05.03.2007.

Samoborsko poglavarstvo najviše je raspravljalo o građevinama, arhitektonskim i projektantskim rješenjima

Nova ulaganja u stare prostore

Samoborsko poglavarstvo najviše je raspravljalo o građevinama, arhitektonskim i projektantskim rješenjima

Kada sredinom ožujka i formalno stupi na snagu novi GUP, bogati investitori više neće moći graditi velebne vile u Samoboru. To bi se moglo zaključiti iz rasprave na 84. sjednici Poglavarstva o suglasnosti na jednu lokacijsku dozvolu. Naime, projekt predviđa gradnju obiteljske kuće na padinama Giznika s pogledom na Rakovicu ukupne površine 745 kvadratnih metara, u što ulaze i bazen, sauna i soba za masažu, uz ostale uobičajene prostore. Kuća je na kraju dobila zeleno svjetlo, jer ne krši odredbe još važećeg GUP-a i ne prelazi granicu od 30% ukupne izgrađenosti parcele. Tako je velika parcela "spasila" ovu kuću od negativnog mišljenja, baš kao i činjenica da se ne radi o višestambenoj zgradi. Ali, na sjednici je upozoreno da je u novom GUP-u strogo određena bruto površina, bez obzira na veličinu parcele. To znači da ovakve glomazne kvadrature za obiteljsku kuću više neće prolaziti pa je konstatirano da bogati investitori više ni neće moći graditi u našem gradu. Obzirom na tijek rasprave, mogli bi očekivati da će GUP već možda nakon nekoliko mjeseci doživjeti preinake i modifikaciju ove ograničavajuće odredbe, ali ipak nećemo već sada prejudicirati bilo kakvo rješenje.

Na sjednici se govorilo i o projektu preuređenja bivše SAME. Zgrada, naime, više ne zadovoljava niti osnovne kriterije Zakona o gradnji glede energetske učinkovitosti, ekologije i drugih elemenata. Potrebno je izmijeniti instalacije, sanirati ravni krov, postojeće terase i zidove. Samo za izradu projekta pročelnik Željko Kovačić rekao je da bi trebalo izdvojiti oko milijun kuna. Kako bi podatak bio malo manje šokantan, tajnik Drago Kušić je napomenuo da se mogu tražiti sredstva od Fonda za energetsku učinkovitost i iz europskih fondova te od ostalih 6 vlasnika tog prostora, uključujući i Konzum u prizemlju. Zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić rekla je da proces neće biti jednostavan, ali da lokacija i vrijednost te zgrade traže da se nađe najbolji model sanacije, jer se ne smije dopustiti da ona propadne zbog nebrige.

Poglavari su podržali i projekt zajedničke zgrade za budući autobusni i željeznički kolodvor. Autobusni bi kolodvor imao 28 natkrivenih perona i podzemnu garažu, izlaz iz njega riješio bi se rotorom, ali bi križanje Gajeve i Wirgesove bilo semaforizirano, jer vlasnici traže previše novaca (oko milijun i pol kuna) za otkup dva zemljišta za gradnju rotora. O zajedničkom kolodvoru se već govorilo nekoliko puta, ali na sjednici je gradonačelnik Antun Dubravko Filipec iznio i jednu novu ideju. Naime, stapanjem dva kolodvora u jednu zgradu otvara se slobodni prostor uz Ulicu grada Wirgesa. Budući da je to gradsko zemljište, gradonačelnik je predložio da se tamo napravi nova zgrada Uprave, jer postojeća više ne zadovoljava osnovne potrebe, a preuzimanjem ovlasti iz Zakona o velikim gradovima, Samobor preuzima i dio ovlasti i zaposlenika koji sada rade u uredu državne uprave Zagrebačke županije. Dogradonačelnica Jelenić je predložila prostor sadašnjeg autobusnog kolodvora, ali rasprava je stala, jer su svi shvatili da je to ipak pitanje o kojem će se moći raspravljati u budućnosti. Pitanje je samo koliko bliskoj ili dalekoj.

Mato Šipuš

 
05.03.2007.

Odgođena skupština Zagrebačke županije održana u drugom pokušaju

HDZ ponovno napustio sjednicu

Odgođena skupština Zagrebačke županije održana u drugom pokušaju

Sjednice skupština Zagrebačke županije postale su nepredvidljive i samim time zanimljive za praćenje. Prvo uopće nije sigurno da će se održati, a kad i počnu samo je pitanje vremena tko će napustiti sjednicu. Naime, 15. veljače 11. sjednica nije održana, jer se na njoj zbog neusuglašenih stavova nisu pojavili vijećnici vladajuće koalicije iz HSS-a, HNS-a i HSU-a, a 5. ožujka pri usvajanju dnevnog reda napustili su je vijećnici HDZ-a. No, kvorum se održao pa je sjednica i okončana.

