12.11.2005.

Povodom Dana štednje Hypo Alpe Adria Bank poklanjala igračke

Tri Hypo-vile pohodile samoborske vrtiće

Povodom Dana štednje Hypo Alpe Adria Bank poklanjala igračke

U srijedu, 9. studenog, Irena Franceković, voditeljica samoborske poslovnice Hypo Alpe Adria Bank, Martina Konosić, djelatnica Hypo banke i Marica Jelenić, dogradonačelnica Samobora, postale su nakratko ono što su oduvijek željele biti – dobre vile koje djeci poklanjaju igračke.

Naime, povodom Dana štednje u svim je podružnicama Hypo Alpe Adria Bank provedena akcija sakupljanja dječjih igračaka kako bi se mogle donirati djeci u dječjim vrtićima.

Djelatnici samoborske Hypo Alpe Adria Bank donijeli su svoje igračke od kuće, ali i sama banka priložila je velik broj novih, nekorištenih igračaka.

Tri dobre vile prvo su pohodile Dječji vrtić Izvor gdje ih je dočekala Ljerka Cigula, ravnateljica vrtića, koja je istaknula kako su razlike među djecom velike. Ima djece koja su prezasićena igračkama, a na drugoj strani postoje djeca koja su igračaka doslovno gladna. Upravo za njih je i rađena ova hvalevrijedna akcija.

Nakon općeg veselja među djecom Dječjeg vrtića Izvor, oduševljenih dobivenim igračkama, dobrotvorni pohod nastavio se u Dječjem vrtiću Grigor Vitez gdje ih je dočekala ravnateljica Nada Kuhar.

Ni tu oduševljenje nije bilo manje i već se na klupicama u dvorani počelo s razgledavanjem darovanih igračaka.

Nadamo se da će ove akcije postati tradicionalne i s još većim brojem kvalitetnih i od srca darovanih igračaka.

Nenad Kobasić

 
12.11.2005.

Naknada samostanu sestara Služavki malog Isusa u Gajevoj

Milijun kuna za siročad

Naknada samostanu sestara Služavki malog Isusa u Gajevoj

Nakon što su 24. listopada proslavile 115. obljetnicu utemeljenja svog reda, sestre Družbe Malog Isusa, ponovno su dobile priliku za slavlje, ovoga puta materijalnog karaktera.

Naime, Gradsko poglavarstvo donijelo je odluku da se, u dvije rate, u 2006. godini, samostanu sestara Služavki malog Isusa, u Gajevoj 16 isplati naknada od milijun kuna za imovinu koja im je oduzeta za vrijeme jugoslavenske vladavine.

Da podsjetimo, kuću u kojoj je sada samostan i za koju dobivaju naknadu, redu je oporučno ostavio veliki samoborski dobrotvor Ivan Levičar pred kraj svog života, a u dogovoru s tadašnjim župnikom Jurjem Kocijanićem.

Darovao je redu svoj posjed sa željom i pod uvjetom da sestre sagrade kapelu i dom za siromašnu djecu, služeći tako najmanjima i bolesnima i tako svima budu duhovne majke.

Ovih milijun kuna sigurno će uljepšati život mnogoj napuštenoj, siromašnoj i bolesnoj djeci.

Nenad Kobasić

 
12.11.2005.

18. sjednica Gradskog poglavarstva

Grad oročio osam milijuna kuna

18. sjednica Gradskog poglavarstva

7. listopada održana je 18. sjednica Gradskog poglavarstva Grada Samobora.

Nakon što je Katica Tandarić, stručna suradnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, stambene i komunalne poslove, u prvoj točki najavila promjene u uređenju prometa u Samoboru, za koje njen odjel radi nacrt prijedloga, riječ je uzeo Roland Gajšak, pročelnik ureda za financije i prisutnim članovima Poglavarstva objasnio razloge zbog kojeg je Grad Samobor odlučio oročiti 8 milijuna kuna na rok od godinu dana u Hypo Alpe Adria Banci.

Naime, po riječima Rolanda Gajšaka, stanje na žiro-računu Grada je 12 milijuna kuna, što znači da je stanje likvidnih sredstava iznad potreba proračuna Grada Samobora. Upravni odjel je procijenio da će ostvareni prihodi Proračuna u mjesecu studenom i prosincu biti dostatni za uredno izvršavanje obveza proračuna Grada. Ta se procjena Odjela temelji na procijenjenom 100 postotnom izvršenju prihoda proračuna planiranih nakon njegovog ovogodišnjeg rebalansa i na činjenici da neki od proračunom planiranih rashoda neće biti ostvareni do konca godine.

