranih za ulazak i obnovu tog prostora. Ako se riješe zavrzlame oko stare škole u Langovoj i nju očekuje ista sudbina, najavila je zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić.

Mato Šipuš

Više sredstava za kulturu

Nakon provedenog natječaja iz Programa javnih potreba u kulturi Zagrebačke županije 340.000 kuna bit će preusmjereno u Samobor. To je za oko 100.000 kuna više nego lani, što je i potvrda kvalitetnih programa samoborskih kulturnjaka. Najviše će dobiti Pučko otvoreno učilište, točno 268.000 kuna za Glazbenu jesen, ciklus izložbi u Galeriji Prica i ostale programe, a preostali dio ide Samoborskom muzeju i Gradskoj knjižnici.

Pomoć u nabavi povijesnog klarineta

Poglavarstvo je ovaj put pokazalo razumijevanje za potrebe mladog samoborskog umjetnika, klarinetista Mihaela Paara i pružilo pomoć pri kupnji povijesnog klarineta – tzv. Mozartovog ili basnog klarineta, jednog od najkontroverznijih instrumenata u povijesti glazbe. Više od 90% sredstava umjetnik je već prikupio, a Grad je pripomogao s još potrebnih 5.000 kuna. Za uzvrat, Mihael Paar će nastaviti s promocijom Samobora na nastupima diljem svijeta te u našem gradu održati dva svoja koncerta.

 
16.04.2007.

Vatrogasna zajednica Svete Nedelje održala godišnju skupštinu

Dvostruko više sredstava u 2007. godini

Vatrogasna zajednica Svete Nedelje održala godišnju skupštinu

U vatrogasnom domu DVD-a Sveta Nedelja u petak, 13. travnja, održana je 14. godišnja skupština Vatrogasne zajednice grada Sveta Nedelja. Osim zastupnika društava iz Svetonedeljske zajednice gosti na sjednici su bili gradonačelnica Svete Nedelje Ines Balint, predsjednik Udruge umirovljenika i član Gradskog vijeća Josip Jakopač, predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Stjepan Ptiček te predstavnici susjednih vatrogasnih zajednica.

Predsjednik VZG Sveta Nedelja Goran Škarić pročitao je izvješće o radu u 2006. godini, zapovjednik Nevenko Čižmešija izvješće o financijskom poslovanju, a izvješće o radu Nadzornog odbora iznio je dopredsjednik Robert Matijašec. Iz njih se moglo čuti da Zajednica broji 123 aktivna člana, 9 vatrogaskinja, 129 podupirajućih članova, 3 počasna člana te 77 pripadnika vatrogasne mladeži. Bit rada Zajednice je da Grad Sveta Nedelja ima jaka dobrovoljna društva na koja može računati u svim situacijama.

U 2006. godini Zajednica je raspolagala s pola milijuna kuna, od čega je 470 tisuća došlo od Gradskog poglavarstva, dok se u ovoj godini planiraju troškovi u iznosu od 1,2 milijuna kuna.

Jedna od zapaženih stavki izvješća bio je rad s mladima. Predsjednik Škarić istaknuo je zalaganje pedagoginje Martine Čakanić koja je, osim u DVD-u Kerestinec, svoja znanja prenosila i u DVD-u Rakitje. Njezini mentorski stavovi prema DVD-u Strmec isprva su bili neprihvaćeni, no na opće zadovoljstvo voditeljstva DVD-a Strmec i VZG Sveta Nedelja, ipak su urodili pozitivnim rezultatima. Istaknuto je da Martina Čakanić izuzetno profesionalno vodi Komisiju za vatrogasnu mladež i natjecanja na nivou VZG Sveta Nedelja.

U završnom dijelu skupštine skup su pozdravili predstavnici delegata, a Ivica Batina iz Kaštel Sućurca poklonio je ovom prilikom sliku Svetog Florijana koja stoji ispred tamošnjeg vatrogasnog doma.

Izvor: www.svetanedeljalive.com

 
16.04.2007.

Samoborski HSLS-ovci uredili dio Perivoja i Bistraca

Primjer drugima

Samoborski HSLS-ovci uredili dio Perivoja i Bistraca

Iz letimičnog pogleda na najave događanja i kalendar možete zamijetiti da se 22. travnja obilježava Dan planeta Zemlje. Uobičajeno je da se tada poduzimaju akcije za očuvanje okoliša i njegovo uljepšavanje. Prvi primjer kako se uz malo dobro volje za jedno prijepodne može urediti prostor dalo je dvadesetak članova samoborskog HSLS-a, uredivši "džunglu" uz Ulicu Ante Starčevića, u blizini križanja s Ulicom grada Wirgesa. Nakon što su posjekli i spalili šipražje i trnje te izvukli otpad (odbačeni građevinski materijal i plastiku), prebacili su se pedesetak metara dalje na lokaciju autobusne stanice u Ulici Josipa Jelačića. I tu su uredili neposredni okoliš autobusne stanice posjekavši granje i poravnavši zemlju iza nadstrešnice. Za kompletno uređenje (sadnja cvijeća i ukrasnog grmlja) uputit će zahtjev Komunalcu. Osim članova Poglavarstva i Gradskog vijeća iz redova HSLS-a, zamijetili smo i članove njihovih obitelji, a valja reći da se akciji priključilo i nekoliko članova Moto kluba Silver Horses.

Ovo je svojevrsni poziv i svim sugrađanima da narednih dana (ali ne i isključivo samo tada) urede okoliš u svojoj blizini, od okućnica pa nadalje, ali i da se uključe u akcije čišćenja okoliša koje će biti organizirane predstojećeg vikenda.

Mato Šipuš

 
16.04.2007.

