12.02.2007.

Druga donacija Udruge Zora Specijalnoj bolnici u Gornjoj Bistri

Dobrodošla pomoć

Druga donacija Udruge Zora Specijalnoj bolnici u Gornjoj Bistri

Kao što su i obećali, članovi samoborske Udruge Zora prikupili su novu donaciju za Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri. Od studenog prošle do veljače ove godine prikupljeno je dovoljno sredstava za kupnju dva aspiratora, dva inhalatora, otoskopa i masažera te znatan broj tetra pelena, posteljine i higijenskih potrepština. Donaciju je za 110 štićenika 10. veljače primio ravnatelj Specijalne bolnice dr. Željko Weiss. On je ponovno naglasio da im je svaka pomoć dobrodošla, jer 85 djelatnika brine o brojnim potrebama njihovih štićenika koji boluju od poremećaja središnjeg živčanog sustava, endokrilnih i metaboličkih poremećaja. Članovi Udruge Zora pokušat će okupiti i volontere koji bi pomagali osoblju i pružali njegu djeci, a u pripremi su i nove akcije ove agilne udruge.

M.Š.

 
12.02.2007.

Obnovljen ogranak HSS-a Vrbovec-Medsave-Savrščak

HSS - uspješna oporba

Obnovljen ogranak HSS-a Vrbovec-Medsave-Savrščak

Samoborski HSS, nakon što je najavljeno da je ovogodišnji plan osnovati deset novih ogranaka, taj je plan počeo ostvarivati obnavljanjem nekada jednog od najbrojnijih i najuspješnijih ogranaka HSS-a na samoborskom području. Ogranak Vrbovec-Medsave-Savrščak dobio je novog predsjednika, Zdenka Cesnika, koji je uspio u kratkom roku obnoviti rad HSS-a u Mjesnom odboru Vrbovec i okupiti pedesetak članova u ogranku. U radu će mu pomagati novoizabrano vodstvo: podpredsjednik Milan Brkić, tajnik Miroslav Stanić, blagajnik Mario Mihelić te birani članovi odbora ogranka Stjepan Dragoša, Ivan Rukavina, Dragica Kašica, Juraj Jurec i Ivan Prević.

Na izbornoj skupštini u Vatrogasnom domu Vrbovec pojavio se i saborski zastupnik Božidar Pankretić, kao i predstavnici samoborskog HSS-a predvođeni predsjednikom Krešom Beljakom.

- HSS danas zna i želi rješavati probleme svojih sugrađana i sumještana i uspješni smo u tome čak i kad smo u opoziciji, kao što je to slučaj s nama u Samoboru. Možete pretpostaviti onda kako ćemo tek uspješni i efektivni biti kada preuzmemo vlast u našem Gradu – rekao je Beljak.

Pankretić je pak, odgovarajući na brojna pitanja, izjavio da će odlagalište otpada Trebež u skoro vrijeme prestati s radom, jer Zagrebačka županija kreće u realizaciju spalionice smeća po uzoru na one švicarske, što će značiti zatvaranje svih legalnih i ilegalnih odlagališta smeća.

K.S.

 
12.02.2007.

Po 181. put oživotvorena Slobodna Fašnička Republika Samobor

Sad nek saki pove kaj misli!

Po 181. put oživotvorena Slobodna Fašnička Republika Samobor

Slobodna Fašnička Republika Samobor oživotvorena je 9. veljače po 181. put! Povijesni kotač još je jednom nezaustavljivo pregazio one nedostojne vlasti i ponudio ih fašničkim vlastodršcima na pladnju. Kao što to tradicija nalaže, abdikacijski trenutak i primopredaja ključeva Grada okončana je mirno i dostojanstveno – Princ Fašnik i njegovi najbliži pratitelji Sraka i Fiškal, bez previše natezanja uspjeli su s vlasti zbaciti gradonačelnika Antuna Dubravka Filipca koji će zajedno sa svojom ekipom sada imati dvotjedno ferje.

U međuvremenu, u novostvorenoj Republici djelovat će se po novim regulama koje je najavio Princ Fašnik.

- Od sad pa nadalje zabranjuje se trezan biti, samo vodu piti, rano doma iti, samo sa svojom ženom biti, golo lice okolo nositi i se kaj se z tim rimuje. Nek nam zanavek živi ova državna tvorevina koju smo izborili da bi vi mogli delati kaj vas je volja. Najsvečanije prisežem da budem čuval slobodu i neotuđivo pravo sake maškare da bude bedasta i da poveda se kaj joj je na pameti, da o sakome veli se kaj misli i ne misli, da z veseljem ophaja naše fašničke birtije, pokirba se z štaub šečerom od pokladnih krafli i tanca kak god oče, dok god oče, čak i ak neče. Vu obranu tih i sličnih fašničkih prava i sloboda pripravan sam i zgoreti! – bio je jasan Princ. Iako o "kurenju" sinoć nije bilo govora, Princu se ipak dogodila nespretnost pa je zbog nepoštivanja izborne procedure dobio protukandidata za mjesto glavnog vlastodršca. Tip koji sebe imenuje Zdenko i koji za sebe također tvrdi da je prinčevske krvi odgovorio je na poziv fašničkog Suca i prihvatio rukavicu izazova koja bi u dolazećim danima Republike trebala ponuditi pravi izborni cirkus, a sve u skladu s motom 181. Fašnika – Izborne akrobacije lijepe naše nacije. Također u skladu s tradicijom, vatrometni dio programa u režiji Pirotehnike Mirnovec ponovno je bio na razini koja je postavljena na dosadašnjim Fašnicima.