Razlog napuštanja sjednice HDZ-ovaca bio je imenovanje upravnih vijeća zdravstvenih ustanova na području županije, jer u njima nije bio niti jedan vijećnik iz redova te stranke, a nisu se složili ni da županovo izvješće o donošenju Prostornog plana (što je i uvršteno na dnevni red na njihov zahtjev) bude tek predzadnja točka dnevnog reda.

Iako bez nazočnosti vijećnika HDZ-a, župan Stjepan Kožić izvijestio je Skupštinu o tijeku izmjena i dopuna županijskog Prostornog plana, ocijenivši da HDZ-u nije bitna informacija o izmjenama Prostornog plana nego političke igre. Podsjetio je župan kako je Zagrebačka županija još u rujnu 2006. predložila izmjene i dopune Prostornog plana vezane uz autocestu Zagreb - Sisak, ali da nisu dobili odobrenje Ministarstva prostornog uređenja, zaštite okoliša i graditeljstva, jer ono traži da se u Prostornom planu odredi i lokacija za odlaganje inertnog otpada iz spalionice koja će se graditi u Zagrebu, a gdje bi se spaljivao komunalni otpad i iz Zagrebačke županije. Suglasnost se još jedino čeka iz Vrbovca i Svetog Ivana Zeline.

Kožić je primijetio i da u državama EU pripreme i definiranje lokacije traju i po nekoliko godina, a od njih se traži da to učine za nekoliko mjeseci, što je zapravo nemoguće. Kao jedno od rješenja može biti i zajednička gradnja spalionice s Karlovačkom i Sisačko-moslavačkom županijom, budući da se Općina Gvozd sama nudi kao lokacija za odlaganje otpada.

Aktualni sat donio je dva zanimljiva pitanja sa samoborsko-svetonedeljskog područja. Željka Šabarić (HSS) je pitala kako je moguće da joj, nakon što je kao suradnica na jednom Internet portalu zatražila razgovor s načelnikom Policijske postaje Samobor Dubravkom Teurom, on pošalje na ispitivanje policajca u kuću. Župan joj je odgovorio da će na sljedećoj sjednici Zagrebačke županije biti izvješće o radu Policijske uprave zagrebačke što će ga podnijeti načelnik Marijan Tomurad.

Miljenko Borić (HSP) pitao je što se događa sa samoborskom obilaznicom, a župan je odgovorio da je tijekom susreta u Samoboru dogovoreno da županija izradi idejno rješenje vođenja teretnog prometa, tzv. varijantom B. Za otprilike mjesec i pol dana rješenje će biti gotovo te će se ponovno o tome razgovarati sa samoborskim čelnicima. Župan je napomenuo da županija nije preuzela obvezu gradnje obilaznice, već samo izrade idejnog rješenja.

M.Š.

 
05.03.2007.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Samobor održalo godišnju skupštinu

Vatrogasna civilna služba

Dobrovoljno vatrogasno društvo Samobor održalo godišnju skupštinu

Puno dobrih želja, jedna cisterna koja je u fazi opremanja te najava promjena u sustavu civilne zaštite dominirale su godišnjom skupštinom DVD-a Samobor. U prostorijama društva u Stražničkoj, 3. ožujka čelništvo DVD-a podnijelo je izvješća o radu pa je tako tajnik Boris Bogolin istaknuo kako su članovi DVD-a odradili 64 aktivnosti, od čega 17 požara te brojna ispumpavanja vode, osiguranja raznih manifestacija, vježbe...

Kao zanimljivost može se istaknuti da je DVD Samobor svojim cisternama prošle godine prošao 10.500 kilometara u 560 izlazaka na teren. Obzirom da se redom radi o starim vozilima, samo na rezervne dijelove troši se više od 100 tisuća kuna. No, kako je najavio zapovjednik Jurica Domin, u 2007. godini trebala bi biti uređena "nova" cisterna. Naime, Grad je nabavio rabljeno vozilo koje će biti uređeno na adekvatan način za potrebe DVD-a Samobor u što će se utrošiti 500 tisuća kuna. Očekuje se da bi cisterna trebala biti spremna za rad tijekom godine.

