09.12.2007.

U organizaciji svetonedeljskog Poduzetničkog centra održan je prvi Dan poduzetnika Svete Nedelje

200 direktora na jednom mjestu

U organizaciji svetonedeljskog Poduzetničkog centra održan je prvi Dan poduzetnika Svete Nedelje

Prvi svetonedeljski Dan poduzetnika održan je 5. prosinca na prvom katu HOTO centra. Okupilo se 200-tinjak obrtnika i poduzetnika sa svetonedeljskog područja, kojima je na taj način omogućeno da se međusobno upoznaju i povežu te da se što bolje upoznaju s djelovanjem Poduzetničkog centra.

Zahvalivši obrtnicima na doprinosu u razvoju Svete Nedelje, gradonačelnica Ines Balint istaknula je ovom prilikom brojne pogodnosti koje Sveta Nedelja pruža svojim obrtnicima i poduzetnicima, a voditeljica ureda Poduzetničkog centra Marija Vlahov najavila je programe centra, nakon čega je druženje nastavljeno u nešto ležernijem tonu.

K.S.

 
09.12.2007.

Samoborska filijala Erste&Steiermärkische Bank preseljenje na novu adresu obilježila vrijednom donacijom

Nova adresa – nove igračke

Samoborska filijala Erste&Steiermärkische Bank preseljenje na novu adresu obilježila vrijednom donacijom

Mjeseci rada na pročelju i unutrašnjosti zgrade na Trgu kralja Tomislava 4 konačno su došli kraju - samoborska filijala Erste&Steiermärkische Bank i službeno je u ponedjeljak, 10. prosinca, preselila u nove prostorije. Tim je povodom, u novim prostorijama, direktorica filijale Dubravka Carević u ime Erste&Steiermärkische Bank uručila donacijski ček vrijedan 20 tisuća kuna Nadi Kuhar, ravnateljici Dječjeg vrtića Grigor Vitez.

– Nadamo se da će ova donacija doprinjeti još kvalitetnijem radu dječjeg vrtića, jer vjerujemo da je ulaganje u djecu i njhov razvoj i edukaciju uvijek najbolje uložen novac za vrijeme koje dolazi – rekla je direktorica Carević dok je ravnateljica Kuhar najavila kako će novac biti utrošen na kupnju didaktičkih igračaka.

U svojim novim prostorijama na Trgu kralja Tomislava 4, napomenuto je tom prigodom, samoborska filijala Erste&Steiermärkische Bank nudit će sve svoje usluge kao i do sada, a na novoj lokaciji bit će dostupan i bankomat. Nove susjede pozdravili su pak zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić i pročelnik za financije Roland Gajšak, izrazivši nadu u dobru suradnju Grada i Erste&Steiermärkische Bank.

K.S.

 
09.12.2007.

Turistička zajednica Zagrebačke županije obilježila 10. obljetnicu rada

Ponosni na protekle godine

Turistička zajednica Zagrebačke županije obilježila 10. obljetnicu rada

Brojni uzvanici okupili su se na proslavi 10. godišnjice postojanja i djelovanja Turističke zajednice Zagrebačke županije. Predvodio ih je jedan od najvažnijih ljudi hrvatskog turizma, direktor Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, predsjednica županijske skupštine Palma Klun-Posavec, zamjenik župana Josip Jambrač, predstavnici gradova i općina s područja Zagrebačke županije. Njihovi domaćini bili su predsjednik TZZŽ Vlado Horina i direktorica ureda Ružica Rašperić. Sustav županijske Turističke zajednice čini 9 gradova i 4 općina koji u svom radu nastoje privući što veći broj turista.

- Zagrebačka županija ima što ponuditi gostima - očuvanu prirodu, bogatu povijest, tradiciju i kulturnu baštinu. Turistička zajednica Zagrebačke županije u zadnjih je 10 godina provela cijeli niz projekata kako bi Zagrebačka županija na hrvatskoj turističkoj karti dobila mjesto kakvo zaslužuje - rekao je predsjednik TZZŽ Vlado Horina.

