29.09.2005.

Noćna provala u trgovinu Beber u Bestovju

Obijen bankomat Poštanske banke

Noćna provala u trgovinu Beber u Bestovju

Tijekom noći s 26. na 27. rujna nepoznati su počinitelji provalili u trgovinu Beber u Bestovju kroz koju su uspjeli doći do bankomata Poštanske banke, koji se nalazi u predvorju dućana. Obili su bankomat, otuđili oko 300.000 kuna i pobjegli. Obijeni bankomat ujutro je prvi otkrio čovjek koji raznosi krafne te je pozvao policiju. Još se ispituje jesu li lopovi odnijeli i nešto iz trgovine.

n.k.

 
29.09.2005.

Općinsko vijeće Svete Nedelje

Treće povećanje proračuna u ovoj godini

Općinsko vijeće Svete Nedelje

Vijećnici Općinskog vijeća Općine Sveta Nedelja na svojoj su sjednici održanoj 26. rujna prihvatili Izvješće o izvršenju proračuna za prvih 6 mjeseci ove godine, a ujedno donijeli i odluku o još jednom povećanju proračuna Općine za ovu godinu.

Realizacija proračuna Općine Sveta Nedelja u prvoj polovici ove godine je u pozitivi za nešto više od 730.000 kuna, no, kad se pribroji manjak iz prošle godine, Općina je još u minusu za oko 850.000 kuna. Radi se samo o knjigovodstvenom manjku i to je izvrstan rezultat za prvo polugodište, kada su prihodi uobičajeno manji, rekao je predsjednik Općinskog vijeća Krunoslav Markovinović.

On je naglasio i da je realizacija proračuna za prvih 6 mjeseci 25,5 milijuna kuna, što je 55%, a to je izuzetan uspjeh, jer je kod većine općina i gradova u Hrvatskoj taj postotak oko 30% za ovaj period.

Općina Sveta Nedelja očekuje i daljnje povećanje prihoda, pa je Poglavarstvo predložilo još jednu, treću u ovoj godini, izmjenu i dopunu proračuna, koja je također prihvaćena.

Radi se o 5 postotnom povećanju proračuna od oko 2,7 milijuna kuna, pa će on sada iznositi nešto više od 57 milijuna kn. Sredstva su uglavnom usmjerena u programe održavanja i izgradnje komunalne infrastrukture, pojasnila je voditeljica računovodstva i financija Biserka Delač. Radi se o zimskom i ljetnom održavanju cesta i zelenih površina, te izgradnji cesta i objekata vodoopskrbe. Osim toga, za 50.000 kn povećan je socijalni program, za 10.000 kn reprezentacija, 40.000 kn odvojit će se za digitalizaciju zemljišnih knjiga Općinskog suda u Samoboru, 50.000 za Poduzetnički centar, 40.000 kao pomoć nositelju radijske koncesije za Svetu Nedelju, tvrtki Prahin Inc, a 5.000 kn dobit će svetonedeljski HNS kao naknadu za svog predstavnika u Vijeću, koju još nisu dobili. S promijenjenim financijskim mogućnostima usklađeni su i Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture te Program održavanja komunalne infrastrukture u Općini Sveta Nedelja u 2005. godini.

Krunoslav Markovinović naglasio je da na područje Općine i dalje dolaze novi investitori, a da se novi objekti komunalne infrastrukture grade dijelom sredstvima Općine, a dijelom kreditiranjem od strane samih investitora.

