02.04.2007.

Okrugli stol o poteškoćama u prometu i Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom

Problematičan prijevoz za osobe s invaliditetom

Okrugli stol o poteškoćama u prometu i Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom

Predstavnici Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje sudjelovali su 30. ožujka na okruglom stolu Hendikepirani u prometu – HEKUP 07, a na temu "Mobilnost kao ljudsko pravo u Konvenciji UN-a o pravima osoba s invaliditetom". Organizator okruglog stola koji se održao na Zagrebačkom velesajmu bila je Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH, a pokrovitelj je bilo Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka. Sudjelovali su predstavnici saveza i udruga osoba s invaliditetom te uvaženi gosti. Na okruglom stolu govorilo se o stanju prijevoza osoba s invaliditetom u gradovima i ruralnim sredinama te je svaki predstavnik udruga osoba s invaliditetom dobio Zbornik radova s ovogodišnjeg HEKUP-a, gdje su sastavljeni svi radovi udruga osoba s invaliditetom vezani uz ovogodišnji okrugli stol. Među njima bili su i radovi članova Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje - Ines Pehnec na temu "Samobor i Sveta Nedelja i prijevoz osoba s invaliditetom – apstrakcija" i Silvio Mucko na temu "Zagreb udaljen od Samobora kao New York". Ovom prilikom prezentirana je i konačna Konvencija o pravima osoba s invaliditetom te Fakultativni protokol uz Konvenciju, koja je usporedo s okruglim stolom potpisana u New Yorku.

I.H.

FOTO: Silvio Mucko javno prezentira svoj rad i tekst istog rada i rada naše članice Ines Pehnec. Radovi se nalaze u Zborniku HEKUP-a

 
02.04.2007.

OŠ Sveta Nedelja prva škola u Spesovoj akciji za razminiranje Hrvatske

Spes za spas od mina

OŠ Sveta Nedelja prva škola u Spesovoj akciji za razminiranje	Hrvatske

Na Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina, u srijedu, 4. travnja, Osnovna škola Sveta Nedelja priključila se dobrotvornoj akciji Ako želite Hrvatsku bez mina, koristite SPES!. Riječ je o akciji Spesa – privatne tvrtke iz Zagreba koja nudi usluge prevođenja, sudskih tumača, odnosno tečajeva i poduka iz stranih jezika, a kojom se želi potaknuti cjelokupnu hrvatsku javnost da Hrvatsku što prije očistimo od mina. Zamišljeno je da se u obrazovnim ustanovama diljem Hrvatske podijeli najmanje pola milijuna promotivnih brošura kojima se predstavlja ova akcija. Za svaki e-mail koji stigne na adresu koja će biti na promotivnoj brošuri, tvrtka Spes će donirati po jednu kunu ukoliko u mailu bude naveden i serijski broj promotivne brošure. Na taj način svaki učenik i nastavnik koji dobije promotivnu brošuru može poslanim e-mailom razminirati oko 10 cm2 Republike Hrvatske.

- Čast nam je i zadovoljstvo biti prva škola u Republici Hrvatskoj koja sudjeluje u jednoj ovako hvalevrijednoj akciji te vjerujem da će se i druge škole priključiti akciji – rekla je ravnateljica Osnovne škole Sveta Nedelja Anica Magdalenić. Usto, Osnovna škola Sveta Nedelja ovu će akciju obilježiti i izložbom učeničkih likovnih radova s motivima mina i minske opasnosti, a autori najbolja tri umjetnička rada dobit će za nagradu besplatan tečaj stranoga jezika u Jezičnom centru Sveta Nedelja. Izložbu će svi zainteresirani moći vidjeti u hodniku Osnovne škole Sveta Nedelja krajem školske godine.

K.S.

FOTO: Ravnateljica OŠ Sveta Nedelja Anica Magdalenić i direktor SPES-a Slobodan Matić

 
02.04.2007.