Kao najvažniji ostvareni projekti Turističke zajednice Zagrebačke županije u proteklih 10 godina navedeni su postavljanje smeđe turističke signalizacije prema najvišim europskim standardima, izrada plana obavjesne i turističke signalizacije, promocija suvenira, organizacija turističkih vlakova, uređenje Turističkog ureda s informativnim centrom za turiste, postavljanje prve službene web stranice te provođenje tečajeva za turističke vodiče. U 2007. izdan je i promotivni CD Zagrebačke županije s cjelokupnom turističkom ponudom i započeto je postavljanje interpretacijskih ploča na lokalitetima kulturne i prirodne baštine, a dizajnirana je nova web stranica www.tzzz.hr.

- U 2008. godini realizirat ćemo i projekt "Mobi explore" koji će omogućiti primanje informacija iz TZZŽ putem SMS–a - rekla je direktorica Ružica Rašperić, zahvalivši na radu i prvoj dugogodišnjoj direktorici TZZŽ Lidiji Mišćin Vrečar.

- Turizam smo prepoznali kao važnu gospodarsku djelatnost s velikim potencijalom za koju osiguravamo značajna sredstva. Kontinuirano pratimo i potičemo razvojne programe Turističke zajednice Zagrebačke županije te sufinanciramo turističke manifestacije od županijskog značaja. Ujedno, veliku pozornost posvećujemo i projektima vezanima uz seoski turizam te redovito osiguravamo bespovratne kapitalne pomoći i potpore za unapređenje i razvoj turističkih smještajnih kapaciteta - istakao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Inače, svečanost je u restoranu Trajbar teama u Zaprešiću počela atraktivnom prezentacijom dresure lipicanaca, a okončala nastupom kvarteta Gubec. Voditelji svečanosti bili su Sonja Šarunić i Duško Ćurlić.

M.Š.

 
09.12.2007.

Svetonedeljski vijećnici održali sjednicu na kojoj su se bavili proračunom, školstvom i urbanizmom

Preuzeli osnovno školstvo na sebe

Svetonedeljski vijećnici održali sjednicu na kojoj su se bavili proračunom, školstvom i urbanizmom

Svetonedeljsko vijeće odlučilo se na svojoj 19. sjednici, 6. prosinca, na dugoročno izuzetno bitnu odluku – od Zagrebačke županije tražit će se preuzimanje poslova osnovnog školstva u nadležnost Grada Svete Nedelje. Time se želi prekinuti čekanje da županija konačno napravi neke pomake po pitanju izgradnje osnovnih škola u Rakitju i Strmcu za što je, rečeno je, Sveta Nedelja osigurala sve potrebne preduvjete.

- Preuzimanjem osnovnog školstva od županije u svoju nadležnost moći ćemo izabrati modalitet izgradnje osnovnih škola. Hoće li to biti kredit, javno-privatno partnerstvo ili predpristupni fondovi odlučit ćemo kad bude vrijeme, ali sada moramo odlučiti preuzeti na sebe tu odgovornost – zaključila je gradonačelnica Ines Balint istaknuvši kako preuzimanjem osnovnog školstva Sveta Nedelja dobiva i dodatnih proračunskih 3% od poreza na dohodak za održavanje osnovnih škola. Odluka je prihvaćena, a sada se čeka potvrda županijske Skupštine.

Svetonedeljski vijećnici određeno su vrijeme posvetili proračunskim temama. Ponovno je rebalansiran aktualni proračun i to za 5 milijuna kuna na niže zbog prebacivanja određenih komunalnih radova u iduću godinu. Ponajviše se to odnosi na izgradnju rotora u Ulici Franje Tuđmana, jer je u tijeku žalba poduzeća Samoborka na svetonedeljsko odbijanje njihove ponude kao najpovoljnije na natječaju. Naime, Sveta Nedelja nije bila zadovoljna ponuđenom kvalitetom. Rebalansirani proračun za 2007. godinu iznosi nešto manje od 113 milijuna kuna, dok se amandmani na proračun za 2008. godinu, kao i komunalne planove za iduću godinu, primaju pisanim putem i o njima će se raspravljati na sljedećoj sjednici Vijeća.

