19.11.2005.

Na sjednici Gradskog poglavarstva konstatirano da je od kredita Zagrebačke banke više od milijun kuna ostalo neraspoređeno

Novca opet previše!

Na sjednici Gradskog poglavarstva konstatirano da je od kredita Zagrebačke banke više od milijun kuna ostalo neraspoređeno

Na 19. sjednici Gradskog poglavarstva Grada Samobora, održanoj 14. studenog, pod četvrtom točkom dnevnog reda pročelnik za financije Roland Gajšak izvijestio je sve prisutne da novca od kredita dobivenog od Zagrebačke banke – ima previše. Podsjetio je da je Komunalac 3. studenog 2004. godine podigao kredit kod Zagrebačke banke za kupnju komunalne opreme u visini od 5.554.300 kuna. Za dvije trećine kredita obavezu otplate preuzeo je Grad, a za preostalu jednu trećinu Komunalac se obavezao ili osigurati sredstva od Svete Nedelje ili iz vlastitih sredstava otplaćivati kredit. Komunalac je kupio rolkontejnere, "fekalac", vozilo za prijevoz smeća i posipač, te platio ekološku rentu - i još je ostalo više od milijun kuna. Iz materijala koje je priložio Komunalac vidi se koja je oprema kupljena, a vidi se i da je ostalo neutrošenih 310.522 kune s PDV-om, odnosno ako se izuzme PDV dolazi se do iznosa od 1.211.040 kuna.

- Obavijestili smo Komunalac da Grad priznaje samo netto sredstva od imovine koja je kupljena, znači bez PDV-a, a to u ovom slučaju iznosi 1.211.040 kuna. Postoji i nekoliko prijedloga kako da se utroše ta sredstva i mi ćemo se ubrzo o tome očitovati – rekao je Gajšak.

Tanja Milek podcrtala je žutom ovaj izvještaj komentirajući da je predračun napravljen loše, bez dovoljno angažmana te je dignut kredit za čijih se čak dvadeset posto vrijednosti tek sad odlučuje za što će se namijeniti.

Nedovoljan angažman pokazala je i tvrtka Emgrad koja je trebala izvoditi građevinske radove na izgradnji sportske dvorane, međutim kako, blago rečeno, nije izvodila radove u roku, tvrtka Elektrometal, koja je glavni nositelj posla izgradnje dvorane, uvela je u posao kao suizvođača drugu tvrtku, Ramadom iz Zagreba, koja se svojski prihvatila posla.

- Iako je veći dio građevinske sezone prošao u traženju novog suizvođača, sada se vidi da se radi, a uvođenjem u rad firme Ramadom dostigli su se rokovi – optimistična je bila Marica Jelenić, a Stjepan Črnjak predložio je da se, obzirom na neke konstrukcijske preinake do kojih je došlo, pošalje komisija koja bi napravila reviziju radova, kako kasnije ne bi bilo neugodnih financijskih iznenađenja.

I ovo Poglavarstvo nije moglo, a da se ne dotakne smeća – razgovaralo se o produljenju ugovora o deponiranju samoborskog smeća na Jakuševcu.

Naime, Samobor je još 2003. godine ugovorio sa Zagrebom da se samoborsko smeće odvozi na odlagalište Prudinec – Jakuševec. U ugovoru je stajalo i to da će se otpad na Jakuševec dovoziti do konca 2005. godine, za kada je bio predviđen završetak izgradnje spalionice smeća u Zagrebu i zatvaranje Jakuševca.

Kako se još ne zna ni kada će započeti izgradnja spalionice, ali se zna da do zatvaranja odlagališta otpada Prudinec – Jakuševec neće sigurno doći prije 2010. godine, Grad Samobor predložio je Zagrebu da se ugovor produlji.

No, Grad Zagreb inzistirao je da se potpiše potpuno novi ugovor potpuno istog sadržaja, ali s promijenjenim datumima. O ugovoru će Zagrebačka skupština raspravljati sredinom prosinca 2005. godine.

Jakuševačku varijantu odvoza smeća većina je članova Poglavarstva proglasilo najrealnijom i najbezbolnijom, tim više što se njome Samoboru otvara mogućnost uključenja u izgradnju zagrebačke spalionice, što bi za Samobor predstavljalo trajno rješenje odlaganja otpada.

Nenad Kobasić

FOTO: Pročelnik za financije Roland Gajšak

 

Na sjednici Gradskog poglavarstva konstatirano da je od kredita Zagrebačke banke više od milijun kuna ostalo neraspoređeno

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002