Također, tijekom godine očekuje se i određeni preustroj DVD-a na području Grada. Kako je pojasnio predsjednik Vlado Domin, civilna zaštita više nije svojevrsna vojna služba, nego će vatrogasci biti nositelji njenog rada. Potvrdio je to i gradonačelnik Filipec koji je najavio kako će prostorije u Stražničkoj biti sjedište Službe 112, s vatrogascima kao osnovicom rada te da će se na taj način moći lakše opremiti DVD-e. Gradonačelnik je također najavio zajednički projekt Samobora i Svete Nedelje na izgradnji vatrogasnog centra za profesionalnu vatrogasnu jedinicu.

Sva su izvješća prihvaćena jednoglasno, a brojni prijatelji DVD-a Samobor poželjeli su društvu uspješan daljnji rad uz što manje požara. Također, skupština je iskorištena i kako bi se prigodnim priznanjima i spomenicama nagradilo zaslužne članove. Tako je nagradu za 50 godina djelovanja u vatrogastvu dobio Mirko Štengl, za 40 godina Jura Gulić, za 30 godina rada Ivan Tandarić, Stanislav Herceg i Mario Hržić te za 10 godina Nevenko Barković i Miroslav Rubinić.

K.S.

 
05.03.2007.

8. izvještajna skupština Zajednice tehničke kulture Samobora

Bit će i Tehnički muzej

8. izvještajna skupština Zajednice tehničke kulture Samobora

U prostorijama Doma umirovljenika održana je redovna 8. izvještajna skupština Zajednice tehničke kulture Grada Samobora. Skupštini je nazočila većina članova, što ujedno potvrđuje činjenicu predanog rada svih članova Zajednice tehničke kulture. Predsjednik ZTK–a Krešimir Motočić otvorio je skupštinu te i rukovodio njenim radom. Izvješće o radu i financijskom poslovanju ZTK prihvaćeno je jednoglasno. U njemu su opisane sve redovne aktivnosti Zajednice, a kao posebni istaknuti su organiziranje manifestacija Dani tehničke kulture te prigodno obilježavanje 150. godišnjice rođenja Nikole Tesle gdje su bili prezentirani izumi tog znanstvenika, a za školarce iz Ruda održano je zanimljivo predavanje iz robotike. Takve manifestacije najbolji su način približavanja rada građanima.

Na skupštini su pobrojani i uspjesi udruge Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike, koje su članovi postigli na različitim međunarodnim i domaćim izložbama te smotrama inovacija. Posebno je istaknuta zlatna medalja za inovaciju Bežična ručna tipkovnica te srebrna medalja za Aktivni retrovizor na Međunarodnom sajmu inovacija u Njemačkoj. Ostale članice Zajednice također su bile aktivne, primjerice Speleološki klub, koji je organizirao edukativnu radionicu Speleološka škola za šire građanstvo.

Dopredsjednica ZTK Ljiljana Jenko dopunila je financijski plan napomenuvši kako su osigurana sredstva u proračunu za otvaranje informatičke radionice za djecu u OŠ Bogumila Tonija.

Skupštinu su pozdravili i gradski čelnici: zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić pročelnik Roland Gajšak i član Gradskog poglavarstva Stjepan Črnjak, ujedno i sam član ZTK.

Marica Jelenić posebno je istakla osnivanje Tehničkog muzeja za koji se, kako je rekla, posebno zalaže i sam gradonačelnik Filipec. Tehnički muzej bio bi nova lokacija za djelovanje Udruge, a ujedno i najbolji pokazatelj rada ZTK.

Kraj uspješnog rada Skupštine obilježen je već tradicionalnim domjenkom u organizaciji učenika srednje Ugostiteljske škole na čelu s njihovim profesorom Grdanjskim.

Sanja Horvat

 
05.03.2007.

Gradsko vijeće uspješno privelo kraju priču o Generalnom urbanističkom planu

Konačno GUP!

Gradsko vijeće uspješno privelo kraju priču o Generalnom urbanističkom planu

Grad Samobor od 28. veljače ima novi Generalni urbanistički plan, najbitnija je odluka 15. sjednice Gradskog vijeća. Temeljni urbanistički dokument grada po posljednji je put raspravljen te na koncu, uz tri suzdržana glasa vijećnika DC-a, i izglasan nakon "putovanja" koje je trajalo gotovo 6 godina. Jedan od najbitnijih razloga sporosti u izradi GUP-a, kako je naveo gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, bila je želja da se posao odradi temeljito kako bi se u buduće spriječile devastacije u vrijednom samoborskom prostoru. Stoga je prilikom obraćanja vijećnicima iskoristio prigodu zahvaliti svima koji su doprinjeli kvalitetnim rješenjima u GUP-u, ali i posebno naglasiti zahvalnost investitorima koji su u dvogodišnjem "vakuumu" do donošenja novog GUP-a izašli u susret Gradu i gradili prema pravilima koja stupaju na snagu od 28. veljače. Što se tiče onih koji su se okoristili starim GUP-om, rekao je gradonačelnik, njihove neprimjerene građevine ostat će svjedočanstvo njihovog odnosa spram Samobora.

