23.08.2005.

Mercator preuzeo maloprodajnu mrežu ERE

Udruživanjem do drugog mjesta

Mercator preuzeo maloprodajnu mrežu ERE

19. kolovoza predstavnici Mercatora d.d. i grupacije Era d.d. potpisali su kupoprodajni ugovor o preuzimanju Erine trgovačke mreže u Hrvatskoj. Time je Mercator povećao bruto prodajnu površinu u zemlji za dodatnih 53.000 metara kvadratnih te obim prometa za više od 800 milijuna kuna.

Tvrtke će po procjeni ukupno ostvariti više od 2 milijarde kuna prometa, postajući time drugi najveći trgovački lanac na hrvatskom tržištu. Ova pozicija i internacionalna nota Mercatora daje dodatnu sigurnost u tržišnoj utakmici vodeće uloge lanca u globalizaciji hrvatskog tržišta.

Kako su strategija i cilj Ere i Mercatora vrlo komplementarni, navedeni korak osigurava nadalje stabilnost, te neprekidan rast poduzeća u smislu otvaranja novih prodajnih mjesta i centara, kao i novih radnih mjesta, veću konkurentnost ponude, te još stabilniju, sigurniju i dugoročniju suradnju s poslovnim partnerima i dobavljačima.

S.S.

 
23.08.2005.

Neobičan performance na Kalvariji i Križnom putu

Isus u zavojima i "kalašnjikovi" na štandovima

Neobičan performance na Kalvariji i Križnom putu

Tradicionalno Aninovsko proštenje proslavilo se i ove godine u kapeli Svete Ane i na tanc placu na Anindolu. Bilo je puno svijeta, održana su četiri misna slavlja, a duhovna okrepa bila je logistički podržana tradicionalnom ponudom licitara, medenjaka i gvirca. Misu u 11 sati predvodio je prečasni Dubravko Kresoja, župnik u Dugom Selu, a onu u 17 sati doskorašnji samoborski gvardijan, otac Kruno Kašnar.

Uživati se moglo i u, za ovu priliku, uređenom Anindolu – obnovljene su klupe, posječene su grane uokolo i poravnat prostor ispred kapelice.

No, u hladu šume, Samoborce je čekalo i jedno iznenađenje. Netko je intervenirao na 14 kamenih postaja Križnog puta i Kalvariji. Ovim efektnim performanceom - apelom, očito se htjelo ukazati na kontinuiranu pedesetogodišnju devastaciju spomenika koji su Samoborci dali postaviti još 1933. godine, ali i na tromost i inertnost i vlasti i građana da se spomenici poprave.

Rijetki su koji su nešto pokušali. Mira Čebušnik je u svibnju 2001. godine pokušala potaknuti obnovu samoborskog Križnog puta i Kalvarije na način na koji su te spomenike vjeri naši stari i izgradili – zajedništvom, nesebičnim zalaganjem i doniranjem bogatijih članova društva.

Podsjetila je još tada da kompletan projekt obnove postoji, a izradio ga je slikar i kipar fra Budimir Cvitković.

Mnoštvo ljudi na proštenju znak je da vjernika ne nedostaje, a i bogatih nam, hvala Bogu, ne manjka. Što se onda čeka? Isusov povratak?

Poruka performancea je jasna: Isusa treba njegovati i previjati mu rane i prije njegovog povratka.

I na kraju, Sveta Ana, zaštitnica Samobora, zaštitnica je i rodilja, pa je žalosno bilo gledati po proštenjarskim štandovima, ove kao i svih proteklih godina, tradicionalno velik izbor oružja-igračaka.

Te igračke potpuno su uvjerljive kopije svojih ubojitih originala. Ako dijete na proštenju, pred crkvom, kupi svoj prvi kalašnjikov, makar i plastični, bilo bi dobro da sebi postavimo pitanje, ne mora to biti s propovjedaonice, nego iz naših srca, da li smo sami krivi za ovo nasilje i destrukciju nad kojima naričemo i panično im tražimo uzrok. Ne postoji li, na primjer, veza između dugogodišnje prodaje replika oružja pred crkvama i polustoljetnog kontinuiranog razbijanja skulptura križnog puta, koje su, baš za ovu, proštenjarsku prigodu, osvanule sa premotanim Isusovim rukama i prekrivene plastičnim vrećama i krvavo-crveno ispisanom porukom: Pokriveno da se Samoborci ne srame. Sveta Ano, moli za odgovorne!

A tko je odgovoran i tko daje dozvole da se igračke-oružje mogu kupiti pred crkvama netom prije prve pričesti ili krizme, također zaslužuje našu usrdnu molitvu.

Nenad Kobasić

 
23.08.2005.