Prvu večer mlade države obilježile su gostujuće skupine vezane uz more, vodu i ostala tekuća pitanja. Među prvima se na središnju fašničku binu, odmah nakon Velikogoričkih mažoretkinja, vratio netom svrgnuti gradonačelnik, ovaj put sa zaposlenicima gradske uprave kao članovima Plivačkog kluba Vugrinščak Š.R.C. A.D. Filipec. Potom su instrumente za seizmičke aktivnosti uspjeli testirati gosti iz Kuburaškog društva Gromovnik susjedne Svete Nedelje, prodefilirale su vesele ribice iz Cavtata te župski karneval Župe Dubrovačke i njihovi prijatelji Vikinzi. Novovinodolski Baštardi prikazali su pak kako legendarna budnica Još Hrvatska nij' propala zvuči u istarskoj pentatonici, a na koncu su se prikazali i vedri Dalmatinci iz Kaštela Starog koji su najavili da će se u Fašničkoj Republici zadržati i dulje od jedne večeri. Sve u svemu, obećavajući početak za jednu mladu, a opet 181. godinu staru, Republiku kojom su do dugo u noć iz središnjeg fašničkog zatvorenog prostora, odnosno šatora, odzvanjali zvuci pjesme legendarnog Zvonka Bogdana.

K.S.

 
12.02.2007.

Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora održalo svoju godišnju skupštinu

Bilo bu samoborske "Piramide"

Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora održalo svoju godišnju skupštinu

"Piramida" će u Samoboru i službeno zaživjeti 2007. godine, jedan je od zaključaka koji se mogu izvesti nakon završetka godišnje skupštine Društva inženjera i tehničara Grada Samobora. Naravno, ne radi se o samoborskom tipu bosanskih piramida, već o tornju-vidikovcu na Anindolu kojeg je DITS planirao pustiti u promet povodom 60. godišnjice izgaranja starog vidikovca. Međutim, travanj 2006. je preskočen, kako je rečeno na skupštini, zbog administrativnih poteškoća koje su DITS-u onemogućile ishođenje uporabne dozvole. Naime, ishođeno je 19 od 20 potrebnih dozvola, a ta posljednja zapela je kod Središnjeg ureda za upravljanje državnom imovinom. Prema najavama predsjednika Društva Ivana Medvedovića i ta posljednja je praktički riješena, tako da se može po preostale papire i za očekivati je kako će se službeni čin reinkarnacije "Piramide" dogoditi sredinom travnja ove godine. U međuvremenu na vidikovac ne biste smjeli, osim na vlastitu odgovornost.

Što se ostalih aktivnosti u 2006. godini tiče DITS je posebnu pozornost posvetio obilježavanju 150. obljetnice rođenja Nikole Tesle. Stoga su kroz godinu bila organizirana brojna predavanja s atraktivnim demostracijama Tesline ostavštine, a između ostalog organiziran je i posjet rodnoj kući velikog izumitelja u Smiljanu. Društvo se uključilo u raspravu o prijedlogu Prostornog plana Samobora i GUP-a pa su svoja razmišljanja i primjedbe uputili Poglavarstvu, jer je jedna od uloga DITS-a, obzirom na stručnost članova, ponuditi i svoje savjetodavne uloge po pitanjima bitnima za Samobor. Druga je, naravno, stvar koliko se za njihove prijedloge ima sluha.

U 2007. godini, uz okončanje priče o "Piramidi", samoborski inženjeri i tehničari nastavljaju s pokretanjem inicijative za izgradnju amaterske zvjezdarnice u Novom Selu Žumberačkom te će pokrenuti inicijativu za postavljanje meteorološkog stupa u Samoboru. Nastavljaju i s javnim predavanjima namijenjenima najširem auditoriju, s time što će i ove godine posebno biti obilježena 150. obljetnica rođenja još jednog velikog hrvatskog znanstvenika – Andrije Mohorovičića.

Kruno Solenički

 
12.02.2007.

