22.01.2007.

Humanitarni turnir Mladeži HDZ-a u bilijaru

Pomoć dječjem domu u Oborovu

Humanitarni turnir Mladeži HDZ-a u bilijaru

U nedjelju, 21. siječnja održan je u samoborskom bilijar klubu kraj diskoteke Luxor humanitarni turnir Mladeži HDZ-a gradova Samobora i Svete Nedelje. Na turniru je nastupilo 12 ekipa, a pobjedničko postolje zasluženo su osvojili Velimir Deak i Tihomir Čakanić. Kotizacija po paru iznosila je 60 kuna, a prikupljali su se i humanitarni prilozi koji su namijenjeni dječjem domu u Oborovu.

Vlasnik bilijar kluba Dado Novosel također se uključio u akciju Mladeži, snizivši cijene pića za 50% te im stavivši stolove i prostor na raspolaganje. Slične akcije odvijat će se na području cijele Zagrebačke županije, a sva će se prikupljena sredstva donirati dječjem Domu.

Mladež HDZ-a je sličnu akciju, koja se također organizirala po cijeloj županiji, priredila i prošle godine, kada su prikupljena sredstva donirana za razminiranje Pakraca.

I.H.

 
22.01.2007.

Učenici Osnovne škole Milana Langa sakupljali stari papir

Za čuvanje šuma i slobodni dan

Učenici Osnovne škole Milana Langa sakupljali stari papir

Od 6. do 15. prosinca 2006. naša je škola organizirala sakupljanje starog papira. Sudjelovali su svi razredi, od prvog do osmog. Svakog dana određeni razredi donosili su papire koje su preuzeli domar i ročnik te ih vagali i vodili evidenciju o prikupljenim papirima pojedinog razreda. Kako se bližio kraj natjecanja napetost je rasla, a poredak razreda po kilogramu sakupljenih papira često se izmjenjivao. Bilo je i nekih razmirica i nesuglasica, kao, na primjer, kad je učenik jednog razreda u vreće s papirom stavio i kamenje da bi bile teže, pa je stoga taj razred diskvalificiran.

Pobijedio je 8.a razred s 893 kilograma sakupljenog papira, drugo mjesto zauzeo je 3.c razred sa 770 kg, a treće mjesto dobili su učenici 5.c razreda koji su prikupili 607 kg papira. Kao pobjednik, 8.a razred, dobio je slobodan dan. Sveukupno, škola je prikupila 5.790,2 kg papira koji je odvezla Unija papir i izračunala zaradu po kilogramu.

Paula Imbert, učenica 3.c razreda je rekla: - Kad smo čuli za obavijest o skupljanju starog papira u školi, moji prijatelji i ja smo istog dana poslije škole krenuli u potragu za starim papirom. Išli smo po kućama u susjedstvu i skupili puno papira. I drugi učenici iz našeg razreda su ga puno donijeli. Naša učiteljica i Tin su donijeli najviše papira. Saznali smo da 1 tona starog papira sačuva 3 i pol kubičnih metra šume, pa smo i mi sačuvali bar jedan dio šume.

Nadamo se da će ova akcija potaknuti interes ravnatelja, nastavnika i učenika ostalih škola u Samoboru i okolici kako bi zajedno spasili što više šuma putem recikliranja starog papira. Voljeli bismo da i ljudi iz Gradskog poglavarstva potaknu djecu da bolje čuvaju naše šume putem sličnih akcija. Čestitamo svim razredima na trudu i uspjehu!

Andrea Grdović i Barbara Grdanjski, 8.a

OŠ Milana Langa, Bregana

 
22.01.2007.

Samoborska vinogradarsko vinarska udruga dovršila uređenje prostora

I Dioniz bi uživao

Samoborska vinogradarsko vinarska udruga dovršila uređenje prostora

Podrum u Livadićevoj 9 već je postao mjesto okupljanja članova Samoborske vinogradarsko vinarske udruge, njihovih prijatelja i gostiju. Prostor se uređivao godinama uz pomoć dobrih i dragih ljudi, osobito financijsku, jer kao Udruga nismo to bili u stanju sami učiniti, istaknuo je predsjednik samoborskih vinogradara i vinara Mirko Dumić pozdravljajući okupljene i zahvalivši sponzorima. Među njima bili su župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, gradonačelnik Samobora Antun Dubravko Filipec, samoborski župnik Vlado Bogdan te županijski pročelnik za poljoprivredu i ruralni razvitak Josip Kraljičković.

Neposredan povod za okupljanje bilo je potpuno uređenje interijera u kojem su postavljene nove drvene klupe i stolovi. A kada je krenulo uređenje i što je sve učinjeno pojasnio je tajnik udruge Nikola Vuković. On je podsjetio da je Udruga osnovana 1993. godine, a prostorije, točnije podrum, dobila je od Grada Samobora 2002. godine. To je bio devastirani prostor koji je bilo potrebno temeljito obnoviti, što je proteklih godina i činjeno najviše dobrovoljnim radom, naglasio je Vuković. Grad Samobor pomogao je uvođenjem centralnog grijanja i ostalih instalacija, kada je podrum već postao okupljalište članova udruge.

Na tom trudu i zajedništvu proteklih godina kapu im je skinuo gradonačelnik Filipec, a čestitao i župan Kožić službeno otvorivši podrum ispijanjem vina iz starog samoborskog lončeka. Prema dobrim običajima prostor je blagoslovio i molitvu izrekao župnik Bogdan, a ugođaj je upotpunio Milan Žegarac Peharnik čitajući tekstove i pjesme o vinu.

Mato Šipuš

 

Humanitarni turnir Mladeži HDZ-a u bilijaru

Učenici Osnovne škole Milana Langa sakupljali stari papir

Samoborska vinogradarsko vinarska udruga dovršila uređenje prostora

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002