10.11.2005.

Samoborski HSLS obilježio 15 godina od osnutka ogranka

Novom fuzijom do starih pozicija

Samoborski HSLS obilježio 15 godina od osnutka ogranka

U prostorijama samoborskog HSLS-a u Vukovarskoj ulici obilježeno je 15 godina postojanja ogranka stranke u Samoboru.

O njegovom radu govorio je aktualni predsjednik Miroslav Taboršak, podsjetivši na 6. studenog 1990. godine, kada je na osnivačkoj skupštini ogranka u Samoboru govorio Dražen Budiša, tadašnji predsjednik HSLS-a. Samoborski ogranak bio je tada sedamdeseti ogranak osnovan u Hrvatskoj. U trenutku osnivanja stranka još nije imala ni iskaznice ni zastavu, ali je na državnoj razini imala velik društveni značaj i ugled.

Na osnivačkoj skupštini samoborskog ogranka za prvu predsjednicu izabrana je Mila Kozarčanin Baće, za potpredsjednika je izabran Svetozar Petreković, a za tajnika Mladen Bertoša.

U već dobro poznatim unutarstranačkim zbivanjima i svađama u stranci dolazi do raskola, većina članova odlazi u LS, odnoseći sa sobom i svoje vijećničke mandate. Članstvo koje je ostalo u HSLS-u nastavilo je daljnji rad, ali nikada nije uspjelo vratiti ogranak na mjesto koje je prije zauzimao.

No, izgledno je objedinjavanje liberalne opcije u Hrvatskoj, pa bi time i samoborski ogranak HSLS-a trebao vremenom zauzeti pozicije koje je u spomenutim zbivanjima izgubio.

Obilježavanju nastanka i obljetnice samoborskog HSLS-a i prigodnom domjenku nakon toga prisustvovali su brojni stranački dužnosnici, među kojima i Želimir Janjić, dopredsjednik HSLS-a i državni tajnik za srednje školstvo, Alen Lochert, glavni tajnik HSLS-a i Ilija Krištić, predsjednik Županijskog vijeća HSLS-a, a bili su viđeni i predstavnici HDZ-a Boris Makarun i DC-a Mario Pehar.

Robert Škiljan

 
10.11.2005.

Novi pokrov na tornju crkve sv. Jurja u Stojdragi

Ipak ostali dugovi!

Novi pokrov na tornju crkve sv. Jurja u Stojdragi

Tijekom mjeseca rujna i listopada na tornju župne crkve sv. Jurja u Stojdragi izvršeni su opsežni sanacijski radovi. Skinuta je stara limena oplata i dotrajala drvena konstrukcija. Postavljena je nova drvena konstrukcija i novi bakreni pokrov. Isto tako saniran je dio krovišta na lađi crkve uz sam toranj. Radove je izvelo poduzeće GEA iz Đurmanca.

Ove opsežne, zahtjevne i skupe radove novčano je pomoglo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, djelomično Poglavarstvo Grada Samobora, a jedan dio sami župljani. Usprkos navedenih donacija ostalo je dugovanja pa pozivamo sve one koji mogu i koji su voljni dati svoj doprinos popravku tornja na crkvi sv. Jurja u Stojdragi da to učine kod župnog ureda u Stojdragi.

Svim dosadašnjim dobročiniteljima, ali i budućima, iskreno se zahvaljujemo. Bog plati na nebeski vrati!

Mile Vranešić

 

Samoborski HSLS obilježio 15 godina od osnutka ogranka

Novi pokrov na tornju crkve sv. Jurja u Stojdragi

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002