DVD Chromos jedino je dobrovoljno vatrogasno društvo u gospodarstvu Samobora

Prevencija za pet

DVD Chromos jedino je dobrovoljno vatrogasno društvo u gospodarstvu Samobora

U prostorijama tvrtke Chromos d.d. Samobor održana je skupština jedinog dobrovoljnog vatrogasnog društva u gospodarstvu Grada Samobora. Iako je tijekom godina na području grada bilo još takvih društava, tradicija je nestala usporedno s gašenjem samoborskih gospodarskih subjekata. Stoga je važno napomenuti da tvrtka Chromos d.d., odnosno njezin većinski vlasnik Mato Palić, zdušno podupire rad ovog društva. Članovi tog DVD-a nosioci su preventivnog rada u pogonima i prostorijama tvrtke koja djeluje na dvije lokacije. Rezultat takvog rada je izostanak požara u protekloj godini, a osim prevencije radilo se i na održavanju otvorenih prostora, okoliša i žive ograde uz redovne vježbe rukovanja vatrogasnom opremom.

Predstavnici DVD-a Chromos d.d. aktivno sudjeluju i u tijelima Vatrogasne zajednice grada Samobora. U ovoj godini rukovodstvu tvrtke predložena je zamjena zastarjele vatrogasne opreme, kao i uključivanje članova u doškolovanja za vatrogasna zvanja. Izvještaje o radu i planove za 2007. godinu iznio je tajnik Stjepan Bošković, a za nesebičan rad u vatrogastvu šest je članova nagrađeno statuama vatrogasca. Ovom prigodom tajnik Vatrogasne zajednice grada Samobora Boris Bogolin uručio je statuu svetog Florijana dugogogišnjem zaslužnom članu i zapovjedniku Zlatku Freslu.

A. Bogolin

 
12.02.2007.

DVD Otok održao svoju godišnju izvještajnu skupštinu

S oldtimerom se teško gasi

DVD Otok održao svoju godišnju izvještajnu skupštinu

Izvještajna skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Otok održana je 3. veljače u tamošnjem društveno-vatrogasnom domu. Izvještaj o radu za proteklu godinu podnio je tajnik društva Žaljko Sauer, koji je istaknuo da je rad društva uspješno pokrenut nakon nekoliko godina zatajnog rada te da je u njega uključeno tridesetak djevojčica i dječaka uz još dvadesetak mladih članica i članova u dobi između 18 i 30 godina. Uređeno je vatrogasno spremište, a zamijenjena je oštećena te nabavljena nova vatrogasna oprema uz pomoć Vatrogasne zajednice grada Samobora. Školovanje za vatrogasna zvanja je završilo deset članova društva, a radilo se i na preventivi. Članovi su sudjelovali na gašenjima požara te su bili domaćini vatrogasnog natjecanja djece i mladeži Vatrogasne zajednice grada Samobora. Također, sudjelovalo se na brojnim domaćim i međunarodnim natjecanjima. No, za spomenuti je i to da su sve aktivnosti bile popraćene teškoćama zbog 30 godina starog IMV vatrogasnog kombija.

U planu za 2007. godinu na prvo mjesto je stavljeno školovanje pa preventivni rad u selu, dovršenje uređenja spremišta, uvježbavanje i rad s vatrogasnom opremom te nabava suvremenije opreme. U mjesecu zaštite od požara Vatrogasna zajednica grada Samobora organizirat će javnu pokaznu vježbu, a provest će se i aktivnosti za nabavu novog kombi vozila, iako u raspravi o toj temi gradonačelnik Filipec nije podržao akciju nabavke novog vozila.

Sponzorima i donatorima koji pomažu rad ovog društva uručene su zahvalnice, a Vladimiru Dominu, u znak zahvale za dugogodišnju stručnu pomoć i potporu, dodijeljena je prigodna maketa vatrogasnog vozila. Posebnu zahvalnicu također je dobio Ivan Leskovec.

Ovom prigodom predsjednik Vatrogasne zajednice grada Samobora Jurica Domin uručio je spomenice za 10 godina rada u vatrogastvu desetorici članova DVD-a Otok, a za 40 godina rada u vatrogastvu spomenice su primili Joža Horvat, Stjepan Benda, Franjo J. Husta i Franjo M. Husta. Uz članove društva skupštini su nazočili predsjednik Vatrogasne zajednice Samobora Jurica Domin, tajnik Boris Bogolin, predsjednik PGD Obrežje Darko Leskovec, gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, dogradonačelnik Tomislav Masten, predsjednik Mjesnog odbora Otok Darko Škrobot i kum zastave Ivan Žaler.

A. Bogolin

 

Druga donacija Udruge Zora Specijalnoj bolnici u Gornjoj Bistri

Obnovljen ogranak HSS-a Vrbovec-Medsave-Savrščak

Po 181. put oživotvorena Slobodna Fašnička Republika Samobor

Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora održalo svoju godišnju skupštinu

DVD Chromos jedino je dobrovoljno vatrogasno društvo u gospodarstvu Samobora

DVD Otok održao svoju godišnju izvještajnu skupštinu

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002