28.11.2007.

Nastavljaju se prigodne akcije samoborskog Crvenog križa

Pružanje pomoći najpotrebnijima

Nastavljaju se prigodne akcije samoborskog Crvenog križa

Samoborski Crveni križ provodi akciju pomoći sugrađanima slabijeg imovinskog stanja. Stoga su u većim trgovačkim centrima (Konzum, Super Konzum, Kaufland, Beber, a uskoro bi trebali završiti pregovori i s Mercatorom) postavljene košare u koje građani našega grada mogu ostavljati higijenske potrepštine i živežne namirnice. Ostavljene stvari potom preuzimaju volonteri Crvenog križa, koji ih stavljaju u prigodne pakete, a djelatnici Crvenog križa na kraju dijele najpotrebnijima. Stiglo je i 60-ak paketa iz hrvatskog Crvenog križa pa će svi paketi biti podijeljeni u tjednu solidarnosti od 8. do 15. prosinca, uoči božićnih i novogodišnjih blagdana. Kriteriji dodjele su da primanja nisu veća od 500 kuna po članu obitelji ili se radi o bolesnim i nemoćnim osobama ili obiteljima s više djece do 15 godina starosti s područja Samobora i Svete Nedelje.

Veće donacije u robi stigle su iz tvrtke za proizvodnju čarapa Miro vlasnice Paule Vibovec te iz Dječje konfekcije Step junior vlasnice Ivanke Rizmanovski, na čemu im se Crveni križ posebno zahvaljuje.

Inače, u akciji Solidarnost na djelu do kraja studenoga prikupljeno je 16.159 kuna. Samoborski Crveni križ podsjeća i na posljednju ovogodišnju akciju darivanja krvi koja će biti održana 11. prosinca od 10,30 do 16 sati, već tradicionalno u prostoru Samoborske pivnice.

M.Š.

 
28.11.2007.

Potpisani prvi ugovori o stipendiranju prema novom modelu Udruženja obrtnika Samobor

Stipendija koja vodi iz škole na posao

Potpisani prvi ugovori o stipendiranju prema novom modelu Udruženja obrtnika Samobor

Udruženje obrtnika Samobor odlučilo je uzeti stvari u svoje ruke. Iako trenutno postoji nekoliko različitih stipendija za deficitarna zanimanja, u Udruženju su pokrenuli vlastiti projekt želeći na taj način brinuti o kadrovima koje trebaju njihovi članovi u svojim radionicama. Naime, u želji da se pomogne obrtnicima s područja Samobora, Svete Nedelje i Stupnika Udruženje obrtnika je iz svojih sredstava osiguralo stipendijske ugovore za učenike 3. razreda kojima se omogućuje da licencirane radionice lakše dođu do neophodnih novih radnika, a učenicima se osigurava radno mjesto po završetku školovanja. Prvih 5 ugovora potpisano je u srijedu, 28. studenoga, u prostorijama Udruženja obrtnika, čemu su nazočili gotovo svi koji su bili uključeni u proces realizacije ovog projekta ili ga podupiru.

Predsjednik UOS-a Marijan Karlović istaknuo je kako se radi o jednom sasvim novom modelu čija je specifičnost stipendiranje učenika za poznatog poslodavca.

– Ove godine radi se o 5 stipendijskih ugovora i 2 poslodovca koji su se uključili u projekt, a UOS osigurava po 600 kuna mjesečno za svakog stipendista. Na taj način će svaki učenik više zavoljeti svoje zanimanje, jer ga čeka siguran posao, a pomoći će se i obrtništvu, jer će obrtnici moći planirati svoje potrebe shodno potrebama tržišta rada, točnije, traži se konkretan učenik s konkretnim poslodavcem – pojasnio je Karlović i izrazio nadu da će dogodine stipendije biti veće, da će ih biti više te da će interes obrtnika također biti izraženiji.

Tako su ovom prilikom stipendijske ugovore potpisala dva poslodavca - Petar Gundić iz Gundić Elektronica (4 ugovora s učenicima trećih razreda te još 3 ugovora s učenicima prvih razreda o svom trošku) i Mirna Tepeš iz Restorana Mirna (1 ugovor). Petorka koja je probila red i koja bi ostalima trebala pokazati sve koristi novog modela stipendiranja su Ivan Agić, Nikola Terihaj, Nikola Šimić i Perica Lukšić iz elektro struke te kuhar Igor Kupres.

