16.02.2005.

Prosvjetari iz Hrvatske u Samoboru

Za ugodne dojmove i - Glasnik!

Prosvjetari iz Hrvatske u Samoboru

Izdavačka kuća Profil ugostila je 1. i 2. veljače oko stotinu prosvjetnih djelatnika iz gotovo cijele Hrvatske. Ravnatelji škola, pedagozi, učitelji iz južne i sjeverne Hrvatske posjetili su Zagreb, a zatim (tri puna autobusa) posjetiše Samobor u fašničke dane.

Prvog dana u vedrom, kolegijalnom ozračju s predstavnicima organizatora o brojnim temama vezanim uz školu (učenici, učitelji, udžbenici, odgoj, obrazovanje, nasilje u školama i dr.) izmijenili su iskustva ravnatelji osnovnih škola iz Brodsko - posavske i Požeško - slavonske županije. Sljedećeg dana susreta vrijednom skupu s istim i sličnim temama nazočili su ravnatelji iz Koprivničko - križevačke i Virovitičko - podravske županije, da bi u subotu skup bio brojkom nazočnih udvostručen, a okupio je voditelje županijskih stručnih vijeća hrvatskog jezika iz cijele Hrvatske. Pitanja, odgovori i kvalitetna razmjena iskustva bitna su značajka ovih triju susreta kojima je odmjerena moderatorica bila prof. Nada Babić, voditeljica odjela edukacije nakladničke kuće Profil iz Zagreba.

Prema želji organizatora, i na njihovu zamolbu, domaćin im je bio Joža Prudeus koji je nastojao da iz ovog grada ponesu ugodne dojmove kao pozivnicu da ovamo mnogi ponovno navrate. Da bi saznali još ponešto o gradu i kraju, svima je podijelio i nekoliko primjeraka ovog Glasnika. Neki poniješe sa zadovoljstvom i po nekoliko primjeraka "za matičnu i područne škole".

H.P.

FOTO: Joža Prudeus vodio je hrvatske prosvjetare kroz Samobor. Objedovali su u Samoborskoj pivnici

 
16.02.2005.

Zimsko planinarsko hodočašće na Svetu Geru

Hvala Bogu na daru divnog dana

Zimsko planinarsko hodočašće na Svetu Geru

U nedjelju, 30. siječnja, održano je tradicionalno zimsko planinarsko hodočašće na Svetu Geru. Po iznimno lijepom zimskom danu okupilo se nekoliko stotina planinara iz cijele Hrvatske, a nešto i iz susjedne Slovenije, da kod kapele sv. Ilije na najvišem vrhu sjeverozapadne Hrvatske kroz liturgijsko slavlje proslave Gospodina.

Euharistijsko slavlje predvodila su dvojica grkokatoličkih svećenika i jedan rimokatolički. U nadahnutoj propovijedi prečasni Mijo Gorski na temelju Isusove propovijedi na gori, kada je uspostavljena ljestvica novih kršćanskih vrednota teško razumljiva djeci ovoga svijeta, ali onima koji vjeruju biblijskom Bogu spasonosni put otkupljenja i svjedočenja ljepote života u vjeri. Na kraju liturgijskog slavlja čuvar svetišta svetog Ilije na Svetoj Geri prečasni Mile Vranešić zahvalio je Bogu na daru divnog dana, svim planinarima koji su se odvažili doći na ovo najveće hrvatsko-zimsko planinarsko druženje, općini Žumberak na brizi oko čišćenja snijega na prilaznoj cesti kako bi bila savršeno pripremljena za prihvat mnogobrojnih hodočasnika, kao i upravi Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje na organizaciji logorskih vatri i ponudi toplih napitaka i toplog planinarskog jela.

Nakon silaska sa Svete Gere u Sošice, gdje su planinare čekali autobusi i osobna vozila, mnogi su pohodili Jazovku gdje su se pomolili za duše poginulih nevinih hrvatskih žrtava.

Rastanak je bio uz obećanje da se ponovo vidimo iduće godine, ako ne i prije na jednom od mnogobrojnih žumberačkih proštenja koja postaju sve osmišljenija i sve posjećenija od iskrenih ljubitelja netaknute prirode.

Stjepan Stanić

 

Prosvjetari iz Hrvatske u Samoboru

Zimsko planinarsko hodočašće na Svetu Geru

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002