19.12.2005.

Meridijani proslavili objavljivanje 100. broja časopisa

17 djelatnika za 100 svjećica

Meridijani proslavili objavljivanje 100. broja časopisa

U samoborskom Hotelu Lavica izdavačka kuća Meridijani 16. prosinca svečano je proslavila izlaženje stotog broja časopisa za geografiju, povijest, ekologiju i putovanja – istoimenog naziva Meridijani.

Na svečanosti koju je vodio Oliver Mlakar predstavljeno je 17 djelatnika izdavačke kuće, a prikazan je i kratki film o izdavačkoj kući Meridijani koja je specijalizirani hrvatski izdavač za područje geografije, povijesti i ekologije. Za zvučnu podlogu pobrinuli su se mladi samoborski glazbenici, a djelatnici Meridijana uspjeli su ugasiti 100 svjećica na velikoj slavljeničkoj torti.

Časopis Meridijani u potpunosti je hrvatski proizvod - pišu ga, snimaju fotografije, crtaju karte i dizajniraju hrvatski autori. Meridijani su zoran dokaz da Hrvati sve bolje poznaju svoju zemlju, ali i gotovo svaki kutak svijeta. Časopis je pokrenut 1994. godine po uzoru na najpoznatije svjetske geografsko - ekološke časopise i tijekom dvanaest godina potpuno se po kvaliteti približio svojim uzorima. Meridijani izlaze mjesečno (10 puta godišnje) na više od sto stranica te imaju najviše čitatelja od svih hrvatskih stručno - popularnih časopisa. U časopisu se objavljuje širok izbor članaka pa svaki čitatelj može pronaći nešto zanimljivo za sebe.

Osim izdavanja časopisa Meridijani, ova izdavačka kuća postala je sinonim za dobra geografska, povijesna i druga izdanja. Pedesetak najvrsnijih autora piše udžbenike za sve razrede osnovne i srednje škole iz geografije i povijesti, koji su postali najprihvaćeniji u školama širom Hrvatske. Meridijani su dosad izdali i više od 130 knjiga, uglavnom iz geografije i povijesti. Najpoznatije su biblioteke Geographia Croatica, Historia Croatica, Hrvatski pisci i umjetnici te Slikovnice. Izdaju se i dva multidisciplinarna znanstvena časopisa: Podravina te Ekonomska i ekohistoria.

Za dosadašnja izadnja Meridijani su primili najviše znanstvene i državne nagrade.

M.M.

Fotografija: Romeo Ibrišević

 
19.12.2005.

U Samoborskoj kleti održan je Božićni bal samoborskih Lionsa

Dvije nove lavice u gradu!

U Samoborskoj kleti održan je Božićni bal samoborskih Lionsa

Kraj godine vrijeme je tradicionalnog predblagdanskog susreta samoborskih Lionsa, prilika za neobavezno druženje, ali i prikupljanje sredstava za humanitarne projekte koji su u tijeku ili u pripremi.

Ovogodišnji je Božićni bal održan u Samoborskoj kleti, a uz obaveznu tombolu priređena je i aukcija slika na kojoj su kupljene dvije slike Vjere Reiser i jedna Ante Baktera. Sredstva prikupljena na taj način pokrit će preostale troškove kupnje i ugradnje klima uređaja na dječjem odjelu Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu.

Bal je iskorišten i za primanje u članstvo novih članova. Karin Filipović i Sandra Poysari, iako nisu Samoborke, izrazile su želju za članstvom baš u samoborskoj organizaciji, a njihovoj je želji sa zadovoljstvom udovoljeno. Položile su prisegu i primile značke Lionsa pa će od sada imati priliku sudjelovati u svim aktivnostima lavova ovog grada.

R.Š.

FOTO: Gordana Rubčić, Ančica Bošnjak, Dubravka Viduč, Stipe Lucić, Irena Borovečki i Jasna Klišanin (slijeva na desno)

 

Meridijani proslavili objavljivanje 100. broja časopisa

U Samoborskoj kleti održan je Božićni bal samoborskih Lionsa

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002