Većina vijećnika Općinskog vijeća nije prihvatila prijedlog OO SDP-a Sveta Nedelja da se Statut Općine dopuni odredbom kojom bi se utvrdilo vrijeme do kad se moraju osnovati mjesni odbori u Općini. Prijedlog SDP-a pojasnio je njihov vijećnik Božidar Jedvaj, naglasivši nezadovoljstvo SDP-a povjerenicima koji su imenovani prije više od 8 godina. Svetonedeljski SDP smatra da bi građani bili bolje informirani i imali veći utjecaj na donošenje odluka ukoliko se formiraju mjesni odbori. Njihov je prijedlog podržao i Dragutin Vinovrški Pentek, vijećnik HSS-a. Kao član Statutarne komisije, koja je većinom glasova odbila prijedlog, on je iznio svoje izdvojeno mišljenje da je formiranje mjesnih odbora nužno za Općinu Sveta Nedelja.

Prijedlog je odbijen, no načelnica Općine Ines Balint rekla je da Poglavarstvo planira sve pripremiti za sljedeće lokalne izbore. Tada bi se proveli i izbori za predstavnike mjesnih odbora, što bi ujedno i pojeftinilo troškove tih izbora.

Na prijedlog Komisije za imenovanje ulica nije prihvaćen prijedlog da se jedna mala ulica u izgradnji u Strmcu imenuje Ulicom Dražena Petrovića, pa je ulica dobila stari naziv koji se tamo koristio, Dubravica. I u Kerestincu su imenovane dvije ulice starim nazivima, Šikara i Mokrice, no ovaj put je to bio zahtjev stanovnika. U Kerestincu je ime dobila još i Listopadska ulica.

Na kraju sjednice su načelnica Općine Ines Balint i njen zamjenik Zlatko Habdelić najavili sastanke na kojima bi se trebali raspraviti prijedlozi za izradu proračuna i programa izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture za sljedeću godinu, a na koje će, uz vijećnike, biti pozvani i povjerenici, predstavnici institucija, KUD-ova i ostalih.

Diana Koller

 
29.09.2005.

DVD Galgovo proslavilo je 75 godina rada

Galgovčani ne mogu ugasiti jedino žeđ

DVD Galgovo proslavilo je 75 godina rada

Važnost pojedinih službi obično uviđamo kad dođe do velikih neprilika i nesreća ili na velikim obljetnicama.

Tako je u svečanom i čestitarskom raspoloženju protekao program obilježavanja 75. godišnjice osnutka i početka djelovanja DVD-a Galgovo, jednog od vodećih DVD-a Vatrogasne zajednice Grada Samobora. Svečana sjednica održana je u nedjelju, 25. rujna, u prostorijama slavljenika, a pod pokroviteljstvom Grada Samobora. Cijelu svečanost obilježavanja ovog značajnog jubileja Galgovčani su organizirali i financirali sami.

Svečanost je počela ulaskom i pozdravom zastavi, da bi se zatim okupljene podsjetilo na povijest DVD-a Galgovo. Potom su predsjednik Vjekoslav Garašić, zapovjednik Marijan Kufrin i tajnik Stjepan Držanić podijelili priznanja, poklone i počasnice zaslužnim pojedincima, ustanovama i društvima.

U ime Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Vladimir Domin podijelio je zlatne i srebrne medalje i vatrogasne plamenice Vjekoslavu Garašiću, Stjepanu, Vinku i Zdravku Držaniću, Darku Komarcu i Marijanu Kufrinu.

Priznanja su podijeljena i šestorici vatrogasaca iz stare garde - Milanu Ofaku, Mišku Šeperu, Stjepanu i Zvonku Makarunu, Miji Liscu i Stjepanu Carinu. Nisu zaboravljene ni mlade snage dobrovoljnih gasitelja, kao ni svi oni koji su svojim prilozima i pomoći potpomogli rad ove važne dobrovoljne službe.

Uz visoke goste vatrogasnih zajednica Hrvatske, Županije i Grada Samobora, te čak 28 predstavnika DVD-a, svečanosti je prisustvovalo i dvoje zamjenika gradonačelnika, Marica Jelenić i Tomislav Masten. Potonji je obećao galgovačkim dobrovoljnim vatrogascima svu moguću pomoć Grada Samobora te im uručio zastavicu Grada Samobora.

