23.10.2007.

Potpisan ugovor o provedbi programa prevencije ovisnosti Zajedno više možemo

Ugovor za zdravu populaciju

Potpisan ugovor o provedbi programa prevencije ovisnosti Zajedno više možemo

Grad Samobor i Policijska uprava Zagrebačka potpisali su u petak, 26. listopada, ugovor o zajedničkom provođenju programa Zajedno više možemo. Kako je rekao zamjenik načelnika PUZ Mihael Varga, riječ je o programu iz nove strategije policijskog djelovanja poznatijem pod nazivom Policajac u zajednici čime se želi uključiti širi krug zainteresiranih u probleme koji se pojavljuju u lokalnoj zajednici.

U konkretnom slučaju programa Zajedno više možemo radi se o pokušaju prevencije ovisnosti, a namijenjen je i usmjeren učenicima 4. i 6. razreda osnovnih škola te njihovim roditeljima. Kroz brojna predavanja i sastanke s djecom i roditeljima želi se zaštititi zdravu populaciju od zlouporabe sredstava ovisnosti kroz senzibilizaciju djece na kontakt s policijom i mogućnost saznavanja relevantnih podataka o ovisnostima kroz razne vidove prezentacija. Dugoročni cilj je pomoći mladim ljudima u donošenju ispravne odluke u trenutku kada dođu u kontakt s drogom. U ime Grada ugovor je potpisala zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić, izrazivši nadu da će ovaj program pomoći jačanju sve labavijih veza između roditelja, učenika i škola. Potpisivanju su nazočili i načelnik samoborske policijske postaje Dubravko Teur, samoborski kontakt policajaci, Zdravko Valenta iz Informativnog centra za prevenciju koja je nositelj programa te ravnatelji dijela samoborskih osnovnih škola.

K.S.

 
23.10.2007.

Samoborski karataši ni ovaj put nisu iznevjerili tradiciju donošenja medalja s velikih natjecanja

Najtrofejniji sport u gradu

Samoborski karataši ni ovaj put nisu iznevjerili tradiciju donošenja medalja s velikih natjecanja

Kada na našim stranicama pročitate najavu za europsko ili svjetsko prvenstvo u karateu na kojem će sudjelovati i članovi Karate kluba Samobor–Anindol, onda već znate da će za nekoliko dana uslijediti i vijest o primanju u Gradskoj vijećnici za osvajače medalja. Ni ove godine ta tradicija nije iznevjerena, a najzaslužniji za to su Matej Tomazin i Maja Lenard koji su se sa Svjetskog prvenstva za kadete i juniore u Istanbulu vratili s brončanim medaljama oko vrata. Uz njih na prvenstvu su u sastavu hrvatske reprezentacije bili Tomislav Stolar i Ana Lenard te treneri Darko Šimunec, Davor Mrzak i Davor Cipek. Oni su opisali nastup svojih štićenika te ispričali nekoliko zanimljivih detalja s prvenstva, kao što je bio nedostatak kreveta i općenito loša organizacija u Turskoj. Posebno su istaknuli činjenicu da su to prve pojedinačne kadetske medalje u samoborskom klubu, što je potvrda dobrog rada i garancija uspjeha u budućnosti. No, za to će biti potrebno osigurati i adekvatne uvjete pa se članovi kluba spremaju na preseljenje u novi prostor u privatnom vlasništvu, zbog iseljenja iz zgrade u Langovoj ulici.