Prijedlog Upravnog odjela za finacije je prihvaćen pa će Grad Samobor naredne godine svaki mjesec dobivati na ime kamate 18.333 kn, što znači da će u godinu dana na žiro račun Grada "sjesti" 220 tisuća kuna.

Tomislav Masten predstavio je pak natječaj koji Grad raspisuje za postavu urbane opreme sa svijetlećim reklamnim uređajima. Naime, Grad planira postaviti nove natkrivene autobusne čekaonice kakve ima i Zagreb i opremiti ih s reklamnim osvijetljenim vitrinama. Postava prvih desetak čekaonica planira se na užem području grada najkasnije do ožujka sljedeće godine.

Na sjednici je odobreno tvrki Geo-Bim iz Samobora 13 tisuća kuna za izradu parcelacijskog elaborata za rekonstrukciju i dogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Gradni.

Nakon odrađenog dnevnog reda gradonačelnik Filipec obavijestio je članove Poglavarstva o uspješnom sastanku na Slanom Dolu, gdje su se okupili svi pročelnici i stalno zaposleni članovi Poglavarstva i bez telefonskih ometanja donijeli su strateške planove važne za Samobor. Tako se, po njegovim riječima, razgovaralo o javnim natječajima, javnoj nabavi, strateškom planu revizije, proračunu... Stvari su se nakon konstruktivnih svađa, rekao je Filipec, iskristalizirale, a sastanak je i završen radno, bez fešte, baš kako je i započeo.

Članovi Poglavarstva saznali su i da je kod bilježnika potpisan ugovor sa Zakladom Prica, a da je svečano potpisivanje planirano za 24. studeni u Pečuhu.

Nenad Kobasić

 
12.11.2005.

Održan 1. samoborski sajam antikviteta

Prvi puta i - pun pogodak

Održan 1. samoborski sajam antikviteta

U nevelikom, ali ugodnom prostoru terase pizzerije L'Ultima Guardia i ispred Fotomaxa, sve do početka Langove ulice, održan je 5. studenog prvi samoborski Sajam antikviteta.

Sajam je osmislila i antikvare u Samobor dovela Jasna Klišanin, izvršna producentica Sajma, uz organizacijsku potporu poduzeća Samoborfest d.o.o. i medijsko pokroviteljstvo Glasnika Samobora i Svete Nedelje i Radija Samobor - Happy station.

Petnaestak antikvara, uglavnom iz Zagreba, ponudilo je svoje stare predmete Samoborcima na ogled i prodaju. Izbor je bio zaista velik, iako sami izlagači tvrde da nisu donijeli ni polovicu stvari koje imaju, jer su se bojali kiše, a neki nisu znali i kakav je prostor u kojem će izlagati, obzirom da su u Samoboru po prvi puta.

Na Sajmu se moglo vidjeti i kupiti gotovo sve: od nakita, novca, knjiga, razglednica, maraka, servisa i pribora za jelo, rijetkih satova, noževa, prvih modela metalnih autića na baterije iz Japana, kaciga, šešira, odjeće, maski, do dijelova namještaja i ostalih neizostavnih "sitnica" za kuću - sve redom iz nekih prošlih stoljeća.

Odaziv i zanimanje Samoboraca za stare predmete bio je zaista velik. Tijekom cijelog dana, sve do 16 sati, kada je Sajam zatvoren, mnogobrojni znatiželjnici su uživali pregledavajući, ali i kupujući ponuđene antikvitete. Zadovoljstvo nisu krili ni sami antikvari. Potaknuti interesom građana i ostvarenom prodajom izrazili su želju da barem jednom mjesečno dođu u Samobor.

Prema riječima Jasne Klišanin, Sajam bi se u Samoboru trebao održati svakog mjeseca i pripreme za sljedeći već su počele. Obzirom na vremenske prilike koje nas očekuju, sljedeći Sajam bit će u zatvorenom prostoru, za što su interes pokazali i antikvari iz drugih gradova Hrvatske. Namjera organizatora je potaći i Samoborce da sudjeluju na Sajmu, da pokažu, prodaju ili razmijene svoje stare predmete s drugim antikvarima, a sigurno je da bi imali što pokazati.

Sigurno je, vidjeli smo, da Samoboru ovakav sajam treba.

Ivica Horvat

 

Povodom Dana štednje Hypo Alpe Adria Bank poklanjala igračke

Naknada samostanu sestara Služavki malog Isusa u Gajevoj

18. sjednica Gradskog poglavarstva

Održan 1. samoborski sajam antikviteta

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002