Na sjednici je prihvaćeno i pokretanje postupka izrade urbanističkih planova Novaka i Svete Nedelje. Ovaj potonji, najavljeno je, omogućit će samom centru Svete Nedelje dobivanje novih društvenih sadržaja kao što su kulturni centar, proširenje škole s dvoranom, zelenu tržnicu, parkirališni prostor i park ispod crkve Presvetog Trojstva.

Kruno Solenički

 
09.12.2007.

Usavršavanje za programiranje CNC alatnih strojeva u Pučkom otvorenom učilištu

Obrazovanje na najvišoj razini

Usavršavanje za programiranje CNC alatnih strojeva  u Pučkom otvorenom učilištu

Suradnja između POU Samobor i Udruženja obrtnika Samobor rezultirala je programom usavršavanja za programiranje CNC alatnih strojeva. Programiranje CNC alatnih strojeva vrlo je tražena kompetencija na trištu rada danas, kako u Samoboru tako i u cijeloj Hrvatskoj. Nije stoga čudno da su tvrtke koje se bave takvom proizvodnjom u Samoboru inicirale i potom podržale održavanje ovog programa u Pučkom otvorenom učilištu.

U ovaj se program uključio i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područna služba Zagreb, koja je sufinancirala program sa 70% cijene poslodavcima čiji uposlenici pohađaju program. Kako bi se ovaj program realizirao na najvišoj tehnološkoj razini Pučko otvoreno učilište Samobor je potražilo partnera. Partner - Strojarska tehnička škola Faust Vrančić je nositelj licence Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za ovaj program.

Polaznici programa najprije pohađaju teoretsku nastavu na računalu, a potom praktičnu nastavu na strojevima u školi. U program su se uključile tvrtke Somek, Elbak Habulin, Rotometal i Rotometal-ing poslavši svoje uposlenike na usavršavanje.

I.B.

 
09.12.2007.

Samoborski gradski vijećnici odradili prvo čitanje proračuna za 2008. godinu

Negativnosti opet izbile u prvi plan

Samoborski gradski vijećnici odradili prvo čitanje proračuna za 2008. godinu

Gradski proračun u visini 195 milijuna 608 tisuća i 771 kunu prošao je prvi filter, a pod lupom je bila većina stavki. Na početku sjednice o proračunu nije bilo žešće rasprave, jer su se oporbene stranke HSS, SDP i DC odlučile za podnošenje amandmana pisanim putem. Njihov stav o prvom čitanju proračuna bio je jasan kada su pri glasanju digli ruku protiv.

Žarko Adamek (HSS) smatra da će proračun biti privremen zbog izbora poslije kojih će vjerojatno doći do promjene makroekonomskih pokazatelja. Klub HSS-SDP smatra i da su rashodi nedovoljno definirani, a na nekoliko pozicija ostali rashodi nalazi se 6,5 milijuna kuna, zbrojio je vijećnik Adamek, smatrajući tu brojku prevelikom.

Željko Koščica (DC) je upozorio kako je izrada proračuna kasnila 4 dana prema propisanoj proceduri, ocijenio je da proračun nije uravnotežen i pravedan, da se neće moći realizirati projekt autobusno-željezničkog kolodvora te da nisu osigurana sredstva za sve potrebe umirovljenika.

Ljiljana Jenko (HSS) založila se za potpuno izjednačavanje plaća zaposlenih u gradskoj upravi s onima koji rade u gradskim ustanovama. Pročelnik za financije Roland Gajšak rekao je da su osnovice usklađene, a pročelnik za društvene djelatnosti i brigu za mladež Damir Fabek pojasnio i da ustanove imaju pravo na vlastitu sistematizaciju radnih mjesta, a neke od njih su potpisale kolektivni ugovor pa stoga dolazi do razlike u koeficijentima i plaćama.

Gradonačelnik Antun Dubravko Filipec istaknuo je najvažnije odrednice pri izradi proračuna, nabrojavši najvažnije investicije i projekte (o čemu smo pisali u izvješću sa sjednice Poglavarstva). Najvažniji su svakako projekti obilaznice, sportske dvorane za OŠ Rude, rekonstrukcija tržnice i gradnja autobusno-željezničkog kolodvora.

