26.03.2007.

Ljubo Jurčić u Samoboru je predstavio gospodarsku strategiju SDP-a

U Hrvatskoj vlada kult nerada

Ljubo Jurčić u Samoboru je predstavio gospodarsku strategiju SDP-a

Političke stranke svoje aktivnosti intenziviraju iz dana u dan s približavanjem izbora. Samoborskim socijaldemokratima u goste su stigli Ljubo Jurčić, Milanka Opačić i Nenad Stazić, ali ne na klasičnu predizbornu tribinu, već na susret sa samoborskim gospodarstvenicima. Njih tridesetak okupilo se u Maloj dvorani Hrvatskog doma i s pozornošću poslušalo gospodarsku strategiju koju je iznio, kako se u posljednje vrijeme navodi, SDP-ov kandidat za premijera Ljubo Jurčić.

Jurčić je pojasnio na koji način SDP želi poboljšati standard nizom mjera u makro politici. Cilj je povećati proizvodnju uz stopu rasta od 6%, a u kratkoročnim mjerama je i povećanje plaća uz smanjenje doprinosa. Naravno, Ljubo Jurčić je iznio još nekoliko konkretnih podataka i predlagao rješenja, konstatirajući da Hrvatska u Europi ne može konkurirati snagom mišića, već snagom mozga, ali i da u ovom trenutku u Hrvatskoj vlada kult nerada.

Kao jednu od vrijednosti koje treba zadržati je vrijednost čistog okoliša, a među najveće vrijednosti Jurčić je ubrojio pitku vodu i drvnu masu te mogućnost značajnog povećanja poljoprivredne proizvodnje. Kao jedan od primjera naveo je to da je zemljište uz more vrijednije od samog hotela te kako bi za koju godinu Hrvatska mogla ostati bez prihoda od turizma kada strani vlasnici hotela počnu zapošljavati svoju radnu snagu i profit odnositi sa sobom.

Samoborski gospodarstvenici ukazali su na nekoliko problema; od onih već svima znanih, a to je naplata potraživanja, do ukazivanja da je uništen hrvatski bankarski sustav kada su banke prodane strancima. Njihovo je mišljenje da je potrebno reformirati državnu upravu, jer vlada neorganizacija, a ne organizacija.

Nakon službenog dijela, druženje i razgovor nastavljeni su i u neformalnoj atmosferi.

M.Š.

 

Ljubo Jurčić u Samoboru je predstavio gospodarsku strategiju SDP-a

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002