Zbog ovih problema bilo je zanimljivo čuti i njihove domaćine u vijećnici, zamjenike gradonačelnika Maricu Jelenić i Tomislava Mastena, kao i pročelnika Damira Fabeka. Oni su ponovili da je u budućnosti rješenje gradnja dvorane za borilačke sportove, tj. druge faze nove sportske dvorane. Do tada će pokušati pomoći, kako su i sami rekli, najtrofejnijem samoborskom klubu da nesmetano nastavi planirani program rada i treninga. To znači i daljnju brigu za gradski sport u kojem će se narednih godina ulagati sredstva i za gradnju novih sportskih dvorana, prije svega one u Rudama, uz buduću školu u Farkaševcu, a i dvorana uz školu Samobor zrela je rušenje i gradnju nove, istaknuli su čelni ljudi Grada, čestitajući ljudima u klubu, samim natjecateljima, ali i njihovim roditeljima na trudu i odricanju svih ovih godina. Naime, Matej i Maja treniraju od svoje sedme godine dva, a ponekad i tri puta dnevno, uz to redovno pohađaju i srednju školu. Oboje je istaknulo da su na prvenstvu borbe bile naporne, ali su uz veliki motiv sve izdržali i stigli do bronce, pri čemu su, naravno, pomagali i savjeti trenera.

Tajnik Samoborskog športskog saveza Juro Horvat istaknuo je činjenicu da su sportaši najbolji promicatelji Hrvatske u svijetu te naglasio i da su karataši uvijek bili među stipendistima Zagrebačke županije i Grada Samobora, što je za njih također veliko priznanje i uspjeh.

Mato Šipuš

 
23.10.2007.

Pet godina nakon smrti Ivica Sudnik dobio je spomenik ispred muzeja

Ponovno ispred drugog doma

Pet godina nakon smrti Ivica Sudnik dobio je spomenik ispred muzeja

Ivica Sudnik je ponovno među Samoborkama i Samoborcima, ponovno ih prati u svakodnevnom kretanju. Naravno, ne doslovno, već simbolično, kao što je i bilo puno simbolike u otkrivanju njegova spomenika ispred Samoborskog muzeja. Točno na Sudnikov rođendan, 24. listopada, velik broj prijatelja i poštovatelja njegova rada okupio se ispred muzeja i čekao taj svečani trenutak kada će ugledati Ivicu u njegovoj karakterističnoj pozi, a koju je vjerodostojno "uhvatio" i ovjekovječio akademski kipar Petar Ujević. Bio je to dug koji mu je morao vratiti ovaj grad i njegovi muzealci, jer je dugogodišnjim bilježenjem svih događanja to i zaslužio.

Ispred spomenika o radu ovog samoborskog kroničara prvo je govorio ravnatelj muzeja Miroslav Milonjić, podsjetivši da je sve počelo u ranoj Sudnikovoj mladosti, kada je primio u ruke fotoaparat i počeo fotografirati ljude i događaje u Samoboru. Kulminacija je bila 1938., kada je izdao prvu samoborsku foto monografiju.

Milonjić je okupljene podsjetio i da je Sudnik bio vrstan urar te član mnogih društava, kao što su Jeka i HPD Japetić, a 1939. bio je u inicijalnom odboru za osnutak muzeja, koji je 10 godina nakon toga i otvorio zajedno s dr. Georgijevićem i dr. Oreškovićem.

Sudnik je muzeju 1984. darovao samoborsku zbirku, koja se i sada nalazi u njemu pa stoga naši muzealci svake godine na njegov rođendan izlažu dio te bogate zbirke. Iako bi se o Ivici Sudniku moglo još puno toga reći i napisati, u njegovom životopisu zanimljiv je podatak da je 1986. dobio najveću muzeološku nagradu u Hrvatskoj - Pavao Ritter Vitezović. Bio je član Braće hrvatskog zmaja. Pratio je Olimpijske igre; 1936. u Berlinu, 1972. u Münchenu te 1984. u Sarajevu. Od 1968. godine bio je i član UNESCO-ove komisije.

Spomenik su svečano otkrili gradonačelnik Antun Dubravko Filipec i zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić. U kraćem govoru gradonačelnik je istaknuo kako se na ovaj način ispunjava zavjet dan samoborskim muzealcima da će Sudnik dobiti primjereno obilježje. Uputio je i zahvalu obitelji Sudnik, članovima Braće hrvatskog zmaja, kiparu Petru Ujeviću i Štefici Lustek koja je u ime Grada bdjela nad spomenikom tijekom njegove izrade. Pozdravio je i izaslanstvo Grada Pečuha koje je nazočilo ovom svečanom činu.

Zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić rekla je kako je teško u nekoliko rečenica prepričati život čovjeka koji je doživio 92 godine, bio svjetski putnik i čovjek velikih interesa, znanja i zaljubljen u sve ono što pripada Samoboru, a koji ga je i obogatio svojim djelovanjem i zbirkama. Zbog toga je Sudnik i dobio titulu počasnog gradonačelnika.

Uz bljesak fotoaparata spomenik je otkriven, a posebno veseli što su tome nazočili i brojni učenici Osnovne škole Samobor. Potom je razrezana torta i popijen šampanjac, a na prvom katu muzeja postavljena je prigodna izložba s pojedinim dijelovima iz Sudnikove tehničke zbirke.

Na početku svečanost su glazbeno osnažili članovi HPD Jeka koji su u čast svog dugogodišnjeg člana otpjevali svima dobro znane pjesme Kraj kapele svete Ane i Tri samoborske.

Mato Šipuš

 
23.10.2007.

Kraj listopada obilježio snijeg na Žumberku

Snijeg zabijelio Brezovac

Kraj listopada obilježio snijeg na Žumberku

Vjerojatno bi trebalo dobro prekopati arhive i pitati najstarije stanovnike Žumberka pamte li da je već krajem listopada pao snijeg. U ponedjeljak navečer snimljena je ova fotografija koja pokazuje da je osim na vrhu Sljemena (23. listopada navečer čak 61 cm), snijeg dobrano zabijelio i Brezovac Žumberački. Stoga je na vozilima bila nužna zimska oprema da bi se sigurno moglo stići do odredišta. Iako je u nekim dugoročnim prognozama predskazivana blaga zima, sredina jeseni dovodi u pitanje te prognoze. S druge strane, zbog klimatskih promjena posljednjih godina vrijeme je postalo ćudljivo pa tko zna što nas čeka u siječnju i veljači.

M.Š.

 
23.10.2007.

75 godina karitativnog rada redovnica Služavki malog Isusa

Više teških no sretnih godina

75 godina karitativnog rada redovnica Služavki malog Isusa

Prije 75 godina, na poziv ondašnjeg samoborskog župnika Jurja Kocijanića, sarajevski biskup dr. Josip Stadler šalje u Samobor redovnice Služavke malog Isusa da bi se skrbile za samoborsku sirotinju, posebice djecu i odrasle bolesne i nemoćne. Udomile su se u kući samoborskog gradnačelnika, trgovca Ivana Levičara, koji im je nakon osobne obiteljske tragedije ostavio prostor za stanovanje, sagradio kapelicu, dao potporu u novcu i imanju te ustupio arkadnu grobnicu. Od onda, mijenjala su se vremena i uvjeti i moglo bi se mirne duše reći da je bilo više teških nego li sretnih godina u njihovoj karizmi. Posebice u vrijeme komunističkog polstoljetja kada im bijaše dobiveno oduzeto, kada im bješe zabranjen karitativan rad.

Šteta što prigodom obljetnice ne možemo iscrpnije pisati - razlog je u činjenici da redakcija Glasnka nije upoznata i pozvana da prati obljetničke događaje. Šteta! Moglo se mnogo toga vrijednog zabilježiti. Možda pronaći sedamdesetgodišnjaka koji je kao dijete bio vrtiću, spomenuti danas odnos grada prema samostanu - pomoć u obnovi zgrade (kapelice, arkade..), zadovoljstvo roditelja koji imaju sreću djecu upisati upravo u Gajevoj... No, bilježimo tek što smo saznali s malog plakatića i od osobe dugi niz godina vjerne kapelici sv. Ivana Krstitelja u Gajevoj.