U nastavku sjednice raspravljalo se i glasalo o svakom od programa javnih potreba pojedinačno pa su vijećnici uputili niz prijedloga i primjedbi, upozoravajući i na neke greške i nelogičnosti. Uglavnom je završavalo tako da su vladajući podržali prijedlog, a oporbeni vijećnici ostali suzdržani. No, rasprava se sasvim nepotrebno otegla, a nakon punih 9 sati rada očito je popustila koncentracija, tako da su se na kraju opet mogle čuti uvrede i riječi koje nikako ne dolikuju gradskoj vijećnici (niti uobičajenoj ljudskoj komunikaciji pa ih nećemo ni citirati), izrečena je opomena, oduzimana je riječ, a na kraju je predsjednik Vijeća Boris Makarun i prekinuo sjednicu nakon što vijećnik Željko Koščica nije prihvaćao njegove izrečene mjere.

Ipak, nakon nekoliko minuta sjednica je nastavljena i izglasana posljednja točka dnevnog reda. Tako su sve dobre stvari i prijedlozi ostali u drugom planu, a u prvi isplivale negativnosti, koje se, na žalost, u samoborskom Vijeću ponavljaju.

Mato Šipuš

Bezobrazna Samoborka

Izdvojit ćemo nekoliko upita i odgovora s Aktualnog sata. Rozario Rozga (HDZ) upozorio je da nisu potpuno sanirani rezervoari stare toplinske stanice u Matoševoj ulici, a Danijel Horvat (HSLS) da nije izgrađen nogostup u Grdanjcima, iako je Samoborka počela eksploataciju kamenoloma Škrobotnik pa je vijećnik Mislav Maroević (HDZ) takav postupak Samoborke nazvao bezobraznim.

Pročelnik Željko Kovačić odgovorio je da već mjesec dana HEP obećava riješiti problem starih rezervoara, ali iz nepoznatih razloga još to nije učinio. Gradonačelnik Filipec složio se s ocjenom o postupcima Samoborke glede situacije u Grdanjcima, zatraživši da mjesni odbor potpiše ugovor o uređenju nogostupa kako bi nestao i formalni razlog da ga se netko ne pridržava.

Najzanimljivije pitanje bilo je Marijana Pehara (DC) o vlasništvu nad centralom i ostalom infrastrukturom T-Coma, obzirom da su u Samoboru građani sami financirali uvođenje telefona, a država je kasnije tu tvrtku privatizirala. Dobio je odgovor da se Grad upisao u vlasništvo zgrade centrale, traju pregovori o naknadi za korištenje mreže kablova, ali zakonom nije predviđena mogućnost povrata sredstava građanima koji su prijašnjih godina sami uplaćivali sredstva za izgradnju mreže.

Samoborska voda dobra za piće

Na prošloj sjednici Gradskog vijeća Josipa Berčića zanimala je kvaliteta samoborske vode. Stigao je i odgovor iz Službe kontrole kvalitete vode i higijensko-sanitarne zaštite zagrebačke Vodoopskrbe u kojem piše da se kvaliteta vode redovito kontrolira, što znači tjednu analizu uzoraka s crpilišta Strmec i Bregana te kaptažnog sustava Slapnica-Lipovec. Ta analiza pokazuje da je voda ispravna za piće, a prikazani rezultati mjerenja početkom studenoga pokazuju i da je najkvalitetnija voda iz sustava Slapnica–Lipovec.

 

U organizaciji svetonedeljskog Poduzetničkog centra održan je prvi Dan poduzetnika Svete Nedelje

Samoborska filijala Erste&Steiermärkische Bank preseljenje na novu adresu obilježila vrijednom donacijom

Turistička zajednica Zagrebačke županije obilježila 10. obljetnicu rada

Svetonedeljski vijećnici održali sjednicu na kojoj su se bavili proračunom, školstvom i urbanizmom

Usavršavanje za programiranje CNC alatnih strojeva u Pučkom otvorenom učilištu

Samoborski gradski vijećnici odradili prvo čitanje proračuna za 2008. godinu

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002