Predavanje o tome kako jesti normalno i ostati privlačan

Tko još ide na dijetu?!

Predavanje o tome kako jesti normalno i ostati privlačan

Jeste li na dijeti? - bilo je pitanje na plakatu koji je pozivao na predavanje održano 12. travnja u Gradskoj knjižnici Samobor. Ako ste mislili da je tema bila kako što brže smršaviti, a pri tome dobiti izvanrednu liniju kako biste se ovog ljeta pojavili u savršenom izdanju na Zrću, Bačvicama ili Zlatnom ratu, niste u pravu. Tog dana nije otkrivena formula kako jesti 'normalno' i pri tome ostati privlačan.

Gostujuća predavačica, dr. Slađana Divković, dopredsjednica Udruge za prevenciju prekomjerne težine, ukazala je na to da se drastičnim dijetama ne može nikako izbrisati sve ono što ste jeli mjesecima i godinama. Potreban je 'klik' u vašoj glavi i potrebno je jesti uravnoteženu hranu cijele godine, a ne samo kad dolazi 'kritično' razdoblje, razdoblje godišnjih odmora i pokazivanja tijela na plavom Jadranu (i šire). Prema riječima dr. Divković optimalna dnevna prehrana trebala bi sadržavati najviše ugljikohidrata (50-60%), potom masti (25-30%) i bjelančevine (15-20%). Pri izboru ovih namirnica treba izbjegavati koncentrirane ugljikohidrate poput šećera i kolača te ograničiti uzimanje masnoća životinjskog podrijetla (mast, iznutrice, suhomesnati proizvodi...). Od proteina prednost treba dati ribi, bijelom mesu i mahunarkama. Svakako, kad se počnemo zdravo hraniti, potrebna je i svakodnevna fizička aktivnost, bez koje nema skidanja kilograma. Dr. Divković je upozorila kako je najveći zdravstveni rizik pretjerane debljine tzv. "smrtonosni kvartet": šećerna bolest, dislipidemija, hipertenzija i kardiovaskularne bolesti. Debljina za 4,5 puta uvećava rizik od nastanka infarkta miokarda te kardiovaskularne i opće smrtnosti.

Ovo vrlo zanimljivo predavanje bilo je prilično slabo posjećeno, što očito govori o maloj zaineteresiranosti Samoboraca o zdravoj prehrani i o tome kako još uvijek (makar i nakon uskrsnih prejedanja) nisu voljni čuti o problemu prekomjerne težine od meritornih stručnjaka. Na kraju je bilo mnogo pitanja u vezi osobnih problema pojedinih slušatelja, a svi su dobili primjerak redukcijske dijete sa sedmodnevnim jelovnikom kako bi barem za početak mogli dobiti idju kako se lagano, a uspješno hraniti.

Tomislav Marvar

 
16.04.2007.

GONG organizirao Građanski sat na kojem su predstavnici Grada odgovarali na pitanja građana

Ne zaboraviti tko je tu zbog koga

GONG organizirao Građanski sat na kojem su predstavnici Grada odgovarali na pitanja građana

Bez puno filozofiranja predstavnica GONG-a Maja Kočiš prepustila je 12. travnja predstavnike Grada na milost i nemilost pitanja, komentara, kritika i prijedloga građana Samobora. Građanski sat koji je organiziran u dvorani Doma umirovljenika okupio je doduše svega 15-ak zainteresiranih građana, ali je zato za svakog bilo više vremena kako bi dogradonačelniku Tomislavu Mastenu, pročelniku Rolandu Gajšaku, potpredsjedniku Vijeća Feliksu Škiljanu i stručnim suradnicima u komunalnom odjelu Zvonku Župančiću i Aleksandru Mixichu elaborirali probleme koji ih muče. Uglavnom se radilo o komunalnoj problematici – kada će se urediti Ulica svete Ane, sanirati klizište u Falaščaku, zaustaviti teretni promet Ulicom Nikole Šubića Zrinskog, prometno "urazumiti" Mirnovečka, ukinuti parkirališta u Langovoj…

Također, prisutni građani iskazali su zanimanje i za projekte obnove Šmidhena, izgradnju željeznice i situacije s plaćanjem pročistača koji nije radio, kao i za činjenicu da HEP Toplinarstvo u Južnom naselju grijanje naplaćuje skuplje nego u Zagrebu.

– Hvala GONG-u na ovakvoj tribini, ali one bi se trebale održavati barem 10-ak puta godišnje i šteta što ih u prošlosti nije bilo više, jer se tada ne bi stvarao jaz između građana i njihovih predstavnika. Jer, dojam je da ponekad vlast zaboravi da je ona tu zbog građana, a ne obrnuto – čuo se komentar pri kraju Građanskog sata.

Kada će u Samoboru biti organiziran sljedeći, ovisi o organizatorima iz GONG-a, a dogradonačelnik Masten iskoristio je priliku kako bi podsjetio da je svaki ponedjeljak u zgradi Poglavarstva na Trgu kralja Tomislava rezerviran upravo za susrete s građanima, kada su im na raspolaganju čelni ljudi grada.

K.S.

 

U Podvrhu prezentiran program HSS-a pod nazivom Preporod hrvatskog sela

Sin slikara Ivana Benkovića, umrlog u Americi 1918. godine, posjetio Samobor

Na dnevnom redu Poglavarstva našla su se izvješća o radu upravnih odjela

Vatrogasna zajednica Svete Nedelje održala godišnju skupštinu

Samoborski HSLS-ovci uredili dio Perivoja i Bistraca

Predavanje o tome kako jesti normalno i ostati privlačan

GONG organizirao Građanski sat na kojem su predstavnici Grada odgovarali na pitanja građana

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002