02.02.2007.

Dvije teme obilježile sjednicu Poglavarstva – dopis Hrvatskog katoličkog sveučilišta i rad pauk službe

Pauk počinje raditi i nedjeljom

Dvije teme obilježile sjednicu Poglavarstva – dopis Hrvatskog katoličkog sveučilišta i rad pauk službe

Kao i mnogo puta do sada pokazalo se da najzanimljije teme na sjednici Poglavarstva mogu doći pod točkom razno. Tako je bilo i na 77. sjednici, kada je gradonačelnik Filipec (nakon prigovora sugrađana) otvorio raspravu treba li pauk služba raditi i nedjeljom. Dvojbe za samoborske poglavare nije bilo – od 1. ožujka pauk će samoborskim ulicama ordinirati i nedjeljom. Argumenti su bili vrlo jasni. Gužva koja se stvara u užem središtu, jer gosti grada i dalje s puno komocije parkiraju gdje im se prohtije, a i Samoborci koriste prigodu, jer znaju da nema pauka. A problema s parkiranjem nedjeljom ne bi trebalo biti, budući da je najveće gradsko parkiralište iza kina taj dan besplatno. Osim toga, zaključak je bio da se dizanjem nepropisno parkiranih automobila samo radnim danima u neravnopravan položaj dovodi upravo domaće stanovništvo naspram posjetitelja te da odredbe i zakone treba provoditi i nedjeljom. Kao upozorenje poslužit će table koje će se postaviti na ulazu u grad s oznakom pauk službe.

Druga zanimljiva informacija bila je pristizanje dopisa iz Zagrebačke nadbiskupije, Povjerenstva Hrvatskog katoličkog sveučilišta u kojem se iskazuje zainteresiranost za prijedlog Grada Samobora o smještanju kampusa Hrvatskog katoličkog sveučilišta, točnije nekih njihovih fakulteta, u prostor Vojarne Taborec. To Sveučilište nije vjerskog nego svjetovnog karaktera, iako ga je osnovala katolička crkva, upozorila je voditeljica Ureda gradonačelnika Daniela Kalafatić, dodavši da su slične ponude Povjerenstvu stigle iz Bjelovara, Čakovca, Koprivnice, Križevaca i Zaprešića, ali je njihov prvi odabir upravo Samobor. Kada se stvore uvjeti i riješe sva imovinsko-pravna pitanja, spremni su za konkretne razgovore o daljnjoj suradnji. Naime, paralelno traje i svojevrsna bitka Grada Samobora kod državnih institucija da mu se ustupi prostor Vojarne. Kao dodatni argument može sada poslužiti i interes Hrvatskog katoličkog sveučilišta, jer će to značiti da prostor vojarne neće biti devastiran i zapušten.

Na sjedici Poglavarstva prihvaćeno je izvješće ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Ana-Marije Crnojević o pripremama za ovogodišnji Fašnik. Ona je ukratko napomenula kako je financijski plan postavljen tako da na kraju bude u plusu te izdvojila da je proširen program Dječjeg fašnika. Članovi Poglavarstva zatražili su od ravnateljice da izvješće o provedbi 181. Samoborskog fašnika bude gotovo 30 dana nakon njegova okončanja, kako se ne bi ponovile situacije iz prethodnih godina kada se na to izvješće čekalo po nekoliko mjeseci.

Mato Šipuš

 
02.02.2007.

U Bestovju održan seminar Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje

I žene mogu biti liderice!

U Bestovju održan seminar Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje

U prostorijama Društvenog doma u Bestovju 27. siječnja održan je seminar pod nazivom "Žene liderice u lokalnim zajednicama: Žene to mogu". Projekt provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu s Norwegian People's Aid (NPA), a u Hrvatsku je stigao prošle godine kada je u Krapinskim Toplicama održan edukacijski seminar za 22 žene iz 10 parlamentarnih političkih stranaka. Jedna od sudionica bila je i Sandra Starjački, tajnica i predsjednica Mladih HNS-a Svete Nedelje koja je, dakle, u Bestovju održala predavanje za članice svetonedeljskog i samoborskog HNS-a. Program se sastojao od tema: Vještine komunikacije i pregovaranja, Rodna ravnopravnost i Ženska ljudska prava. Sljedeći korak je zajedničko organiziranje lokalne akcije, koja bi trebala biti na Dan žena. Cilj projekta je osnaživanje i unapređivanje položaja žena u političkim strankama te poticanje žena na aktivnije sudjelovanje u lokalnoj zajednici i politici.

K.S.

 

Dvije teme obilježile sjednicu Poglavarstva – dopis Hrvatskog katoličkog sveučilišta i rad pauk službe

U Bestovju održan seminar Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002