Upravo činjenica da je prijašnja vladajuća garnitura s izradom GUP-a bila stigla do završne faze, a da je prije dvije godine, s novom vlasti, procedura izrade vraćena na početak bila je jedna od oporbenih primjedbi na konačni prijedlog GUP-a.

- Sad smo u stvari dobili puno agresivniji plan prema prostoru s većom etažiranošću, većom predviđenom izgradnjom i konfuznim odredbama zbog kojih će investitori biti osuđeni na to koliko se (ne)sviđaju službenicima. Ovakav GUP je prilagođen prije svega investitorima iz Varaždina i Slatine – konstatirao je Marijan Lukšić nakon iznošenja konkretnih primjedbi. Posebno je izrazio sumnju u dopuštenje investitorima Šmidhena da im se dozvoli gradnja objekta na 6 etaža zbog potreba aquaparka, smatrajući kako je to samo izlika da im se omogući gradnja (pre)velikog hotela.

Željko Koščica (DC) ustvrdio je pak da se rad na GUP-u odužio zbog osobnih interesa pa je kao primjer istaknuo Stražnik gdje je brisan koridor prometnice zato jer, kako je rekao, gradonačelnik tamo ima zemljište. Zamjerili su i prenamjene prostora gdje su zemljišta u zoni javne namjene postala zonama mješovite namjene, konkretno, u slučaju Getroa i autobusnog kolodvora. Naravno, spomenut je i "slučaj Čačić", između ostalog i u kontekstu bojazni da će mu se omogućiti preizgrađenost.

Zamjenik gradonačelnika Masten konstatirao je pak kako ovaj GUP omogućuje znatnu kontrolu Gradskog vijeća nad onime što će se graditi, obzirom da je za sva bitnija područja određena obveza izrade detaljnog plana. Tako će i o Šmidhenu, Perivoju i ostalim lokalitetima konačnu riječ imati upravo samoborsko predstavničko tijelo, napomenuo je Masten.

Ing. Zoran Hebar iz Urbanističkog zavoda Grada Zagreba (izrađivača GUP-a), također je istaknuo kako će na taj način biti spriječena mogućnost neprimjerene gradnje u Samoboru, a naveo je i znatan broj novosti koje donosi GUP. Osim što ima najveći obuhvat (oko 1100 hektara u odnosu na dosadašnjih 900-tinjak), po prvi put u njemu nije predviđena zona posebne namjene (vojarna postaje sveučilišni kampus). Istaknuta je željeznička pruga, a prvi puta u GUP-u je razvoj nizinskog djela Samobora usmjeren ne samo gospodarskim zonama nego i zonama mješovite namjene. Također, jasno je definiran cijeli tok potoka Gradne i zelenila uz nju koje se želi učiniti javnim parkovnim potezima, a zone stanovanja od zona drugih namjena jasno su odvojene. Generalno, cijelo područje Grada je zonirano te se jasno određuje kakvi se tipovi građevina mogu graditi u kojoj zoni: brdski dijelovi bili bi namijenjeni gradnji obiteljskih kuća, dok bi se višestambene građevine mogle graditi samo u određenim pojasevima nizinskog dijela i to do maksimalno 3 nadzemne etaže, nabrojio je, između ostalog, Hebar.

Sjednica Gradskog vijeća donijela je i definitivnu odluku da se Dan Grada Samobora vraća na blagdan svete Ane, 26. srpnja, a prihvaćen je i konačni izgled grba Grada Samobora. Također, odobreno je osnivanje gradskog ureda koji bi se bavio prostornim uređenjem, zaštitom okoliša i graditeljske baštine. Prihvaćeno je i raspisivanje koncesija za autotaksi prijevoz, dano je "zeleno svjetlo" za 1,1 milijuna kuna, koliko je teško 40% investicije za nabavu vatrogasnog vozila za JVP Samobor (ostalih 60% daje Vlada), a na koncu je zaključen i natječaj za tajnika Grada (re)izborom Dragutina Kušića.

Kruno Solenički

 
05.03.2007.

Dogovoren zajednički nastup samoborskih ugostitelja na 20. Samoborskoj salamijadi

11 veličanstvenih

Dogovoren zajednički nastup samoborskih ugostitelja na 20. Samoborskoj salamijadi

Na sjednici Organizacijskog odbora ovogodišnje jubilarne 20. Samoborske salamijade konačno je definiran zajednički nastup samoborskih ugostitelja.