Kruno Solenički

Svi pohvalno o modelu

Samom potpisivanju nazočili su i gosti iz Zagreba, predsjednik Obrtničke komore Zagreb Ivan Obad, tajnik OKZ Boris Trupec i voditeljica Ureda za obrazovanje OKZ Rozalija Filipović Baljak. Oni su čestitali samoborskom Udruženju obrtnika na odličnoj ideji te su izrazili nadu da će i ostali prepoznati ovaj model stipendiranja kao zamašnjak u privlačenju budućih obrtnika. Okupljene su pozdravili i zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić i ravnatelji srednjih škola Davor Škiljan i Franjo Mihalina, izrazivši zadovoljstvo ovakvim modelom stipendiranja, te Itana Bukovac iz Pučkog otvorenog učilišta koje s UOS već dulje vrijeme surađuje na programima cjeloživotnog obrazovanja i usavršavanja. Nadu da će model stipendiranja UOS-a pasti na plodno tlo izrazile su i Ana Labudović kao predstavnica Komisije za stipendije i tajnica Udruženja obrtnika Silva Lamot.

 
28.11.2007.

Samoborsko Poglavarstvo ponovno predlaže Ana-Mariju Crnojević za predsjednicu Turističke zajednice

Grad ne odustaje od svojeg kandidata

Samoborsko Poglavarstvo ponovno predlaže Ana-Mariju Crnojević za predsjednicu Turističke zajednice

Početak sjednice samoborskog Poglavarstva pripao je turističkim temama, nakon što je tajnik Dragutin Kušić ponovio informaciju kako je Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka utvrdilo nepravovaljanost pri održavanju izborne skupštine Turističke zajednice Grada Samobora i naložilo ponavljanje iste u roku 15 dana. Stoga je Poglavarstvo odbilo potvrditi izbor Pavla Groma i na novoj Skupštini će ponovno kandidirati Ana-Mariju Crnojević (ravnateljicu Pučkog otvorenog učilišta) za predsjednicu Turističke zajednice, Rolanda Gajšaka za člana Nadzornog odbora, a Maricu Jelenić i Renatu Glojnarić za članice Turističkog vijeća.

Grad ne odustaje niti od ponude u visini 2,5 milijuna kuna za preuzimanje hidropatskog kupališta na Vugrinščaku. Nakon što je stigao odgovor koncesionara Nakusa, u kojem se traži procjena sudskog vještaka o ulaganjima u objekte tijekom desetogodišnjeg zakupa, Grad je postavio novi rok (11. prosinca) za decidirani odgovor prihvaćaju li ili ne ovu ponudu.

Od ostalih tema izdvajamo da će Maro projekt izraditi projektnu dokumentaciju za sustav video nadzora na zgradama u vlasništvu Grada Samobora, a ubuduće će se na gradilištima gdje je Grad investitor postavljati unificirane ploče na kojima će, uz brojeve građevinske dozvole i sva potrebna imena, pisati i Grad Samobor – gradi za Vas.

Nakon dužeg vremena na Poglavarstvu je bilo primjedbi na gradnju višestambenih objekata. Radi se o projektu Trgo-Vema iz Zagreba za gradnju dvije zgrade u Istočnom naselju, uz Ulicu Ivana Gundulića. Stjepan Črnjak je upozorio da su se upravo protiv ovakvih projekata borili u GUP-u, tj. da se grade prevelike zgrade s velikim brojem stanova (48 u jednoj zgradi), a koje nemaju ni dovoljan broj parkirališnih mjesta. Dodao je i da je upitna estetika zgrade. Poglavarstvo je zatražilo da se osigura dovoljan broj parking mjesta i još jednom konstatiralo da tek od 1. siječnja 2008. godine preuzima odjel urbanizma u svoju nadležnost, kada će moći utjecati i na izgled i veličinu zgrada.

Mato Šipuš

10 milijuna kuna za siguran Stari grad

S OZAS-om je izvršeno dougovaranje radova na sanaciji Branič kule Starog grada. Mladen Guliš je tom prigodom pitao i koliko je potrebno da Stari grad postane siguran za posjetitelje, a pročelnik Željko Kovačić odgovorio da je izrađen projekt sanacije i da je za potpunu sigurnost Staroga grada potrebno ukupno 10 milijuna kuna.

 
28.11.2007.

