31.10.2005.

Na Trgu kralja Tomislava obilježena 5. obljetnica RACVIAC-a

Zapopevali nam njemački mornari

Na Trgu kralja Tomislava obilježena 5. obljetnica RACVIAC-a

Brojni prolaznici glavnim samoborskim trgom zastali su subotu, 29. listopada, pred pozornicom na kojoj su se "pošlihtali" glazbenici neuobičajenog izgleda. Bio je to zbor mornara - Nijemaca s krajnjeg sjevera te velike zemlje, a povod je bila 5. godišnjica djelovanja RACVIAC-a u Hrvatskoj.

RACVIAC ili na našemu Regional Arms Control Verification and Implementation Assistance (Regionalno sjedište za pomoć u provedbi međunarodnih sporazuma u kontroli naoružanja), osnovale su 2000. godine vlade Republike Hrvatske i Republike Njemačke. RACVIAC svojim aktivnostima nastoji pružiti potporu ciljevima Pakta o stabilnosti jugoistočne Europe, uglavnom na području kontrole naoružanja i drugih s time povezanih pitanja. Potporu radu RACVIAC-a pruža dvadesetak država, a njih 14 osiguralo je vojno i civilno osoblje za stalni stožer koji se nalazi u Bestovju.

Na proslavi 5. godišnjice rada RACVIAC-a u Hrvatskoj, koja je održana 27. listopada, bilo je prisutno 15 veleposlanika zemalja koje daju potporu projektu te gradonačelnik Samobora Antun Dubravko Filipec i načelnica Općine Sveta Nedelja Ines Balint.

Subotnja priredba na Trgu kralja Tomislava rezultat je činjenice da velik broj pripadnika stožera u Bestovju, uglavnom Nijemaca, već godinama živi u Samoboru, pa su jedan dio Giznika građani već nazvali Mala Njemačka. I, kako je i red, svi su se u Samobor zaljubili, a koncert njemačkog zbora bio je mali znak zahvalnosti za višegodišnje gostoprimstvo.

Domaćini su uzvratili istom mjerom. Pozdravila ih je zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić, a pjesmom i plesom razgalili su ih članovi KUD-a Oštrc.

Robet Škiljan

 
31.10.2005.

Planinarskom domu na Velikom dolu ime prvog samoborskog planinara Ivice Sudnika

Idemo do Sudnikovog!

Planinarskom domu na Velikom dolu ime prvog samoborskog planinara Ivice Sudnika

Punih 29 godina bio je Ivica Sudnik predsjednik Hrvatskog planinarskog društva Japetić. 30. listopada ove godine, tri godine nakon njegove smrti, planinarski dom na Velikom dolu dobio je njegovo ime. Ovom, za samoborske i hrvatske planinare, značajnom trenutku prisustvovalo je tristotinjak planinara, ali i onih koji su stigli automobilima.

O životu i djelu Ivice Sudnika i općenito o planinarstvu u Samoboru i Hrvatskoj govorili su predsjednik HPD Japetić Darko Dömötörffy, Marica Jelenić, dogradonačelnica Samobora i Hrvoje Kraljević, predsjednik Hrvatskog planinarskog saveza. Posebno zadovoljstvo što se domu na Velikom dolu dodjeljuje ime Ivice Sudnika izrazila je i Ranka Novosel, koja je kao anegdotu spomenula da ju je "Ivica zvao 'planinorkom'". Cijelu je svečanost vodio Vlado Novak, član UO HPD Japetić. Priupitan kako to da je baš on bio zadužen za vođenje protokola ispalio je: "Kad sam najlepši!".

Ploču s novim nazivom planinarskog doma otkrili su zajednički Sudnikova kćer Ivančica, Hrvoje Kraljević i Marica Jelenić.

U podrumu doma otvorena je i prigodna izložba "Ivici Sudniku u spomen" autorice Ivanke Brekalo, dugogodišnje Sudnikove suradnice.

Tomislav Marvar

 

Na Trgu kralja Tomislava obilježena 5. obljetnica RACVIAC-a

Planinarskom domu na Velikom dolu ime prvog samoborskog planinara Ivice Sudnika

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002