Bolji poznavatelji samoborske ugostiteljske scene ovaj dogovor smatraju velikim događajem u kojem će se jedanaest ugostitelja, inače konkurenata na izbirljivom gastronomskom tržištu, naći s iste strane stola, a sa zajedničkim ciljem: promoviranjem samoborske gastronomsko - turističke ponude.

Dakle, dogovoreno je da 11 samoborskih ugostitelja umjesto vanjskog cateringa u subotu, 31. ožujka, pripremi i servira svoje specijalitete.

Tako će svoju ponudu predstaviti Restoran Mirna, Hotel - Samoborski slapovi, Krčma Gabreku, Samoborska pivnica, Samoborska oštarija, Prvi kuhar Samobora, Zeleni papar, Izletište Barbara, Restoran Samoborska klet, Grgosova špilja i Vilinske jame.

Svi će oni biti predstavljeni u prigodnom katalogu, a u tijeku su i pregovori oko tehničke realizacije njihovog predstavljanja, odnosno kreiranja zajedničkog "švedskog stola". Posebnu draž njihovom predstavljanju trebao bi dati i natjecateljski karakter cijelog nastupa. Naime, vrhunski hrvatski kuhari i gastro - eksperti Branko Ognjenović, Tomislav Špiček i Rene Bakalović ocjenjivat će kvalitetu njihovih pripravaka i dodijeliti priznanja.

Organizatorima iz udruge Zlatna šajba jasno je da je ovo velika prilika za uspostavljanje novih odnosa i pristupa u organizaciji samoborskih gastronomsko - turističkih priredbi, u kojima svoj interes nalaze svi - oni koji od turizma i ugostiteljstva žive i oni kojima je to dio društvenog života i zabave te, konačno, Grad Samobor u cjelini.

Robert Škiljan

 
05.03.2007.

Zaklada Ana Rukavina i Humanitarna udruga Zora na Trgu kralja Tomislava organizirale su akciju Želim život

Ana i Renata kao poticaj

Zaklada Ana Rukavina i Humanitarna udruga Zora na Trgu kralja Tomislava organizirale su akciju Želim život

I Samobor je postao dijelom velike humanitarne akcije Želim život i to 28. veljače na središnjem gradskom trgu. Tamo su članice Zaklade Ana Rukavina i Humanitarne udruge Zora organizirale akciju upisivanja u Registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži. U šatoru postavljenom u tu svrhu mogao se dati uzorak krvi radi tipizacije tkiva, ali i informirati o činjenicama teškog izlječenja leukemije ili limfoma bez dovoljnog broja potencijalnih davatelja koštane srži. Naime, Republika Hrvatska ima najmanji broj donora u Europi, odnosno, tako je bilo prije Ane Rukavine. U skladu s njezinom željom da se unaprijedi i poveća postojeći Registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži i osnuje banka umbilikalne krvi dostupna svim građanima, njena obitelj, Hrvatska udruga leukemija i limfomi i Anina matična kuća Vjesnik osnovali su zakladu. Rezultiralo je to akcijom Želim život i fantastičnim pomakom – sa 150 potencijalnih donatora sada se došlo do više od 10 tisuća hrvatskih građana koji su spremni spasiti nečiji život svojom koštanom srži ili matičnim stanicama.

S tim brojem dobrovoljnih davatelja Hrvatska se može priključiti Svjetskom registru dobrovoljnih davatelja, a tada se povećava mogućnost oboljelih od leukemije da im se što prije pronađe odgovarajući donor. Dio te priče, dakle, od sada su i Samoborci – njih 363 - koji su za svoje uzorke krvi nagrađeni ne samo spoznajom da su učinili dobro djelo nego i krafnama te prigodnim značkama koje su za ovu prigodu pripremili organizatori. Akcija u Samoboru organizirana je i u spomen na našu sugrađanku Renatu Mišić, koja je preminula u travnju prošle godine od leukemije.

K.S.

 

Samoborsko poglavarstvo najviše je raspravljalo o građevinama, arhitektonskim i projektantskim rješenjima

Odgođena skupština Zagrebačke županije održana u drugom pokušaju

Dobrovoljno vatrogasno društvo Samobor održalo godišnju skupštinu

8. izvještajna skupština Zajednice tehničke kulture Samobora

Gradsko vijeće uspješno privelo kraju priču o Generalnom urbanističkom planu

Dogovoren zajednički nastup samoborskih ugostitelja na 20. Samoborskoj salamijadi

Zaklada Ana Rukavina i Humanitarna udruga Zora na Trgu kralja Tomislava organizirale su akciju Želim život

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002