Samobor je siguran i financijski dobro stoji, najkraća je moguća ocjena nakon 88. sjednice Gradskog poglavarstva

Kreditna zaduženost se smanjuje

Zapovjednik Policijske postaje Samobor Dubravko Teur članovima Poglavarstva prezentirao je izvješće o općem stanju sigurnosti u 2006. godini na području koje postaja pokriva. Brojke kažu da je u prošloj godini smanjen broj kaznenih djela za 23,45%, no zato je za 5,17% (s 58 na 61) povećan broj kaznenih djela na području kriminaliteta droga. I broj prometnih nesreća povećan je za 14%, najviše zbog neprilagođene brzine i nepoštivanja prednosti.

Podatke iz izvješća već ste mogli pročitati na stranicama Glasnika pa ćemo još ukratko prenijeti izjavu zapovjednika Teura kako je i dalje jedan od problema nedovoljan broj djelatnika. Prema sistematizaciji u postaji je sada 162, a nedostaje 34-ero djelatnika, posebice za nadzor granice. Gradonačelnik Filipec istaknuo je da će se suradnja i dalje nastaviti, a jedan od smjerova te suradnje je i zabrana rada ugostiteljskim objektima u kojima će biti evidentiran prekršaj – točenje alkohola maloljetnicima.

Pročelnik za financije Roland Gajšak zadovoljno je primijetio, govoreći o godišnjem obračunu proračuna, da su prihodi i rashodi bili precizno planirani. Ukupni su prihodi ostvareni u iznosu 98,2%, a rashodi 98,7%. Planirani prihod od poreza na dohodak ostvaren je čak u stopostotnom iznosu. Što se tiče prihoda i rashoda proračunskih korisnika, ukupno je ostvaren višak od 300 tisuća kuna, ali najveći dio otpada na Glazbenu školu. Pročelnik je Gajšak još istaknuo i da su ukupna gradska zaduženja pala ispod 38 milijuna kuna.

Potom je pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Željko Radovanić predstavio Izvješće o ostvarenju Programa poticanja malog gospodarstva i poljoprivrede. Svakako je najznačajniji podatak da se broj stanovništva povećava, ali se ne povećava broj nezaposlenih. U izvješću HZZZ-a u prosincu 2006. u Samoboru je bilo 1.330 nezaposlenih, ili 3,16% od ukupnog broja stanovnika (u evidenciji MUP-a prijavljeni boravak ima oko 42.000 ljudi).

I na kraju, radi izvoza materijala iz eksploatacijskih polja u Savrščaku, koncesionari Obrt Horvat i Belak d.o.o. izgradit će zaobilaznu cestu za naselje Samoborski Otok.

Mato Šipuš

Tržnice više nisu in

Iako je prije 10 mjeseci u Komunalcu već bio prezentiran projekt rekonstrukcije samoborske tržnice, traži se novo rješenje. Naime, financijski pročelnik Roland Gajšak predlaže uređenje tržnice u sadašnjim gabaritima, bez gradnje dodatnih etaža, jer dolaskom trgovačkih centara tržnice više nemaju najvažniju ulogu u opskrbi građana. Za idejno rješenje bit će raspisan javni natječaj.

 
02.04.2007.

Izvještajna skupština Vatrogasne zajednice Grada Samobora

Intervenirali 211 puta

Izvještajna skupština Vatrogasne zajednice Grada Samobora

U tijeku mjeseca siječnja, veljače i ožujka održane su godišnje skupštine DVD-a članica Vatrogasne zajednice Grada Samobora. Izvještajnu skupštinu Vatrogasna zajednica Grada Samobora održala je 30. ožujka 2007. godine u Vatrogasnom domu Samobor.