Dakle, uočnica proslavi bješe trodnevnica na kojoj su misni predvoditelji bili vlč. Josip Frkin (samoborski sin i pred mnogo desetljaća ministrant kod sestara), fra Venancije Mihaljević, dugogodišnji ispovjednik sestara, fra Čedomil Vešligaj, gvardijan samoborskog kloštra u kojem godinama predano rade kućanske poslove te fra Zvjezdan Linić, često duhovna okrepa i poticaj sestrama i njihovu radu.

Kruna svečanosti bi upriličena u župnoj crkvi na kojoj je euharistijsko slavlje vodio biskup Juraj Jezerinac, vojni ordinarij, uz asistenciju dr. fra Mirka Mataušića, vlč. Josipa Frkina (sve samoborske gore listovi!), o. Vešligaja, o. Venancija, gkt. župnika vlč. Danijela Vranešića, župnika domaćina i dr.

Pridružujemo se čestitkama.

Josip Prudeus

 
23.10.2007.

Vodstvo HSLS-a u Samoboru održalo konferenciju za novinare

Sučelimo se programima!

Vodstvo HSLS-a u Samoboru održalo konferenciju za novinare

HSLS se u aktualnoj izbornoj kampanji protivi isključivom suprotstavljanju dva bloka, HDZ-a i SDP-a i njihovih čelnika, jer to dovodi do bipolarizacije političke scene. Istaknuli su to na konferenciji za novinstvo u Samoboru predsjednica stranke Đurđa Adlešić i njezini zamjenici Ivan Čehok i Želimir Janjić. Stoga HSLS traži da se stranke sučeljavaju programima, kao što je nedavno bio slučaj za područje znanosti i gospodarstva, kada je na skupu 54% ispitanih ljudi koji su direktno vezani za navedena područja najboljim ocijenilo program HSLS-a.

- Kada se sučele programi i kada pitate struku i one na koje se to sučeljavanje odnosi, onda dvije velike stranke definitivno ne pobjeđuju - rekla je Đurđa Adlešić i dodala kako je uvjerena da bi se isto dogodilo kada bi se stranke sučelile oko gospodarskih programa.

Ivan Čehok rekao je da je suprotstavljanje samo dva bloka (HDZ i SDP) ispod razine dosegnutih standarda i da ne daje odgovore na sve hrvatske potrebe danas. Rekao je da u HSLS-u smatraju jednostranim poticanje atmosfere međusobnog sučeljavanja samo Sanadera i Milanovića, kao i međusobno vrijeđanje i optuživanje između tih stranaka. Na taj način se ne obuhvaća onaj dio biračkog tijela i oni građani koji ne žele kao opciju ni SDP ni HDZ, ustvrdio je Čehok.

HSLS se zalaže da dođe do sučeljavanja programima na kojem bi se okupili predstavnici onih stranaka koje imaju liste u svim izbornim jedinicama. Prema procjeni Ivana Čehoka takvih će biti 5-6 pa ne vidi zašto se ne bi mogli zajedno sučeliti, ako se moglo sučeljavati 20 predsjedničkih kandidata.

Na pressici je još rečeno da će njihove liste biti donesene sljedeći tjedan, nakon usuglašavanja s koalicijskim partnerima HSS-om i PGS-om. Đurđa Adlešić istaknula je da je u potpunosti ispunjena ženska kvota te da zbog mogućeg sukoba interesa nositelj liste u prvoj izbornoj jedinici neće biti Davor Štern, tako da će to mjesto prepustiti koalicijskom partneru HSS-u te isto nadoknaditi u nekim drugim dijelovima njihova dogovora.

Nakon izraženog zadovoljstva predizbornim anketama, čelni ljudi HSLS-a ponovno su odgovarali i na pitanje kome će se prikloniti nakon izbora te ponovili stav da će inzistirati na programima, a ne foteljama. Jedan od uvjeta će biti i decentralizacija uprave i odvajanje više sredstava za lokalne sredine, a ne samo slijevanje novca u Zagreb.

Mato Šipuš

 
23.10.2007.