Obilježen Dan domovinske zahvalnosti

Samo pomirbom i opraštanjem stvara se sklad među ljudima

Obilježen Dan domovinske zahvalnosti

Dan domovinske zahvalnosti obilježen je u Samoboru u Parku domovinske zahvalnosti, u petak, 5. kolovoza. U devet ujutro okupila su se brojna gradska i stranačka izaslanstva da zajedno s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugih civilnih udruga, odaju počast palim braniteljima. Ceremoniji su prisustvovali i samoborski župnik Vlado Bogdan i doskorašnji gvardijan franjevačkog samostana pater Kruno Kašnar. Obzirom na brojnost izaslanstava i ove je godine položen samo jedan vijenac koji su položili dogradonačelnik Tomislav Masten, izaslanik zapovjednika vojarne Taborec pukovnik Dražen Čovran i donačelnik Policijske postaje Samobor Zlatko Jerman. Svi ostali zapalili su po svijeću i položili je pod spomenik.

Prisutne je prvo pozdravio samoborski župnik pročitavši tekst poruke biskupske konferencije u kojoj se između ostaloga kaže - Samo pomirbom i opraštanjem stvara se nužna pretpostavka za skladan suživot među ljudima. Crkva tako, na sebi svojstven način, neprestano daje svoj doprinos na stvaranju demokratskog društva. Deseta obljetnica akcija Bljesak i Oluja obvezuje sve hrvatske građane i sve odgovorne u društvu na odgovorno i složno ostvarivanje općeg dobra, na izgrađivanje zemaljske domovine u duhu služenja, na koje nas, nas vjernike, poziva Kristovo evanđelje. S božjom pomoću, slogom i snagom narodnog zajedništva, i protivnim vjetrovima usprkos, vjerujemo kako se može ostvarivati i ono, što se na prvi pogled čini nemogućim, ta Bogu ništa nije nemoguće. Stoga vas i ovom prilikom pozivamo, braćo i sestre u Kristu, da u zahvalnosti Gospodinu, za mir i slobodu, svi zajedno promičemo dostojanstvo svake ljudske osobe i dosljedno poštivanje ljudskih prava, te tako izgrađujemo bolju budućnost u lijepoj našoj domovini. S apostolom Pavlom vas potičemo, opašite bedra istinom, obucite oklop pravednosti i potpašite noge svojom spremnošću za evanđelje mira.

Potom je župnik svima čestitao blagdan Gospe Snježne i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te sve pozvao na večernju misu za pale branitelje.

Nakon prigodnih recitacija članova samoborskog ogranka Matice Hrvatske, ispred udruge svih koordinacija branitelja grada Samobora okupljenima se obratio Miljenko Komež - Evo ja sam jednostavno sretan. Svi smo se okupili da zahvalimo Hrvatskoj. U svim ovim stvarima zaboravili smo da bi danas jednostavno trebali biti sretni. Na današnji dan, mi Hrvati mogli smo govoriti da smo Hrvati. Probajmo se sjetiti devedesetipete godine i Oluje i povratka iz Oluje. Svi smo bili sretni što smo Hrvati i svi smo bili svjesni da je Hrvatska slobodna i naša. U ovom silnom ponosu ja sam se samo došao zahvaliti poginulim suborcima, obiteljima, građanima, svima kojima je Hrvatska u srcu kao i meni. Hvala svima koji su doprinijeli da ja sada stojim ispred vas. Ponosan sam na mrtve i ponosan prema svima vama jer sam bio hrvatski vojnik. Imamo Hrvatsku i živjela Hrvatska!

Zadnji je na skupu govorio dogradonačelnik Masten podsjetivši na dane ponosa i slave kao i na poslijeratne pokušaje diskreditacije Domovinskog rata: - Govorilo se o tome da je država nastala na zločinu. No, napokon, čini mi se da nakon deset godina, istina izlazi na vidjelo. Istina koju hrvatski građani znaju. Mi smo se borili za oslobođenje svoje države, u toj borbi smo pobijedili i to je sva istina. Zbog nekakvih minornih i neplanskih zločina koji su se događali, mi žalimo, ali oni ne mogu umanjiti veličinu akcije Oluja. Stoga, danas i ubuduće budimo ponosni i nadajmo se da će mediji i svaku sljedeću proslavu godišnjice Oluje pratiti na način kako to rade ove godine. A što se tiče nas Samoboraca, mi možemo biti ponosni na ove ljude koji su položili živote na oltar domovine, kao i na sve ostale Samoborce koji su potpomogli obrani domovine.

U ima grada Samobora čestitam vam Dan domovinske zahvalnosti.

N.K.

 

Mercator preuzeo maloprodajnu mrežu ERE

Neobičan performance na Kalvariji i Križnom putu

Obilježen Dan domovinske zahvalnosti

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002