Samoborska salama i Salamijada dobile svoju monografiju koja svjedoči o 20 godina entuzijazma i razvoja jedne uspješne ideje

Trajni trag onima koji dolaze

Samoborska salama i Salamijada dobile svoju monografiju koja svjedoči o 20 godina entuzijazma i razvoja jedne uspješne ideje

Dvadeset godina nakon prvog okupljanja entuzijasta - zaljubljenika u domaću salamu na prvoj Salamijadi, dva desetljeća nakon što se iz jednog od brojnih samoborskih hisova rodila ideja o manifestaciji posvećenoj najboljoj salami u ovom dijelu Europe, Samoborska salamijada i Samoborska salama dobile su svoju monografiju. Knjiga Samoborska salamijada – 20 godina, u nakladi Zlatne šajbe, a izdanju Samoborfesta, predstavljena je javnosti u petak, 23. studenoga, u Samoborskoj kleti.

Okupljeni su tako po prvi put mogli u ruke uzeti luksuzno izdanje na više od 100 stranica koje svjedoči o razvoju jedne vizije, turističke atrakcije i proizvoda - od amaterskog hobizma do stvaranja međunarodno poznate manifestacije i priznate robne marke Zagrebačke županije.

Predsjednik Udruge Zlatna šajba, koja od prvog dana stoji iza priče o Salamijadi, Dubravko Viduč, s neskrivenim je zadovoljstvom zahvalio svojim kolegama iz udruge, svim sponzorima, Samoboru, Svetoj Nedelji, Zagrebačkoj županiji, Turističkoj zajednici, poduzetnicima, svima koji su pomogli realizaciji projekta te posebno uredniku izdanja Robertu Škiljanu i ekipi Samoborfesta koji su posao priveli kraju u roku i profesionalno.

- Mi iz Udruge Zlatna šajba obećali smo sebi, a i svima, da ćemo sve ono što su nam ostavili naši stari u mislima, djelima, riječima i slici pokušati sakupiti, registrirati i uobličiti u jednu cjelinu. Eto, mi smo svoje obećanje održali. Danas predstavljamo ovu našu knjigu, koja nam predstavlja jako mnogo zbog svega onoga što smo uspjeli pronaći o Samoborskoj salami i događanjima oko nje i što se sada nalazi u ovoj monografiji, koja ostaje kao trajni trag onima koji dolaze. Mnogi će se pronaći u njoj, sjetit će se događaja koji su im se polako počeli brisati iz memorije, dok će za neke ova monografija biti izvor informacija o nečemu što se događalo blizu njih, a znali su malo o tome – zaključio je Dubravko Viduč.

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Antun Dubravko Filipec koji je zahvalio svim entuzijastima koji su uspjeli grad obogatiti za prepoznatljiv proizvod i vrlo značajnu turističku manifestaciju, a urednik izdanja Robert Škiljan naglasio je kako bi monografija bila još bogatija kada bi svi bilježili ono što rade.

- Naravno, tadašnji entuzijasti nisu mogli biti svjesni da čine povijesnu stvar. Međutim, cijela povijest je sazdana od tih malih koraka, malih iskoraka iz kojih onda imamo, u ovom našem slučaju, Samobor u svoj svojoj punoći zbivanja i različitosti. Ova knjiga će poslužiti zato i kao svjedočanstvo jednog vremena i napora grupe entuzijasta koji su krenuli iz jednog hisa u kojem i dalje volimo i želimo provoditi velik dio našeg vremena – rekao je Škiljan.

Važnu ulogu o priči o Samoborskoj salami ima i Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zagrebačke županije koja je stala iza salame i pokrenula projekt stvaranja robne marke.

– Drago mi je da smo uspjeli vaš entuzijazam pretočiti i iskoristiti da se dođe do jedne posebno vrijedne marke, najvrednije u Zagrebačkoj županiji, Samoborske salame. Nije nam bilo lako, ali danas imamo projekt koji je prepoznat kao nacionalno vrijedan i radi se o državnom, hrvatskom projektu koji ima neograničene potencijale i čak prelazi granice Hrvatske – istaknuo je Kraljičković i izrazio zadovoljstvo što Samoborska salama i Samoborska salamijada sada imaju i svoj trajni pisani trag.

Kruno Solenički

 

Nastavljaju se prigodne akcije samoborskog Crvenog križa

Potpisani prvi ugovori o stipendiranju prema novom modelu Udruženja obrtnika Samobor

Samoborsko Poglavarstvo ponovno predlaže Ana-Mariju Crnojević za predsjednicu Turističke zajednice

Samoborska salama i Salamijada dobile svoju monografiju koja svjedoči o 20 godina entuzijazma i razvoja jedne uspješne ideje

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002