Samoborski HSS održao programsku skupštinu na kojoj su najavili svoje djelovanje u 2008. godini

Potvrditi treće mjesto

Samoborski HSS održao programsku skupštinu na kojoj su najavili svoje djelovanje u 2008. godini

Samoborski HSS-ovci nedjeljno jutro 21. listopada iskoristili su kako bi u samoborskoj kino dvorani dogovorili temelje svog djelovanja u idućoj godini i čuli kakvi su efekti godine i pol predsjedničkog mandata Kreše Beljaka.

Kako se moglo čuti u izvješću, samoborski HSS je s 250 članova od prije godinu dana stigao na današnjih 600-tinjak, broj ogranaka po mjesnim odborima povećan je na 28, a do kraja godine se očekuje da će ih biti ukupno 36. Izraženo je zadovoljstvo radom HSS-ovih vijećnika u samoborskom Gradskom vijeću i ne toliko zadovoljstvo komunikacijom sa županijskim vijećnikom. Aktivnosti na poboljšanju komunikacije, povećanju broja ogranaka i članova nastavit će se i u 2008. godini, u kojoj će, najavili su u HSS-u, krenuti i najozbiljnije pripreme za lokalne izbore. Tako će intenzivirati pregovore sa samoborskim strankama kako bi na vrijeme mogli svoje članove i javnost obavijestiti koje su im opcije prihvatljive, a koje nisu.

Što se nadolazećih parlamentranih izbora tiče, samoborski HSS dao je punu podršku Božidaru Pankretiću za nositelja liste HSS-a u 7. izbornoj jedinici. Zahvalivši na podršci i dobrom radu samoborskog ogranka Pankretić je kratko govorio o gospodarskom programu HSS-a koji se bazira na 3 stupa – poljoprivredi, prehrambenoj industriji i turizmu. Što se izbora tiče, zatražio je potpunu mobilizaciju članstva kako bi se ostvario što bolji rezultat.

– Hrvatska ide u smjeru bipolarizacije, "drobilica" koja se zove SDP i HDZ melje, međutim, mislim da tu ima mjesta i za HSS. Treća smo politička opcija i ne vjerujem nikakvim anketama osim onoj objavljenoj na svetu Katu, 25. studenog, kada ćemo, nadam se, to naše mjesto i potvrditi – rekao je Pankretić.

Kruno Solenički

Vremena prolaze, toplina doma ostaje

U organizaciji Hrvatskog srca HSS-a Samobor prije same skupštine u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta otvorena je izložba naziva Vremena prolaze, toplina doma ostaje. Riječ je o izložbi kuhinjskih krpa, kuharica ili zidnjaka koji su nekada krasili većinu samoborskih domova. Riječ je o ukrasima koji su se postavljali kraj štednjaka, sa često šaljivim porukama pohvale kuharici, kraj umivaonika podsjećajući na higijenu ili na stolicama s porukama dobrodošl

 
23.10.2007.

Županijska udruga umirovljenika u Samoboru održala sjednicu svog Izvršnog odbora

Više nema mjesta za dvoje

Županijska udruga umirovljenika u Samoboru održala sjednicu svog Izvršnog odbora

U prostorijama Doma umirovljenika u utorak, 16. listopada, održana je sjednica Izvršnog odbora Udruge umirovljenika Zagrebačke županije. Na njoj su bili prisutni predsjednici gradskih i općinskih udruga umirovljenika iz 28 mjesta Zagrebačke županije. Nakon pozdrava predsjednice Udruge umirovljenika Samobor Katice Frketić i pročelnika za društvene djelatnosti Damira Fabeka, predsjednik županijske organizacije Lazo Gruić upoznao je članove s pripremama za predstojeće izbore i o problematici odnosa Stranke umirovljenika i Matice umirovljenika Hrvatske.