Zadnja točka dnevnog reda počela je vinskim gulašom i otvaranjem boca vina s etiketom galgovačkog DVD-a, a završila je neuspješnom akcijom gašenja žeđi vatrogasaca Galgova i njihovih gostiju u ranim jutarnjim satima.

Nenad Kobasić

Zanimljivosti iz povijesti DVD-a Galgovo

DVD Galgovo osnovano je 1930. godine pod imenom Dobrovoljna vatrogasna četa Svetoga Martina pod Okićem. Iste godine društvo postaje članom Vatrogasne župe Samobor, a 1953. mijenja ime u današnje - DVD Galgovo.

Prvi predsjednik društva bio je Stjepan Bošnjak, učitelj u Rakovom Potoku, prvi zapovjednik Matija Kucek, a prvi tajnik Pavao Tutić. Ostali članovi - osnivači društva bili su Ljudevit, Ignac i Nikola Makarun, Milan Mihočinec, Ljudevit Držanić, Tomo Sopić, Josip Rudar, Nikola Burić, Milan Ložnjak i Ljudevit Holetić.

Godine 1934. DVD Galgovo vlastitim sredstvima kupuje štrcaljku koja je još i danas u ispravnom stanju. U to vrijeme u sklopu društva djeluju pjevačko društvo i limena glazba.

Zanimljivo je da su prve uniforme galgovački vatrogasni volonteri kupili od starojugoslavenske milicije, poznatije kao žandari. Da bi imali dovoljno novaca za uniforme, članovi društva prikupljali su dobrovoljne priloge i članarinu, a tokom jeseni obilazili su kuće skupljajući vino i rakiju koje su zatim prodavali na zabavama.

Tokom Drugog svjetskog rata dolazi do požara u općinskoj zgradi u kojoj se nalazilo i spremište vatrogasne opreme. Samo iznimnom hrabrošću i požrtvovnošću veći dio opreme je spašen, a potom je sagrađena nova zgrada.

Prvo IMV vozilo kupljeno je 1972. godine, a i danas služi vatrogascima DVD-a Drežnik. Navalno vozilo TAM 4500 nabavljeno je 1993., 2001. kupljeno je i kombi vozilo, a strpljivo se čeka planirano i neophodno novo navalno vozilo.

Vatrogasni dom svoj današnji izgled poprima 1984. godine kada su ga mještani i vatrogasci izgradili u suradnji s MZ Galgovo i NK Galgovo, a 2001. godine društvo dobiva i opremu za kvalitetnije uzbunjivanje.

No, mnogo važnije od opreme je to da DVD Galgovo permanentno radi na školovanju mladih vatrogasaca. Tako danas vatrogasnu uniformu ponosno nosi jedan viši časnik, tri časnika prve klase, šest časnika, devet dočasnika prve klase, osam vatrogasaca prve klase, deset vatrogasaca, a šest vatrogasaca čeka na polaganje vatrogasnog ispita.

N.K.

 
29.09.2005.

Pokazna vatrogasna vježba u Rudama

Gasilo i staro i mlado

Pokazna vatrogasna vježba u Rudama

U nedjelju 25. rujna DVD Rude održalo je pokaznu vježbu u centru Ruda. U vježbi je prikazan rad s vatrogasnom opremom, gašenje požara vodom i pjenilom, spašavanje osoba iz vozila, a djeca su radila na "brentačama".

U vježbi je sudjelovalo 28 vatrogasaca sa zapovjednikom Josipom Štibuharom i dozapovjednikom Dubravkom Regovićem, a okupljenim se mještanima obratio i predsjednik DVD-a Rude Željko Koščica.

N.K.

 

Noćna provala u trgovinu Beber u Bestovju

Općinsko vijeće Svete Nedelje

DVD Galgovo proslavilo je 75 godina rada

Pokazna vatrogasna vježba u Rudama

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002