U 2006. godini vatrogasci Vatrogasne zajednice Grada Samobora sudjelovali su na 211 intervencija, a od toga članovi DVD-a na 55 intervencija s 336 članova i 1048 sati rada. Osim sudjelovanja na intervencijama 71 član DVD-a osposobljen je za vatrogasna zvanja.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Samobora Vladimir Domin ml. izvijestio je da se zamjena stare i nedostajuće opreme vrlo sporo rješava zbog kroničnog nedostatka financijskih sredstava. Usprkos tome u 2006. godini nabavljeno je vatrogasne opreme za 340.420,30 kuna. Nedostatak autocisterne riješen je nabavkom 10 godina stare mljekarske autocisterne, u koju je još potrebno uložiti značajna financijska sredstva da bi se uredila za vatrogasnu namjenu.

U rad je uključen velik broj djece i mladeži, za koju su bila organizirana vatrogasna natjecanja da se upoznaju s vatrogasnom opremom i svladaju korištenje istom. U mjesecu zaštite od požara bila je organizirana pokazna vježba Galgovo 2006, kao i promidžba plakatima i prigodnim programima.

Vatrogasna mladež DVD-a Pavučnjak predstavljala je Vatrogasnu zajednicu Zagrebačke županije na susretu mladeži Slovenije i Hrvatske.

Plan za 2007. godinu predstavio je Martin Skendrović, a u kojem je planirana nabavka nedostajuće opreme, uređenje autocisterne, školovanje članova DVD-a, organizacija pokazne vježbe Samobor 2007, vatrogasna natjecanja seniora, djece i mladeži, aktivnosti u mjesecu zaštite od požara, sudjelovanje na 80. obljetnici DVD-a Rude i 40. obljetnici profesionalnog vatrogastva u Samoboru. Financijskim planom planirana su sredstva od 2.580.00,00 kuna.

U radu skupštine osim članova sudjelovali su i Željko Radovanić, pročelnik Ureda za gospodarstvo te predstavnici vatrogasnih zajednica Zagrebačke županije, gradova Svete Nedelje, Jastrebarskog, Dugog Sela, Zaprešića, Općine Pisarovina, te Gasilske sveze Brežice.

Predsjednik Jurica Domin skupštinu je zaključio zahvalom svima koji su pomogli rad dobrovoljnog vatrogastva u Gradu Samoboru.

Antun Bogolin

 
02.04.2007.

Nakon Salamijade održan Dan otvorenih vrata Zlatne šajbe

Salama za sve

Nakon Salamijade održan Dan otvorenih vrata Zlatne šajbe

Suveniri, rakije, bermet, glazba i ono najbitnije – besplatna Samoborska salama i vino obilježili su dan nakon 20. Salamijade. Svojevrsni produžetak i specifičnost ovogodišnje "fešte od salama" bio je Dan otvorenih vrata Zlatne šajbe održan u nedjelju, 1. travnja.

Istoimena udruga i Turistička zajednica Grada Samobora okupili su za tu prigodu 12 prepoznatljivih samoborskih proizvođača, narezali i podijelili obilje salama koje je ostalo od večeri prije te potočili litre domaćeg samoborskog vina. Štandovi postavljeni pod šatorom na Trgu kralja Tomislava privukli su sve one koji su baš željeli degustirati salame iz konkurencije 20. Salamijade, ali i slučajne prolaznike koji su ostali ugodno iznenađeni nedjeljnom ponudom u Samoboru.

– Mislili smo da je možda prvotravanjska šala – rekli su nam pojedini izletnici iz Zagreba uživajući u specifičnom okusu Samoborske salame, nakon što su se uvjerili da se salame uistinu nude besplatno. Stoga niti ne čudi da su se brojni vraćali po "repete", što nije bio nikakav problem – salame je bilo i više nego dovoljno.

K.S.

 

Okrugli stol o poteškoćama u prometu i Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom

OŠ Sveta Nedelja prva škola u Spesovoj akciji za razminiranje Hrvatske

Samobor je siguran i financijski dobro stoji, najkraća je moguća ocjena nakon 88. sjednice Gradskog poglavarstva

Izvještajna skupština Vatrogasne zajednice Grada Samobora

Nakon Salamijade održan Dan otvorenih vrata Zlatne šajbe

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002