Jedan od značajnijih zaključaka sjednice je taj da se više neće tolerirati da u jednom gradu ili općini djeluju dvije ili više organizacija udruga umirovljenika, a da se postojeće stanje u Samoboru, Jastrebarskom i Gradecu mora razriješiti do kraja godine, jer će ubuduće županijska organizacija financirati samo jednu udrugu.

Na sjednici su raspodijeljena i sredstva dobivena od županijske skupštine na način da je većina dobila po 20 tisuća kuna, Velika Gorica 30 tisuća, a udruge Gradec, Rakov Potok i Jakovlje po 10, odnosno 15 tisuća.

I.H.

 
23.10.2007.

Dodijeljene nagrade Zeleni cvijet 2007. za područje Zagrebačke županije

8 nagrada u Samobor, 5 u Svetu Nedelju

Dodijeljene nagrade Zeleni cvijet 2007. za područje Zagrebačke županije

Već poslovično Samobor i Sveta Nedelja pobiru popriličan broj nagrada u županijskoj završnici akcije Volim Hrvatsku – Zeleni cvijet, koja se provodi u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Samoboru je i njegovim građanima ove godine ocjenjivački sud (Mirko Sertić iz Uprave šuma Zagreb – Šumarija Dugo Selo, Sanja Morić iz Agronomskog fakulteta Zagreb - Zavoda za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost te Denis Begić iz Zavoda za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Zagrebačke županije) dodijelio 8 nagrada. Prvo mjesto osvojeno je u kategoriji najuređenijeg Turističkog informativnog centra, a Petrol za najuređeniju benzinsku postaju. Drugo mjesto pripalo je Parku iza Samoborskog muzeja i Miri Obranić iz Otoka za uređenje balkona privatne kuće i zgrade, a treće mjesto za opći izgled Trga Matice hrvatske, za Zagrebačku ulicu, trećim mjestom može se pohvaliti i seljačko domaćinstvo Oslaković iz Prekrižja Plešivičkog, a priznanje je dobio i Park u selu Poklek. Nagrade su primili predsjednik samoborske Turističke zajednice Pavao Grom, direktor Zajednice Marijan Dumić te pročelnik gradskog Odjela za gospodarstvo Željko Radovanić.

Svetoj Nedelji pripalo je prvo mjesto za izgled Trga Ante Starčevića, a obitelji Rukavina sa Svetonedeljskog brega za uređenje okućnice. Drugo mjesto osvojeno je u kategoriji uređenosti Turističkog informativnog centra, Đurđica Šikac za svetonedeljski kraluš u kategoriji suvenira te Fort Apache za proširenje turističke ponude. Nagrade su na svečanosti u Hotelu International primili zamjenik gradonačelnika Zlatko Habdelić i predsjednica svetonedeljske Turističke zajednice Ksenija Gabriša.

Nagrade su u ime Zagrebačke županije podijelili zamjenik župana Josip Jambrač, predsjednica Skupštine Palma Klun-Posavec, predsjednik županijske Turističke zajednice Vlado Horina i direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić, koja je koordinirala i radom stručnog povjerenstva. Inače, u kategoriji najuređenije mjesto u cjelini prvo mjesto pripalo je Velikoj Gorici, ispred Zaprešića i Dugog Sela.

M.Š.

 

Potpisan ugovor o provedbi programa prevencije ovisnosti Zajedno više možemo

Samoborski karataši ni ovaj put nisu iznevjerili tradiciju donošenja medalja s velikih natjecanja

Pet godina nakon smrti Ivica Sudnik dobio je spomenik ispred muzeja

Kraj listopada obilježio snijeg na Žumberku

75 godina karitativnog rada redovnica Služavki malog Isusa

Vodstvo HSLS-a u Samoboru održalo konferenciju za novinare

Samoborski HSS održao programsku skupštinu na kojoj su najavili svoje djelovanje u 2008. godini

Županijska udruga umirovljenika u Samoboru održala sjednicu svog Izvršnog odbora

Dodijeljene nagrade Zeleni cvijet 2007. za područje Zagrebačke županije

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002